Вести

ВУЧИЋ: ПОТПИСАЛИ СМО ВАЖАН МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је да је са Аустријом и Мађарском договорена сарадња у померању одбрамбене границе од илегалне миграције на југ, како би заједно штитили и чували Европу и своју земљу.

"Данас смо потписали важан Меморандум о разумевању, а наши тимови ће наставити да раде на конкретизацији свега, како би још пре краја године кренули у реализацију“, објаснио је председник Вучић после Самита са аустријским канцеларом Карлом Нехамером и мађарским премијером Виктором Орбаном.

Како је објаснио реч је о регистрованим и нерегистрованим лицима, илегалним мигрантима, чији број се готово удвостручио у односу на прошлу годину.

Што се тиче регистрованих највећи број лица стиже из Авганистана 40 одсто, из Сирије 27 одсто, Марока 12,5 одсто, Бурундија 7 одсто и 2 одсто из Пакистана.

Председник Вучић је рекао да је Србија већ предузела неколико корака, и да више нема слободног визног режима са Тунисом, који је трајао од 1962. године, као и са Бурундијем, а ускоро ће и са још две земље морати да се уведе исти визни режим какав је у ЕУ.

"То је једна ствар која није лака, али је нешто лакша од ситуације са илегалном миграцијом. Наше власти су констатовале значајан пораст броја илегалних миграната у 2022. години. Као једна од најактивнијих миграционих рута регистрован је раст од 191 одсто. То се одразило пре свега на Србију, јер у нашу земљу стижу мигранти из две земље - Северне Македоније и Бугарске“, објаснио је председник Вучић.

Навео је да 51 одсто миграната долази са територије Северне Македоније у Србију, и 32 одсто из Бугарске која је чланица ЕУ.

"Договорили смо да се заједнички ангажујемо да укључимо већи број полицајаца на граници према Северној Македонији, као и додатну опрему, као што су аутомобили са термовизијским камерама“, додао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да Србија има велике проблеме на северу земље, где се угрожавају грађани који су суочени са мерама којим Мађарска жели да заштити себе, па мигранти остају код нас.

"Желимо да одбрамбену границу померимо на југ, ка Северној Македонији. А касније смо спремни са Северном Македонијом да даље померамо ту границу одбране. Тиме штитимо и чувамо Европу и своју земљу. Ни ми, као ни други, не желимо да будемо паркинг за мигранте“, рекао је председник Вучић.

Указао је да је Србија била и остаје солидарна са свим избеглицама којима је потребна помоћ.

 

Рекао је да је постигнут договор око реадмисије, то јест протеривања оних који немају шансу да добију азил, а желе по сваку цену да остану на нашој територији.

Пренео је да је договорено, пошто ће морати да се обезбеде авиони за повратак, што је скупо, да се трошкови поделе са партнерима.

"Договорили смо да буде фер расподела. Неко може дати више људи, технике, неко више новца. Направићемо фер расподелу и урадити нешто заједнички, нешто о чему смо могли само да сањамо раније“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је поносан што ће српски, аустријски и мађарски полицајци радити заједно, јер се тиме показало да смо паметнији, и да смо из историје научили и извукли најбоље.

Захвалио се канцелару Нехамеру на посвећености у свему овоме, а премијеру Орбану је посебно рекао велико хвала на свакој врсти подршке коју је пружио Србији.

Ми бисмо тешко презимили ову зиму да није било разумевања Орбана, Сијарта и његове владе, који су нам помогли да сместимо гас у њихове складишне капацитете“, истакао је председник Вучић.

Додао је да ће Србија имати свега захваљујући изванредном разумевању и односу Орбана и владе Мађарске.

 

Пренео је да су разговарали и о другим темама, као што је изградња нашег нафтовода, али и мреже за извоз зелене енергије која ће ићи преко Азербејџана, Румуније и Мађарске, на шта ћемо гледати да се прикопчамо.

Исто тако било је, додао је, речи о европском путу Србије, геополитичкој ситуацији.

Указао је да ће следећи пут Самит бити одржан у Бечу и изразио наду да ће тада већ моћи да потврде добре резултате из ове иницијативе и конкретног рада на који су се обавезали.

 

Приступање ЕУ биће врло компликован процес

Да је до Будимпеште и Беча имали би много веће шансе да будемо раније део ЕУ, а овако то ће бити не лак, већ врло компликован процес, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је, на заједничкој конференцији за медије са аустријским канцеларом Карлом Нехамером и мађарским премијером Виктором Орбаном, на питање да ли се види датум пријема Србије у ЕУ, с обзиром да наша земља само испуњава захтеве, и да само нови долазе, рекао да је Србија захвална посебно својим мађарским пријатељима који се боре за нашу земљу, колико се боримо и ми сами.

Такође је изразио захвалност и Аустрији која је, каже, увек подржавала интеграцију Србије у ЕУ. Та подршка, истиче, не постоји само од времена Себастијана Курца, Александера Шаленберга и Карла Нехамера, већ смо увек имали подршку Беча, без обзира на одређене разлике које имамо по другим питањима.

"Верујем да је до Будимпеште и Беча да бисмо имали много веће шансе да будемо раније део ЕУ. Овако то ће бити не лак, већ врло компликован процес“, подвукао је председник Вучић.

Орбан је рекао да је требало Србију примити "јуче" јер би данас имали много лакшу ситуацију.

"Али Мађарска не може да преломи ово питање у ЕУ, али може да стварамо коалицију која ће подржати проширење“, рекао је он.

Указао је да се 2024. године одржавају избори за Европски парламент и да исте године Мађарска председава Унији.

 

"Будите уверени да ћемо све учинити да се тај процес што пре заврши“, поручио је Орбан.

Нехамер је указао да се аустријска подршка огледа у две перспективе, од којих је прва билатерална сарадња са Србијом.

Подсетио је да аустријске компаније спадају у највеће инвеститоре у Србији, да у привреди постоји добра сарадња, пуна поверења, и да предузетници у Србији виде важну локацију која је продуктивна и исплатива.

Друга димензија је, каже, ЕУ и додаје да Европска комисија проверава напредак у приступном процесу.

"Када је у питању аустријска страна постоји јасна подршка српском путу у ЕУ, али и за друге државе Западног Балкана, које су у различитим фазама развоја и напретка. Овај регион и посебно Србија имају важну безбедносно стратешку улогу и важни су партнери које треба приближити и увести у ЕУ“, истакао је он.

Нехамер је казао да ће Аустрија чинити и даље све што је могуће да помаже Србији на том путу, додајући да је стално испружена рука пријатељства.

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да уколико се из те земље гледа безбедност Европе, када је реч о миграцијама, зависи од Србије јер, како је навео уколико Србија брани своје границе, брани и Мађарску и остатак континента.

Орбан је рекао да би трилатерална сарадња и борба против илегалних миграција била много лакша и успешнија да је Србија чланица ЕУ, као и да Мађарска настоји да се Србији што пре омогући пуноправно чланство у ЕУ.

"Док се то не деси мораћемо границу одбране да спустимо што јужније. Мађарска ће обезбедити људство и опрему", казао је Орбан истичући да је Мађарска од 2015. године потрошила 1,6 милијарди евра за заштиту границе, а од Брисела је добила 1,2 одсто тог износа.

Наводи да је потребно захвалити Србији за борбу против илегалних миграција и посебно је захвалио председнику Србије Александру Вучићу за којег каже да је "историјски најбољи српски партнер Мађарске".

"Односи између Србије и Мађарске имају посебну снагу. Делимо судбину и у добру и у злу и помажемо једни другима када је коме потребна помоћ. То није политичко питање, већ питање инстикта опстанка. Ми Мађари осећамо то, а верујем и Срби", казао је мађарски премијер.

 

Када је реч о миграцији у Мађарској, Орбан каже да су ове године спречили 250.000 илегалних прелазака у њихову земљу.

"То значи да их има све више, све су агресивнији, кријумчари имају оружје, не само да га поседују, већ и користе против службеника граничне полиције. Ситуација је тешка и данашњи сусрет је важан не само за Мађарску, већ за цео Балкан јер од миграције пати цео Балкан", казао је Орбан.

Додаје да "дуго води рат против илегалне миграције" и да је свашта чуо на тему како би требало радити, али да верује у један једини метод на основу искуства.

"А то је да треба да кажемо да миграција не треба да се менаџира, треба је спречити. Илегални мигранти неће ући само ако знају да им неће успети да пређу границу, ако су уверени да могу, покушаће. Треба да им ставимо на знање да преко наше границе нема преласка, нема менаџмента миграције, усмеравања миграције, то треба зауставити, а илегалан прелазак је кривично дело против којег се мора наступити", истиче мађарски премијер.

Како наводи, Мађарска се налази у специфичној ситуацији јер је под притиском са две стране - с једне стране сусед Украјина где се води рат и одакле постоји одређени притисак, а с друге стране из Србије мигранти.

Орбан се осврнуо и на дешавања од јуче када су приликом пада ракета на територију Пољске преминули држављани те државе.

"Морамо да изразимо саучешће, сви смо у опасности јер нам се у суседству дешава рат, не погађа нас само економски, већ физички, јер људи су изгинули на самом тлу Пољске. Ако се одвија рат у суседној земљи, ни ми нисмо безбедни", казао је.

Како додаје, услед јучерашњег бомбардовања прекинут је довод нафте из правца Украјине у Мађарску.

Орбан изражава наду да ће се током данашњег дана то санирати.

"Када сте у опасности ти, твоја држава и твоја економија, морамо да се трудимо да је елиминишемо. Ми желимо мир, желимо да се разговара о миру", поручио је Орбан.

Аустријски канцелар Карл Нехамер каже да су прве мере да се заустави "азилантски туризам" покренуте већ после првог трилатералног састанка између Аустрије, Мађарске и Србије.

Нехамер је рекао да је још 70 полицајаца распоређено у Мађарској на граници са Србијом, као и да су обезбеђене заједничке патроле у пограничној области између Аустрије и Мађарске, додајући да је то доказ поверења између те две земље.

Додао је да расте број захтева за азил из Индије, те указао да се "бркају" појмови азил и миграције.

"Они који напуштају земљу да би дошли до боље економске позиције, то су миграције, и не спадају у оне који траже заштиту. Морамо да унесемо више динамике у сарадњи са Африком и Азијом да се тамо покрену пројекти и да људи уопште не крећу", рекао је Нехамер.

Како је додао, неопходна је сарадња са земљама из којих се бежи, да прихвате људе који, како је истакао, не смеју да остају у нашим државама и да тамо на лицу места добију перспективу за живот.

"Најбоље уложен новац је да људи не крену на тај пут или да у најближој земљи нађу заштиту и да их тамо достојанствено третирају", рекао је аустријски канцелар.

 

Србија се добро припремила за зиму, гас нас спасава

Председник Вучић је рекао да се Србија добро припремила за зиму када су у питању енергенти и уложила доста новца, да ће имати довољно гаса, али и да је почела да троши резерве зато што уговорене количине на дневном нивоу нису довољне да подмире потребе.

Председник Вучић је одговарајући на питање да ли ће Србија имати довољно гаса током зиме, јер је почела да троши резерве и шта ће бити са струјом, пошто је последњих дана забележена натпросечна потрошња рекао да су захваљујући договору са Мађарском наше резерве гаса данас 650 милиона кубних метара.

Председник Вучић је додао да је направљен и добар аранжман са Бугарском јуче и да крећу додатне количине у правцу Србије да би се трошило мање резерви.

"Нас гас данас спасава. Захваљујући панонским електранама ТЕТО Нови Сад и ТЕТО Панчево можемо да преживимо", рекао је председник Вучић и напоменуо да то не би било могуће да се Србија ослања само на угаљ и хидро потенцијале.

Истакао је да се Србија добро припремила, али да је цена гаса отишла нагоре четири до пет пута за последњих девет дана.

"Била је 250 евра за хиљаду кубних метара гаса, а јутрос не може испод 1 550 да се добије", указао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је Србија куповала јефтиније, али да ће сада и Аустрија и Мађарска и друге земље морати да почну да троше резерве и да ће тиме цена гаса и електричне енергије да расте.

Председник Вучић је истакао да Србија и даље држи изразито ниску цену струје и гаса за домаћинства и да то представља начин да се помогне грађанима, али и фирмама да могу да остану у ланцу производње у различитим областима индустрије.

"За нас је енергетска инфраструктура од пресудног значаја", рекао је председник Вучић.

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је одговарајући на питање о снабдевености гасом да је захвалан Србији, јер у овом тренутку једина озбиљна количина гаса у Мађарску долази из правца Србије и сваки молекул гаса је стигао.

Он је похвалио Србију да у том смислу поступа перфектно, и навео да је дуго година било исто и у супротном правцу када је гас из Мађарске ишао у Србију.

Како је нагласио обе земље се поншају коректно и једни на друге могу да рачунају ако се промени ситуација.

"Када се у Европи виде непријатељства мора да се покаже да постоје добра решења и овакви примери. Док Србија има гаса имаће и Мађарска, а док Мађарска има гаса имаће и Србија", поручио је Орбан.

Канцелар Аустрије Карл Нехамер изјавио је да је апсолутно неприхватљиво то што поједини мигранти покушавају силом да уђу у друге земље и што су спремни да повреде полицајце, те да њима није место ни у Аустрији, Мађарској или Србији.

Одговарајући на питање новинара после другог трилатералног Самита Мађарске, Србије и Аустрије о спречавању илегалних миграција у Београду, Нехамер је рекао да се на граници Србије и Мађарске видело да постоје мигранти који су спремни да употребе оружје против полицајаца и да их повреде у покушају да пређу границу на силу.

Аустријски канцелар је подсетио да смо сличне сцене гледали и на другим границама, пре свега између Турске и Грчке, Пољске и Белорусије.

"То је нешто што је апсолутно неприхватљиво и мора се послати јасан сигнал да мигранти који су насилни немају места овде. Уколико су ухапшени, морају што пре да се врате у земље свог порекла", поручио је Нехамер.

Он је истакао и да ће три земље, кроз непосредну сарадњу у спречавању илегалних миграција, остварити циљ да се мигранти који не могу да остану врате у земље порекла.

"Морамо да будемо бржи у томе у ЕУ и то ће нас коштати. Али пуно је боље да се инвестира новац у земље порекла и то трајно. Да се инвестира у земље одакле ти људи долазе и то пре него што дођу на наше границе, уђу у наш систем социјалне заштите и ту почну да буду оптерећење за наше друштво", нагласио је Нехамер.

Премијер Мађарске Виктор Орбан истакао је да је поштовање закона једини начин за борбу против илегалне миграције.

"Мигранти се труде да илегално пређу границу и ми не можемо да их дочекамо са плишаним медама и цвећем на граници. Ми смо озбиљне земље које имају своја правила и законе, а верујем да то зна цео свет, и све ћемо учинити да те законе испоштујемо. То је једини начин борбе против миграције", поручио је Орбан.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк