Вести

ВУЧИЋ: НЕУПОРЕДИВО БОЉА БУДУЋНОСТ ЗА ШУМАДИЈУ

За људе у Шумадији данас почиње другачија и неупоредиво боља будућност, јер је у срце Шумадије дошао Сименс - понос немачке индустрије, поручио је председник Србије Александар Вучић.

Председник је присуствовао обележавању почетка радова на изградњи Индустријског комплекса Минд парк, а новинарима је рекао да је то најважнија фабрика у последњих пет година у Србији, на чијем отварању је присуствовао. Вучић је казао да ће компанија Сименс производити возове и трамваје, те да ће нам бити потребно много инжењера, стручњака, знања и енергије.

"Возови и трамваји који данас саобраћају у Бриселу производиће се и у Србији, а да бисмо то извели биће нам потребно много обучених радника", поручио је председник у Крагујевцу показујући макету воза какав саобраћа Бриселом, а поризводиће се у Крагујевцу у Сименсовим погонима.Како је рекао, једино о чему не сме да говори јесте број људи који ће бити запослени, али је уверен да ће тај број свакако бити велики.

Доласком једног од највећих имена немачке индустрије, указао је председник, много људи ће добити посао, али и научити шта је тежак рад.

"Немачка у Србији већ запошљава 44.619 раднка, а са новим инвестицијама значајно ће прећи 50 хиљада радника. Тако да Немачка за нас постаје, не само најважнији спољно-трговински партнер, већ њихове компаније постају и најважнији послодавац", поручио је председник.

То показује, сматра Вучић, колико је важно да одржавамо односе са Немачком и другим земљама, али "наравно у мери у којој ми то можемо".

Председник Србије захвалио је људима из Крагујевца и другим предузећима на реализацији индустријског парка, а посебно амбасадору Немачке у Србији Акселу Дитману на подршци упућеној нашој земљи. Он је позвао све који желе да дођу и инвестирају у Индустријски парк Минд да се јаве, како би се проширили капацитети.

"Плодове рада индустријског парка неки ће видети ове, неки за две године, али сигрно је да ће сви имати користи од њега, а нарочито људи који ће имати веће приходе", рекао је Вучић.

Посебно је задовољан, каже, јер ће у оквиру индустријског парка бити и дечји вртић и поликлиника, где ће мајке моћи да рађају децу и где ћемо моћи да рачунамо на економски и привредни опоравак, а онда и сваку другу врсту опоравка Шумадије", закључио је српски председник.

 

Потврђено - немачки ЦТФ долази у Панчево

Немачка фирма ЦТФ долази у Панчево са инвестицијом од 160 милиона евра, а та компанија ће запослити више од 1.000 људи, најавио је данас председник Србије Александар Вучић након обележавања почетка радова на изградњи индустријског комплекса "Минд Парк-Милановић Индустрy Парк".

Вучић је рекао да је потврђено да ЦТФ стиже у Панчево са огромном иневстицијом. То ће, каже, бити велика ствар за Србију и доносиће огромне резултате.

Вучић је рекао да Немачка, поред тога што је највећи спољнотрговински партнер Србије, постаје најзначајнији послодавац у Србији. Навео је да је тренутно 44.619 радника у Србији запослено у немачким компанијама, а да ће уз инвестиције у Крагујевцу и Панчеву тај број премашити 50.000.

 

Идем у Анкару, од Путина нисам добио позив

Позван сам да 7. маја одем у Анкару, позвао ме је председник Турске Реџеп Таип Ердоган, рекао је данас председник Србије Александар Вучић, одговарајући новинарима на питање да разјасни дилему је л' иде код Путина или код Ердогана. Додао је да од председника Русије Владимира Путина није добио позив за посету Русији.

То је био одговор председника на питање новинара у Крагујевцу, где путује, код Ердогана или Путина, или и код једног и код другог, на шта је додао и да "у нашој земљи неко нешто измисли - шта да вам кажем". Навео је да то тако неки измишљају, да би ваљда имали шта да причају по неким амбасадама.

 

Лопови увек полазе од себе, крали новац народу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да они који говоре да је дао милион долара да би обезбедио телефонски разговор са председником САД Доналдом Трампом полазе од себе, "јер знају какви су лопови по природи".

Вучић је, на питање новинара у Крагујевцу да прокоментарише изјаву Вука Јеремића да је извесном Левандовском дао милион евра или долара да му уговори разговор са Трампом, рекао да су управо ти људи преко "непостојеће агенције Петровића" својевремено украли новац народу - милион евра. Како је рекао, никада ниједног Левандовског није упознао.

Можда су га, казао је, "они српски криминалци из кабинета Зорана Заева" прислушкивали, па чули како је са сином разговарао како би волели да оду у Минхен на Алианц арену да одгледају Бајерн и Роберта Левандовског, пољског репрезентативца.

"Никада нисам ниједног Левандовског у животу ни чуо, ни видео. Можда хоћу, али стварно не знам о чему причају, а фудбалера Левандовског би желео да видим што пре", рекао је Вучић.

Како је рекао о чему уопште да прича када су његову ћерку помешали са човеком од више од 70 година.

"Све лаж до лажи" закључио је Вучић.

 

O сусрету с Меркел: Сам позив значајан, неће бити лако

Председник Србије Александар Вучић сматра и да сам позив канцеларке Немачке Ангеле Меркел доста тога значи и понавља да је Немачка за нас најважнији партнер.

"Ангела Меркел је за нас најважнији партнер и то видите и овде у Крагујевцу, по Кромберг Шуберту у Крушевцу који ће запослити 2.000 људи. Ако то људи у Србији не разумеју - онда не знам шта бих рекао".

"Ти разговори неће бити лаки", рекао је председник Србије и додао да стално размишља о томе шта и на који начин да каже Меркел, а у циљу да се позиција Србије унеколико поправи, побољша.

"Али, они су велика сила, ми смо мали, да ли ћу успети? Не знам" рекао је председник.

Додао је да не треба подсећати да је 2008. године проглашена такозвана независност Косова, а да се 2010. и 2011. године причало о дипломатији на стероидима која је и донела пресуду МСП.

"Такви су нам били и стероиди и дипломатија, а сада неко мора да вади камење из ватре и покуша нешто да направи", додао је Вучић, али и навео да се и по самом питању, да ли може нешто да се уради, види да смо макар нешто успели. И позив Ангеле Меркел показује да смо макар успели да се о томе бар говори, на цивилизован начин, језиком сукоба, пушкама, великим Албанијама како то жели Тачи и његово руководство, додао је Вучић. На даља питања у вези са у вези са КиМ и ЗСО Вучић је рекао да нас чекају тешки разговори.

"И нећу пристајати на 'истину', ни Хашима Тачија, ни Саше Јанковића, ни Вука Јеремића, потпуно ми је свеједно којег од њих да узмете. Пристаћемо само на оно што је стварно потписано".

Каже да увек очекује лош сценарио, да се нада бољем, а бори да буде најбоље и да му је једна ствар важна "да не може на папиру за нас да важи оно што не пише, а за некога не важи и оно што пише".

 

извор: Танјуг/Пинк