Вести

Вучић: Нови однос Србије према свету

Председник Владе Србије Александар Вучић рекао је да Србија жели да буде искрен и отворен партнер међународној заједници, чинећи све што обећа, па тако намерава да обави своје задатке на путу ка ЕУ, а да потом остаје да Унија њен учинак и оцени.

На конференцији за новинаре у оквиру панел дискусије "Нови почетак према Бриселу - Србија на путу ка Европској унији", премијер Вучић је рекао да се нови почетак односи на искрен однос а с обзиром на сазнање да је Немачка, како је навео, "сита" српске политике која се разликује зависно од тога да ли је за домаћу или међународну употребу.

"Нови почетак је зато што знам да су многе земље сите наше приче у којој једно говоримо и друго радимо. Нови почетак је да оно што говоримо и урадимо. То је нови почетак у односима Србије и свих осталих у свету", објаснио је Вучић мото скупа, чији су организатори Форум Србија - Немачка и немачки Савет за спољну политику.

То другим речима значи, додао је, да ако каже да ће питати за цену гаса у Москви то ће и учинити, јер је такав поштен и одговоран приступ, без скривених порука и лоших намера веома важан за Србију.

"Уколико Србија буде урадила оно што је пред њом, свој домаћи задатак, јер не тражимо ништа од других, већ само да испунимо што је пред нама, онда од Немачке и других партнера у ЕУ тражимо да крајем 2018, 2019. или 2020. процене да ли је Србија обавила свој посао", поручио је премијер.

Србија, како је навео, жели да на јесен отвори нова поглавља у преговорима са ЕУ - захваљујући Немачкој да отвори поглавље 32 о финансијској контроли, затим да почетком идуће године отвори и поглавља 23 и 24, док је у међувремену, додао је, са 18 скрининга већ завршен велики технички посао за 35 поглавља.

Поновио је и да ће отварање поглавља 23 и 24 утицати на већу ефикасност правосуђа и подсетио "на нулту толеранцију Владе" у Београду према корупцији.

С тим у вези је подсетио да Србија очекује мишљење из Брисела о закону о узбуњивачима, за који каже да је један од најбољих у региону.

Да је Србија добро место за инвестирање Вучић је илустровао податком о прошлогодишњој размени Србије и Немачке од три милијарде евра, што је за 14 одсто више него 2012, указујући при томе да су повећани и извоз и увоз, а да је највише повећан извоз производа из Србије које праве немачке компаније у Србији.

"То показује да је Србија добро место за инвестирање немачких компанија и да могу да праве једнако квалитетне производе као и свуда у свету", оценио је Вучић.

Наводећи да је у првом тромесечју извоз порастао за 21 одсто, те да износи 343 милиона, док је истовремено увоз већи за 13,3 одсто и износи 443,9 милиона евра, Вучић је констатовао да је Немачка инвестирала 1,35 милијарди евра, а заједно са фирмама-ћеркама из Аустрије то је готово 1,7 милијарди евра.

 

Страни улагачи "као код куће"

Србија је, према његовим речима, покушала да обезбеди најбоље могуће услове за инвеститоре, али има још много тога што треба поправити како би немачким компанијама били обезбеђени најбољи услови за улагање - како би се осећале као код куће.

Подсетивши да је последњи покушај доношења модерног закона о раду пропао 2002. године, премијер је најавио да ће нова верзија у Скупштини бити ове недеље, те оценио да ће то бити један од најмодернијих закона.

"Готово никоме није пало на памет да либерализује тржиште рада у последњих 12 година, а ми смо донели одлуку да идемо у флексибилније тржиште, да можемо да будемо пријемчивији за све инвеститоре", објаснио је Вучић.

Најављујући усвајање закона о приватизацији и стечају, као и о планирању и изградњи, Вучић је рекао да ће и они бити усклађени са европским законима те да ће заједно чинити бољи подстицајни пакет за инвеститоре, с којима се сложио да су велики проблем поступци који предуго трају.

Коначно, оценивши српско-немачке односе као никад боље, премијер је изразио спремност да "увек прихватимо различите врсте замерки од већег партнера и да саслушамо, исправимо што је код нас погрешно", али да истовремено посебно ценимо што је Немачка спремна увек да саслуша Србију и види шта јој је међу политичким и економским интересима приоритет.

"Србија ће у политичком смислу бити носилац регионалне стабилности и уверен сам да нећемо изневерити немачке партнере", поручио је Вучић, приметивши да је његова недавна посета Берлину у Србији добро оцењена, а он лично да је изузетно задовољан разговором с канцеларком Ангелом Меркел.

 

Србија поштује БиХ

Премијер Александар Вучић поновио је да Србија води политику поштовања БиХ, али да он на обележавање сто година Првог светског рата у Сарајево није био јер би боравком на тој свечаности понизио свој народ.

"Нисам ни био позван да дођем у Сарајево. Да сам био позван могуће је да не бих отишао због табле на којој се говори о српској агресији, те не бих могао да стојим тамо и понижавам свој народ", рекао је Вучић на конференцији за медије у Берлину.

Иначе, уместо у Сарајеву премијер је боравио у Андрићграду, где је, како је навео, говорио о Видовдану, миру, као и добрим односима са Аустријом и Немачком, "о томе како смо поносни на своју историју, и да је будућност Србије у ЕУ".

У том смислу, додао је, уверен је да нико не може да нађе иједну реч да му замери, подсетивши да је прва његова посета на месту премијера била управо Сарајеву, да Србија води политику поштовања Босне и Херцеговине, те да за разлику од претходника ни после 70 дана још није посетио Републику Српску.