Вести

Вучић: О отвореним питањима са Хрватском најпре у четири ока

Премијер Србије Александар Вучић каже данас да између Србије и Хрватске постоји много отворених питања које треба решавати, али да ће о томе најпре разговарати са премијером и председницом те земље Андрејем Пленковићем и Колиндом Грабар Китаровић.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у Давосу када очекује сусрет са Пленковићем, рекао да је он увек отворен за разговоре и да су премијер и председница Хрватске добродошли у Београд и свако друго место у Србији када год то пожеле.

"Ми имамо много питања које треба да решавамо и, за разлику од хрватских политичара, не желим да говорим унапред о свим стварима које би Србија могла да ставља на терет својим суседима. Желим да ми најпре о томе разговарамо отворено и да видимо шта можемо да решимо, а шта не можемо", поручио је Вучић.

 

Пленковић има отворен позив да посети Београд

Андреј Пленковић има отворен позив да посети Београд када год то жели, изјавио је данас у Давосу премијер Србије Александар Вучић, преносе хрватски медији.

Српски премијер је рекао да је Пленковић добродошао у Београд.

Премијер Вучић је новинарима у Давосу рекао да колико је непопуларан у Хрватској, те приметио да у хрватским медијима има више текстова о њему него у српским.

”Могу да захвалим на томе, али моје је да штитим интересе Србије, с тим да, ни у једном тренутку не угрозим ни интересе Хрватске. А наш заједнички интерес је сачувати мир у региону. Хрватска је за нас важна земља и добро је да је господин Пленковић рекао да је за Хрватску важна Србија”, рекао је Вучић.

Премијер је казао да је разговор у овом тренутку најбитнији, јер ”док разговарате знате да неће доћи до оружаних инцидената”.

”Знате да неће доћи до даљњег усложавања наших односа док се разговара. Биће покушаја да се то поправи. Док се не разговара остављено је многим неодговорним људима машта и увек се ти односи могу покварити”, казао је српски премијер, преноси Јутарњи.

Вучић је замолио хрватске и српске новинаре да приликом обављања свог посла имају у виду да односе две државе треба поправити и постићи дијалог.

”Најлакше се могу продати новине ако се псује мајка Вучићу. Супер, али ја питам шта је резултат. Је ли се тиме нешто променило у политици. Је ли неко тиме направио нешто добро за своју земљу. Није ништа”, поручио је Вучић.

Пленковић и Вучић заједно учествују данас у Давосу на панелу на којем ће бити разговора о стању на југоистоку Европе.

Вучић је демантовао писање неких медија да је био предвиђен билатерални сусрет двојице премијера, али је рекао да је увек отворен за разговоре.

”Боље је да десет пута разговарамо, па ће можда једанаести пут донети резултат. То је важно и за Хрватску и Србију и о томе ћу разговарати и данас с Пленковићем. Без обзира на то што имамо различита мишљења и погледе, на прошлост. Ми се у Србији апсолутно не слажемо с оним што се говори у Хрватској и обрнуто, али шта да радимо. Треба гледати у будућност”, казао је.

Српски премијер је указао да Србија и Хрватска имају много питања које треба решити и за разлику од хрватских политичара, казао је, да не жели унапред да говори о свим стварима које би Србија могла ставити на терет својим суседима.

"Желим да разговарамо отворено и видимо шта можемо и шта не можемо да решимо", рекао је Вучић.

У Вучићевом друштву био је аустријски шеф дипломатије Себастиан Курц, који је подржао могући диалог Хрватске и Србије.

Вучић је казао да људи обично потцењују разговоре, који су, како је рекао, лековити.

”Када имате дијалог никада не дођете у проблеме какве смо имали претходних дана. Када имате паузу свакакве идеје људима падну на памет”, закључио је премијер Вучић.

 

Вучић без одговора о Ђурићу, "честита" медијима са КиМ

Премијер Александар Вучић иронично је данас честитао медијима са Косова који су известили о томе да је он наводно потписао разрешење директора Канцеларије за КиМ Марка Ðурића.

На питање новинара у Давосу да ли је истина да ће шеф Канцеларије за КиМ бити смењен, премијер није дао ни одречан ни потврдан одговор.

"Добро, ако они то знају. Честитам им на томе. Видим, о свему су почели да одлучују, па ће и да одлучују и о кадровским питањима у Влади Србије", рекао је Вучић.

Поједини косовски портали пренели су јуче информацију да је Вучић одлучио да због "случаја воз" смени Марка Ðурића, позивајући се на изворе из Српске листе.

 

 

 

извор: Танјуг