Вести

ВУЧИЋ: НЕЋЕМО ПРЕКИНУТИ ДИЈАЛОГ СА ПРИШТИНОМ ЈЕР ЖЕЛИМО МИР

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће Београд наставити дијалог са Приштином да би сачувао мир, али не у време када је то најављено из Брисела, за две седмице, јер ће тада, како је најавио, бити у Кини.

"Суштина је да проналазимо добра решења за будућност", рекао је Вучић у обраћању јавности, након повратка из Брисела, где је дуже од два сата разговарао са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, али не и са косовским председником Хашимом Тачијем.

Одлуку да не разговара са Тачијем објаснио је тешким притисцима на Србе на КиМ, на њихове политичке представнике и званичнике Србије који се боре за српске националне интересе у међународној арени.

Прецизирао је да су представници власти у Приштини у последња 71 сата водили тешку и непримерену, до сада невиђеним притисцима на представнике Српске листе и на званичнике Србије да се Фатмир Љимај изгласа за шефа преговарачког тима у косовском парламенту.

"Ми сматрамо да је то демократско право да посланици Српске листе не подрже Љимаја", рекао је Вучић и додао да је довљно да подсети да је реч о човеку који је оптужен за најтеже злочине над нашим народом.

Има, истакао је, Љимајев досије са све изјавама сведока о тим злочинима.

Вучић је рекао да су притисци били толико велики да је и сам био запањен да тако нешто може да дође до толиких граница.

"Педесет позива сам имао из Европе и света и свима сам рекао немојте да укидате демократију и право на другачије мишљење", рекао је.

Међутим, додао је, када неко треба да буде означен кривим, увек су то, каже Срби.

Па и сада су Срби оптужени да дестабилизују Косово.

"Срби су криви јер имају свој мозак и своје мишљење. То је за њих дестабилизација, што је сумануто", рекао је председник.

Позвао је власт у Приштини да објасни спречвање Марка Ђурића поново да пређе административни прелаз.

Држали су га каже 25 мин на Брњаку, а када се Ђурић окренуо, позвали су га да се врати.

Пошто су одбили да о свему томе доставе информацију у писаној форми, Вучић каже да су тражили снимке са контролних камера на којима је све записано.

"Сви, цела Европа зна да ми говоримо истину", рекао је Вучић.

Председник је рекао да је све ово испричао да би грађани знали у каквој атмосфери је отишао у Брисел.

Покушао је, каже, да реагује и да их призове памети и рационалном понашању јер нама је потребан мир, а трвења и сукоби, али је, каже после тога добио забрану посете Газиводама.

Говорећи о природи Албанаца, Вучић каже да они знају да прете, али само када то раде за своје унутрашње потребе, а када су у Европи, када дођу у Брисел кажу да је све у реду и да нема проблема да Вучић дође на КиМ.

"Ето, то је био разлог због којег нисам хтео да разговарам са Тачијем, али нећемо прекинути дијалог", рекао је Вучић цитирајући Исака Рабина који је рекао да се не мора разговарати са пријатељима, али да се мора и треба разговарати са непријатељима.

"Моја намера од почетка није да хушкам Србе на сукобе, не да тргујем њиховом крвљу и њиховом будућношћу, већ да се понашам одговорно и да се борим за решење проблема у сукобу са Албанцима", поручио је Вучић.

 

Идем сутра на КИМ, прво на Газиводе, морамо сачувати мир

Председник Србије Александар Вучић вечерас је рекао да ће сутра ићи на Косово и Метохију, најпре на Газиводе, да ће се обратити нашим грађанима јер жели да чују истину, те поручио да ће се борити за мир, јер се он мора сачувати "готово по сваку цену".

Грађанима ће се сутра обратити, а можда се, каже некима и не свиди оно што ће да чују, али жели да им каже истину и због тога га, додаје, погађа кад неки у Србији, у Београду говоре о томе да неко некога приморава да дође на скуп на којем ће се он сутра обратити Србима са КиМ.

"Не мора нико да дође, а добродошао је свако. Сутра ћу се обратити нашем народу на КиМ, желим да људи чују истину, а можда им се све и не допадне, али ме страшно погађа кад неки људи у Србији и у Београду, као да не знају какво је расположење на КиМ, говоре о томе да неко некога приморава да дође на скуп на којем ћу сутра говорити, рекао је вечерас у обраћању грађанима ", поручио је Вучић.

Каже да му прете и с једне и с друге стране, "незадовољни" Србе прете да ће га гађати јајима, Албанци прете неким протестима, блокадама, он на то каже да се не плаши ни једних ни других, те да је демократија најбољи облик политичког режима у којем свако може да се понаша и каже оно што жели.

"Не плашим се ни јаја ни било чега, моја је обавеза да се борим за наш народ, да решавам проблеме", рекао је Вучић.

Кад је реч о Газиводама, каже да их ми сматрамо српским ресурсом, али да никад није било намере да се Албанци оставе без воде.

"Хтели смо да се договоримо о томе", навео је и додао да све друго што ће се тек радити, улагати и градити, о томе ће да говори сутра нашем народу на КиМ.

Осим тога, додао је, желимо да имамо много више поверења између Албанаца и Срба, "ако не наша генерација, онда ће нека следећа морати да ради на томе".

"То је процес за који би катастрофално било да буде заустављен и по Србе и по Албанце. Ни они више нису у таквом напону, а ми сваког дана губимо значајан део нашег становништва. Морамо демографски да опоравимо нацију. Сад кад смо опоравили економију, и ако тако буде у наредних 10 година, успели бисмо да зауставимо негативне демографске трендове и могли бисмо да увећавамо нацију", навео је Вучић, поручивши да је зато за мир "готово по сваку цену".

Његова је намера, додао је, од почетка била, не да хушка Србе нити да тргује њиховом крвљу и будућношћу, већ да заговара мир и бори се за решење проблема.

"И неће то бити лако, морамо да радимо полако, много ће још воде протећи Дунавом Савом, Ибром, ако хоћете, док се то не постигне", рекао је председник Србије, уз поруку да се дијалог неће прекидати.

"То би било неозбиљно, наставићемо те разговоре, али не кад су најавили из ЕУ, јер сам тада у Кини, где треба да потпишемо важне споразуме", поручио је Вучић.

 

О Куртију: То говори о његовом неваспитању

Вучић је изјавио вечерас да то што је лидер опозиционог покрета Самоопредељење Аљбин Курти помињао његову 16-годишњу кћерку Милицу, само говори о Куртијевом неваспитању.

Кћерку српског председника је поменуо лидер опозиционог покрета Самоопредељење Курти, који је истакао да су Вучић и Хашим Тачи постали "толико блиски пријатељи да преостаје још само да Тачијев син запроси Вучићеву кћерку".

"Из мени непознатог разлога, ваљда због њихових унутрашњих потреба желео је да помене моју 16-годишњу кћерку Милицу", рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара, након обраћања јавности у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Како је рекао Вучић, "сваки домаћин и отац би му или звизнуо шамарчину или нешто друго".

"Али, ја то не могу да урадим, јер сам председник Србије. Ја то не могу ни да кажем. То само говори о његовом (Куртијевом) неваспитању и ниочему више", рекао је Вучић.

Вучић је додао да не проводи довољно времена са својом кћерком и изразио жељу да по том питању буде мало бољи у наредном периоду.

У шали је додао да себи по том питању личи на оца из филма "Ми нисмо анђели 2" или Роберта Де Нира из филма "Фокерови".

Вучић је истакао да то што му је Курти помињао кћерку никоме не би пријало, као и што њему не прија што поједини говоре глупости да је његов син Данило Вучић менаџер фубалерима, а да је његов брат власник 100 кафана, иако није власник ниједне кафане.

 

Надам се и пријатељству Срба и Албанаца у будућности

Вучић је поновио вечерас да је Србија опредељена за мир, стабилност и сарадњу, те да што се Албанаца тиче, нада се, каже, да ћемо у годинама које долазе моћи да успоставимо и пријатељство са Албанцима.

"Надам се. Све друго било би катастрофално за оба народа", рекао је Вучић у обраћању јавности, уочи сутрашњег одласка на Косово и Метохију.

На питање шта ако Албанци пошаљу полицију током његове посете брани Газиводе, Вучић каже да се нада да се то неће догодити.

"Ми смо све урадили у складу са протоколом о посетама. Нисам ја никакав ован на брвну. Ја мислим и уверен сам да све мора да протекне на сасвим нормалан начин", рекао је Вучић.

Сигуран је да није ни у албанском интересу да покушају да понове оно што су учинили раније са Марком Ђурићем.

"Све што могу да вам кажем то је да се то неће десити. Нити сам спреман, нити је могуће да дозволим да било ко покуша да на такав начин понизи Србију", поручио је Вучић.

 

Далеко смо од постизања било каквог решења

Вучић је изјавио вечерас да је постизање решења за Косово и Метохију питање свих питања, али да смо далеко од било каквог решења и да за то постоје спољнополитички разлози, као и разлози који се тичу односа Срба и Албанаца.

''Никад нисам лагао грађане Србије, далеко смо од било каквог решења, много бих волео да смо близу, али нисмо. Постоје спољнополитички разлози за то, као и односи између Срба и Албанаца, ми смо између себе далеко од било каквог договора'', рекао је Вучић новинарима након обраћања јавности, у којем је саопштио да ће у суботу и недељу посетити јужну покрајину.

Вучић је нагласио да решења нема уколико постоји јасно и недвосмислено противљење великих сила, а које, каже, и даље постоји.

"Тешко је то постићи, али зато је важно за нас да покушавамо да више поштујемо једни друге, говорим о нашим народима и нашим друштвима, да не гледамо једни друге преко нишана и да не посматрамо оне друге као лошије од себе. Већ да покушавамо да градимо мостове у будућности", рекао је председник Србије.

Вучић, такође, наглашава да је то политика која може да спасе и Србе и Албанце, а да је све друго катастрофа и приближавање краја и за једне и друге.

"Надам се да ни једни ни други неће изабрати ово друго", закључио је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг