Вести

Вучић: Полако стижемо оне који су били много испред нас

Премијер Србије Александар Вучић је изјавио данас у Ваљеву да се у Србији пуно ради захваљујући великом броју инвеститора и да ћемо зато као земља полако, али сигурно, стићи и престићи оне који су били много испред нас.

"Зато ћемо догодине да се боримо за стопу раста од четири одсто, а када сви остали у Европи имају просечну стопу раста од један одсто, ми ћемо четири пута брже да их пристижемо. То је оно што треба да радимо у годинама пред нама", рекао је Вучић током посете Горењу.

Он је рекао да ће у Горењу бити отворено још 300 нових радних места, а да је нова инвестиција вредна 12 милиона евра.

Влада Србије и Горење група су потписали данас меморандум којим су предвиђене нове инвестиције и проширење капацитета фабрике.

Како је рекао, укупно у Србији у Горењу ради 2.540 људи, од чега 1.780 у Ваљеву, а остали у Зајечару и Старој Пазови.

"Брзо ћемо потписати уговоре за нових 300 људи. Дали смо више пара Министарству привреде и Развојној агенцији Србије за 2017. годину, тако да ће бити још фабрика и више запослених", рекао је Вучић.

Он је поводом 10 година успешног пословања фабрике Горење у Ваљеву пожелео још много погона у Србији, а радницима још веће плате.

Вучић је рекао да се сваке године повећава извоз Србије у Словенију и да томе доста доприноси Горење и други који су направили фабрике у Србији.

Он је рекао да треба доста да научимо од Словенаца јер су они били вреднији и научили српски језик и запитао колико нас у Србији зна словеначки, што показује колико су били вреднији и мислили на будућност.

Вучић је рекао да је Горење издржало у претходном периоду удар руске рубље и опстало на том тржишту, као и тржиштима у Азији, пошто имају квалитетне производе.

Он је изразио наду да ће Горење у Ваљеву достићи милион фрижидера и честитао им на сјајним резултатима.

Вучић каже да је 2013. за 400 радних места се пријавило чак 7.000 људи, што показује колико је било тешко у Ваљеву. 

Премијер је казао да му се једна жена пожалила да се ту пуно ради истичући да је добро што се пуно ради.

"Када поставите ствари на стабилне финансијске ноге онда је ниво инвестиција већи, али никада нам није довољно инвестиција. Срби воле да кукају, али и ви Словенци волите да кукате и све више кукате, и Аустријанци воле да кукају, сви кукају и неће да раде недељом, док код нас Срба може да се ради и суботом и недељом и срећан сам када могу то да кажем", нагласио је Вучић додајући да ћемо зато престићи многе у Европи.

 

 

Историјски дефицит, боримо се за четири одсто раста

Влада Србије усвојила је данас Предлог закона о буџету за 2017. годину, са најнижим предвиђеним дефицитом у историји државе Србије у износу од 1,7 одсто БДП-а, рекао је данас премијер Александар Вучић и поручио да ћемо, ако наредне године достигнемо четири одсто раста, бити по томе први или други у Европи.

"Усвојили смо буџет и први пут смо предвидели да нам у целој држави буџетски дефицит заједно са свим пројектним зајмовима буде свега 1,7 одсто. Ово ће вероватно бити прва година од 1945. да имамо такву пројекцију, без обзира што ћемо и Русима да исплатимо 100 милиона евра и што смо за пензије дали 100 милиона евра једнократне помоћи", рекао је Вучић у Ваљеву, где је присуствовао обележавању десет година успешног пословања Горења у том граду.

''Новембар смо завршили са суфицитом од 3,1 милијарде динара, што је око 25 милиона евра, укупно 37 милијарди од почетка године, значи више од 300 милиона евра имамо суфицит, и то иако смо платили највеће могуће камате у историји од милијарду и по евра.''

Србија, констатовао је, има доста инвестиција, али, како је приметио, никад није довољно "јер су нас оставили голе и гладне после пљачкашких приватизација".

''Али планирамо да се у идућој години боримо за четири одсто раста, што у односу на просек у Европи који је око један одсто, значи да ћемо четири пута брже да их пристижемо него што смо се надали, те да ћемо по расту бити први или други у Европи.''

 

 

Дозволите да не одговорим на питање о изборима

Премијер Александар Вучић данас у Ваљеву није желео да говори на тему председничких избора, јер, како је приметио, и овако чим нешто каже, сутрадан у медијима изађе да је причао о изборима а нико га није ни питао.

"Зато дозволите да сада када ме питате ја одлучим да не кажем ништа. И иначе већ имамо победника, и на председничким, а можда и на оним општим изборима. Пустите то, ја бих да говорим о озбиљним темама и о томе како ћемо да живимо боље", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

 

 

извор: Танјуг