Вести

ВУЧИЋ: ОВО ЈЕ ЈЕДАН ОД НАЈТЕЖИХ ДАНА У МОДЕРНОЈ ИСТОРИЈИ СРБИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је данас један од најтежих дана у модерној историји земље.

Председник Вучић је на конференцији за новинаре изразио саучешће породицама, родитељима, браћама и сестрама, декама и бакама убијене деце, као и деци и породици убијеног радника обезбеђења.

"Србија је у тузи уједињена и она је толика да не памтимо већу. Али када смо у туги уједињени морамо да сагледавамо узроке, одговорност сваког од нас, тражимо решења да нам се овако нешто, ма колико било непредвидиво и неочекивано и да кажемо никада више не понови, што би било најбоље. Али живимо у свету где се број таквих инцидената не смањује", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да нико није журио са изјавама.

"Желели смо да сагледамо где је систем погрешио, где лежи одговорност сваког од нас, јер децу не можемо да вратимо родитељима", рекао је председник Вучић.

 

Дечак који је пуцао је ''на посебном месту'', ухапшени и отац и мајка

Председник Вучић изјавио је да се дечак који је данас пуцао у основној школи Владислав Рибникар тренутно налази на посебном месту и да ће бити смештен у посебном делу клинике за неуропсихијатрију.

"Његов отац је ухапшен, као власник оружја, које је очигледно непрописно држао и чувао, иако је имао све неопходне дозволе. Приведена је и мајка", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да дечак потиче из угледне и имућне породице, као и да му је отац професор и лекар.

"Пошто сам слушао и читао разне приче како се деца боре за опстанак, као и родитељи, овде је све супротно. Ови људи су добростојећи, као и највећи број родитеља из школе. Немају мања примања од 300.000 динара. У сваком смислу узорни, крем де ла крем, узоран лекар и професор, отац и мајка", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је је оценио да се овај "стравичан злочин" догодио у "једној од три најбоље школе у земљи".

Додао је да је полиција пре злочина "обавила свој посао", и да су и полицајци били на лицу места јутрос пре почетка часова, као и да је полицајка која је била у школи свој посао обавила "не рутински, већ професионално".

Председник Вучић је истакао да је убијени члан обезбеђења "био пријатељ" са дечаком који је пуцао.

"Размењивао је поруке са дечаком дружили су се. Он је био добри дух ове школе, чувао је и бринуо о деци", рекао је председник Вучић.

Навео је да је дечак у својој изјави признао да је "све испланирао", али да то "не можете да објасните никоме од оних који су изгубили своју децу".

Председник Вучић је истакао да је "трагедија довољно велика", и да "не треба да измишљамо" детаље.

"Никад дечак није претио да ће бацити бомбу. Он је мислио да баци молотовљев коктел како би спречио улаз у школу других, али се уплашио па је од тога одустао", рекао је председник Вучић.

 

Друштво да промени вредности и понашање, то је питање нашег опстанка

Председник Вучић изјавио је на конференцији за медије поводом пуцњаве у ОШ "Владислав Рибникар", да је потребно да друштво промени вредности и свој начин понашања.

"То је питање за цело наше друштво. То је питање нашег опстанка. То је питање за целу нацију. Хоћемо ли да будемо довољно одговорни и уједињени у томе да покушамо да променимо себе и признамо сопствене грешке", рекао је председник Вучић.

Говорећи о одговорности телевизија и медија, истакао је да та деца не гледају телевизију.

"Нико од њих не гледа телевизију. Они су на интернету по цео дан. Немојте да се правите наивни. Немојте сви да жмуримо и да се правимо наивни и да гледамо како да искористимо за себе, чак и трагедије", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да је 13-годишњи дечак који је јутрос пуцао тражио од својих родитеља и школе да буде премештен из једног у други разред.

"Био је најбољи ученик и сви су га избегавали. Тражио је премештај у друго одељење где је имао тројицу другара. Добро се снашао. Родитељи су му били задовољни", рекао је председник Вучић и додао да је К. К. навео да су родитељи од њега само тражили боље резултате.

У свом исказу, рекао је председник Вучић, дечак је навео да је слабије резултате почео да показује када се заљубио, међутим и у новом одељењу, нико није хтео да га прихвати.

"Онда је он, по сопственом признању, одлучио да почини монструозни чин. То је припремао. Он је чекао дан и припремао се за то. Био је три пута у стрељани са оцем, гађао је кружну мету. По сопственом признању, то му се допало и био је добар стрелац", рекао је председник Вучић.

Говорећи о наводима да је К. К. био жртва вршњачког насиља, председник Вучић је навео да је дечак једанпут добио ћушку у школи глуме, те да је био изузетно амбициозан, као и његови родитељи.

"Онда се питате, како да васпитавате децу? Шта да урадите? Сваком родитељу је данас пало на памет колико је пута погрешио, терајући дете да учи више", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је исткао да је "ово све супротно од клишеа на које смо навикли".

"Нити је реч о некоме ко се борио за своје родитеље и њихов статус, нити о некоме ко нема да једе и пије. Имали су и имају у изобиљу", рекао је председник Вучић.

Истакао је да у Београду постоје 331 школа и 142 полицајца, те да ће предложити повећање броја полицајаца, али да је немогуће да свака школа добије полицајца.

 

У случају данашње трагедије видим два проблема

Председник Вучић рекао је да у случају трагедије која се данас догодила у основној школи "Владислав Рибникар" на Врачару види два проблема. 

"Један је однос у породици, шта ради дете у стрељани и како је било могуће да он пуца у стрељани. Друго - проблем је да по шеми коју је нацртао дечак видите да је он играо неку врсту игрица. У тим игрицама они имају више живота. Ви видите да код њега нема кајања, видите да он не разуме шта је учинио, јер мисли да је за део њих на друштвеним мрежама постао херој од дечака, зато што је овим био бољи од осталих. Он је задовољан јер је за неке постао херој", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да убијену децу ништа не може да врати, али да ће изнети неколико предлога за нову националну стратегију.  

"Ми децу да вратимо не можемо, али можемо да покушамо и да никад нећемо знати јесмо ли успели у томе или не, бар неку нову националну стратегију да решимо", рекао је председник Вучић.

 

У случају К.К. надлежне државне институције урадиле свој посао

Председник Вучић рекао је да су државне институције у случају К.К. који је у ОШ "Владислав Рибникар" убио осморо деце и службеника обезбеђења, реаговале на време и урадиле свој посао.

"Безброј детаља смо сазнали. Пронађено је 57 чаура и шест метака. Четири оквира од 18 метака. Отац му је почасни члан једне стрељане. Одлично је гађао у тој стрељани на стадиону. Веома угледни родитељи", рекао је председник Вучић.

Додао је да је 7.6.2021. године, достављен формулар за регистрацију сумње на злостављање и занемаривање у оквиру здравствене установе Универзитетске дечје клинике Тиршова са пријавом сумње за злостављање и занемаривање деце, у коме стоји да је малолетни К.К. у школи глуме задобио ударац лактом у доњу усну и где је била присутна при прегледу мања ватроконтузна рана.

"Додали су да малолетни К.К није губио свест нити повраћао и да је у вези са тим обавештена полиција и анализа комплетна урађена. Малолетни К.К је у разговору са стручном службом показао самосталност у изношењу свог мишљења довољно зрелу за своје године", рекао је председник Вучић цитирајући извештај анализе.

Нагласио је да у анализи стоји да је К.К. показао висок ниво аспирације, да је показао да има развијене радне навике, да воли да учи и сазнаје и истражује нешто ново. 

"Мотивисан је за усвајање нових знања. Занима га астрофизика, физика, роботика, биологија. Има позитиван однос према сопственој будућности. Себе види као будућег астрофизичара. Своју аспирацију планира да оствари кроз позитивне животне оријентације. Учио је карате у клубу са пет година", рекао је председник Вучић.

 

Јучерашњи састанак у Бриселу био трик да се Србија навуче да призна Косово и Метохију

Председник Вучић је изјавио да се, када се ради о Косову и Метохији, велика опасност надвија над Србијом и то "без наше кривице".

Председник Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је јучерашњи састанак у Бриселу био "трик и намера" да се Србија "навуче" да призна КиМ и де факто и де јуре.

"Јуче је био покушај да се направи врста новог имплементационог плана са тачком 1 - представљање статута, тачка 2 - да их пустимо у међународне организације, тачка 3 -  да тек онда формирају Заједницу српских општина. То сам одбио, јер је то све супротно од онога о чему су говорили раније", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, када су схватили да то не може да прође, покушали су да на наводно рационалан начин решавају ствари на северу, где Аљбин Курти мисли да са три одсто гласова може да влада.

Председник Вучић је рекао и да је високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ имао коректнији приступ, али да се плаши да ће до следећег састанка "да му промене мишљење".

"Курти је одбио прелазно решење у коме они 28. маја не би заузимали канцеларије на северу. Мислио сам да је то идеална прилика за Куртија да се извуче, а онда сам схватио да је то план за протеривање Срба са КиМ. Начин на који су третирали жене које су представљале нацрт статута, начин односа према њима, према дамама се тако не односите. Она би да се посвађа, па не сме, они добацују", навео је председник Вучић.

Истиче да је цела игра била да се сломи Србија, која је увек спремна за разговоре и договоре.

"Даћемо све од себе да сачувамо мир и стабилност, али веома сам забринут", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, има и одговорности других и рекао је да је он крив, јер се посветио чувању мира на КиМ.

"Томе да не улазимо у рат и не губимо хиљаде деце. Био сам посвећен и економском напретку. Нисам био довољно посвећен суштини друштва - вредности које морамо да гајимо. Покушаћу то да исправим у наредном периоду", рекао је Вучић.

 

Немогуће је да нико не одговара у вези пуцњаве

Председник Вучић изјавио је да је "немогуће да нико не одговара" у вези са пуцњавом у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару, и да то неће "проћи тек тако".

"Постоји ту кривично дело изазивања опште опасности, али не бих ја о томе, то је за МУП. Али пошто ми Срби увек тражимо кривца и крв, не преиспитујући себе где смо то сви погрешили, и шта код себе треба да мењамо, па нас то некако доводи до погрешних закључака", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је због тога предложио 10 мера, и да ће бити добро "ако и пет буде усвојено".

Истакао је да би било другачије да је злочин починио неко ко "има 50 или више година, јер би онда могло да се каже да је много гледао ријалитије", али да је овде реч о детету.

"Деца не гледају телевизију. То њих не интересује, то је уређај који је за њих украс за кућу. Нама су најпопуларније групе које причају о убиствима и глупостима. Кад кажем нама, није то само код нас, тога имате сваке недеље у другим земљама, САД, Русији, Новом Зеланду, и другим земљама", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да "смо постали део глобалног света", и то "не само у добрим, већ и у најгорим стварима", па да зато "треба да се преиспитамо шта и како".

 

Ружић је рекао да је спреман да поднесе оставку, али то је на њему

Председник Вучић је, одговарајући на питање новинара о одговорности министра просвете за јутрошњу пуцњаву, рекао да свако може да говори о сопственој одговорности.

"Данас је Бранко Ружић говорио да је спреман да поднесе оставку, али то је на њему и Ани Брнабић", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да са министром просвете нема близак однос, али да не воли да се иживљава на људима када је то "релативно лако".

"Трудим се да будем објективан и поштен и да сагледам, има ли ту његове кривице или не, а тек онда да видимо даље", рекао је председник Вучић.

Говорећи о томе што је тродневна жалост проглашена тек од петка, председник је навео да је то урађено јер се није знало када ће бити завршени разговори са родитељима и када ће тужилац завршити посао.

"Жалићемо и данас и сутра, и у петак, и у понедељак, и у уторак. Сећаћемо се овога годинама. Као што се сећамо масакра у Јабуковцу 2010. године и Иванчи 2013. године, увек се питајући шта је то што у људима пробуди звер", рекао је председник Вучић.

"Нисмо научили ни да жалимо, а да у ствари не жалимо себе и да опет, када жалимо, нисмо против некога", навео је председник Вучић.

 

Предлажем да се кривичноправна одговорност спусти са 14 на 12 година

Председник Вучић је након убиства које се догодило у основној школи "Владислав Рибникар", предложио измене закона захваљујући којима би се кривично правна одговорност спустила са 14 на 12 година.

Председник Вучић је у обраћању јавности позвао Владу да размисли и надлежне чланове да разговарају са најбољим правницима како би се, уз поштовање европских и међународних стандарда старосна граница за кривично правну одговорност  спустила са 14 на 12 година.

Како је рекао, то је предложио јер данас зрелост наступа раније, као и физичка снага, због чега је могуће да и млађа деца почине убиства, попут данашњег.

Додао је да је то предложио и зато што постоји бојазан да је дечак знао да не може бити кривично одговоран.

"То децидно није речено, али постоји могућност да је мали дечак знао, из разговора који је обављен са њим", рекао је председник Вучић и додао да верује да ће се око тог његовог шестог предлога ломити копља.

Председник Вучић је предложио да се у наредне две године уведе мораторијум за издавање, држање и ношење оружја, као и да се изврши ревизија свих издатих дозвола за држање оружја.

Предложио је и да се изврши контрола начина држања оружја и да се посебно контролише да ли се оружје чува одвојено од муниције.

Према његовим речима, важно је да се изврши контрола рада свих стрељана у Србији и да се забрани приступ малолетницима, као и да се види да ли млађи од 18 година имају приступ. Председник Вучић је предложио и прописивање кривичноправне одговорности за све који омогућују малолетницима да дођу у контакт са ватреним оружјем и да њиме рукују. Додао је да део тих одредби постоји, али да можда неке нису прецизне, неке су недовољно јасне, са недовољно јасним санкцијама.

Један од предлога председника односио се на медије и програме у којима се истиче насиље, које може да наштети физичком и менталном развоју малолетника.

Потребно је, како је додао, увести и шестомесечне обавезне тестове на наркотике у школама. 

"То су моји предлози, ви сте ти који доносите коначну одлуку, на крају ће ми родитељи бити захвални, јер ћемо моћи на време да реагујемо", рекао је председник Вучић.

Као важан предлог истакао је и формирање посебних служби за вршњачко насиље које ће прописно реаговати, али и приступ сајтовима Дарк.нет који саветују како да се набави оружје, дрога, како да се неко убије.

Додао је и да смо све ово урадили, ово данас тешко да би било спречено.

Ово је толико другачији и посебан случај, да не знам ни како ни шта још могу да кажем, додао је председник Вучић и нагласио да је још потребно да се збрине сестра убице.

"Морамо млађу сестру убице да сачувамо, за коју сви имају речи хвале, и да се изборимо против копикета да нам се не понови, а већ је један ученик у Војводини пожелео да уради исто", рекао је председник Вучић.

 

Много тога доброг дошло је са Запада, али и неке ствари које нису добре

Председник Вучић рекао је да је много тога доброг дошло са Запада, али су дошле и ствари које нису тако добре.

"Ја не могу на неозбиљан начин да слушам шта људи говоре, осим што морам да питам је ли онда и то што се у Русији догодило био део западних вредности. А тамо се готово истоветан случај догодио као и овде. Са нешто више жртава", рекао је председник Вучић одговарајући на питање медија да неки наводе да су ствари које долазе са Запада узрок масакра у ОШ "Владислав Рибникар".

Додао је да, када је у питању однос према модерним технологијама и развоју софтвера, Србија мора да буде најуспешнија у "овом делу Европе".

"И по извозу ИКТ услуга, софтвера морамо да будемо најуспешнији. Али да ли постоји неки проблем у томе што нам деца не играју фудбал, одбојку, кошарку? Ми градимо терене који су празни. Џабе их градимо. Нема деце да ту играју зато што сви, "дрндају" телефоне. И ту има добрих садржаја, али има и катастрофалног садржаја", рекао је председник Вучић.

Навео је да је управо зато предложио да доступност сајтовима који промовишу убиства буду ограничена.

"Структурално и суштински не смемо да задиремо у слободу људи, али неке границе разарање традиционалног ткива морају да постоје. Иако нисам у потпуности сагласан, спреман сам да отворимо у ту врсту расправе о вредностима којима смо изложени свакога дана", рекао је председник Вучић.

Додао је да је потребно анализирати овај догађај и како би се установило шта је прави проблем.

Нагласио је да се у Србији две године није догодило "мафијашко убиство".

"Ми смо једна од најсигурнијих, најбезбеднијих држава у Европи. И онда вам се догоди оваква трагедија. Ко је крив за убиство у Иванчи, ко је крив за убиство у Јабуковцу. Насиље? То су ствари које се дешавају, али је проблем када су у питању деца", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1