Вести

ВУЧИЋ: ОДЛИЧАН РАЗГОВОР СА ПРИВРЕДНИЦИМА ВЕНЕТА

Премијер Александар Вучић изјавио је да је Србија спремна да подржи своје привреднике да улажу у италијанску регију Венето, али и да италијанским привредницима омогући најбоље услове за прозводњу и пословање.

"Почаствован сам због позива председника италијанске регије Венето Луке Заје и искрено срећан због одличног разговора које смо имали са привредницима Венета", рекао је Вучић у петак и позвао италијанске привреднике да дођу и улажу у Србију.

Вучић је током јучерашње презентације инвестиционих потенцијала Србије навео да велики број компанија из те регије ради у Србији, од Геоxа до Калцедоније, али да је то недовољно и да очекује још већа улагања.

"Ако у Румунији имате 1.100 предузећа која послују, верујем да у Србији можете да имате бар упола, посебно што сам сигуран да у годинама пред нама Србија неће нудити лошије услове од тих земаља, па и од вама омиљене дестинације Румуније", рекао је Вучић.

Премијер је италијанским привредницима рекао да Србија може да увек да пет одсто боље услове од других земаља у региону, те нагласио да је превасходни циљ Србије да спусти ниво незапослености.

Он је поручио да Србија омогућава широко тржиште, целе Европске уније али и Русије и Турске, земљама Евроазијске уније, истичући да много тога може да се искористи као компаративна предност.

"Најшире бесцаринско тржиште можете да покривате из Србије, ниједна друга земља у целој Европи нема такву позицију, само Србија то данас може", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да Србија има огромне потенцијале на руском тржишту хране и прераде воћа и поврћа, али да не производи довољно.

"Кад сам разговарао са Владимиром Путином, сваки пут је рекао - дајте нам све што увозимо са Запада. Само што ми то нисмо могли да понудимо. Зато вас молимо да нас научите како то да направимо, а ми имамо могућност да извеземо. Ми ћемо да помогнемо вашим компанијама да направе уговоре са највећим трговинским ланцима у Русији, јер су то огромне количине робе коју ми нисмо у стању да произведемо", рекао је Вучић.

Говорећи о пољопривреди, Вучић је рекао да су Немци и Аустријанци открили могућности и да долазе у Србију, те истакао пример италијанског "Ферера", који је почео да ради.

"Све што произведемо, можемо за Русију да извеземо, а нећемо да уведемо санкције Русији", подвукао је Вучић.

Он је истакао и да ће се Србија борити да не буде никаквих баријера у погледу економске сарадње на Балкану.

На питање италијанских привредника колике субвенције даје Србија, Вучић је рекао да држава субвенционише до 50 одсто инвестиције.

"Ако ћете да уложите десет милиона евра, рачунајте да ћемо наћи начин да вам помогнемо са четири, пет, шест, некад више милиона", рекао је Вучић и додао да новац може да буде и већи уколико фирма има већи број запослених.

Истакао је да Србија има пуну политичку стабилност, да је на Дуинг бизнис листи направила скок са 91 на 47 место за две године, да нуди и исплаћује субвенције, те да увек поштује своје обавезе.

"Србија је добро место за посао, уз стабилност имате радну снагу која је обучена, коју плаћате значајно мање него у свим другим земљама ЕУ, па чак и у региону и апслутно пријатељску владу", рекао је Вучић.

Подсетио је да је, како је рекао, ушао у тежак политички сукоб са свим медијима кад су кренули да нападају италијански Геоx јер су се двојица радника пожалила да морају много да раде.

"Лично сам стао на страну инвеститора и рекао - хоћете ли да радите или мислите да ће нешто да падне с неба", рекао је Вучић.

Он је рекао да се никад не додворава народу, али да га народ бира и да "увек има преко 50 одсто" гласова грађана.

Вучић је рекао да је Србија пре две године почела тешке и непопуларне реформе, због којег је спуштен дефицит са осам одсто на дефицит опште државе на 1,4 одсто, а да влада уопште нема дефицит, што се у Србији није десило од Другог светског рата.

Подвукао је и да је раст БДП ове године 2,8, док следеће године очекује раст и од четири одсто, што ће бити међу две или три највеће стопе раста у Европи.

Премијер Србије присуствовао је јуче презентацији инвестиционих потенцијала Србије привредницима италијанске регије Венето, са чијим председником, Луком Зајом, се посебно састао.

"Ми смо искрени пријатељи Венета и хвала још једном Заји којем желим много среће и у политици и у економији и сваки напредак покрајини Венето", подвукао је Вучић.

Председник те италијанске регије, иначе једне од најбогатијих европских регија, истакао је, представљајући Србију да је ово добра прилика да италијанске фирме упознају Србију, али и да компаније из Србије искористе своју прилику на италијанском тржишту.

Презентацији инвестиционих потенцијала Србије у Венецији присуствовали су и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и прослављени фудбалер Интера из Милана Дејан Станковић.

Вучић је посетио и једну од највећих европских фабрика кухиња "Венето кухине", рекавши да је договорено да ова компанија дође у Србију и да праве производњу.

 

Вучић са италијанским новинарима о ЕУ, Хрватској, инвестицијама

Србија се налази на европском путу и жели да буде део Европске уније, али је очигледно да тренутно у ЕУ не постоји "превелико расположење за проширење", изјавио је премијер Александар Вучић у разговору са италијанским новинарима у Венецији.

Вучић је у петак нагласио да, иако Србија жели да припада европском друштву, увек води рачуна о сопственим националним и државним интересима и зато чува и традиционално пријатељске односе са Кином, Русијом и другим земљама.

"Ми имамо своје интересе, држимо их се, а желимо да нам европски партнери верују, а на њима је избор. Како видимо, у овом тренутку не постоји превелико расположење за проширење ЕУ, видећемо да ли ће се то променити", рекао је Вучић.

Италијанске новинаре занимало је отварање нових поглавља у преговорима са ЕУ, однос Србије и Хрватске, као и дијалог Београда и Приштине.

Премијер се у разговору са њима осврнуо и на "аферу чокаладице", објаснивши италијанским новинарима да је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић случајно поделила у пакетићима и једну чоколадицу произведену у Србији, због чега је, каже, направљен скандал.

"А то је најнормалнија ствар, ми код нас делимо хрватске, италијанске, швајцарске чоколадице", рекао је премијер и истакао да су хрватске чоколадице добродошле у Србију, што лепо и добро говори о нашој земљи.

"Овде није био проблем у нама, него у неком другом", истакао је Вучић.

Кометаришући блокаду отварање Поглавља 26, Вучић је изразио наду да ће отварање поглавља у преговорима са ЕУ бити настављено, истичући да је Србија спремна за разговор, али да је његов посао да заштити земљу од понижења и ниподаштавања.

А на констатацију да су односи са Косовом вероватно једно од кључних питања, Вучић је рекао да ће дијалог са Албанцима са Косова бити настављен, те да доприноси смиривању страсти и мирном решавању свих проблема.

"Неће бити лако да се дође до решења таквог проблема, до сада је често приступ доброг дела западних земаља био једностран, видећемо како ће бити убудуће", рекао је Вучић и истакао да је добро што Косово данас није потенцијално жариште сукоба.

На опаску италијанских новинара да Србија промовише ниске цене рада, Вучић је одговорио да постоје земље у којима је радна снага јефтинија, попут Македоније, али да Србија нуди политичку стабилност, ниже пореске стопе, обученије, вештије и способније раднике.

Наводећи да је цена радне снаге у Србији свакако нижа него у земљама ЕУ, попут Словачке, Чешке или Румуније, Вучић је нагласио да још није видео инвеститора који жели да изгуби паре и плати пет пута веће плате него у својој земљи.

"Ако га знате, пошаљите га на моју адресу, а пре тога ме пустите да запослим људе. Те левичарске приче и обећања да паре падају с неба? Паре не падају с неба него мора да дође инвеститор, паре да се зараде, људи да раде, а другачије неће бити ни пара ни напретка за државу", рекао је Вучић.

Наводећи да је незапосленост у Србији у последње три године пала са 26 на непуних 14 одсто, Вучић је рекао да се то не би догодило да је држава од инвеститора тражила десет пута веће плате, те истакао да је поносан на чињеницу да се не додворава народу.

 

Задовољан сам оценом ММФ, Србија на добром путу

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да је задовољан оценом ММФ и нагласио да ће Србија наставити да спроводи договорени програм реформи.

Он је новинарима рекао да та оцена ММФ није изненађење.

"Ми добро радимо свој посао... Ми смо ђак који одлично учи и обавља свој посао. То није изненађење. То је одлична вест, то значи да смо на добром путу. Ми не само да нисмо избацили ММФ после месец дана као што се то раније чинило већ смо успели већ шесту ревизију да са успехом прођемо. Наставићемо и даље. На добром је путу Србија", рекао је Вучић новинарима.

Како је додао, и у Италији, где је у петак боравио, Србија је поштована због свог "политичког става да чувамо независност своје земље и пре свега због економског напретка који Србија прави".

"И то је оно по чему се разликујемо у односу на прошлост и то је зашто смо толико поштовани. Ако са тим будемо успели да наставимо, ако што рекох, а знате да нисам оптимиста по природи, нема проблема за Србију".

Он је додао да је радостан и задовољан због оцене ММФ.

"Али још сам задовољнији кад видим да више оваквих фабрика (као што је Венета кућине) можемо да доведемо у Србију, да научимо како се то ради и прави", рекао је Вучић.

 

 

 

извор: Танјуг