Вести

ВУЧИЋ: ПИТАЊЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ НАЈТЕЖЕ, СПРЕМАН САМ ДА РАЗГОВАРАМ О СВЕМУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је за париски "Монд" да нас по питању Косова и Метохије и односа са Приштином најтеже тек чека, али да ако постигнемо мир онда за Балкан постаје све могуће.

"Реч је о судбини стотина хиљада људи, о вековном територијалном сукобу. То је кључно, ако то питање не буде решено, Србија неће имати будућност", појашњава Вучић у интервјуу под насловом "Косово: Српски председник спреман да разговара о свему".

Са друге стране, како каже, ако постигнемо мир, све постаје могуће за Балкан.

"Управо то ме опседа, а не оно што мисле други, Европљани", рекао је Вучић.

Каже да ће на крају сви морати да направе уступке.

На питање да ли ти уступци могу да иду до признавања независности Косова, рекао је да не жели да коментарише на ту тему, те да би то нарушило нашу позицију у процесу преговарања.

"Али, спремни смо да разговарамо о свему што може да нас доведе до компромисног решења. Многи људи у мојој земљи, чак већина мојих сународника, више воле да тај конфликт остане замрзнут. Они чекају да неко чудо стигне из Русије, Кине, Индије. Никада нисам охрабривао такве ставове", каже Вучић.

Напротив, каже Вучић, замрзнути сукоб може да исклизне у сваком тренутку, и најмањи инцидент може да сруши целу конструкцију".

Како наводи, потребне су нам инвестиције и економска атрактивност, а за то је, објашњава, потребна стабилност и предвидивост.

"Али, то решење мора бити праведно, иначе ће се Срби осећати понижено", наглашава Вучић.

Упитан које кораке је спреман да направи кад је реч о Косову, Вучић подсећа да од 2013. године када је потписан Бриселски споразум ништа није урађено на формирању Заједнице српских општина.

Европљани, каже Вучић, добро виде ко је најпоузданији партнер, а косовски Албанци, указује Вучић, морају да схвате да нико од нас нема будућност ако се то питање не реши.

Вучић се осврнуо и на поруке које су француски председник и немачка канцеларка упутили недавно у Софији у вези са европским интеграцијама оцењујући да су оне охрабрујуће, али је напоменуо да нико није тако велики ентузијаста колико бисмо то желели ми на Балкану.

Вучић је то рекао на питање да ли је циљ да Србија буде спремна да се придружи ЕУ 2020. године још увек има смисла после става који је недавно француски председник Емануел Макрон изнео у Софији о потреби да се ЕУ реформише пре него што би дошло до новог проширења.

"То је реалност у коју морамо да се уклопимо, не радимо на сновима. Француски председник ми је изгледао позитиван, иако је указао на потребу да се ЕУ ојача пре разматрања нових чланстава. Он је прави лидер управо због тога што може да каже тешке ствари", рекао је Вучић.

Истакао је , такође, да Србија мора да уради свој део посла.

"Мој приступ се разликује од приступа Едија Раме. Не желим ни за шта да молим. Морамо да радимо свој део посла, морамо да правимо помаке ради себе самих", истакао је Вучић.

Вучић је подсетио и да већ трећу годину за редом Србија има буџетски суфицит.

"Комисија поздравља наш економски напредак. Знамо шта треба побољшати: владавину права, слободу изражавања. Потребно нам је више страних улагања", закључио је председник Србије.

Упитан зашто је српским властима толико важно да се Србија придружи ЕУ, када је тај блок у кризи, Вучићодговара да су "европске вредности циљ број један" и да жели да његова земља припада таквом типу друштва, друштва које има демократију, слободу, слободну трговинску размену.

Вучић указује да 68 одсто трговинске размене Србија обавља са ЕУ, те да је значај зближавања јасан.

"А пре свега, ми смо део Европе. Током мигрантске кризе морали смо да надзиремо много већи број прелаза него многе европске земље, ми који смо сто пута мање богати од њих. И то смо радили на врло коректан начин", рекао је Вучић.

Што се тиче атрактивности Европске уније, Вучић истиче да, ако упоредимо САД и Европу, "ЕУ остаје светионик демократије".

На питање "Монда" шта би Србија донела Европској унији, Вучић одговара да, са становишта европских колега, постоји више важних разлога да Србија не буде примљена, као ни друге земље Западног Балкана.

"Постоји барем један веома добар разлог да нас приме у ЕУ, откако је основана, ЕУ се заснива на миру и стабилности, све остало се може поправити, прилагодити. Али, ако имате нестабилност, сукобе на вашој територији, не можете ништа да урадите. Већина држава чланица то схвата", објаснио је Вучић.

По тим основним питањима, Вучић каже, Француска и Немачка се слажу. "Макрон је звезда у успону, сви га слушају, али по том питању он ће се сложити са Ангелом Меркел. Обоје су задовољни развојем Србије. Емануел Макрон ми је рекао да ће доћи у Београд ове године. Ја вам обећавам, дочекаће га највећа маса у Европи", истакао је Вучић.

На констатацију новинара француског дневника да Србија, паралелно са европским амбицијама, показује "неуништиво" пријатељство које је везује са Русијом, и на питање иде ли то једно са другим, Вучић јеодговорио да "ту нема никакве противречности".

"Француски председник, уосталом, каже исто то, да је Русија пријатељска земља. Са наше стране, ми желимо да ојачамо наше традиционалне везе са Русијом, нашу трговинску сарадњу. У војном смислу, ми смо неутрални, али наравно, на европском смо путу. Исто говорим у Бриселу, у Вашингтону или у Москви. И Владимир Путин никада ништа није рекао против наших европских амбиција", истиче Вучић.

Упитан да ли би се Србија данас придружила европским санкцијама против Москве, Вучић каже да би његова земља, као чланица ЕУ, испунила све своје обавезе, али да у преговорима о приступању са Бриселом још није отворено поглавље 31 (о спољној, безбедносној и одбрамбеној политици). "Надам се, и чак сам сигуран да ће се за пет или шест година односи са Русијом у потпуности променити", каже Вучић.

Вучић подсећа и да Србија није признала Крим као саставни део Русије и истиче да би, "кад бисмо то урадили, то значило да бисмо подржали независност Косова".

"Ставите се на наше место. Која стална држава чланица Савета безбедности УН подржава наш територијални интегритет? Русија. Можемо ли да себи пуцамо у ноге? Сви разумеју нашу позицију".

"Монд" наводи да, међу слабим тачкама кад је реч о приступању Србије ЕУ, Европска комисија редовно подвлачи недостатке у погледу владавине права, правосуђа, борбе против организованог криминала, а Вучић на то каже да и по тим питањима напредујемо.

На опаску париског дневника да је политичку каријеру почео у ултранационалистичким редовима и да је био министар Слободана Милошевића, Вучић каже да се, што се тиче његове прошлости, не стиди ничега те да није починио никакав злочин.

У одговору на питање француског листа да ли је на путу да постане ауторитарни лидер, Вучић одговара питањем:

"Да ли сам досад спречио неке протесте опозиције? Јесам ли икада ухапсио неког демонстранта?", Вучићнаводи да његови политички противници, за разлику од његове странке, не раде ништа и да контролишу неколико телевизијских канала, које људи не гледају.

"Монд" наводи и да Србија сваке године назадује на табелама које показују степен слободе медија, а Вучић на то каже да озбиљно схвата извештаје о слободи медија и да има ствари на којима се мора радити са новинарима, али истиче да су медији генерално слободни.

"Ја сам политичка личност коју највише нападају у Србији", закључио је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг