Вести

ВУЧИЋ: ПОБЕДА ПРИСТОЈНЕ СРБИЈЕ ЈЕ ГАРАНЦИЈА ЗА БУДУЋНОСТ

Шта је важније од тога да деци оставимо сигурну будућност, запитао је вечерас у Краљеву председник Србије Александар Вучић, одговарајући онима који минимизују успех реформи, пуну државну касу и економски напредак.

Вучић је рекао да су о многим пројектима људи у Србији слушали деценијама, о аутопуту кроз западну Србију, на пример, од, вероватно, 1945, а да никада нико ништа није урадио.

"Сада полако, али сигурно снове претварамо у стварност. То не пада са неба, то није ствар жеља, мојих или ваших, ствар политичког договора или шта можемо да се договоримо са нашим коалиционим партнерима, већ ствар здраве Србије, здраве економије, финансија", рекао је Вучић и додао да се није "за џабе" захваљивао што су и у тешким тренуцима, на почетку реформи, када га је, каже, већина псовала.

"Ви сте били ти који сте веровали у исправност реформи, јер само тако можемо до резултата", истакао је Вучић.

Данас, како каже, имамо сигурну касу.

"Ви грађани Краљева, Рашке области, Србије, нисте презадужени како сте били и бићете све мање задужени, јер хоћемо чисту и сигурну будућност да оставимо деци", поручио је Вучић.

Неки кажу да то није важно, додао је и запитао:

"Није важно? А, шта је важно? Шта је важније него да нашој деци оставимо да нормално живе од свог рада, да пензије буду нормално исплаћиване...а не као кад смо дошли на власт, и када нисмо имали из чега да исплатимо пензије", навео је Вучић.

Каже, пензионери су му тада говорили да су то зарадили, а он њима - да пара нема, да је новац потрошен на лоповлук, на ко зна шта...

"Ми смо тада из доприноса за пензионо осигурање могли да исплатимо 41 одсто пензија док смо 59 одсто исплаћивали из буџета, а ту смо новац узимали преко задужења. Данас само 30 одсто исплаћујемо из буџета - јер имамо више доприноса, здравији систем функционише. Велико хвала пензионерима који су подржали државу и зато имају здравију државу и из године у годину ће имати веће пензије, а да задуженост Србије буде све мања. Све веће пезније, баш као што сте их поштено зарадили", додао је Вучић.

Српску економију у време кад је дошао на власт упоредио је са оболелим од рака на којем мора да се примени најтежа терапија.

"За то нема - попиј сок и оздрави - и зато сам захвалан јер сте разумели и подржали. Наш народ хоће да види марљивост, одгворност, знање, оне који се боре Србију", поручује Вучић.

Упоредио је Краљево некад и сада и приметио:

"Ако постоји град у Србији који је био разаран и уништаван лоповским приватизацијама и пљачкашким деловањем од оних који су владали Србијом онда је то Краљево", рекао је и подсетио како су уништени Магнохром, Аутотранспорт, Фабрика вагона, да је пре било 14.500 незапослених у Краљеву и да се борио да дођу инвеститори, који су избегавали зато што тај град нема аутопут.

Подсетио је да је изграђен аутопут Љиг - Прељина и додао да ће ускоро бити завршен цео аутопут од Београда до Чачка, да креће ускоро градња аутопута од Прељине до Пожеге, али и аутопута од Појата до Прељине.

Вучић истиче да ће већ за месец или два доћи у Краљево да отвори део фабрике Леони са првих 6.500 квадрата, где ће радити прве стотине запослених, као и да ће и Еуротај у Краљеву запослити више хиљада људи.

Каже и да је имао велику трему пре панела са Хашимом Тачијем у Минхену, страховао је да земљу нечим не укаља, не обрука, да јој не наштети у међународној заједници, да не остави слободан простор да је нападају у будућности.

Зато људи, каже Вучић, разумеју шта је одговорност и више него икад шта радимо и шта чинимо.

"Нас ће скоро милијарду да кошта Моравски коридор, али то можемо, јер економија ради далеко боље, имамо више запослених. Ускоро ћете и ви у Краљеву имати више од ваших прихода па ће локална самоуправа сама моћи да финансира асфалтирање путева, обнавља школе, домове здравља...", рекао је Вучић.

Вучић је указао и да се све више новца полако улаже у здравствене институције.

"Хоћемо да наши стари и деца имају најбоље опремљене болнице, домове здравља, клиничке центре. Не само у Београду, већ свуда у Србији, у сваком делу земље, јер није Србија само Београд", рекао је Вучић.

Председник је истакао да је сигуран да то грађани виде, и зато, каже, нема бојазан, када је реч о будућности српске економије.

Његов једини страх је, каже, и то не крије, - шта ће се збивати на Косову и Метохији.

"А, имате страх када имате посла, не зато што се плашите за себе, већ зато што не можете да разумете да неко може да се понаша неодговорно и ирационално као албански лидери. Када имате посла са људима који се хвале непредвидивошћу, јер увек могу да изненаде њиховим лудилом, неозбиљношћу и неодговорношћу, тада осећате страх", констатовао је Вучић.

Због тога, каже, мора да се осети страх, јер зна колико је уложено у стабилност, и колико је тешко довести фабрике.

"Неко је овде написао, а нисам ни знао за то, за фабрике овде први пут после 1973. године... После 45-46 година, довели смо инвеститоре и доводићемо их још", поручио је Вучић.

Напоменуо је да албански лидери имају подршку дела западног света.

"Неће они да воде рачуна о нашим интересима и о праву и правди. Немојте то никада да губите из вида. Ма колико да смо ми управу, да је истина на нашој страни, они ће на крају увек бити уз њих", истакао је Вучић.

"И када ни за шта нисмо криви, а нисмо, јер нисмо ми уводили таксе, а они ни једину обавезу из Бриселског споразума нису - ЗСО. А, од њих никада нећете чути да је Београд испунио све, а Приштина није. Или готово никад. И то говори о тежини нашег положаја, о нашој тешкој ситуацији", рекао је Вучић.

Али, указао је, без обзира на све то, Србија је успела да највећи део свог народа на КиМ сачува, да им помаже из дана у дан и да 2019. буде година највећих инвестиција на КиМ, уз запошљавање људи.

Како је рекао, није плашљив, али има поруку за оне који прете Србима сваки дан, који су и данас, каже, показивали како су силни и јаки и како могу све, па говоре да ће да уједине Митровицу, што значи да протерају Србе са севера, да ће да узму Газиводе, Трепчу...

"Ви сте много јаки, имате подршку западних сила, сви су јаки... А, мој одговор је - ми ћемо да вас молимо да сачувамо мир и стабилност, али то што смо ми пристојни и што вас замолимо, немојте да мислите да смо слаби и да смо вас се уплашили. Јер, будемо ли приморани, чуваћемо свој народ и сачуваћемо своју државу", поручио је Вучић.

Вучић каже да они који су пре владали покушавају на различите начине да покажу како је у Србији лоше.

"Да није добро, нити сјајно...А, када је то било, када смо ми Срби били задовољни, у чије време? Скоро никада у историји. Тога да је било добро би се сетили тек после 20 или 30 година, никад нисмо умели одмах да кажемо да је добро".

Додао је да нас критикују они који су опљачкали и разорили државу када су владали и запитао - замислите да ја имам четири фирме и да за пет година на мој рачун легне 500 милиона евра?

Вучић каже да је управо толико Драгану Ђиласу легло на рачун док је био на власти.

Навео је да је "онај други" добио седам милиoна евра од разних белосветских лопова и пробисвета, а које није оправдао, док "трећи" за жене у Србији које се боре за нашу земљу каже да су фуксе и курве.

Поручио је да не може ништа безобразлуком да се постигне у Србији, јер народ све види и разуме.

"Насиље вам нико неће дозволити и то што сте мањина, па морамо да поштујемо мањину, али то не значи да можете да уништавате већину народа који је на страни пристојне Србије и њене будућности", проучио је политичким противницима, а грађанима:

"Хвала вам и због тога што умете да трпите иако знате у коликој смо већини - пристојна и нормална Србија, што умете да трпите бахате, осионе и арогантне, који мисле да имају право на све, јер су имали пре бенефиције и привилегије".

Поносан је, каже, на чињеницу што Србија данас не зависи од одлука било кога са стране и што земљом управљају грађани, преко легално изабраних представника.

"Био сам данас у Тутину са Бошњацима и Србима. Имамо једну отаџбину, резервну немамо и зато морамо да се слажемо и заједно да градимо будућност без свађа и сукоба", поручио је Вучић.

Навео је да и нови водовод у Тутину и трафо станицу, аутопут Нови Пазар - Тутин и друго можемо да урадимо заједно.

"Хоћу да сви грађани осећају Србију као своју домовину и земљу", нагласио је Вучић.

Поручио је грађанима да треба да наставе истом енергијом у будућности и истом подршком, јер држава без тога не може ништа да уради.

 

Врњачка Бања

Ове године озбиљно повећање плата лекарима и сестрама

Председник Александар Вучић наставио је кампању "Будућност Србије" обиласком Рашког округа, а прва тачка је Врњачка Бања, у којој је посетио Дом здравља "Др Никола Џамић".

Вучић је обећао медицинским сестрама и лекарима да ће плате ове године бити знатно увећане.

"Полако, вас сестре и лекаре мотивишемо да останете у Србији, да будете нешто задовољнији", рекао је председник, захваливши запосленима на дочеку и фотографисао се с њима.

 

Без деце наш народ и земља неће имати будућност

Председник Србије Александар Вучић рекао је у Врњачкој бањи да сваког дана на КиМ српском народу прете, а порука Србије је да ће чувати мир и стабилност, али да то нико не треба да схвати као знак слабости јер Београд неће дозволити никоме, па ни Приштини, да нападне наш народ.

Вучић је, обраћајући се грађанима на Променади у Врњачкој бањи на почетку обиласка Рашког округа, казао да нема никакву бојазан што се тиче економије Србије, али да га брине политичка ситуација у региону.

„Имамо у Приштини људе који се понашају неодговорно, нису испунили што пише у Бриселском споразуму. Једину обавезу Заједницу српских општина, а после тога увели су таксе од 100 одсто на српску робу желећи да униште српски народ на КиМ, да га протерају са својих вековних огњишта, али и да нанесу економску штету Србији. Ми ту штету можемо да истрпимо, али нећемо одустати од националних и државних интереса“, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да се Србија нимало не јуначи, као неки раније који су се јуначили, а онда бежали главом без обзира.

Истиче, међутим, да ће, ако будемо сачували мир и стабилност, бити могућа још већа улагања у Врњачку бању, да плате и пензије још брже расту.

"Сваког дана нам прете уједињавањем Косовске Митровице, наша порука је јасна - чуваћемо мир и стабилност, немојте да помислите да је то знак слабости, нећемо дозволити ни вама ни било ком другом да нападнете наш народ", порука је Вучића.

Говорећи о Врњачкој бањи Вучић је подсетио да је држава претходних година много новца уложила у ову општину.

„Данас Врњачка бања дивно изгледа, све више је хотела, туристички капацитети су лепши и бољи. Врњачка бања данас буквално изгледа лепше од Баден Бадена, и многих европских бања“, рекао је Вучић обећавши да ће држава уложити још много новца у Врњачку бању.

Међутим, указао је да је једна лоша вест која долази из Врњачке бање то да имамо све мање деце која се рађају у тој општини.

„Што је стандард виши овде, директно пропорционално опада наталитет. Потребно нам је више деце“, упозорава Вучић.

Додао је да држава улаже у повећање наталитета све више и поновио да нема опстанка наше нације ако не променимо тај тренд.

„Без тога наш народ и земља неће имати будућност“, нагласио је Вучић.

Рекао је да ће животни стандард грађана бити све већи и да ћемо имати све веће плате и пензије из године у годину, јер је држава успела да стабилизује јавне финансије.

„Успели смо земљу да стабилизујемо сасвим, да направимо добре темеље, да плате и пензије могу да расту, да не угрожавамо јавни дуг, који смањујемо и наставићемо да га смањујемо и ове године. Хоћу да наша деца не морају да плаћају наше дугове и неспособност, да могу да живе овде, а не у иностранству, а неке из иностранства да вратимо“, објаснио је Вучић.

Истакао је да све то не би било могуће без подршке грађана који су веровали онима који нису само обећавали, већ радили.

„Хвала што сте веровали раду, марљивости, тешким мерама и посвећености. Само због вас је Србија на добром путу“, захвалио се грађанима.

 

Краљево

Породичне фирме су будућност српске привреде

Председник Србије Александар Вучић изјавио је током обиласка производног погона фабрике кревета „Моја соба“ у Краљеву да држава може да помогне српским привредницима, и то до 50 одсто инвестиције, и нагласио да су породичне фирме будућност српске привреде.

"Данас наша подршка српским привредницима у одређеним условима може да иде и до 50 одсто инвестиције. Имамо новца и помоћи ћемо на све начине, јер је циљ да наше компаније напредују драматично, да могу да имају веће профите, троше више и да могу да запошљавају", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да ће држава помоћи свако проширење капацитета и додао да се држави више исплати да улаже у то, него у потрошњу или било шта друго.

"Овакве (породичне) компаније су будућност Србије", поручио је Вучић.

Каже да је фабрика "Моја соба" породично предузеће у којем раде три генерације.

"То су скромни људи који раде и гурају фабрику напред. Деца власника, дечаци, су ми обећали ће и они радити ту и бити четврта генерација".

Председник Србије истиче да та фабрика може све да прода у Немачкој, Белгији и другим земљама западне Европе.

"Немачка све прогута када имате добар производ и шта да понудите. То су производи средње и више класе. Сигуран сам да ће ова фабрика у будућности успети да оствари још боље резултате", уверен је Вучић.

На питање новинара када ће бити отворене нове фабрике у Краљеву, Вучић је додао да Краљевчани могу да очекују нова запошљавања од краја марта и почетка априла.

"Срећан сам да осим страних компанија могу да видим српске породице које праве посао. Које умеју да раде и где су сви људи насмејани. Боље да често долазим у овакве фабрике, јер се орасположим", навео је Вучић.

"Онда сам и ја мањи мргуд", нашалио се председник.

Вучић је у разговору са 11-годишњим сином власника сазнао и да је његова жеља да, када одрасте, буде председник Србије.

"Не сумњам да ће тако бити, али ако му то не успе, заједно са братом наследиће своје родитеље у породичној фабрици", рекао је Вучић.

 

Рашка

Свој народ морамо да чувамо и штитимо

Председник Александар Вучић сусрео се у Рашки, где се данас отвара фабика "Luss Protect", са грађанима који су га дочекали, упркос лошем времену.

Вучић је захвалио на подршци коју му, како је рекао, пружају све време и истакао да је отварање фабрике, у којој ће бити запослено више стотина људи у наредним годинама, веома важна ствар за Рашку.

Рекао је да је у плану да се доведе још један инвеститор у то место, а пренео је грађанима да су му локалне власти тражиле помоћ по питању пречишћавања отпадних вода са Копаоника, што би, каже, значило за здравље људи који овде живе, али и за туристичку понуду.

Вучић је истакао да је потребно да се много више ради на путевима у том делу Србије.

Поново је указао на проблем ниске стопе наталитета и поручио да је важно да имамо више деце.

"Нећемо постојати као народ ако не будемо имали више деце", рекао је Вучић и додао да не буде ли Србија имала више деце, попут малишана који су дошли са родитељима, неће имати ни будућност.

Каже да ће гледати поново да дође у Рашку и да сваки пут обезбеди нешто ново за те људе.

Председник је пренео грађанима Рашке и да га брине ситуација око КиМ, неодговорност Албанаца.

"Чини ми се да су им главе усијане, али ми немамо куд, свој народ морамо да чувамо и штитимо. Уз вашу подршку, у економском смислу, успећемо да напредујемо овде и да већи број људи сачувамо на огњиштима", поручио је председник. 

 

У фабрици Лус Протект радиће више од 700 људи

Председник Србије Александар Вучић је најавио да ће у фабрици Лус Протект у Рашки радити 300 људи до краја године, а да ће укупно више од 700 радника бити запослено у наредних пет година.

Вучић је након свечаног отварања фабрике Лус Протект рекао за Прву да је ту пре само годину дана била ливада, а сада је погон у коме ради 60 радника.

Како је рекао, прво је запослено 48 људи, па још 12, а још 60 људи је на обуци коју плаћа општина.

"Потребан је овде још један инвеститор, али и да направимо погон за пречишћавање отпадних вода са Копаоника, јер би то подигло туристичке потенцијале општине Рашка", казао је председник.

Навео је да га грађани највише питају за путеве и мостове и приметио да поједини чак жале што нису током бомбардовања били срушени висећи мостови, како би добили нове.

Вучић је рекао да ће држава посебну пажну посветити развоју туризма у том делу земље и најавио да ће се са министром задуженим за туризам Расимом Љајићем, као и премијерком Аном Брнабић, консултовати о намери да се повећа и број ваучера за туризам и њихова вредност.

Истакао је да би се тако подигао сеоски туризам.

 

Срби да се не прикључују "албанској" војсци

Председник Србије Александар Вучић је изјавио након разговора у Рашкој са представницима Срба са КиМ, да Албанци желе да укључе што већи број Срба из косовског поморавља у косовску војску и позвао их да се не одазивају.

"Сада им иду конкурси за косовску, односно албанску војску и нарочито на томе инсистирају у косовском поморављу у српским селима, од Горњег Кусца до Новог Брда, до Пасјана, Партеша, Доње Будриге и другим. Хоће да покупе највећи број Срба за косовску војску", рекао је Вучић.

Каже да им је поручио да Србија и Срби не могу да преживе ако иду једни на друге и замолио их да не приступају и не учествују у албанској армији на КиМ.

"Видећемо да ли ће се Срби одазвати или не", додао је Вучић.

Такође, каже да је први пут чуо од људи из Штрпца и Грачанице да имају све већих проблема са допремањем намирница из централне Србије, као и да чак и на северу КиМ има проблема, јер Албанци организују пограничну полицију да проверавају како је роба стигла и отимају је.

"Наш посао је да се боримо о борићемо се да људи преживе".

Додао је да Срби на КиМ лоше реагују на изјаве из Приштине које стижу ових дана, а резултат су нервозе албанских лидера.

Вучић поручује да ће држава заштитити српски народ.

"Иако изледали некоме слаби, јер никоме не претимо и зато што не вичемо, али смо снажнији него што они мисле", поручио је председник Србије.

  

До 2012. гашене фабрике, сада их само отварамо

Председник Александар Вучић изјавио је у Рашки, у оквиру посете том делу Србије, да су до 2012-2013. године фабрике угашене, док се данас отварају, јер нова радна места доприносе бољем животу грађана.

Вучић је, на отварању фабрике у Рашки, додао да је данас у Краљеву посетио фабрику кревета "Моја соба", породице Петровић, која, каже, одлично ради и напредује.

"То су људи сами урадили, а ми ћемо гледати да помогнемо, на нивоу обуке радника, на нивоу субвенција по запосленом, подршка у погледу инфраструктуре...", рекао је Вучић и поновио да су важне породичне компаније.

Подсетио је да у Краљеву раде и две велике компаније - Леони и Еуротај.

Леони, каже, запошљава 140 радника, али повећаће број запослених на неколико хиљада људи, што важи и за Еуротај.

"Верујем да је то нови живот за Краљево после разарања и уништавања", подвукао је Вучић.

Председник је указао да се мора наћи решење за Матарушку и Богутовачку бању.

"Морамо да помогнемо домаћинима у овом крају, по селима, који праве етно села дуж Долине јоргована", констатовао је Вучић.

Додао је да у том крају имамо Жичу, Маглич, Студеницу, више веома важних средњовековних објеката и манастира, те да се мора обезбедити већа посета и искоришћавање туристичких потенцијала.

"Што се Рашке тиче, држава је доста помагала. Ово је огромна помоћ и подршка. Очекујем и да пут ка Голији урадимо, као и неке садржаје у том делу, а верујем да то можемо", рекао је Вучић.

Констатовао је да је Рашки потребна још једна фабрика, што би, уз решавање проблема са пречишћавањем отпадних вода са Копаоника, био велики резултат за ту општину.

Напоменуо је да из Рашке иде у посету Тутину, те да се мора обновити пут Нови Пазар - Рашка, у дужини од 22 километра, за шта је већ потписан уговор.

"То је тежак и лош пут, мора да буде бољи. Да смо имали бољи пут, питање је да ли би било несрећа које су се догађале", рекао је председник.

Верује, каже, да и поред свега, још много може да се уради у том крају.

"Да ли иде на боље? Иде на боље. Све смо фабрике угасили до 2012, 2013. године, а сада фабрике само отварамо, више не гасимо. То су добре ствари", рекао је Вучић.

 

На њихове поруке сукоба, одговарам порукама мира и стабилности

Председник Србије Александар Вучић рекао је да потпуно разуме зашто је сада највећи непријатељ косовским Албанцима - зато што на њихове ирационалне поруке одговара рационалним порукама, а на поруке сукоба, порукама мира и стабилности.

"Обезбедили смо већи углед за земљу у свету, а ја сам се нашао на црној листи албанских политичара. Не помињу више ни Милошевића, ни било кога другог, једини непријатељ им је, како каже Кадри Весељи, Александар Вучић. Разумем и зашто - јер на њихове ирационалне поруке одговарам рационално, а на њихове поруке сукоба порукама мира и стабилности. И наставићу да тако одговарам", каже Вучић.

"А, наставићу и да јачам Србију, а не да је слабим, као што је био случај у прошлом периоду", истиче Вучић.

Упитан у Рашкој зашто је њему, кога критикују због Косова, остављен "врућ кромпир" у рукама, кад је још Зоран Ђинђић пре толико година говорио да Косово "клизи у независност", Вучић каже да се не треба секирати због небулозних коментара и бесмислених тврдњи појединих људи који немају никакву одговорност.

"Наш посао је да будемо одговорни, да народу говоримо истину, да се боримо за интересе и то људи умеју да препознају. Кад сте њих могли да видите, као што сте нас видели, да у Минхену бране интересе земље на великој сцени међу светским званичницима?", упитао је Вучић.

 

Приштина води у лошем смеру, а Београд би да окриве

Председник Србије Александар Вучић рекао је у Рашки да га брине што неодговорни људи у Приштини могу да предузму неке даље мере које могу да нас одведу у веома лошем смеру.

Вучић је, на питање о новим изјавама Рамуша Харадинаја и Кадрија Весељија, казао да разуме њихове мотиве и објаснио да они хоће да направе такву ситуацију да Србија буде одговорна и да буде кривац за лоше стање.

„Свету је сада јасно ко је крив и ко не жели дијалог. Разумем их сасвим и зашто им смета снажнија Србија, коју не могу да газе и понижавају као раније“, нагласио је Вучић.

Најновију изјаву Харадинаја да нема укидања такси, и да су оне битније и од дијалога, Вучић је, каже, очекивао.

„Није случајна његова жеља да ме сруши са власти, а није то само његова жеља, већ је и Весељи о томе говорио. Прошло је већ два месеца од када је најавио Харадинај да ће ме срушити, изгледа да сам мало тврђи орах, али можда то буде после три месеца“, казао је Вучић.

Указао је да можда у Приштини рачунају на провокације или да више у Београду нико не буде заинтересован за Косово, али, како је нагласио, ми то јесмо.

„Не брине ме шта говоре о мени и таксама, већ што ирационални и неодговорни људи могу да предузму неке друге мере које могу да нас одведу у веома лошем смеру“, казао је Вучић.

Истакао је да није нарочито заинтересован за њихову вику и дреку, а још мање уплашен.

„Са неодговорним људима не знате никада какве мере би могле да буду. Ја их наслућујем и надам се да ће људи у међународној заједници показати озбиљност“, поручио је Вучић.

Вучић је подсетио да су велике западне силе признале независност Косова, да је оно њихово чедо, које је постало сада дериште које може да прави свакојаке глупости, и да ће га опет чувати и тражити разлоге да окриве Србију.

„У томе је тежина нашег положаја. Зато морамо да будемо десетоструко мирнији и сталоженији, да сачувамо своју позицију“, рекао је Вучић.

 

О насловној Данаса: Говорио сам о 3 милијарде људи...

Председник Србије Александар Вучић рекао је новинарима, на констатацију да је „Данас" фалсификовао његову изјаву о гладнима објавивши „зашто Вучић мисли да Срби нису гладни него дебели", објаснио да је у интервјуу на телевизији Прва говорио цитирајући Харареа да у свету људи не примећују промене, а да се свет драстично мења, да је некада проблем била глад у свету, а да данас имамо мање гладних, те да имамо 700 милиона којима је неизвесно снабдевање са храном.

„Говорио сам о три милијарде људи, нисам говорио о Србији. Нас је много мање, а уз одлазак људи и негативан тренд природног прираштаја, сигурно нас нема три милијарде, тако да је јасно да нисам мислио на Србију“, разјаснио је Вучић.

Каже да је говорио о светском феномену.

„Данас не размишљате хоћете ли појести нешто више, већ да ли ћете појести руколу, неке семенкице. Све се у свету променило“, истакао је Вучић.

Вучић је указао да се у свету прича како су страшни тероризам, ратови, криминални обрачуни, а више људи себе убије него што страда у свим тим сукобима.

„Нико не размишља шта је узрок свеприсутне депресије у глобалном свету“, додао је Вучић.

Указао је да сваке године постоје приче да нам је све теже.

„Када домаћина питате на пијаци, он се жали како народ има мање пара. Уопште им није важно то што се стање променило. Научили су на тај одговор 50 година. Имамо тај носталгични однос и увек нам је све лошије него раније, а објективно ситуација у свету и код нас је другачија“, објаснио је Вучић.

Казао је да је навикао на фалсификовање својих изјава, и додао да је мали број људи који такву врсту притисака може да издржи, као и да га баш брига колико га притискају и измишљају, јер свој посао и правац зна и колико марљиво мора да ради.

 

Посету КиМ кад се смање тензије

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да неће унапред најављивати датум посете КиМ у оквиру кампање Будућност Србије, јер се нада да ће поједини проблеми око КиМ бити ускоро решени, али и да не би стварао проблеме Србима са албанским властима.

Вучић је на питање новинара како је протекао састанак са представницима Срба и када ће отићи на КиМ, изразио наду да ће нешто од проблема бити решено, како би се смањиле тензије.

"Не бих да направим људима веће проблеме са албанским властима, зато нећу сада о времену и датуму посете КиМ", додао је Вучић.

Каже да је са Србима на КиМ разговарао о свим проблемима и да су му се први пут жалили људи из Штрпца и Грачанице да нема робе из централне Србије, пошто су Албанци ангажовали пограничну полицију са циљем да смањи српску робу на рафовима, чак и у општини Лепосавић.

Навео је да ће Србија молити западни свет да изврши притисак на своје "чедо" и своје "миљенике" на КиМ.

"А, ми ћемо да се држимо одговорно и да проналазимо начине и путеве за снабдевање робом за наш народ", додао је Вучић.

Каже да је на састанку замолио све Србе да не учествују у косовској војсци и да размисле зашто је формирана, које су потребе и намере оних који су је формирали.

Додао је да се на Србе у косовском поморављу врши велики притисак у том смислу и изразио наду да ће Срби успети да се одупру.

"Ионако нас је недовољно и не теба нам било какав српски сукоб", нагласио је Вучић.

 

"Акције" Ђиласа, Јеремића падају, па би насилни сценарио

Председник Србије Александар Вучић каже да опозиција размишља како насиљем да сруши власт, јер, изборе не могу да добију, али да им он обећава и гарантује да насилних сценарија у Србији неће бити.

На питање новинара, како види изјаве Драгана Ђиласа за македонске медије да призива "македонски сценарио", односно рушење власти без избора, Вучић каже да опозиција на изборима не може да сруши власт, те да му је јасно зашто тако размишљају:

"Добио сам синоћ најновије истраживање, имаће они неких других проблема са народном вољом. ''Акције'' те групе, Ђилас, Јеремић, Обрадовић, су много слабије. Они размишљају како насиљем нешто да остваре", рекао је Вучић.

Додаје да опозицији обећава да насиљем неће ништа урадити, али да могу да шетају колико хоће.

"Када неко не може да победи на изборима, а како ће другачије да смени власт", закључио је председник.

 

Грађани знају како се троши новац за КиМ

Грађани на Косову и Метохији одлично знају ко их је пљачкао и поткрадао, а ко поштено и одговорно ради, чинећи све да они могу да преживе и опстану на својим огњиштима, поручио је председник Србије Александар Вучић.

На питање шта се данас дешава са контролом новца за КиМ, имајући у виду да је јачу контролу најавио док је био потпредседник Владе, Вучић је новинарима у Рашкој рекао:

"Мислим да грађани данас добро знају како се троши новац на КиМ. Од нас нико није куповао бунде од пара народа са Косова и Метохије, као што су то радили данашњи опозициони лидери, док су тај посао обављали, нити смо се богатили да би нам данас држали патриотске придике о КиМ. Питајте правосудне органе, постављене реформом из 2009, зашто многе од тих ствари нису процесуиране."

Како је додао, посебно ће тражити податке како и колико је трошено у тим годинама, а како се то чини данас, са, како каже, посебним акцентом на контролу трошења новчаних средстава данас.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк/ТВ Прва