Вести

ВУЧИЋ: ОДНОСИ С МАЂАРСКОМ ИЗУЗЕТНИ, ОРБАН ИСКРЕН ПРИЈАТЕЉ СРБИЈЕ

Председник Србије Александар Вучић рекао је, по доласку у Будимпешту, да ће са мађарским премијером Виктором Орбаном разговарати о даљем поспешивању билатералних односа, за које је оценио да су већ достигли највиши ниво у историји две земље.

Вучић је рекао да Мађарска и Србија имају много тога заједничког, а захваљујући Иштвану Пастору и Виктору Орбану имају најбоље односе у историји две земље.

"Желимо те односе да даље градимо. Имаћу билатерални састанак са Орбаном којег сматрам искреним пријатељем Србије, са којим ћу разговарати о билатералним односима, економској сарадњи, европском путу Србије, али и Косова“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће замолити Мађарску да помогне Србији по питању Косова, додајући да је Орбан човек од речи.

"Замолићу га, без обзира на чињеницу да је Мађарска признала независност Косова, да нам помогне по неким другим питањима у вези са КиМ. Прошли пут смо их молили за Интерпол, па су помогли", подсетио је Вучић.

Вучић је указао да је Мађарска земља са великим привредним растом, од које можемо да добијемо и доста инвестиција.

Разговори, према његовим речима, важни су и због велике мађарске заједнице у Србији, али и српске у Мађарској.

"Важно је да градимо даље наше односе“, рекао је Вучић.

Вучић је указао да је Србија са Мађарском остварила у прошлој години трговинску размену у вредности од 1,7 милијарди евра, захваљујући чему је Мађарска трећи партнер Србије у ЕУ, иза Немачке и Италије.

"То довољно говори колико је Мађарска важна земља за нас“, рекао је Вучић.

Указао је да ће потом имати заједнички разговор са Орбаном и Чешким и Словачким лидерима Андрејем Бабишем и Петером Пелегринијем.

Вучић је додао да имамо изванредну сарадњу и са Словачком и Чешком, а подсетио је и да председник Чешке Милош Земан ускоро долази у посету Србији.

Вучић је рекао да ће тема разговора бити не само сутрашњи самит о демографији, већ о билатералним односима, погледима на свет, као и како наше мале земље да сачувамо од политичке и економске кризе.

"Колико будемо заједнички деловали бићемо чвршћи и јачи“, поручио је Вучић.

 

Што не изађу на изборе ако тврде да имам мању подршку?

 

Вучић је запитао представнике опозиције што не изађу на изборе ако већ сматрају да му је опала подршка и у СНС-у и код грађана.

Вучић је то рекао одговарајући на питање како коментарише изјаву Зорана Живковића да ће прва одлука нове владе бити његово, Вучићево, хапшење због наводне велеиздаје, Вука Јеремића да је бедник, подлац и кукавица и тврдње новинара ББЦ да је Вучић сада много слабији него 2014. и да губи подршку у СНС-у и народу.

"Само не знам што онда не изађу на изборе. Верујем да је за то о СНС-у у праву и зато и хоћу да препустим СНС да води неко други, не желим да будем поражен у оквиру сопствене партије. Зато и желим да дође до тих промена. А што се тиче народне воље, ако људи из ББЦ кажу да је подршка мала онда је тако. Они никада не би лагали и познати су по томе да никада не лажу", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је зато сигуран да ће миљеници и штићеници ББЦ-а да победе на изборима.

Што се тиче Јеремића, Вучић је рекао:

"То су фине речи за углеђену господу, иначе познату по томе да примају паре од страних амабасада и тако се финансирају, а што би било у неким земљама знате већ како окрактерисано.

Вучић наводи да неће да одговара на увреде и да је слушао доста претњи од њих са камиона на улицама, на пример, да ће бити готов до Ускрса.

"Ускрс је прошао, можда су мислили на неки следећи", рекао је Вучић.

Када је реч о Живковићевој изјави Вучић се запитао да ли је у његово време Црна Гора напустила земљу, да ли је у његово време Косово прогласило независност и 90 земаља признало ту независност или је у њихово или његово време 15 земаља одустало од признања Косова?

"Да ли је велеиздаја што је неко затворио 2.000 или 3.000 док сам ја сам отворио 126 фабрика. Само у Нишу, где је он све фабрике затворио, ја сам шест отворио", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да ако хоће да дођу на власт морају да победе на изборима и да тај господин који се представља као будућа демократска власт има 0,01 одсто гласава и да заједно са свим са којима се дружи нема ни 10 одсто.

"Још то није близу власти, могуће је за коју деценију да се приближе некој власти у некој од месних заједница, а од општине су још много далеко", рекао је Вучић.

Коментаришући речи лидера Двери Бошка Обрадовића да је именовање Небојше Стефановића за шефа тима за праћење примене препорука ОЕБС-а "смејурија и иронија", Вучић је рекао да су, заправо, они сами смејурија и иронија.

"Па, опет морам то да трпим, јер сви заједно имају 10 одсто и морате да их слушате. Да ли има неко кога нису увредили? Јесте ли приметили неког од њих да је школован било где, а сваког дана нам држе придике о дипломама и не знам још чему", констатовао је Вучић.

Вучић је додао да део опозиције сваки дан држи предавања како би требало Србијом да се управља, а Србију су, каже, уништили и упропастили.

"Добро сте приметили нарастајућу нервозу и хистерију и она ће бити израженија и жешћа што је њихова немоћ већа", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да они који су одлучили да бојкотују изборе сада разумеју да је то потпуно бесмислено и не знају шта ће.

"Посебно им смета што смо ми ''мртви хладни'' и кажемо им да слободно бојкотују изборе, јер ће бити других који ће да изађу и да заузму и њихова места, између осталог. Али, то је њихов проблем, и шта ми са тим имамо", рекао је Вучић.

Али, примећује, не могу се објаснити основе политике људима, ако их нису савладали пре него што су у њу ушли.

Вучић је поручио да грађани не треба да брину, већ да гледају резултате, да виде шта је до сада урађено и шта тек може да се направи.

У том смислу, Вучић је пренео да је данас добио информацију да се у Континентал РНД у Новом Саду први пут вратило 25 младих стручњака, инжењера из света, као и да у Лесковцу нема више захтева медицинских сестара у болници да напусте земљу.

То су, рекао је Вучић, ствари које треба да нас подижу посебно у времену у којем ћемо имати много мука и проблема, који нису таблоидни него стварни, око Косова и Метохије.

"Биће нам потребно много озбиљности и одговорности и много рационалног и разумног приступа решавању проблема", закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк