Вести

Вучић: Не дозвољавам понижавање Србије

Албански премијер Еди Рама прекршио је данас протокол посете Београду помињући Косово и злоупотребио поверење домаћина српског премијера Александра Вучића који је узвратио да никоме неће дозволити да понижава Србију.

Вучић је рекао да је изненађен провокацијом у говору албанског премијера, коју, како је рекао, није очекивао.

"Нећу да дозволим и мој посао је да никоме не дозволим да понижава Србију у Београду. КиМ је део Србије, по Уставу Србије и не знам какве везе Рама има са Косовом и никакве везе са Албанијом није имало и неће имати", изјавио је Вучић.

Додајући да му је жао због тог инцидента, односно због тога што је Рама и ову прилику искористио да говори о тему која није договорена, Вучић је поручио да ће упркос томе наставити разговоре с албанским премијером.

Коментаришући најаву локалних лидера у Прешеву да албанског премијера очекују као свог премијера Вучић је поновио да му је жао што је господин Рама и ову прилику искористио да говори о теми која није договорена, али да му је обавеза да каже да Србију неће нико да понижава.

"Пре свега да поновим да очигледно имамо различите ставове, а сушта је реалност став Србије да је КиМ део Србије и драго ми је да то могу да поновим пред албанским премијером. На жалост или на срећу то не говори о мени него о некима другима", рекао је Вучић.

Такве глупости, рекао је, обично не коментарише, додајући да може да се разговара о свему, о школама што нису на време, о путевима о било чему, али се територијални интегритети Србије не доводи у питање и неће се доводити у питање.

Србија ће урадити све да унапреди ниво политичких и економских односа Србије и Албаније у будућности, а албански премијер Еди Рама је увек добродошао у Србију, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да ће Србија учинити све да потпише веома важне споразуме са Албанијом.

"Увек ћемо давати све од себе да гледамо у будућност, а не у прошлост и то је наша порука", рекао је премијер одговарајући на питање о будућим односима Србије и Албаније и шта је најважније у тим односима.

Учинићемо све што је могуће да радимо на зближавању две земље и да добијамо подршку ЕУ посебно за инфраструктурне пројекте, пре свега, ради нашег економског развоја, рекао је премијер.

Вучић је након разговора са Рамом рекао да њихови разговори у четири ока, који су трајали дуже од предвиђеног времена, нису били нимало лаки али да је уверен да заједнички проблеми могу да буду решавани.

Вучић је захвалио Рами на томе што је прихватио његов позив и дошао у Београду.

"Ова посета обележава нови почетак и зашта се надам да ће прагаматичан однос Србије и Албаније бити фокусиран на напредак не само наших међусобних политичких и економских односа већ за напредак односа у целом региону", рекао је Вучић.

Оцењујући посету албанског премијера, прву после 68 година, као добру вест не само за Србију и Албанију, премијер је рекао да проблеми не могу да се решавају другачије сем разговорима.