Вести

ВУЧИЋ: ПОДРШКА ПРИЈАТЕЉСКОГ ЕСВАТИНИЈА ЗА СРБИЈУ ЈЕ ОД НАРОЧИТОГ ЗНАЧАЈА

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са министарком спољних послова и међународне сарадње Краљевине Есватини Фолиле Шаканту, којој је пренео да је за Србију подршка пријатељског Есватинија од нарочитог значаја, "посебно у овом тренутку, када се суочавамо са бројним притисцима".

Одличан састанак са министарком Фолиле Шаканту. Разменили смо мишљења о свим темама од интереса за наше земље, а посебно о актуелној ситуацији у свету и месту наших држава у глобалном поретку данашњице.

Детаљно сам информисао министарку Шаканту о изазовима који стоје пред Србијом у УН у погледу резолуције "Међународни дан сећања и обележавања геноцида у Сребреници", као и о позицији наше земље по овом питању, коју сам подробно образложио.

Захвалио сам Краљевини Есватини на принципијелној позицији о непризнавању једнострано проглашене независности тзв. Косова, што представља посебан доказ о чврстом пријатељству између наших земаља. Разговарали смо и о бројним плановима за унапређење сарадње, чији први корак у конкретизацији ће бити и потписивање Општег споразума између Владе Србије и Владе Есватинија о оснивању Мешовите сталне комисије за сарадњу.

Изразио сам посебно задовољство чињеницом што студенти из Краљевине Есватини студирају у Србији у оквиру програма "Свет у Србији", а уважену министарку сам замолио да пренесе срдачне поздраве краљу Мсватију III и изразио жељу да га угостим у Србији, чиме би нам учинио велику част и дао додатни замах нашим билатералним односима и свеукупној сарадњи.

 

 

 

Извор: Танјуг