Вести

ВУЧИЋ: ОТВАРАМО ФАБРИКЕ И У ВРЕМЕ НЕСТАБИЛНОСТИ У СВЕТУ

Компанија "Nestlé Adriatic S" свечано је у Сурчину обележила завршетак прве фазе изградње нове фабике за производе за исхрану на бази биља у присуству председника Републике Србије Александра Вучића.

Вучић је током обиласка најавио да ће нова саобраћајница у изградњи од Сурчина до Новог Београда, која ће повезати Београд са ауто-путем "Милош Велики" бити завршена у октобру или најкасније у новембру и да ће пуно значити за даљи развој тог дела Београда.

Вучић је рекао да је недавно био изненађен страственошћу једне веганке са којом је разговарао и да је тада схватио да ћемо морати све више да водимо рачуна и о људима који се тако хране.

"Нисам знао да постоји толики број људи који не једу месо и да је то део њихове идеологије и то морамо да поштујемо", рекао је Вучић.

Ова фабрика је на идеалном месту, добро повезана ауто-путевима и саобраћајницама, додао је Вучић.

Нова фабрика ће се простирати на 23.000 квадратних метара и обезбедиће више од 300 нових радних места.

Вучић је током обиласка у разговору са представницима компаније сазнао да је "Nestlé" већ уложио 20 милиона евра у тај пројекат.

Вучић је обишао погоне и упознао се са радом нове фабрике.

Вучић је изјавио да је срећан што Србија може да отвара нове фабрике и у време када нема стабилности у Европи и свету.

"Много сам срећан што сам овде у Сурчину у време када нема превише стабилности у Европи и свету - задовољан сам што ми можемо да отварамо радове на новим фабрикама и да показујемо нашу опредељеност, не само да чувамо мир што је од приоритетног значаја, већ и да учинимо све што можемо да наша земља иде напред и да обезбеђујемо добру будућност за нашу децу", рекао је Вучић.

Вучић је пренео да је амбасадору Швајцарске Урс Шмиду рекао када је Шмид дошао у Србију да се Срби неће увредити ако им се нешто каже осим да су били негостољубиви, пошто је то за наш народ највећа увреда.

Вучић је рекао да се у Србији сада отвара фабрика за веганске производе иако код нас гостољубивост подразумева да се, како је рекао, изнесе за предјело "брдо меса, па за главно јело још веће брдо меса, као и још мало шунке за дезерт".

"Да се изнесе другачије не може", приметио је Вучић у шали.

Вучић је рекао да му је амбасадор говорио о новим трендовима у исхрани и да је апсолутно у праву.

"Ти трендови су такви да чак и ја који сам старовременски човек примећујем да људи све више траже храну од биљних производа. Важно је да и у томе предњачимо и понудимо производе на домаћем тржишту", навео је Вучић.

Вучић истиче да ће када буде готова нова фабрике "Nestlé" у Сурчину бити још већи српски извоз у Шпанију и Холандију.

Захвалио је швајцарским пријатељима што улажу у Србију и изразио наду да ће још чешће виђати амбасадора Швајцарске у наредном периоду.

Вучић је цитирао оснивача "Nestlé"-а Хенрија Нестлеа, који је рекао да ништа није трајно и коначно, да се вредности морају трајно преиспитивати, а да је једина трајна вредност вредан рад.

Подсетио је да је он рођен као 11 дете једног стаклоресца, а његов успех говори како радом и великим трудом, али и огромном енергијом може да се успе и постигне све.

Вучић је рекао да је поносан на раднике, који су, истиче ти који праве разлику, и који су нам други погон "Nestlé" довели у Србију.

"Ми који смо заостајали стотинама година за развијеним западом, данас можемо да се похвалимо да ту разлику великом брзином смањујемо", истакао је Вучић.

Вучић је указао да је од амбасадора Швајцарске сазнао једну интересантну ствар, а то је да данас Швајцарска зарађује више на извозу кафе него сира.

"То показује колико се свет мења, како се паметне земље прилагођавају. Тако морамо и ми да учимо и прилагођавамо се", поручио је Вучић.

Пожелео је "Nestlé"-у  пуно успеха у прављењу биљних бургера, и подсетио да ново постројење кошта 60 милиона евра, што је за нас велика инвестиција.

У том новом погону биће запослено још 300 људи, што је, додаје, велика ствар за Сурчин и околину.

С тим у вези најавио је завршетак саобраћајнице Нови Београд-Сурчин до октобра, што ће, каже, додатно оснажити Сурчин.

"Срећан сам што сам овде у ова тешка времена у Европи", навео је Вучић и додао да ће вечерас одговарати на сва актуелна питања.

Свечаности су присуствовали и министарка привреде Анђелка Атанасковић и заменик градоначелника Београда Горан Весић, генерална директорка компаније "Nestlé" за јужни регион Марјана Давидовић, директор компаније "Nestlé" за тржишта Јужне и Источне Европе Алесандро Занели и амбасадор Швајцарске Урс Шмид и председник општине Сурчин Стеван Шуша.

 

 

 

 

Извор: Танјуг