Вести

ВУЧИЋ: ПОМОЋ ЕУ ЋЕ ОЛАКШАТИ СНАБДЕВАЊЕ ГАСОМ

Председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је на нишком аеродрому "Константин Велики", председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен, која борави у посети региону.

"Драго ми је што ћу данас, заједно са Фон дер Лајен обићи радове на изградњи гасног интерконектора између Србије и Бугарске, пројекта од изузетне важности не само за нашу земљу, већ и за цео регион Западног Балкана и Европу", рекао је председник Вучић.

 

Председник Вучић је гошћу из Брисела на нишком аеродрому дочекао са букетом цвећа.

Председник Вучић и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен обишли су радове на изградњи гасног интерконектора Србија - Бугарска у близини Нишке Бање, који би требало да буде завршен до септембра 2023. године.

 

Треба да изградимо и гасну конекцију до Северне Македоније

Председник Вучић изјавио је да Србија треба да изгради и гасну конекцију са Северном Македонијом, која ће бити важна за диверзификацију извора снабдевања гасом.

Радови на изградњи гасног интерконектора Србија-Бугарска би требало да буду завршени до септембра 2023. године, а председник Вучић је током представљања пројекта председници ЕК пренео, да би требало да се изгради око 70 километара гасовода према Северној Македонији и та земља да уради још 23 км.

 

"И тада ћемо моћи да се повежемо са Албанијом и Грчком на ЛНГ терминал за течни природни гас, као и на друге изворе. Онда ћемо бити у много бољој позицији када је реч о диверзификацији извора снабдевања и посебно да се повежемо на гасоводе ТАП о ТАНАП и друге ЛНГ терминале", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић подсетио је да ће Србија моћи да добија гас преко ЛНГ терминала у Александрополису на северу Грчке.

"Онда можемо да градимо гасовод и према Босни и Херцеговини и Републици Српској", рекао је председник Вучић и додао да ће моћи, након изградње те гасне интерконекције са Северном Македонијом.

 

Председик Вучић рекао је председници ЕК Лајен да ће према пројектованој цени, градња гасне интерконекције Србија-Северна Македонија коштати више од 70 милиона евра.

"То је за нас веома важна инфраструктура", нагласио је председник Вучић.

Додао је да земље које су суседи треба да се међусобно помажу и када је у питању гас.

 

 

Лајен најавила 160 милиона евра помоћи Србији за енергенте

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен најавила је данас, након обиласка радова на изградњи гасног интерконектора између Србије и Бугарске, подршку Србији, услед енергетске кризе, у висини од 160 милиона евра, и поручила да зна да је будућност Србије у ЕУ, јер Унија није потпуна без Србије.

"Знам да је будућност Србије у ЕУ, знам да наша ЕУ није потпуна без Србије, јер делимо исту посвећеност заједничкој будућности и зато наставимо заједно да радимо на њој", указала је она и додала да су ЕУ и Западни Балкан, а тако и Србија, део Европске енергетске заједнице.

Фон дер Лајен је указала да је захваљујући добром напретку који је постигла, Србија једна од најнапреднијих земаља на путу ка ЕУ и да је жеља да сада предузме даље важне кораке ка ЕУ.

"Изузетно ми је драго што сам на овом посебном месту које показује дубоку повезаност коју имамо као и нашу сјајну сарадњу. Данас пратимо напредак интерконектора између Бугарске и Србије и сјајно видети како овај важан пројекат поприма облик", објаснила је она додајући да је 80 одсто финансије обезбеђено од Европске комисије и Европске инвестиционе банке.

 

Хвала ЕУ на огромној помоћи и подршци

Председник Вучић захвалио је председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен на помоћи и подршци Европске уније, и истакао да је пројекат изградње гасног интерконектора према Бугарској, који делом финансира ЕУ, веома значајан за земљу, те да се нада да ће допринети повећаном интересовању инвеститора за тај крај Србије.

"Срећан сам што вас други пут дочекујем у Нишу. Хвала што вам није било тешко да поново дођете у околину Ниша. Мислим да то значи и нашим људима на југу, да виде посвећеност и другим деловима земље, а не само Београду или неким богатијим крајевима", рекао је председник Вучић у заједничком обраћању са Фон дер Лајен.

Захвалио се и њој лично на посвећености коју исказује, јер, како је рекао, може само да замисли колико јој је "лепо" када долази на Западни Балкан, јер зна све наше свађе и проблеме, а опет је ту, да саслуша све у региону, где свако свакога окривљује.

"Хвала на огромној помоћи и подршци", поручио је председник Вучић, указујући на речи Фон дер Лајен да ће због цене енергената Србија добити 160 милиона евра директне буџетске подршке.

То је, како је рекао, за Србију огроман новац због чега је бескрајно захвалан европским пореским обвезницима.

"Ми умемо то да ценимо. То је за нас велики новац, олакшаће проблеме са којима се суочавамо", навео је председник Вучић.

Захвалио се и на издвојених 500 милиона евра, везано за инвестиције у електротрансмисијским конекцијама са другим земљама, што су важни инфраструктурни пројекти за Србију.

"Ми до пре три године нисмо имали гасовод, имали смо само преко Берегова и Мађарске, до Панчева, и то је све. Онда смо градили један из Зајечара ка северу, а сада градимо интерконектор према Бугарској. Хвала Европској унији што нам даје 50 милиона евра, од 88,5 милиона за овај интерконектор", рекао је председник Вучић.

Захвалио се и шефу Делегације Европске уније у Србији Емануелеу Жиофреу, на ангажману по питању пројекта обнове пруге Београд-Ниш.

"Цена је скочила у небеса, због свега на тржишту, све је поскупело, битумен, нафта... Европска унија као поклон даје средства за тај пројекат", рекао је председник Вучић и подсетио да је Европска унија дала 40 милиона евра поклона за пут Ниш - Мердаре.

"Да нам је неко дао 50 милиона евра, тешко да бисмо га ложили у интерконектор, већ бисмо га утрошили за дневне потребе, а не бисмо стратешки размшљали. Зато смо захвални Европској унији што су нам помогли да ствари решавамо средњерочно и дугорочно", рекао је председник Вучић.

Замолио је и да се што пре крене са пројектом гасне конекције са Северном Македонијом, што је изузетно важно, као што је, како је додао, важно да се размишља како да се повежемо и са Црном Гором, Босном и Херцеговином, Републиком Српском.

Председник Вучић је нагласио да ће уз гасну конекцију са Бугарском бити лакше и да се привуку инвеститори у пиротско-нишавски део земље.

"Сада ће нам бити лакше да доведемо инвеститоре у Пирот, Димитровград, Белу Паланку, Бабушницу... У Пироту ради ''Мишлен тајер'', потребни су инвеститори у Димитровграду, Белој Паланци... Верујем да ће долазак гаса, омогућити не само грејање станова и индустријских објеката, већ и да ће значити огромну шансу за долазак нових улагања у овај део Србије", поручио је председник Вучић.

Захвалио се и бугарским партнерима, и додао да је важно да се пројекат оконча до краја октобра наредне године.

Председник Вучић се осврнуо и на питања усклађивања визне политике са Европском унијом, наводећи да је Србија урадила оно што је најавио за две земље, а ради и за трећу земљу.

"Радимо оно што смо обећали, урадићемо за још земаља. Урадићемо све што треба око усаглашавања са европском визном политиком, као што смо рекли. Када кажемо до краја године, урадићемо и пре тога, али то увек кажемо као последњи термин", рекао је председник Вучић.

 

Додао је да верује у добру сарадњу са Европском унијом и по питању других области - владавине права, поглавља 23, 24 и других ствари у којима Србија јесте направила напредак, али недовољно добар, и да ће земља направити још већи успех.

"Верујемо и да ћемо, ако сачувамо четири одсто раста за ову годину, претходне три године бити прва или друга земља по стопи раста у Европи. То није лако, и то нам је на понос, а то не бисмо могли без ваше помоћи", рекао је председник Вучић.

Рекао је и да се очекује укупна трговинска размена у висини од 37 милијарди евра ове године, што је апсолутни рекорд.

"А, Србија ће чинити 51 одсто укупне трговинске размене Западног Балкана и око 50 одсто укупног извоза са Западног Балкана у Европску унију. Верујем да ћемо ускоро прећи и цифру од 50 милијарди размене", рекао је председник Вучић.

 

Ми ћемо урадити све да сачувамо мир и стабилност

Председник Вучић је поручио у обраћању са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, по питању односа са Приштином, да ће Београд дати све од себе да сачува мир и стабилност, али и да је све једностране потезе до сада повукла Приштина, а не Београд."

"Јесам забринут. Видео сам вашу конференцију са Вјосом Османи и видео сам да је она користила прилику да говори против Београда и Србије. Ја то нећу, никада то не радим, моје је само да вам кажем да ћемо да урадимо све што можемо да сачувамо мир и стабилност", рекао је председник Вучић обраћајући се Фон дер Лајен са којом је обишао радове на гасном интерконектору према Бугарској, а која је у оквиру посете региону јуче била у Приштини.

Како је истакао, забринут је, иако зна да Србија ниједно од питања није покренула, већ је то увек једнострано чинила Приштина.

"Али сам и јуче рекао - немамо више куд. Да, даћемо све од себе да сачувамо мир и стабилност", поновио је председник Вучић.

Указао је да Београду заправо најмање одговара било каква дестабилизација, јер много новца улаже у различите инфраструктурне пројекте, који су видљиви и у самом Нишу, где се озбиљно обнавља нишки аеродром.

"Трудимо се да поправимо ствари и зато нам је најмање стало до било каквих тензија, ескалација, проблема... Надам се да ћу и у каснијем разговору са вама моћи да видим, да пронађемо пут да бисмо мир и стабилност у целом региону могли да сачувамо", рекао је председник Вучић.

 

Европска унија опредељење Србије, верујем бићемо још снажније на ЕУ путу

Председник Вучић поручио је да је Европска унија суштинско опредељење Србије и изразио уверење да ће наша земља у наредном периоду још снажније ићи европским путем.

На питање новинара у Нишу да прокоментарише изјаву Данијела Сервера за Глас Америке који је рекао да очекује да ће Србија одбити увођење санкција Русији и да је, по његовом мишљењу, реалније да се Србија окрене Кини, него Западу, председник Вучић је рекао:

"Када је реч о суштинском опредељењу Србије, оно јесте да се Србија налази на европском путу".

Додао је да верује да ће Србија у наредном периоду снажније ићи тим путем и зато су ту, како је рекао, људи који су мање уморни од њега, а имаће и његову подршку - да Србију увуку у Европу.

"А, што се тиче наших кинеских партнера, па ми нашим кинеским пријатељима кажемо да смо на европском путу и немамо проблем са тим", рекао је председник Вучић.

Додао је да је Сервер у својој изјави хтео да каже да ће можда Срби да оду од Руса, али ће опет да траже неког другог само да не би били на Западу.

 

"Али, то је човек који је говорио како смо ми опасност у региону и како само чекамо да нападнемо, да ли Босну или Косово, из његовог угла, по Путиновом налогу, па ево већ 250 дана то се није догодило. Наслушао сам се тих бесмислених прича и лажи о Србији, и начитао и нагледао у многим западним земљама, а реч извини ни од кога нисам чуо, када се ништа од тога не деси", навео је председник Вучић.

Србија наставља свој европски пут и гледаћемо да чувамо традиционалне добре односе са Кином и свој принципијелан став према сукобу у Украјини, поручио је председник Вучић.

Такође, поручио је Серверу да ради свој посао, а Србија ће да ради свој.

 

Већа подршка ЕУ Србији за енергетику од очекиване

Србија за пројекте енергетског повезивања добија велику подршку ЕУ и већу него што се очекивало, изјавио је председник Вучић и захвалио ЕУ на томе.

"Мислим да су они нама помагали и више него што смо очекивали, да будем сасвим искрен, али је тачно да ми морамо да градимо своју земљу и свој систем пре свега дугорочно размишљајући о ономе колико обезбеђујемо инвестиција како сами то можемо да урадимо, а Европи хвала на свакој врсти подршке", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је тако одговорио на питање новинара да ли ће са фон дер Лајен разговарати о додатној подршци за превазилажење енергетске кризе, поред данас најављене помоћи од 160 милиона евра за сигурно снабдевање енергентима у наредних неколико месеци.

 

Гледаћемо како што брже да напредујемо према ЕУ

Председник  Вучић рекао је данас да је Извештај Европске комисије о напретку Србије реалан и у највећем делу тачан, а да се Србија усаглашава са визном политиком и да ће гледати да се усагласи и по осталим питањима како би могла што брже да напредује према ЕУ.

Председник је рекао да ће нова министарка за европске интеграције Тања Мишчевић и Влада Србије имати велики посао да ураде до децембра и да, како је рекао, "покушамо да убедимо ЕУ да смо заслужили још неко отварање кластера", али да није сигуран да ће то да се деси.

Председник Вучић је одговарајући на питања новинара, након што је са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен обишао радове на изградњи гасног интерконектора Србија - Бугарска у близини Нишке Бање, рекао да је Србија отворила 22 од 35 поглавља, а затворила привремено два.

"Што се тиче самог извештаја ЕК он је био реалан, рационалан, у највећем делу тачан, чак и из нашег угла, немам реч да кажем по том питању и то сам већ рекао јавности у Србији. Дакле, да ли је Србија земља која није увела санкције Русији? Тачно је. Нити имам шта да се жалим, нити да кукам и говорим да је нешто неправедно према нашој земљи. Све што је написано, тачно је", рекао је председник Вучић.

Додао је да је тачно и то да има проблема у дијалогу са Приштином за шта, истакао је, Србија ни 0,1 одсто није одговорна.

"Али, ја то нити коме могу да објасним нити ће ко да ме слуша зато што су наше и почетне и крајње позиције различите, бар са 22 земље ЕУ и ту долазимо до оног првог проблема, а то је да када овде говорите о територијалном интегритету у Србији онда то људи посматрају на много другачији начин због свега кроз шта смо прошли са КиМ", рекао је председник Вучић.

Председник је истакао да Србија и данас поштује територијални интегритет Украјине.

"То никада није довођено у питање, само се понекад питамо зашто није увек поштован интегритет Србије, али различите су то данас оцене", рекао је председник Вучић и додао:

"У сваком случају, разумели смо поруку председнице ЕК. Усаглашавамо се са визном политиком, гледаћемо по свим осталим питањима како што брже можемо да напредујемо према ЕУ, а ја мислим да ово што ради председница Фон дер Лајен је велики и важан сигнал за грађане Србије".

Иначе, на питање од чега зависи будућност Србије у ЕУ - да ли искључиво од политичких питања пре свега због односа са Русијом и решења са Приштином или и од реформи и усклађивања става чланица о проширењу, председница ЕК је одговорила да се процес проширења заснива на заслугама и да је то у рукама земље која жели да се придружи ЕУ, али и да је важно ускладити се са спољном и безбедносном политиком ЕУ зато што то "иде руку под руку".

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк