Вести

ВУЧИЋ: ПОЛИТИКУ СРБИЈЕ ВОДИ РУКОВОДСТВО КОЈЕ БИРАЈУ ГРАЂАНИ СРБИЈЕ

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас пред седницу Високог савета за сарадњу између Републике Србије, Републике Грчке, Републике Бугарске и Румуније у Солуну, да је веома важно да Србија прати, учествује и заузима активну позицију у Европи где је све више разнородних чинилаца, указујући и на другачији однос према САД, променљивом односу према Русији, као и према источним партнерима.

„Много тога се мења и морамо да то пратимо и активно заузимамо позицију“, нагласио је Вучић рекавши, везано за данашњу квадрилатералу, да су у савременом свету чести разговори одраз динамизма у односима и неопходности да се препреке и проблеми савладавају што је брже могуће.

Вучић је истакао да га радује што по четврти пут може у овом формату да се састане са суседима, али и Грчком, нама пријатељским земљама.

„Добро је да имамо и друге и другачије поруке и партнере и да понекад није све везано за простор бивше Југославије, већ суседе који су већ чланице ЕУ, иако Грчка није сусед али је важан партнер“, објаснио је Вучић.

Рекао је да очекује да ће се данас разговарати о инфраструктурним питањима, комуникационим проблемима, као и важним билатералним, али и свеукупним политичким и регионалним питањима, те и о односу Београда и Приштине и дијалогу.

„Молићу земље, које нису признале Косово, а две од њих нису, да остану чврсте у свом ставу и покушаћу нашим бугарским пријатељима да поновим какви су наши ставови поводом Косова и Метохије“, најавио је Вучић.

Када је реч о путној инфраструктури председник је казао да ће ускоро кренути комплетна реконструкција аутопута од улаза из Хрватске, то јест 23,5 километара од шидске општине до скретања ка Кузмину, због којег су неки говорили да је био најлошији када се улази из Хрватске.

„Ускоро ће се видети разлика, али неће бити на штету Србије, јер ће најмодернији асфалт бити постављен“, уверен је Вучић.

Вучић је подсетио да Србија приводи крају Коридор 10, да ће пре краја године оба крака бити отворена.

„То је наша трка са осталим земљама у окружењу да нам не препусте путнике ка трећим земљама. Неки нису намерно градили аутопутеве ка нашој земљи да не би Турци и други ишли преко наше државе“, указао је Вучић.

Вучић је рекао да Србија, за разлику од суседа који су у ЕУ, нема грантове Уније или су они на годишњем нивоу до 150 милиона евра, што је ништа у поређењу са чланицама на истоку. Казао је да ће позвати суседе да своје путне комуникације ка Србији поправе како би могли да привучемо део људи који иду ка трећим земљама.

Вучић је, уједно, указао и на значај железнице, истичући да је она саобраћајно средство будућности.

„Неки су мислили да се железнице морају гасити. Посебно због светске политике која недвосмислено каже да је питање каква ће бити цена нафте у будућности, и ко ће да је одређује железнице ће добијати на значају“, истакао је Вучић.

Рекао је да ће после деонице Ниш-Димитровград почети комплетна реконструкција деонице Београд-Ниш, а мора да се уради и деоница од Ваљева до Црне Горе.

„Ако не будемо ми изградили железнички Коридор 10 узеће нам комплетан теретни и путнички саобраћај Румунија, Бугарска и Грчка. Морамо са свима да се боримо за свој опстанак на тржишту“, нагласио је Вучић рекавши да ће Србија улагати више и да ће изградити све што није урађено последњих шест деценија.

Остаје, како је рекао, да се ради на инфраструктури оптике, дигиталне инфраструктуре, јер не смемо дозволити да заостајемо за светом.

„То су кључна питања уз питање Косова и Метохије. О томе говорим зато што сам се наслушао свих политичара са запада и из наше земље да Косово није све и свја“, рекао је Вучић.

„На састанку од 120 минута, а неки ме и у нашој влади исправљају, желим да кажем да је 119,5 минута о Косову и Метохији, а пола минута пре него што изађемо пред медије кажу да ће поменути и оно друго. То треба људи да знају и да им буде потпуно јасно, да не помисле да постоји једна тема која може да се мери и пореди са Косовом, не што се нас тиче, већ западних партнера“, нагласио је Вучић.

 

Нисмо ничији ни патуљак, ни патрљак

Нису ни Американци, Европљани, ни Руси, ни било ко, ти који ће да воде политику Србије, већ политику воде грађани Србије, поручио је данас у Солуну председник Александар Вучић.

Вучић је тим речима прокоментарисао оцене дописника Комерсанта Генадија Сисојева да ни Запад ни Русија нису задовољни како је примљен председник Украјине Петро Порошенко у Србији.

"Политику Србије води руководство које бирају грађани Србије, ми смо независна земља, поносних и достојанствених људи. Имамо своје интересе и своју политику, а не туђу, нисмо ничији ни патуљак ни патрљак, да неко нама управља", рекао је Вучић.

Како је додао, њега не може да позове било ко из САД, ЕУ или било које земље да му заповеда шта ће да уради и упитао шта је нама Украјина икада нажао учинила.

„Шта је Украјина учинила нажао нашој земљи? Не може нико дати одговор на то питање, као ни када питам запад шта је Русија урадила против нас, а када ме питају шта су они урадили нажао Србији имам списак и листу. Међутим, морате да будете прагматични и водите политику пута ка ЕУ, да добијате што више инвестиција“, рекао је Вучић.

С'тим у вези је подсетио да је Србија у прва четири месеца остварила раст директних страних инвестиција за 13,7 одсто, а у првих пет месеци за 15,4 одсто.

„Шолакове и Ђиласове телевизије тражиле су, када сам те податке саопштио, неког ко ће рећи да није реално што је Србија прва на листи по инвестицијама. Ако они и њихови аналитичари тако кажу, сагласан сам са њима, иако се не ради о нашим подацима, већ о статистици заснованој на Еуростату“, поручио је Вучић.

Срећан је, каже, и задовољан текстом Сисојева, јер заиста нико други, задовољан или не, не води политику наше земље.

„Веома сам поносан због коментара који је дао Сисојев, који се труди да даје коментаре против мене, а не бих му давао на значају да говори и понешто против Србије. Сећам се шта је говорио против Србије“, казао је Вучић.

 

О незнању противника, куповини уметничких дела по свету

Вучић је изјавио данас да се размишља о могућности да држава почне да купује по свету уметничка дела, историјске и културне вредности за Србију.

Вучић је о томе говорио новинарима у Солуну, уочи састанка "балканске четворке", а одговарајући на питање како види недостатак знања политичких противника, који себе доживљавају и представљају се као интелектуална елита, а уверени су да је, на пример, Стеван Синђелић наш савременик и његов сарадник.

То показује, рекао је не само колико је низак ниво њиховог образовања, већ и да немају ни свест о томе колико не знају.

На питање новинара како коментарише то што његови политички противници не знају ко су Стеван Синђелић или Паја Јовановић, Вучић се насмејао и констатовао „онај Синђелић који је осуђен за експлозију и којег сам поставио за нешто у Нишу, или да сам чувеног писца Борислава Петковића поставио за нешто, као и Уроша Предића за заменика министра културе".

„У првом тренутку се насмејете, али, није нимало смешно, јер то носи неколико лоших и опасних порука за цело друштво. Показује колико ужасно је низак ниво образовања, није важно да ли политичких противника или оних који нас подржавају. То показује да смо негде грдно погрешили, јер ти људи, што је много опасније од тог незнања, они су уверени да су образованији од оних који имају десетоструко више знања. Они не знају да не знају. То је опасност коју носе друштвене мреже у којима иза фантомки, маски, лажних имена у којима и полуписмени можете да се сакријете и кажете ''ја сам писмен, јер могу брзо да укуцам бројке или лозинке'', а да не морам да знам разлику између Слободана Јовановића и Паје Јовановића. То је ствар која ме брине и мораћемо у будућности у систему образовања нешто да поправимо и променимо“, казао је Вучић.

Ради се, каже, о људима који су више од деценије држали затворен Народни музеј и никада им није доста критике, ни када им се покаже да је ова власт "отворила све што су они затворили“.

„Носимо се мишљу да све што је српска вредност у уметности почнемо да купујемо у свету, да нам се не догоди да нам купе у Сотебију Пају Јовановића за 400.000 евра, уместо да то буде благо и богатство Србије, да га имамо у националном музеју или галерији. О томе ћемо грађане обавестити ускоро, али мислим да ћемо и тиме вратити понос и достојанство грађана Србије“, најавио је Вучић.

Вучић је рекао да, када неко нема друге аргументе, и не може да говори о култури, о музејима, о расту БДП, нивоу незапослености, аутопутевима, чак и о спортским медаљама, као што смо, 2017, имали највећи број у историји Србије, разуме се да говори како је Вучић крив.

„Већ безброј пута сам их питао, пошто сам видео да су волели тему диплома, да донесу те дипломе, ја своју они своју и да их упоредимо. Онда су рекли ''што сам запео за дипломе'', иако нисам ја тај. Ви сте ме годину дана малтретирали са темом диплома, измишљали свашта за људе који су три пута образованији од вас. А када сам рекао дајте дипломе на сто, да видимо јеси ли ти Ђилас сем из Одбране и заштите имао још неку седмицу, јеси ли ти Шутановац имао још неку седмицу? Шта си ти стручњак Саша Јанковић имао из Уставног права? Испоставило се да је он имао шестицу, једва прошао, на муфте, а ја имао десетку. И сада ми држе предавања о интелектуалној елити. Ја их и даље зовем да, уместо што мисле да је псовка и увреда решење, да донесу диплому и индекс да народ види“, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да народу то није ни потребно, као и да он не цени људе само на основу диплома, већ цени и поштеног сељака, човека, радника, домаћина, који нема никакву диплому, али који је вредан, ради, обавља поштено свој посао, а не оне који немају никакву диплому, представљају се као најпаметнији, не раде ништа, а имају комбинацију да нешто украду и свима соле памет.

„Све то грађани виде. Видео сам сада и за Ниш истраживање. Годину дана воде кампању против наше странке у Нишу и мисле да могу да воде кампању против фабрика, стварног резултата, стварног рада. Када им погледате резултате, онда ћете видети да бука не значи све. То што ћете много викати и производите много децибела није увек диркетно пропорционално снази аргумената које пружате грађанима“, рекао је Вучић.

Вучић је поручио да људи не треба да брину, да држава ради свој посао, да ће плате и пензије порасти већ у новембру.

„Нико неће имати нижу пензију, већ ће сви имати значајно већу“, закључио је Вучић.

 

Балкан да делује јединствено и када Европа не делује тако

Вучић je истакао вечерас, након састанка "балканске четворке" у Солуну, да ове четири земље, у условима када Европа не делује увек јединствено, треба да делују јединственије и решавају проблеме на полуострву, те истакао да је овај формат веома важан за нашу земљу, али и будућност све четири државе Балкана.

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу, након седнице Високог савета за сарадњу између Републике Србије, Републике Грчке, Републике Бугарске и Румуније, казао да је задовољан овим сусретом, иако је, каже, као прави Србин увек нармштен и нешто му увек недостаје.

„За Србију је важно јер смо добили подршку на европском путу од наших пријатеља, важно јер ћемо заједнички радити на многим пројектима. Разговарали смо о путној комуникацији, железничким пругама, гасним интерконекцијама, дуже и озбиљније, одговорније него икада“, пренео је Вучић.

Вучић је казао да су Грчка и Бугарска предложиле заједничке таксе и тарифе, које се тичу ранијих предлога Дунавске комисије, која се тиче саобраћаја и транспорта.

„То може да донесе огромну корист за све земље, да можемо на јединствен начин све да администрирамо. Ово ће донети економску корист становницима наших земаља“, уверен је Вучић.

Констатовао је да је путна повезаност Србије и Румуније веома лоша, због чега је на овом састанку разговарано о аутопуту Панчево-Вршац-Темишвар.

Такође, како је додао, са грчким премијером Алексисом Ципрасом разговарао је о железничкој прузи Београд-Скопље-Солун.

Вучић је обавестио присутне да Србија завршава своје путеве, да ће завршити свој део аутопута до Градине, бугарске границе, као и границе са Македонијом, све што се деценијама није радило.

Када је реч о односима Београда и Приштине, захвалио је Грчкој, Румунији и Бугарској што су спремне да чују и саслушају став Србије.

„Никада се нисам мешао у суверена питања других земаља, а тако ни око имена вашег северног суседа. Али, нема сумње да је и у Србији, за сваког становника наше земље који види да су две стране, које су имале супростављене ставове, постигле договор, добра вест, добра вест за цео регион. Желим да се на такав начин настави убудуће, не улазећи у појединачне интересе земаља“, објаснио је Вучић.

Вучић је казао да је важно да ове четири земље, у условима када Европа не делује увек јединствено, оне делују јединственије и решавају проблеме на овом полуострву.

„Све што би одлагали, убудуће вратило би нам се као бумеранг“, нагласио је Вучић.

Вучић се нашалио са премијером Бугарске Бојком Борисовим да је био домаћин свих скупова у овој години, додајући да је чекао када ће и Генералну скупштину УН у Бугарској да организује.

„Он ће и наш следећи сусрет у Варни организовати у Варни, али и Београд ће бити домаћин пре краја године“, нагласио је Вучић.

Вучић је изразио уверење да је могуће да ове четири земље донесу заједничке одлуке, а да ће јединствен систем тарифа и такси олакшати живот грађанима.

„Мислим да можемо још да приближимо тако пријатељске народе“, закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк