Вести

Вучић: Никада нећу дозволити уцене

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у МУП-у тренутно 38 пријава несталих у поплавама.
 
Вучић је новинарима у Сремској Митровици, где је обишао насипе, рекао да се број пријава несталих у МУП-у свео на укупно 38 и да не зна одакле потичу дезинформације о више од 500 несталих, односно жртава поплава.
 
Према његовим речима, биланс жртава поплава није повећан у односу на претходно саопштене информације о њиховом броју, те да ће бити саопштен и њихов идентитет.
 
 
О ДЕЗИНФОРМАЦИЈАМА НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА
 
"Ко је рекао да има 500 мртвих?", запитао је Вучић и додао да су на сличан начин на друштвеним мрежама пласиране дезинформације о некаквим "високим пећима" у Лазаревцу, које, иначе, не постоје.
 
"Број мртвих је трагично велики, али ни близу оног броја којима су ти људи који не желе добро Србији и њеном народу, износили", приметио је премијер.
 
Он је рекао да ће сутра чланови владе одговарати на сва питања у вези са поплавама, када ће и бити изнети подаци шта је предузето и урађено.
 
Упитан о одговорности министара, Вучић је рекао да за њега принцип одговорности стоји изнад свега и да ће се, како је то и раније било најављивано, на сваких шест месеци разматрати рад министара. Како је навео, то не значи да је влада лоше радила.
 
РЕФОРМЕ НЕЋЕ СТАТИ
 
Не одустајемо од реформи, Србија неће стати
 
Вучић је изјавио да влада, и у околностима потребе санирања последица поплава, неће одустати од економских реформи и економског напретка земље.
"Не само да ћемо да вратимо оно што је било, већ ћемо да Србију градимо и унапређујемо. То је наш посао. Ништа неће да стане", поручио је Вучић данас из Сремске Митровице, где је обишао насипе.
 
Премијер је уверен да ће се земља обновити и да ће се ући у развој много брже него што то неки мисле.
"Нећемо одустајати од наших циљева - економских реформи и економског напретка земље, иако смо се суочили са реално великим проблемом", поновио је.
 
ОБНОВА ПОРУШЕНОГ
 
Према његовим речима, постоје реални проблеми обнове путева у планинским деловима, те ће, како је најавио, вероватно већ сутра уредбом држава преузити на себе ту обавезу, јер локалне самоуправе за тако нешто немају новца.
 
Такође, до краја ове или средином следеће године радиће се и на обнови категоризованих и некатегоризованих путева.
 
Вучић је указао да ће доста проблема бити у пољопривреди и да ће се ту помагати кроз донације семена, горива, и да ће се све учинити да се помогне и сточном фонду тамо где је штета највећа.
 
Упитан да прокоментарише критике појединаца на оно што је урађено, Вучић је рекао да многи не знају законе који, рецимо, за елементарне непогоде потичу још из 1992. године, а за процену штете - из 1987. године.
"Видим да нису читали законе и не знају надлежности", рекао је Вучић и додао да свакако надлежни тужилац испитује одговорност сваког органа и сваког човека.
 
Он је додао да не би волео да се у природној непогоди, током које су се грађани ујединили да одбране земљу, нађе разлог за политичке свађе, али и да је увек спреман да се испита било чији рад или нерад.
"Поносан сам на оно што сам лично радио, и на ангажман највећег броја министара, њихов труд, посвећеност и рад, а видећемо шта су други радили", закључио је премијер.
 
О ПОКУШАЈУ УЦЕЊИВАЊА
 
Вучић је изјавио, поводом написа у медијима о наводном покушају појединих шефова српске полиције да га уцењују, да ће сви они који мисле да Србијом може да се управља помоћу завера морати да се суоче са чињеницом да су се времена променила.
 
Премијер је, на питање новинара о информацији у медијима да су га неки шефови полиције уцењивали, рекао да о томе не би да говори, пре свега зато што "никада неће дозволити да га неко уцењује, рекетира или се на такав начин понаша према било коме у Србији".
 
"Сви који пате од разних теорија завере и мисле да тако могу да управљају Србијом, као што су то радили у претходних 20 година, нека добро размисле - времена су се променила и Србија ће бити нормална и уређена земља ", поручио је Вучић.