Вести

ВУЧИЋ: ПОЗИЦИЈА СРБИЈЕ ДРУГАЧИЈА И БОЉА, ПОНОСАН САМ

После разговора и бројних сусрета са утицајним људима из света политике на Минхенској безбедносној конференцији, председник Србије Александар Вучић оценио је да је позиција Србије другачија и боља него што је била и да је на то поносан.

Вучић је за разговоре које је имао у Минхену рекао да су били тешки и добри, и указао да однос Београда и Приштине постаје једна од централних тема не само за нас и наш регион, него и шире.

"Нисам ни знао да су сви у свету, рекао бих из свих важних медијских кућа пратили, то сам схватио после разговора за Волстрит џорнал, и за Блумберг и за Политико, на велику пажњу је наишло, очигледно је да однос Београда и Приштине постаје једна од централних тема не само за нас и наш регион, него и за читаву Европу, рекао бих и за читав свет", истакао је Вучић коментаришући суботњи панел у Минхену.

Одговарајући на питање како Србија може да одговори на изјаву Едија Раме да је Косово део Албаније, Вучић је рекао "озбиљношћу и одговорношћу".

"Не псовкама, не истим или сличним понашањем, већ управо онако како сам рекао озбиљно и одговорно. Имамо своју политику, знамо свој пут, ми морамо да будемо предвидиви у међународној заједници", рекао је Вучић.

Вучић је додао да се "наша реч због тога чује и због тога се наша реч поштује".

"Због тога су сви људи трпели јуче мој оштрији тон, и јуче и свакога дана, зато што знају да он није ни из чега извучен, већ из стварних чињеница и зато све снажније слушају Србију. Зато је позиција Србије другачија и боља него што је била. И на то сам прилично поносан", поручио је Вучић.

Вучић је напоменуо да је задовољан борбеношћу коју је, како је истакао, наша малобројна делегација показала у Минхену.

"Није било лако и не рачунајући састанке са руском делегацијом и са нашим јерменским пријатељима, сви остали су већ признали независно Косово, и то никада није лако. Али мислим да смо имали корисне и добре разговоре, посебно са немачким парламентарцима, а имали смо са Американцима много састанака од Рона Џонсона до господина Роџера Викера, до још седам или осам чланова Представничког дома и Сената", оценио је Вучић.

Вучић је додао и да је, заједно са представницима Атлантског савета, разговарао кратко и са бившим потпредседником САД Џоном Бајденом, "са свима који су де факто овде били".

"И код њих се, наравно, види делимична подељеност у односу на партијску припадност, али имају прилично уједначен став према Републици Србији и наравно који за нас није лак. Није једноставан, али морамо да гледамо како да сачувамо своје интересе, а да не улазимо ни на какве турбуленције и сукобе са најмоћнијом земљом света", рекао је Вучић.

Упитан о чему је разговарао са представницима Конгреса и Сената, међу којима су неки утицајни албански лобисти, Вучић је рекао да су они највише инсистирали на случају Битићи и да су рекли да је то због односа који имају према њиховим бирачима, јер су браћа Битићи баш из тог дела Њујорка.

''Пристојно сам одговарао на то, говорио да је реч о тешком злочину и да се трудимо да пронађемо починиоце, али да то не можемо да радимо на основу новинских написа, већ на основу стварних доказа'', казао је Вучић и додао да је још једном изразио саучешће због тешког злочина који се догодио и изразио уверење да ће наши органи успети да пронађу кривца.

''Али сам и њих питао, јер у једном тренутку, јер је то било нешто агресивније од онога што сам очекивао, па сам им рекао: ми вас не притискамо што имамо две хиљаде страдалих од ваших бомби и децу од две године која су страдала, па дајте просто мало више разумевања и за наше потребе, имамо и ми наше бираче као што их имате и ви'', навео је председник Србије.

Каже да су то били тешки и добри разговори и да сви људи разумеју да постоји и друга страна, не да је то тако једнострано и тако једноставно као што би било.

Вучић је рекао да смо од Рона Џонсона добили много више разумевања, али и да су на крају сви рекли да Србију доживљавају као пријатеља и да је важно да имамо такве односе.

''Ја сам се са тим сагласио и желимо много отвореније односе са САД него што смо имали до данас. Са Немцима је био одличан разговор, који су не увек лаки за нас'', навео је Вучић.

На питање да ли они разумеју нашу позицију и тежину наше позиције, Вучић је рекао да нису сагласни са нашом позицијом, али да је разумеју и да му се чини да веома поштују одговорност и озбиљност Србије, много више него раније.

''Мислим да то људи и те како добро разумеју и да би то било важна порука немачких посланика од синоћ", рекао је Вучић.

Због тога је, како је навео, био нарочито задовољан.

"Да будем искрен, то није лако, ја сам са њима имао безброј разговора, а са некима од њих и безброј свађа, али ми се чини да су први пут после много времена, добро разумели колико се Србија одговорније понаша од многих других. Посебно након изјаве Едија Раме о Косову као делу Албаније и тако даље", поручио је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС