Вести

ВУЧИЋ: ПОЛИТИЧКА САРАДЊА НА ВИСОКОМ НИВОУ

Председник Србије Александар Вучић предложио је данас председнику Казахстана Нурсултану Назарбајеву да та држава у Београду отвори трговинско представништво.

Вучић је такође, на заједничкој прес конференцији, позвао председника Казахстана да посети Србију.

"Наставићемо да развијамо односе, много тога очекујемо од пословног форума данас и од сарадње наших влада", рекао је Вучић после састанка са Назарбајевим и додао да се нада ближој сарадњи у многим областима.

"Верујем да је много тога пред нама", рекао је Вучић.

Он је захвалио Казахстану на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Председник Србије истакао је, након разговора са председником Казахстана, да су односи две земље одлични, али да постоји добра основа и неискоришћени потенцијал у трговинској размени.

''Размотрили смо сва најважнија питања везана за нашу политичку и економску сарадњу. Драго ми је што се поново налазим у Астани, која ме сваки пут задивљује. Нема таквог града у централној Азији који се модернизује и мења као Астана. Одушевљен сам успесима које достиже Казахстан захваљујући председнику Назарбајеву и његовој визији'', рекао је он.

Изразио је наду да ће председник Казахстана успети да своју земљу до 2030. уведе међу 30 најразвијених света.

''Наше везе су перспективне и јако добре и надам се да ће данашњи сусрет допринети даљем развоју односа у свим сферама. Драго ми је да се политичка сарадња налази на високом нивоу. Сарађујемо и на међународној сцени. Захваљујем на чврстом ставу Казахстана у вези виталних интереса Србије везаним за питање КиМ и подршци територијалном интегритету и суверенитету'', нагласио је он.

Вучић је истакао да се нада јачању економских односа и повећању робне размене, те предложио да Казахстан отвори трговинско представништво у Београду. Изразио је наду да ће две земље наставити праксу сусрета на највишем нивоу, и да ће Назарбајев указати част Србији и посетити нашу земљу.

''Кажем хвала председнику Назарбајеву за оно што чини на међународном нивоу подршке, што чини у свим сферама друштвеног живота и веза које заједнички градимо. Овде је велика делегација Србије. У мали број земаља долази тако велика делегација Србије. Дошли су да виде чудо које сте направили овде. Ово што сте направили у Астани је право чудо. Поред шест министара ту су и два градоначелника, Београда и Новог Сада, који могу да науче много тога од вас и пренесу у нашу земљу'', рекао је Вучић.

Он је истакао да много тога очекује од пословног форума, као и сарадње наших влада и министарстава.

''Постигли смо прве резултате у пољопривредној и војно-техничкој срадањи, надамо се да ћемо их имати и у области трговине и и грађевинарства. Хвала на поштовању које показујете према Србији и увек можете у сваком тренутку очекивати исто према вашој земљи. Очекујемо вас ускоро у нашој земљи. Искористићемо ову прилику за што више састанака и успостављања контаката између минстара и пословних људи и то ће донети искључиво добробит оба народа. Ми ћемо подржавати Казахстан на међународном нивоу и уверени смо да ће Казахстан увек да нас подржава'', рекао је он.

 

Председнику Србије уручен орден Казахстана

Председник Казахстана Нурсултан Назарбајев данас је председнику Србије Александру Вучићу, након разговора у Председничкој палати у Астани, доделио је Орден пријатељства првог реда Републике Казахстан. Он је том приликом указао на пријатељство две земље и допринос председника Србије јачању веза две земље.

Председник Србије доделио је, након састанка, председнику Назарбајеву Орден Републике Србије на великој огрлици председнику Казахстана. Председник Вучић је истакао да су овај орден Републике Србије, који је највиши који може да се добије, до сада добили председник Русије Владимир Путин и Кине Си Ђинпинг.

"Ви сте, поред председника Путина и Сија, трећи председник који је добио овај орден. Додељујем вам тај орден за ваш допринос који сте дали на изградњи пријатељства наше две земље, као и на очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије", истакао је Вучић.

Након доделе ордена, настављен је састанак шефова држава у ширем саставу. Ово је, иначе, трећа званична посета председника Србије Казахстану, где је прошли пут боравио пред лето прошле године поводом отварање Експо-а 2017.

Током посете српске делегације коју преводи председник Вучић, а у којој се налази више министара и бројни привредници, планирано је и потписивање више споразума - Споразум између Владе Казахстана и Србије о сарадњи у борбу против криминала, Меморандум о узајамном разумевању између Министарства омладине и спорта Србије и Министарства развоја Казахстана у области политике младих, Меморандум о сарадњи и размени у области грађевинарства између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије и Министарства за инвестиције и развој Казахстана, као и и Меморандум о разумевању између надлежних органа Србије и Казахстана у области ваздушног саобраћаја.

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг