Вести

Вучић: Одлука о изборима идуће недеље

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да би идуће недеље СНС требало да донесе одлуку о ставу везане за расписивање парламентарних избора заједно са беогардским.

Вучић је новинарима током обиласка Београда на води рекао да не зна какву ће странка донети одлуку, додајући да су изнети аргументи за и против, а он је изнео аргументе против парламентарних избора. Казао је да сматра да је важно да се покаже озбиљност, јер су пред нама велики проблеми који треба да се решавају наредних година.

"Не треба да личимо на оне који се крију иза псовки упућене мени, који мисле да је то довољно за освајање гласова. Сматрам да има много важних кључних питања у наредној и наредне две године које морамо да решимо. Мислим да није време за парламентарне изборе", истакао је Вучић.

Нагласио је да не треба СНС да се на локалним, градским изборима покрива републичким резултатима, и да не би било ништа страшно ако би изгубили.

"Ако изгубимо није никакав проблем, на крају се живи од дела која сте оставили", поручио је он.

Вучић је истакао да неки улазе у политику због славе, а други како би напунили себи џепове, те додао да СНС не припада тој псоледњој групи људи, док зна да је политичким противницима то био циљ. Навео је да други, који су за парламентарне изборе, наводе као аргумент да би, расписивањем избора у фебруару, добили четири године потпуног мира, чиме би могли у потпуности да се посветимо европском путу и решавању проблема.

"То је снажан аргумент, али сам остао при свом ставу. Разговараћемо и верујем да ћемо следеће недеље имати решење", нагласио је Вучић.

 

Оштрије законске мере против вршњачког насиља и превенција

Председник Србије Александар Вучић данас је поручио да ће морати да се мењају закони, али и да се предузимају превентивне мере како се слике насиља међу вршњацима у школама у Србији више не би понављале. Како је приметио, такве је ствари тешко и коментарисати, али против тога се морамо борити.

"Морамо се борити свим законским средствима и изменама закона, али морамо да видимо како да се превентивно делује, како би се број таквих случајева смањио", рекао је Вучић обраћајући се новинарима током обиласка градилишта Београда на води, а коментаришући јучерашње снимке вршњачког насиља у школи у Аранђеловцу.

Као председник Србије, додао је, веома је забринут због насиља у школама и то појаснио:

"Не због тога што смо били лицемери кад смо говорили да се данас то догађа, а није раније, већ зато што данас захваљујући и недовољној нашој одговорности, имамо такве слике. Друштвених межа има много, због чега деца трпе теже последице него што је то било кад смо ми били млади. Позвао сам премијерку и министарку правде, Младена Шарчевића, Вању Удовичића, пошто су њима надлежности испреплетене, да изађу са новим решењима, јер ми после самоубиства малог Павла, после 2011. смо донели одређене промене у закону о систему образовања".

Додао је, међутим, да ће морати репресивним и превентивним мерама да се оштрије делује да би "онаквих слика имали мање".

Наша земља није једина на свету, јер нема земље у свету која је то потпуно искоренила, приметио је, те поручио:

"Снимци које смо видели нису само питање физичког бола и степена физичког бола, већ понижења и остављају трајне последице на деци. Против тога ћемо морати да се боримо свим законским средствима".

На питање зашто још није усвојен "Алексин закон", Вучић је казао да се не ради о једноставном питању, јер је материја компликована. Како је навео, где год имате посла са децом преплићу се надлежности, постоје права деце која морају да се заштите, а тако и детета које је извршило насиље. Напоменуо је да у случају Алексе раније власти, иако би хтеле да кажу да се тај случај догодио када више нису били на власти, а што није тачно, дакле раније власти, рекао је, нису ни хтеле да приме породицу.

Вучић је апеловао на проналажење начина и решења да се поправи закон, и прихвати оно што пише у петицији. Истакао је да, ако га неко лично пита да ли би увео смртну казну за силоватеље и убице деце рекао би да је за, али да с друге стране Савет Европе онда указује да нико више у Европи не примењује смртну казну.

Када је реч о доживотној робији, приметио је да је 40 година затвора више него та доживотна робија, која у европском законодавству предвиђа да после 25 година, шта год да је направљено, осуђени може да изађе из затвора.

"Има много компликованих правних ствари које морају да се реше. Верујем да ће држава наћи решење и начин како да се у томе супротстави", поручио је Вучић додајући да је несрећа у несрећи што су родитељи и деца морали себе да виде у тако понижавајућој улози на друштвеним мрежама и медијима. Истовремено, како је напоменуо, мора се бити обазрив у одмеравању казне како се не би ускратила права онима који су извршиоци дела. Подсетио је и да Србија има готово истоветно законодавство као најразвијеније земље, због чега није могуће да доносимо законе "какви нам падају напамет", јер морамо да се усаглашавамо са законима ЕУ.

 

ОЕБС да прати изборе, то траже апсолутни фаворити у Београду

Свако има право да жели шта хоће, изјавио је данас, поводом захтева опозиције да ОЕБС прати београдске изборе, председник Србије Александар Вучић и поручио им да не могу да забране СНС да се боре и покажу шта су све урадили у Београду.

"Важно је да људи разумеју. Ја се трудим, од јутрос сам у 6 сати испраћао важне госте на аеродром, отишао у канцеларију и радићу до касно вечерас. Они који би да раде 30 минута дневно траже спас у неком другом, још рачунају да, ако дође неко дурги, по могућству из иностранства, да не морају ништа да раде, да не морају да имају никакву политику", рекао је Вучић новинарима.

Како каже, они који траже да ОЕБС прати изборе су апсолутни фаворити у Београду и имају огромну предност, али не могу да забране другима да се боре.

"Ми ћемо да се боримо, немојте да нам забраните што ћемо да се боримо да покажемо шта смо радили и колико смо смањили дугове. Дуг у Београду је смањен за пола милијарде евра", рекао је он.

Београд је постао велико градилиште, приметио је Вучић и додао да ће људи то да процене.

"Ако се уздате у неког другог и ако сте неспособни да покријете бирачка места у Београду, ми ћемо да вам чувамо и нећемо ништа да узмемо, као што нисмо ни на председничким", поручио је Вучић.

 

Охрабрујућа изјава Јункера о Србији у ЕУ

Изјава председника Европске комисије Жан Клод Јункера, који је рекао да очекује да ће Србија постати чланица ЕУ и пре 2025. године, је веома охрабрујућа за грађане који су могли да чују да предсеник ЕК рачуна на Србију као чланицу ЕУ пре 2025. године, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

"Чини ми се да смо први пут на такав начин добили јасну визуру наше будућности", рекао је Вучић новинарима након што је обишао градилиште Галерије "Београда на води".

Како је истакао, пред Србијом је још доста посла који треба да уради, те нам, како каже, остаје да будемо храбри и одлучни и покушамо да урадимо све да до 2023. године постанемо чланица.

"Мислим да је то могуће. Не обећавам, али мислим да је могуће до 2023. године. Али, остаје још много тога што ми сви, не само политичка елита, већ цело друштво морамо да урадимо", подвукао је председник.

Он је подсетио да је Јункера и када га је срео у Солуну, а затим и у писму које му је упутио замолио за конкретније датуме.

"То увек зависи од нас и нашег рада, већим делом, али и од одлуке земаља чланица, као и од односа према Косову и Метохији, да будем сасвим отворен. Али је охрабрујуће за грађане да су могли да чују да ЕК рачуна на Србију као чланицу пре 2025. године", рекао је Вучић.

 

Сад причају о партијској држави, а кад је Ракић био?

Председник Србије Александар Вучић каже да је за секретара Савета за националну безбедност именовао министра Небојшу Стефановића јер је уверен у његове способности, приметивши да се не сећа да је неко говорио о "партијској држави" када је на то место био постављен Миодраг Ракић из ДС.

"Слушам ту причу о партијској држави, само не могу да се сетим да је било ко говорио о томе када је Миодраг Ракић постављен, тада је то било у реду, а данас нам иста та ДС, али и Јанковић, Јеремић, говоре да не ваља што је министар постављен, а добро је кад је то био шеф кабинета (Тадића)", рекао је Вучић, те поручио да би он сигурно био критикован да је поставио свог шефа кабинета.

Како је навео, Стефановића је поставио јер је уверен да ће добро да обавља тај посао и да штити права људи. Подсетио је и да су раније "неки дизали тираже транскриптима", а онда навео да тога нема од како је он шеф Бироа за координацију служби безбедности.

"Никаквих проблема неће бити, биће жестока борба против корупције, имамо изазове и попут тероризма, тешку спољну политичку ситуацију, зато сам желео да на том месту буде човек у чије способности верујем", рекао је Вучић.

 

Јавни дуг близу Мастрихта

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је јавни дуг Србије на данашњи дан 64,4 одсто БДП-а и изразио уверење да ће до краја године бити на 63 одсто, што је близу "Мастрихта", када ће Србија бити на "зеленој грани". Истакао је да данас на здравим ногама имамо веће плате и пензије.

Вучић је изразио задовољство што више од 700 радника ради на овом градилишту, додајући да је прелепо видети оволики број српских радника. Београд јесте град дизализа, а многи други нису, што, како истиче, планира да се промени у будућности.

Вучић је казао да се гради највећи трговински центар на Балкану, који ће бити три до четири пута већи од Делта ситиација или Ушћа. Рекао је да ће иза тог центра кренути изградња торња, који ће представљати симбол Београда и Србије.

"За неки дан све процедуре ће се завршити и кренуће радови за постављање прве плоче за торањ и кулу", нагласио је Вучић.

Истакао је да оваква градилишта допринес расту БДП, смањењу незапослености, те да је уверен да је то изванредан пројекат. Додао је и да ће крајем марта људи моћи да се уселе у прве зграде на Беогарду на води, иако неки говоре како зграде нестају у води и пропадају.

"Изгледа да су неки лоше спавали и лоше сањали", подвукао је он.

Вучић је изразио уверење да ће Београђани и грађани Србије моћи да се поносе оним што ће овде моћи да виде.

"Не каснимо ни један дан са радовима", закључио је он.

На питање новинара да прокоментарише спекулације о томе да је пројекат "Београд на води" у проблему и да су се инвеститори повукли, Вучић је позвао новинаре да погледају колико радника ради и кажу му на неком од следећих снимања да ли су и где нашли већи број радника.

"Не да није у проблему, него су скоро све што су ставили на продају, продали", рекао је он.

 

Даваће по 20.000 - 30.000 да уђу у Војску Косова

Председник Србије Александар Вучић каже да је јасна намера албанског фактора и дела међународне зајединице да се ослаби позиција Српске листе и Србије на КиМ и додаје да очекује наставак притисака.

Наставиће ту врсту притисака и на посланике у скупштини да им признају војску, рекао је Вучић и додао да ће "налазити људе којима ће да дају по 20.000 или 30.000 који су Срби да би учествовали у Војсци Косова са циљем да ослабе позицију снажне Србије и српског народа" .

Он је навео да је снага српског народа у њиховом јединству, и да они одлично знају и шта бирају и како бирају, те да не може уместо њих да бира, ни лажна, ни стварна београдска елита.

"Под лажном знате на кога мислим, али не може ни стварна. Људи најбоље знају како живе, ко заступа њихове интересе. Ово поништавање избора је још један у низу покушаја, чини ми се да бих две књиге могао да напишем о томе шта су радили и Албанци и странци на Косову три месеца не би ли ослабили позицију Српске листе", рекао је Вучић.

Председник је приметио да их "брине утицај Београда и Александра Вучића" и навео да то нису крили када су се састајали са представницима Српске листе.

"Рекли су им - мање одлазите у Београд, а више у Приштину, а они су одговорил да им је Београд главни град и да им је Вучић председник, онда се гостима није допало то што су чули", рекао је Вучић.

 

Дачић зна нешто што ја не знам или је желео да мотивише људе

Председник Србије Александар Вучић каже да изјаву лидера СПС Ивица Дачића о томе да ће београдски избори бити мера Вучићевог останка на власти види као позив лидера социјалиста да мотивише људе да изађу на изборе, али је поручио да се он више неће кандидовати на изборима за председника Србије.

"Можда Дачић зна нешто што ја не знам", насмејао се Вучић и одговарајући на питања новинара додао да сматра да је лидер социјалиста тиме хтео да мотивише људе да изађу на изборе.

"Али локални избори су локални", приметио је.

Како је рекао три најближа сарадника, сва тројица из ДС, Шутановац, Ђилас и Шапић иду у три линије, а у страви ту нема никакве разлике.

"Међу њима никакве разлике нема, заједно су највећи дуг направили, урушавали град", рекао је Вучић и додао да док су њих тројица били на власти није било готово ниједног градилишта. Додао је, међутим, да верује да ће сви они "лукаво покушати да кажу да постоје разлике међу њима".

Он лично, поновио је, неће се кандидовати на следећим председничким изборима, али је при томе уверен да ће на тим изборима победити онај кога он буде подржао у председничкој кампањи.

"Неће грађани више да гласају за нераднике", рекао је Вучић.

Упитан да коментарше натписе о томе да ће бивши председник Србије Томислав Николић основати нову странку и да ли је можда са Николићем о томе разговарао, рекао је да тако нешто од њега није чуо.

"Нисам чуо тако нешто од њега - и не верујем у то", рекао је Вучић.

 

Важно да се спусти лопта

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је важно да се спусти лопта у односима између Србије и Украјине и да се и даље развијају пријатељски односи две земље.

Вучић је, упитан да ли је на помолу нови дипломатски сукоб након што је Кијев позвао свог амбасадора из Србије на консултације, што је затим учинио и Београд позивајући амбасадора у Украјини на консултације, рекао да се нада да није и да верује да ћемо у најскоријем периоду то успети да решимо.

Како каже, Украјинци су Србима пријатељски народ, као што су и Срби Украјинцима. Додао је да не жели да коментарише било чије изјаве и да надлежни органи у Србији раде свој посао.

"Важно је да се спусти лопта и да наставимо да развијамо пријатељске односе, а ја ћу, ако будем имао прилику, учинити све што могу да то тако и буде", рекао је Вучић.

 

Зашто људи мисле да су бољи лекари од лекара

Председник Србије Александар Вучић позвао је државне органе да буду активнији у објашњавању неопходности вакцинисања деце.

"Не разумем зашто људи мисле да су бољи лекари од лекара. Ја нисам лекар, не знам ништа о томе, али верујем нашим еминентнијим лекарима који кажу да се вакцинишу деца. Направићемо епидемије разних болести, а онда ћемо да се хватамо за главу. Па није вакцина јуче измишљена", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Како каже, увек постоје људи који ће све да окрену наопачке.

"Да не улазим у стручну расправу, али ту сте очајни као и са вршњачким насиљем. Предузећемо све, али то негде долази из породице... Могу да будем једнако очајан као и ви, јер не можете да зауставите бесмислице на друштвеним мрежама и у медијима", додао је председник.

 

 

 

 

Извор: Танјуг