Вести

ВУЧИЋ: ПОНОСАН САМ НА ВОЈСКУ СРБИЈЕ И ЊЕН ОГРОМНИ НАПРЕДАК

Председник Републике Србије Александар Вучић, након што је окончан приказ "Штит 2022", на батајничком аеродрому "Пуковник - пилот Миленко Павловић", обишао је војну опрему и наоружање којим располаже Војска Србије.

Министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Милан Мојсиловић упознали су председника Вучића са новом опремом којом располаже српска армија.

Председник Вучић се посебно заинтересовао за противтенковски ракетни систем "корнет", за који су му представници војске рекли да је то добро, поуздано оружје, које, како су рекли, "до 8 километара погађа без грешке".

Зато би, додају, желели да имамо још тог наоружања.

Такође, председник Вучић се информисао о способностима снајпериста Војске Србије, који су му представили своје снајпере и пренели му да редовно вежбају погађање мете на великим даљинама.

Највећу пажњу, ипак, председник Вучић је посветио новој кинеској опреми, која је недавно допремљена у Србију и обишао возило из којег се управља тим системом за противваздушну одбрану.

Председник Вучић је позвао председника Скупштине Ивицу Дачића да и он погледа возило:

"Уђи унутра, фантастично је".

Председник Вучић је објаснио да смо са том опремом шест пута јачи у противваздушној одбрани.

"До сада смо могли 15 циљева да гађамо, а сада 19. Јачи смо него што смо били, ово оружје готово да не можете да избегнете", констатовао је председник Вучић.

На питање да ли нам је била потребна оваква опрема, председник Вучић је рекао: "Погледајте како свет изгледа, па сами процените".

У разговору са начелником Генералштаба, који му је пренео да се већ један део припадника армије упућује на обуку, председник Вучић је рекао да је важно да се Војска Србије оспособи да користи ово веома делотворно одбрамбено оружје.

Председник Вучић се обратио и војницима и питао их шта им је још потребно и шта би желели да им држава обезбеди, и при том нашалио да могу отворено да му кажу, без обзира што су ту министар одбране и начелник Генералштаба.

Једна од ствари на коју су му скренули пажњу је да им је потребна термовизијска оптика, за ноћна дејства.

Председник Вучић се интересовао и да ли су стигла нова ронилачка одела, на шта је добио потврдан одговор.

Опрему и наоружање су са председником Вучићем, обишли и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министар унутрашњих послова Александар Вулин и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик.

 

Србија ће снажити нашу ловачку борбену авијацију  

Председник Вучић је истакао да је поносан на Војску и њен огромни напредак.

Председник Вучић је поручио да ће Србија снажити нашу ловачку борбену авијацију ако не буде политичких препрека, али да је Србија неутрална и да мора да проналази решења да би сачувала своје небо и земљу.

"На овом месту смо били и 2013. године, на првом авио-митингу готово да нисмо имали шта да подигнемо у ваздух нити да покажемо у области ваздухопловне одбране. Данас сам поносан што су Тиосав Јанковић и сви људи из нашег ваздухоплоства и противваздушне одбране срећни", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је указао да су током приказа летели наши генерали у МИГ-овима и Орловима да покажу да су увек заједно са својим војницима, да испуњавају као и они све најтеже могуће задатке.

Пренео је да су грађани могли да виде 14 авиона МИГ 29, 11 Орлова, и додао да Србија размишља о набавкама ловачке борбене авијације, о чему ће, истиче, ускоро бити донета одлука.

"Оснажићемо и нашу ловачку борбену авијацију ако не буде политичких препрека. Ако буде на једној страни неће бити на другој. Србија је неутрална и мора да проналази решења да сачува своје небо и земљу", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је држава била у могућности да уложи више новца у модернизацију војске и њене опреме.

Међутим, истиче да је задовољан и ситницама.

"Када сам посетио рониоце и видео да немају такозвана мокра одела, и када то обезбедимо и добију их специјалци из 72. бригаде у Панчеву, онда сам срећан. Када бирамо и тражимо нове чизме да би биле што удобније за војнике онда сам задовољан. И те мале ствари су важне, а не само ове стратешке велике које значе много да бисмо могли да делујемо одвраћајући да делујемо против сваког агресора", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да су му рекли да смо до скоро могли да нишанимо 15 циљева у ваздуху, а да данас можемо чак 90 циљева.

"Моћи ћемо и више стотина, јер ћемо наставити да снажимо", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је војсци потребно много више пилота, и најавио куповину додатних хеликоптера.

"Ово је данас прошло савршено. Честитам Министарству одбране, Војсци Србије, на изванредном приказу. Задовољан сам што сам видео много деце, младих и старијих људи који су дошли да виде колико је војска напредовала. Поносан сам на Србију и нашу војску", закључио је председник Вучић.

 

Набављамо оружје да одвратимо нападе, чувамо мир

Председник Вучић је најавио да би до краја ове или почетком следеће године Србија могла да договори набавку француских "рафала", док се тек очекују преговори са британском страном о набавци "тајфуна",  додајући да је кинески ФК3 купљен по повољној цени, истичући да је то одвраћајуће наоружање за све потенцијалне агресоре.

Председник Вучић је одговарајући на питања новинара у Батајници о набавци "рафала" и "тајфуна", рекао да се већ дуже време преговара о куповини 12 француских "рафала".

"Верујем да ћемо до краја године најкасније почетком следеће бити спремни да договоримо ту набавку, да ли "6 плус 6" или 12 потпуно нових авиона. Верујем да ће бити 12 нових", рекао је председник Вучић.

Такође, додао је да се тек разговара, а очекују се преговори са британском страном око куповине "тајфуна", те да би и у том случају требало набавити целу ескадрилу, што је 12 до 14 комада.

"Видећемо како ће преговори да теку", рекао је председник Вучић.

Поновио је да се размишља о ловачким бомбардерима попут кинеског Л 15, али да се о томе уопште није ушло у преговоре са кинеском страном.

На питање колико је плаћен кинески систем ФК 3, те да ли се планирају нове набавке тог оружја, председник Вучић је рекао да је купљено колико је било потребно.

"То је оно што смо наручили 2019. године, то смо купили, за наш новац и обезбедили довољно да чувамо и наше небо и да нам јавни дуг у односу на БДП не пређе 60 одсто. Када будемо имали још пара, купићемо још, за сада немамо могућности", рекао је председник Вучић.

Када је реч о цени, навео је да је цена била "онако како смо се договорили".

“Када ми будете показали војску која то тако саопшти, саопштићемо и ми", указао је председник Вучић да се о цени не говори, наводећи да је свакако било повољна.

"Три до четири пута је јефтиније у односу на системе таквог квалитета. Била је то добра понуда кинеских пријатеља и драго ми је што су грађани Србије поносни на оружје и оруђе које не може никога да угрози него служи да чувамо своју земљу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је указао да је то оружје које се не користи на туђој, већ на сопственој територији, и делује одвраћајуће према потенцијалним агресорима.

За све оне који су говорили да том набавком постајемо проблем у региону, рекао да је "сит таквих бесмислица".

"Тога "сад ће мали Путин некога да нападне..." Лагали су сваки пут о томе. Србија ће да чува мир и стабилност, наставиће то да чини, али никоме неће да дозволи да буде џак за ударање, као до пре неколико година", закључио је председник Вучић.

 

Не обазирем се на тврдње, санкције није помињао ни Марфи

Председник Вучић је рекао да је Србија донела своје закључке о сукобу у Украјини и санкцијама Русији на Савету за националну безбедност и да не жели да се обазире на тврдње једних или других политичара о томе хоће ли увести санкције Русији или не.

О нагађањима када ће и да ли ће увести санкције, рекао је да није говорио ни сенатор Крис Марфи како је у медијима протумачено његово писање на личном блогу о разговору са председником Вучићем, већ се говорило о другој теми.

"Такву изјаву добићете и од америчке делегације, а било је више од 20 људи на састанку", рекао је председник Вучић, одговарајући на новинарско питање о томе како је у Србији главна тема увођење санкција Русији.

Председник Вучић је рекао да ће о санкцијама Русији више говорити 6. маја, али да има оних који немају одговорност и са лакоћом говоре о томе, јер их не интересује да ли ће Србија сутра имати да једе и да ли ће моћи да преживи.

Нема пријатељстава у међународној политици, вечни су само интереси, рекао је председник Вучић и указао да треба да гледамо своју земљу.

Председник Вучић је указао да је у питању светски сукоб, и политички и економски и да стижу веома софистицирани притисци и претње.

"Молим људе да разумеју и виде колико се држава бори дневно да сачува животни стандард и да не примете шта се дешава", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да Србија мора да води одговорну политику, политику развоја и напретка, и да се руководи искључиво својим интересима.

 

Србија извозила мине Пољској као крајњем кориснику

Председник Вучић је изјавио да Србија извози оружје свугде где је дозвољен крајњи корисник и навео да је Србија испоручивала мине земљама као што је Пољска која је, како је рекао, легитиман и легалан крајњи корисник.

Председник Вучић је то рекао новинарима на питање откуд српске мине на украјинском ратишту произведене 2018. године уз констатацију новинара да је Вучић тврдио да је Србија последњи пут, не директно, извезла мине Украјини, 2016. године.

Председник Вучић је нагласио да од испорука мина живи неколико српских фабрика, Ваљево и Чачак, и неколико других фабрика које морају да обезбеде барут и све друго што је потребно, као што је фабрика у Лучанима и другим местима.

"Ви у ствари хоћете да нам забраните да се бавимо производњом оружја , експлозива, да извозимо. Није то производња ципелица за балетане, то је оружје, не разумем шта хоћете од нас", рекао је председник Вучић.

Упитао је да ли се Србији пребацује што је једина земља која неће да даје оружје ниједној страни и која се понаша на најодговорнији и најозбиљнији начин, жели престанак рата, а не наставак сукоба.

"Је л нам то замерате па сте се сетили да има мина које смо дали Пољској као коначном крајњем кориснику па је то завршило у Украјини, не разумем шта је смисао тог питања", рекао је председник Вучић. 

 

Немам превеликих очекивања од разговора у Берлину

Од сусрета са немачким канцеларом Олафом Шолцом очекујем да саслушам примедбе на понашање Србије и да имам прилику да кажем став Србије, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је на питање новинара шта се може очекивати од разговора у Берлину где је позван и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, али и специјални изасланик Европске уније Мирослав Лајчак, рекао да нема шта добро да се очекује и да нема превелика очекивања.

"То је све, ни лоше ни добро. Добра прилика је то да ћемо имати неко време да изнесемо ставове, али нећемо променити став Немачке ни око Косова и Метохије, а ни око санкција", рекао је председник Вучић.

Указао је да ситуација што се тиче Косова и Метохије није добра, и да све иде ка томе да Срби оданде буду отерани а да Србија призна косовску независност.

"Велики сам скептик у том погледу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао и да има велику стрепњу не само због неодговорности и неозбиљности Куртија, већ више због многих на западу који подржавају такву политику.

Ситуација на Косову и Метохији је драматична, а српски народ под снажним притиском, јер многи ситуацију у Украјини хоће да искористе да би утицали на Србе да нешто прихвате.

"Немамо шта добро од разговора о Косову и Метохији да очекујемо јер и не разговарамо, не са својом земљом већ земљом оних који не желе да примене ни оно што су потписали пре девет година. Нико њих и не тера, али терају нас, од таблица до свега другог што је споредно у Бриселском споразуму. А оно што је важно и не помињу или дају објашњење да ће се о томе говорити некада", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио да је у питању покушај да се заврши посао, да се Срби са Косова и Метохије протерају или натерају да прихвате независност и да Србија призна независност.

"То не можемо да испунимо. Велики сам скептик, иако подржавам стварни дијалог. Данас са Куртијем тај дијалог не постоји", оценио је председник Вучић и додао и да је време наређивања прошло.

 

Доносићу одлуке у интересу Србије а не запада и истока

Председник Вучић je поручио да ће доносити одлуке у складу са интересима Србије и њених грађана, а не у интересу западних и источних амбасада.

"Баш ме брига и за Американце, Русе, Европљане и за све остале. Доносићу одлуке у складу са интересима Србије макар сам на свету остао, изабран сам и тако ћу ових пет година да доносим одлуке, у корист Србије и њених грађана", рекао је председник Вучић.

На питање ТВ Н1 о наводима из ауторског текста америчког сенатора Криса Марфија, који је недавно посетио Београд, да му је председник Вучић рекао да га позове за 60 дана и провери да ли је учинио оно што му је рекао да ће учинити, председник Вучић је рекао да је Марфи прецизно пренео његове речи, али да то није имало никакве везе са санкцијама Русији.

"То није имало ама баш никакве везе са санкцијама. Нити је у том делу разговор био о санкцијама, тицало се једног специфичног пројекта", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да му не пада на памет да се било коме правда, па ни медијској кући која је поставила то питање.

"Рачунам да бисте ви били најсрећнији да уведем санкције данас, на томе инсистирају сви које сте подржавали током кампање, па и ваш власник. Сви инсистирате на санкцијама, а мени бисте да држите моралне придике ваљда што их нисам увео или што ћу да их уведем за још два месеца", рекао је председник Вучић и навео да се помињање два месеца односило на нешто сасвим друго.

Оценио је да политички актери не разумеју колика је велика опасност све што се око нас дешава наводећи да сви, и с лева и с десна покушавају да, како је рекао, на бруталан политички начин искористе ужасну ситуацију уместо да се заједнички, уједињено и јединствено чува земља.

"Нико се ту не секира, нико са десна се не секира уколико уведемо санкције, они би се радовали и рекли да они не би никад. А ови други, који су за санкције, се такође надају да нећемо да уведемо да би могли да иду по западним амбасадама и да говоре да су партнери и да они дођу на власт", рекао је председник Вучић.

 

Држава чини све да грађани што мање осете кризу

Председник Вучић је истакао да грађани нису још довољно разумели шта се збива у Европи и свету, да није у питању ограничени већ светски сукоб и да нико неће да буде поштен и да каже зашто је нешто у Србији поскупело.

На новинарско питање о поскупљењима и да ли Србија може то да издржи, председник Вучић је рекао да држава све чини и субвенционише многе производе како би грађани што мање осетили кризу, али да је инфлација увезена.

Приметио је и да се о поскупљењима говори данима, док је вест о уговору са Стелантисом о производњи електричног аутомобила у ери кризе трајала пола дана.

Када је реч о поскупљењу горива председник Вучић је рекао да држава већ довољно штити цену, и да се са 15 посто акцизних прихода, од јуче одриче 2,7 милијарди динара месечно, а било је 3,6 милијарди динара.

Цена је таква због повећања цена нафте на светском тржишту, рекао је председник Вучић и указао да Србија има најјефтиније цене струје, хлеба у Европи, вероватно и млека.

Навео је пример да је у Њујорку цена млека и хлеба седам долара, док је код нас хлеб Сава 46 динара, а слично је и са уљем.

Председник Вучић је рекао да држава ради све да заштити најсиромашније, као и да ће и о томе детаљније говорити 6. маја.

"Ово је све увезена инфлација, јер расту цене челика, гаса, нафте, ђубрива, све то улази у сваки пољопривредни производ", објашњава председник Вучић.

Са друге стране како је рекао, према подацима МУП-а за осам дана празника до јутрос је 559.834 наших држављана напустило земљу.

"Рачунамо да ће око 750.000 грађана Србије отићи на одмор у иностранство, што је рекорд остварен било када за излазак 1. маја што значи да већи број људи има новац којим то може да приушти", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је указао и да то говори и о томе да грађани нису још довољно разумели шта се збива у Европи и свету.

"Смејемо се када страни политичари позивају на штедњу јер долазе тешка времена и тешка зима. Трудимо се да свакога дана сачувамо неки милион кубних метара гаса у складишта, али то нам не гарантује сигурност. Биће много проблема, долазе тежа времена, а не лакша, не због нас већ због нечега што сви избегавају да назову светским сукобом", упозорио је председник Вучић.

То није никакав ограничени сукоб, није регионални, већ светски, економски и политички сукоб, закључио је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1