Вести

Вучић: Ово је најважнија година за нашу земљу

Премијер Србије Александар Вучић за Курир је ексклузивно причао директно са Светског економског форума у Давосу и открио да ће на састанку с председником Кине Си Ђинпингом говорити о успостављању директне линије између Београда и Пекинга и започињању радова на прузи БеоградБудимпешта. Истиче да ће с потпредседником САД Џозефом Бајденом разговарати о ситуацији у региону.

- Србија ће ове године имати најдинамичнију и, имајући у виду политичку ситуацију у региону, Европи и свету, најважнију годину у Давосу. Готово сви лидери ће имати своје највише представнике, а у уторак ћемо имати огромну част да с представницима Шри Ланке будемо једина земља која ће имати билатерални сусрет с председником Кине Си Ђинпингом. Планирам да покренем неколико важних питања, уз огромну захвалност за „Железару" и чињеницу да ће следеће године између 40 и 70 одсто бити увећани њени капацитети, а пре свега питање увођења директне линије између Београда и Пекинга, или неког другог великог града, како бисмо искористили безвизни режим. Такође, биће речи и о отпочињању радова на прузи Београд-Будимпешта, а молићу и за РТБ „Бор". Све ове теме су од изузетног значаја и добра припрема за посету председника Томислава Николића Кини у марту - истиче премијер.

После овог, како наглашава премијер Вучић, следи сусрет с потпредседником САД Џозефом Бајденом, с којим ће бити речи о проблемима с којима се Србија сусреће.

 

Погледи западних сила

- Мислим да ће теме бити регион, наши односи с Приштином, али и сви други проблеми с којима се Србија суочава. Ми смо у хендикепу кад морамо да објашњавамо ствари, јер се наши погледи разликују од погледа највећег броја западних сила, али је веома важно да се наши ставови чују, као и да саслушамо њихове ставове - истиче премијер и додаје и да ће сутрашњи дан бити резервисан за економске и медијске састанке и теме.

- Међу њима су састанци с представницима Блумберга, Ројтерса, који би да направе неке нове ствари у Србији, али и с представницима арапских и азијских компанија који желе улазак на тржиште пољопривредних производа, с представницима кинеских компанија који су заинтересовани за намеску индустрију, али и са онима који већ раде у Србији, попут „Таркета", „Лукоила". Наравно, ту су сусрети и с краљем и краљицом и премијером Белгије, позван сам на њихов свечани пријем - открива премијер. Све ове сусрете би, како наглашава, требало да искористимо да ојачамо позицију Србије.

 

Проналазимо излаз

- И да покажемо да знамо да не морамо да смо са свима сагласни, али да је Србија поуздан партнер и да ће сачувати мир. Мир и стабилност су речи које су од кључног значаја за нас. Понекад нам је тешко да све то остваримо због тога што неки други чине, али ми о њима не смемо и не можемо да говоримо лоше, морамо да проналазимо излаз. Чућемо доста о економским плановима за 2017. и 2018, што је за нашу земљу од кључног значаја, и да видимо које су то нове стратегије раста. Желимо да имамо више од четири одсто раста БДП, па бисмо могли да кажемо да смо остварили одличан резултат - закључује он.

Премијер ће се сусрести и с председником Швајцарске Шнајдером Аманом, с премијером Грузије Гиоргијем Квирикашвилијем, Мартином Шулцом, Себастијаном Курцом, Федериком Могерини, Јоханесом Ханом...

 

Сусрет с трамповим саветником

Премијер Вучић наглашава да ће данас присуствовати важном неформалном окупљању ИНГВЕЛ, на којем ће присуствовати Ентони Скарамучи, један од саветника председника САД Доналда Трампа:

„Биће дискусија на тему „Приоритети следеће америчке администрације", а којој ће присуствовати један од саветника Доналда Трампа. Ту сам посебно позван да присуствујем, не сме да се износи у медије, али је то свакако прилика да се направи контакт с новом администрацијом и да се чује какав је то свет који желе и како ми можемо у то све да се уклопимо."

 

 

извор: Курир