Вести

ВУЧИЋ: ОТАЏБИНУ ВОЛИМО ВИШЕ ОД СВЕГА

Председник Републике Србије Александар Вучић предао је војну заставу специјалне намене 

команданту одреда Војне полиције специјалне намене Кобре Дарку Ђошићу поводом Дана одреда Кобри.

Председник Вучић рекао је да су заставу заслужили дисциплином, радом, истрајношћу и љубављу према отаџбини.

Ђошић је рекао да је бити припадник јединице Кобре привилегија одабраних и да је одговорност припадника Кобри огромна у реализацији најважнијег задатка, а то је безбедност Србије и свих њених грађана.

"Након 46 година указана нам је највећа од свих почасти. Додељује нам се највећа војничка светиња, Војна застава. Она нас подсећа на заклетву дату Србији и од данас ће бити свуда са нама. Њеном доделом добијамо статус какав смо заслужили и овај свечани чин постаје историјски дан за наш одред", рекао је Ђошић.

Рекао је да је та јединица извршавала задатке свуда у свету, и да је нису заобишли ни ратни сукоби деведесетих година, као и да су представљали војску и државу на најзначајнијим такмичењима у земљи и иностранству.

 

Истакао је и огроман допринос који су у грађењу имена јединице дали ветерани и рекао да ће они увек бити саставни део Кобри.

Навео је да је одред прошле године примио нове припаднике који су први пут дошли из цивилних структура друштва и рекао да је то залог за будућност и гарант опстанка јединице.

"Изабрали смо најспособније, уводимо их у строј и спремамо се за све изазове да са братским јединицама обавимо најтеже задатке у најтежим условима", рекао је Ђошић.

Рекао је да, захваљујући бризи и слуху државног руководства, војска Србије након 30 година располаже савременим средствима и опремом, наоружањем и техником. 

Додао је да се посебна брига води о економској сигурности припадника, кроз стамбена збрињавања и примања која су на највишем нивоу.

"Зато желим јасно и гласно да кажем, хвала вам што сте вратили достојанство војсци Србије, 46 година постојања јединице испуњавају врхунским професионалним достигнућима, а поштовање војничке части и дужности учинили су нас поносом војске и грађана Републике Србије. Свим припадницима јединице одајем признање на досадашњем труду, раду, професионализму и пожртвовању", закључио је Ђошић.

 

Србија усред геополитичког вртлога, притиснута снажније него икад

Председник Вучић поручио је на свечаности поводом Дана Одреда војне полиције специјалне намене Кобре, у касарни "Васа Чарапић", да се наша земља налази усред геополитичког вртлога, ни крива ни дужна, а притиснута снажније него икада од многих који би да јој комадају територију, до оних који би да за све своје грешке кривца пронађу у Србији и тако се пред неким другим оправдају.

Председник Вучић рекао је да му је велика част што је председничком одлуком могао да додели Кобрама војну заставу.

"Војну заставу коју сте заслужили својом професионалношћу, дисциплином, марљивошћу, посвећеношћу, али пре свега, љубављу према отаџбини. Заставу коју сте добили, рекао сам пуковнику Ђошићу само једну реченицу - она никада не сме да падне у руке непријатељу, баш као ни падање наше земље Србије. Најбољи и највећи гарант да се то неће догодити, јесте ваша и друге јединице Војске Србије", рекао је председник Вучић.

 

Истакао је да данас није лако бити припадник војске нити припадник Кобри.

"Оних који су нечујни, а убојити, оних који мало говоре, а много раде. Није лако, зато што се наша земља налази усред геополитичког вртлога, ни крива ни дужна, а притиснута снажније него икада од многих који би да јој комадају територију, до оних који би да за све своје грешке, кривца пронађу у Србији и тако се пред неким другим оправдају. И неће бити лакше, зато нам је потребно да снажимо своју војску, да улажемо и преко мере у заштиту свог суверенитета, јер само тако можемо да одвратимо све оне који желе уништење Србије", истакао је председник Вучић.

 

У наредном периоду борићемо се да сачувамо образ и углед Србије

Председник Вучић рекао је да ће се у наредним данима и недељама борити свим политичким средствима да се сачува образ и углед Србије, да се одбране интереси Србије и да се као мала земља супротставимо најмоћнијима у свету.

"Греше сви из света који мисле да је некога могуће дуго прогонити, а да он после избегавања, склањања од сопствених проблема у једном тренутку не размисли и не каже себи време је да се суочимо са свима вама и да кажемо да даље немамо где, јер нас буквално доводите у ситуацију да будемо у углу и да једино што можемо јесте да чувамо отаџбину Србију", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, неусловне зграде за "Кобре" ће ускоро бити замењене новим домом за војнике које су војници тражили и које ће после 46 година, после 1978. године добити. 

"Плате војника у нашој земљи биће само веће. Моћи ћете да издржавате своје породице, моћи ћете да им гарантујете сигурност, али оно што се од вас тражи је више од свега у односу и од свакога у сваком другом позиву", рекао је председник Вучић.

Додао је да то значи да на сваки позив отаџбине одговоре са "да" и да нема "тешко", јер ту реч, како је рекао, неће да чује.

"Баш како је то изговарао велики војвода Живојин Мишић. И хоћу да кажем грађанима Србије да је ово јединица, имали смо дивних јединица са одзивом 96, 98, 99 одсто, али да смо у децембру 2022. године, када смо очекивали напад на наш народ, на Косову и Метохији, једина јединица која се 100 одсто одазвала јесу "Кобре''. И где су и они момци који мене обезбеђују на дневном нивоу из цивилних одела, из свакодневних војних униформи и истога секунда обукли сви ратне војне униформе", рекао је председник Вучић.

 

Захвалио им је на томе што им никада није било тешко, да први у реду буду у одбрани отаџбине и да своје животе ставе на располагање отаџбини.

"Даћемо све од себе, да то не морате да чините у будућности. Али ви добро знате какав вам је позив и знате шта вам је чинити уколико вас отаџбина позове", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић захвалио је Кобрама на томе што са великом одговорношћу и озбиљношћу раде свој посао.

"Хоћу да вас замолим да увек будете на располагању својој Србији, вашој јединој отаџбини. Честитам вам војну заставу, са поносом је носите и никад је никоме у руке не предајте", рекао је председник Вучић.

Навео је да ће шал, односно малу заставу, а на којој пише одред војне полиције Кобре, носити са поносом на сваком месту од Стразбура, Брисела, поносећи се најлепшом црвено-плаво-белом тробојком, коју, како је рекао, нико никада неће моћи да одузме Србији и коју никоме неће дати.

"Као што им нећемо дати, да српски народ окарактеришу као најгори народ на свету, правећи се при том да то није истина и како нам у ствари желе добро и како чезну, да се ми припојимо модерном свету, али ипак имамо најтежу моралну, политичку и правну квалификацију иза себе", навео је председник Вучић.

Додао је да ће дати све од себе  да се одбране интереси Србије и да се као мала земља супротставимо најмоћнијима у свету.

"Онима који су нам и јуче замерали, зашто то радимо? То радимо зато што образ нема цену, зато што Србија није на продају, зато што отаџбину волимо, више од свега. Зато ћемо се супротставити свима вама, који мислите да имате право да нам отаџбину комадате, који мислите да имате право да мењате историју и који мислите да многострадални српски народ имате право да окарактеришете као геноцидни", рекао је председник Вучић.

 

Написао сам 14 писама европским лидерима поводом одлуке Савета Европе

Председник Вучић поручио је да је Србија предузела све мере и да је написао писма свим чланицама Савета Европе, укупно 14 различитих писама европским лидерима, у којим их је позвао да још једном размисле по питању пријема тзв. "Косова" у Савет Европе.

"Написао сам укупно, мислим 14 различитих писама европским лидерима. Углавном су то била персонализована писма. Свакоме сам се обратио имајући у виду и специфичне околности и специфичне односе које имамо. На један начин признавачима, на други начин непризнавачима", рекао је председник Вучић новинарима.

Како је рекао, водио је рачуна о томе са којима смо имали и посебне односе, нарочито оним земљама које се сматрају најутицајнијима.

Сва та писма су прослеђена, додао је председник Вучић.

 

"У тим писмима, пошто ово није питање технике, тражио сам да још једном размотре своју одлуку и одлуку парламентарне скупштине Савета Европе, која ће уследити за два дана, да на комитету министара њихов одлука буде другачија, управо због тога што и када говоримо о владавини права, јасно је да на "Косову" постоји све осим владавине права, да се тамо проводи голи терор над српским народом, да Заједница српских општина после 11 година није формирана", рекао је председник Вучић.

Истакао је и да никакав процес не постоји.

"Посебно сам указао на трик којим мисле да се послуже 10. маја шаљући у  тобожњи уставни суд на оцену уставности нацрт Заједнице српских општина које су Европљани предложили, после којег наравно ништа неће урадити, не би ли некоме замазали очи и обезбедили глас у Савету Европе. Ми ћемо наставити да радимо и да се боримо, о томе сам наравно најдуже разговарао и са француским председником Емануелом Макроном и он је имао разговоре јуче и прекјуче са Олафом Шолцом. Видећемо како ће даље да се развија, у сваком случају ми ћемо се држати не само међународно јавно-правних норми, већ ћемо се борити до последњег тренутка за истину и правду", рекао је председник Вучић.

Поручио је да је то оно што је наш задатак и што ми можемо да учинимо.

 

Ускоро идем у Њујорк, борићемо се до краја против резолуције о Сребреници

Председник Вучић изјавио је поводом најава усвајања резолуције о Сребреници у Уједињеним нацијама да ће се Србија борити снажно и до краја и најавио да, после учешћа на сајму у Мостару, путује у Њујорк.

Председник Вучић рекао је да је у међувремену написао писмо за председника Генералне скупштине Уједињених нација и да је тамо упутио свог специјалног изасланика. 

"Ја сам замолио све и молим и даље све људе без обзира на политичку припадност, који желе да помогну својој земљи. Захвалан сам господину Вуку Јеремићу што је исказао ту жељу. Дакле, господин Јеремић ће сутра председнику Генералне скупштине уручити моје писмо и са њим разговарати и пренети му све моје усмене поруке", рекао је председник Вучић.

Навео је да је позвао људе различитих опција да помогну јер, како је рекао, потребни су нам вишеслојни разговори око резолуције о Сребреници где морамо да покушамо да објаснимо људима да то није негирање ужасног злочина који се догодио, већ да је реч о геополитичкој игри великих сила, које су нас у међувремену обавестиле да ће снажно да лобирају за ту резолуцију.

 

Истакао је да јуче добијена званична потврда Сједињених Америчких Држава да ће изузетно јако да лобирају за резолуцију у Сребреници.

"Ја сам њима потврдио да ћу изузетно јако да се борим против њиховог лобирања и против свих њихових ставова по том питању и наставићу да то радим свом својом снагом", рекао је председник Вучић.

Додао је да, колико год био мали или из мале и политички мање и слабије земље, не мисли да је то питање нечије снаге, већ питање правде и истине.

"Оно чиме морате да се руководите су светиње које браните и чувате и то је много веће од силе која вас напада, тако да ћемо ми да се боримо и борићемо се храбро, снажно и до краја", рекао је председник Вучић.

Истакао је да ће се противници изненадити резултатима, јер иако су мале шансе да победимо, изненадиће се колики је степен отпора слободарских народа у свету и чињеницом колико је застава Србије популарна код слободољубивих народа.

 

Имаћу много састанака у Њујорку, од данас неке земље називам партнерским

Председник Вучић најавио је да ће у Њујорку 23. и 24. априла имати много састанака и брифинга за пријатељске земље и да ће од данас неке земље називати "партнерским", а не пријатељским.

На питање каква дипломатска активност је планирана за Њујорк и које су земље за Србију најважније да можемо да рачунамо на њихов глас "против" или да буду уздржане када се буде гласало о Резолуцији о Сребреници, председник Вучић је навео да ће 23. и 24. априла да има много састанака и брифинга.

"Немојте се љутити, не могу да називам пријатељским земљама оне који би да нас уверавају да су нам то. Од данас их називам партнерима, партнерским земљама. То је један леп еуфемизам који не значи ништа. Тако да, имаћемо партнере и пријатеље у свету, и партнере и пријатеље у региону", рекао је председник Вучић.

 

На питање да прокоментарише ситуацију на Блиском истоку и да ли ће се наставити ескалација, председник Вучић рекао је да очекује тренутно смиривање, али не и дугорочно.

Говорећи о писмима које је послао европским лидерима због покушаја Приштине да постане члан Савета Европе, навео је да није још увек добио одговоре, што је, како је рекао и логично, јер су писма тек послата.

"Што се тиче одговора, нисам добио одговоре тек смо послали писмо, није реално. Разговарао сам и са амбасадорима, послао поруке у велике центре и у Пекинг, и у Москву, и на сваки други начин свуда по свету. Разговараћу са много председника са различитих континената, што бих ја њима откривао, где, шта и како", рекао је председник Вучић.

 

Питање оставки одборника уочи локалних избора регулисано законом

Председник Вучић рекао је да пред Србијом постоје далеко већи проблеми од тога хоће ли одборници поднети оставке уочи локалних избора и истакао да је читава процедура дефинисана и регулисана законом и да све стране треба да седну и разговарају.

Председник Вучић рекао је да га занима само да избори буду спроведени у складу са законом и да грађани имају право да на њима бирају.

Рекао је да одборници вероватно на многим местима неће поднети оставке, али да постоје законски и уставни оквири око којих треба да разговарају.

Председник Вучић подсетио је да је и пре месец дана био за то да се сви избори одрже 2. јуна, али и да је било довољно простора за разговор.

"Требало је да дођу код мене на консултације, па нису хтели. Требало је да дођу на консултације код председника Народне скупштине, па нису хтели. Па су онда хтели кад су их притисли из амбасада и кад су им рекли да неће да их подржавају", рекао је председник Вучић.

 

Истакао је да Србија у овом тренутку има много већих проблема од међусобних свађа и да тема локалних избора није значајна за грађане Србије и да, према једном великом истраживању, та тема интересује свега два одсто грађана. 

На питање новинара да прокоментарише изјаву посланика у Бундестагу Јосипа Јуратовића о томе да би Србија требало да прихвати помоћ стручњака из Европске уније када је реч о изборима, председник Вучић је одговорио да се Јуратовић у то не разуме и да је "завршио каријеру у нижеразредном Вратнику".

На питање новинара да прокоментарише однос лидера ССП Драгана Ђиласа и лидера покрета "Крени-промени" Сава Манојловића, председник Вучић је одговорио да они гледају "ко ће коме да види леђа" и да се Манојловић спрема за нека будућа времена, кад Вучић буде напустио политику, па ће тад Манојловић помислити да има неку шансу поред Ђиласа.

"Свађаће се, нек раде шта хоће", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић се захвалио ветеранима "Кобри", навевши како су рекли да су први пут позвани на овакав догађај, после пуно година.

 

Сви који газе уставни поредак Србије ће за то одговарати

Председник Вучић рекао је поводом хапшења Србина са Косова и Метохије Срећка Софронијевића, који је ухапшен због наводног кршења уставног поретка тзв. "Косова", да је Софронијевић српски јунак рањен од стране "бандита" у Приштини, чије хапшење су, како је истакао, спровели исти ти "бандити", уз директну подршку Европске уније и Сједињених Америчких Држава.

"Сви ти доле што седе (на Косову и Метохији) од "EULEX"-а до америчког амбасадора (у Приштини Џефрија) Ховенијера, служе само да покрију сваку Куртијеву криминалну одлуку. Ничему другом они не служе", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић то је рекао одговарајући на питање новинара да ли се хапшењем Срећка Софронијевића појачавају притисци на Србију, поручујући да ће сви који газе уставни поредак Србије, за то одговарати.

 

"Сви ви, који на било који начин у томе учествујете, кроз протесте, демонстрације, на било који начин, одговараћете за то. Сви Албанци који у томе учествују одговараће за то. Па не могу Срби (Софронијевић) да буду хапшени због тога што су се супротставили некоме. Још их упуцате, па их још терате у затвор. А да одговора нема - нећете тај филм више да гледате. Лепо, сад више нећемо ни да их питамо ни за шта, пошто сам сит лажи, наслушао сам се њихових лажа и гарантија", рекао је председник Вучић.

Говорећи о лажима тог дела међународне заједнице, председник Вучић истакао је да су "брутално" лагали Србију, као што је, како је рекао, и данас лажу.

"И наставиће да нас лажу, објашњавајући нам како је то све за наше добро. Од сада ћемо ми да радимо оно што је за наше добро, у складу са нашим интересима, у складу са нашим визијама, а не у складу са њиховим погледом у будућност", поручио је председник Вучић.

 

Ако се изгласа резолуција о Сребреници, тражићемо нестално место у Савету безбедности Уједињених нација

Председник Вучић изјавио је да ће се, ако се у Уједињеним нацијама (УН) изгласа резолуција о Сребреници, а Србија ће се до последњег тренутка трудити да се то не догоди, наша земља кандидовати за несталну чланицу Савета безбедности Уједињених нација.

"Две НАТО земље из источне Европе су се кандидовале за несталну чланицу Савета безбедности Уједињених нација. Ако се резолуција усвоји ми ћемо истог дана да се кандидујемо за несталну чланицу 2025. године", рекао је председник Вучић.

Додао је да ће Србија убедљиво победити обе НАТО земље које су се до сада кандидовале.

 

"И сада ћемо да их побеђујемо у свему, пошто нам је јасно да разговора, компромиса и договора по том питању нема. У свим телима и организацијама Уједињених нација ћемо на сваком месту да их побеђујемо", нагласио је председник Вучић.

Навео је да ће бити интересантно у Уједињеним нацијама говорити о резолуцији о Сребреници, јер нам је спречена седница око НАТО агресије, уз аргумент да се тиме враћамо у прошлост, а сада натурају тему која је четири године старија од те теме.

"О њој не само да ће да имају времена да расправљају у неком малом телу, већ и у највећем телу Уједињених нација, као што је Генерална скупштина Уједињених нација, тако да је о њиховом лицемерју, безобразлуку и безобзирности бесмислено и  говорити", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк