Вести

ВУЧИЋ: ПОМОЋ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ЈЕ ВЕЛИКА ВЕСТ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, након церемоније потписивања Финансијског споразума за пакет енергетске подршке Европске уније Србији од 165 милиона, да Србија умногоме зависи од Европске уније и да без ње не може напред.

"Само хоћу да људи знају да Србија умногоме зависи од Европске уније, да Србија без ЕУ тешко или не може напред и да они који јој сервирају могућности проналажења великих и спасоносних алтернативних путева, не говоре истину и нису фер према својим грађанима", рекао је председник Вучић у Националном диспечерском центру Електромреже Србије.

Истакао је да, иако зна у име грађана Србије да одговори понекад жестоко на оно што долази из ЕУ, али да увек, како је рекао, добро мора да зна шта је оно што Србију гура напред и храни нашу земљу, доноси посао за младе и шта је оно што им доноси  будућност.

То људи у Србији треба да знају, поручио је председник Вучић.

Каже да ко год би им нешто друго рекао да су то бајковите и празне приче.

Председник Вучић је истакао да је ово велики и важан дан за нашу земљу, с обзиром да смо само у једном дану добили на поклон од Европске уније један одсто наших предвиђених прихода за годишњи буџет.

"Неретко потцењујемо оно што Европска унија чини за нас", додао је председник Вучић.

"Да не кажем шта грађани слушају последњих дана, теорије завере о земљотресима и празне приче. У какву зону сумрака смо ушли због свега што нам се збивало у претходним деценијама", рекао је председник Вучић.

Помоћ која је потписана данас је у оквиру пакета од 500 милиона евра за Западни Балкан.

Напоменуо је да Србија, поред тога, добија и другу помоћ од ЕУ.

"Ова помоћ ће учинити да сиромашнији људи могу да плаћају нижу цену струје. Ми ћемо у овој подели рада у Европи моћи да сачувамо и нека од малих и средњих предузећа кроз новац који ћемо да улажемо у њих на овакав начин и у нижу цену струје. То не би могли на том нивоу да није подршке ЕУ. Ово је за нас велики поклон и надам се да ћемо умети да кажемо хвала за нешто што структурално и суштински снажи капацитете Републике Србије", рекао је председник Вучић.

Напоменуо је да ће подршка ЗБ у сфери енергетике бити укупно милијарду евра, кроз два пакета помоћи.

"Сматрамо да је важно не само да наставимо сарадњу са ЕУ већ и да убрзамо европски пут, радимо на владавини права и даљој демократизацији друштва и све оно што значи грађанима Србије бољи живот. Важно је да сваке године имамо око две милијарде евра директних страних инвестиција из земља ЕУ. Такође, сваке године имамо преко 60 одсто укупних инвестиција у односу на цео ЗБ. Наша робна размена са ЕУ је износила готово 40 милијарди евра, што је раст од 27,7 одсто у односу на 2021. годину и то представља 59 одсто наше укупне робне размене са светом", рекао је председник Вучић.

Додаје да је реални скок био најмање 15 или 16 одсто у односу на 2021. годину.

"Наш извоз у ЕУ је достигао готово 18 милијарди евра, а увоз је 21,4 милијарде евра. Наша размена прехрамбених производа је 4,58 милијарди евра, од чега имамо суфицит од 300 милиона евра. Од прелазног трговинског споразума из 2009. године закључно са 2022. годином наша робна размена је порасла четири пута са ЕУ, извоз чак 5,4 пута, односно 14,5 милиајрди евра. Да људи разумеју од чега живимо", истакао је председник Вучић.

Додао је да од тога исплаћујемо и цео јавни сектор и градњу инфраструктурних објеката.

Каже да је ЕУ у оквиру инвестиционог оквира за ЗБ определила 55 милиона евра бесповратно за припрему и 604 милиона евра за реализацију пројеката.

Председник Вучић је рекао да ускоро очекујемо госте из Европе са којима треба да потпишемо коначно уговор за брзу пругу Београд - Ниш и продужетак према Прешеву.

Већ радимо на тендеру за реконструкцију пруге Ниш - Димирвоград, рекао је председник Вучић и истакао да ће Србија бити повезана брзим пругама.

Ово је велика вест за грађане Србије и хвала ЕУ што нам је увеличала предстојећи национални празник Сретење, поручио је председник Вучић.

 

 Са Мишелом ћу разговарати поподне, званичници ЕУ да долазе у све градове

Председник Вучић најавио је данас да ће поподне телефонски разговарати са председником Европског савета Шарлом Мишелом.

Председник Вучић је после потписивања финансијског споразума за пакет енергетске подршке Европске уније Србији, вредан 165 милиона евра, захвалио председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен што је, приликом посете Србији дошла у Ниш.

"Србија није само Београд. Србија је за нас најлепша земља на свету и замолио бих вас да пренесете колегама у Бриселу да, када званичници долазе у Србију, некада одемо у Нови Сад, Ниш, Kрагујевац, Лесковац, у све крајеве Србије, да и ти људи виде да нису заборављени већ да Србија и на њих мисли", рекао је председник Вучић. 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк