Вести

ВУЧИЋ: НАСТАВИЋЕМО ДА ВОДИМО СВОЈУ ПОЛИТИКУ У ИНТЕРЕСУ СВОЈЕ ЗЕМЉЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, након низа састанака са европским лидерима на самиту Европске политичке заједнице у Кишињеву, да је све јасније ко је одговоран за проблеме и насиље на Косову и Метохији.

Председник Вучић је рекао да је једна од главних тема, уз Украјину, било решавање проблема на Косову и Метохији, као и да приштинска делегација није желела са нама да разговара и да је Београд увек расположен за разговоре.

"Османи је говорила, говорио сам и ја, они нису желели никакав сусрет са српском делегацијом и што мислим  да није наишло на одобравање било кога, ми увек желимо разговоре и немам проблем да разговарамо, али је чини ми се све јасније ко је одговоран за проблеме и насиље на Косову и Метохији", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да није увек оптимистичан, јер врло пажљиво тумачи ставове великих сила и других у Европи, али да мисли да сада ствари постају очигледније и јасније и за оне људе који у суштинским питањима нису увек сагласни са нама.

Рекао је и да је имао пуно билатералних састанака и истакао дуг разговор са председником Пољске Матеушем Моравијецким.

"Надам се његовој посети, верујем после избора, а волео бих да буде и пре избора који су у октобру, затим са Орбаном, Нехамером, грчком председницом, албанским премијером, премијером Северне Македоније, црногорским председником и посебно ћу, верујем, да имам и билатералу са њима, затим сам имао разговоре са италијанском премијерком, Макроном, Шолцом, дуг разговор са холандским премијером, исландском премијерком, премијерком Финске, са много људи, премијером Шпаније Санчезом", рекао је председник Вучић.

Додао је да се видео и са Шарлом Мишелом, као и да је свима главна тема, уз енергетику и економију, Косово и Метохија.

"Покренули смо још, што је веома важно, као Отворени Балкан, пре свега Рама, Ковачевски и ја, то је да тражимо неку промену односа према Западном Балкану, у смислу већих фондова који би били усмерени на Западни Балкан; јер, ако израчунате, показали смо податке и Урсули фон дер Лајен, да подршка регионалним земљама Европске уније од Грчке до Словеније је у просеку кроз различите фондове око 4.370 евра по глави становника, а земљама Западног Балкана око 138 евра, што је велика разлика, ми нисмо земља Европске уније, али та разлика мора да се смањи, што ће бити важна тема за предстојећи самит у јуну", рекао је председник Вучић.

Додао је да данас је упутио позив свим присутним земљама и руководству Европске уније, Европском савету и Европској комисији да после Гранаде и Лондона, када ће бити одржани следећи састанци Европске политичке заједнице,  један од наредна два састанка буде одржан у Београду, што би значило да за годину и по или две буде одржан састанак у Београду.

"То би био највећи самит, вероватно не само за време мог мандата, већ и најзначајнији и нека врста круне и успеха Србије", рекао је председник Вучић.

 

Србија је самостална земља која доноси своје одлуке

Председник Вучић изјавио је да је Србија самостална и независна земља, која има своју политику и доноси своје одлуке.

Одговарајући на питање новинара о увођењу санкција Русији, рекао је да одлуку о томе доносе грађани Србије преко свог руководства.

"Ми смо своју одлуку донели у марту 2022. године и дали своју позицију. Никада не можете једним разговором да мењате било чију позицију", рекао је председник Вучић, наводећи да је са украјинским председником Володимиром Зеленским имао кратак и коректан разговор.

Истакао је да ће наставити да води политику у интересу своје земље.

"Зашто бих се некоме правдао, због тога што водимо своју политику, у интересу своје земље?", упитао је председник Вучић, одговарајући на питање новинара.

Председник Вучић је истакао да Украјина није признала независност Косова и Метохије и да поштује територијални интегритет Србије, "баш као што и Србија поштује територијални интегритет Украјине".

 

О КиМ: Потребно смирити ситуацију, разговарати и избегавати провокације

Председник Вучић изјавио је да је данашњи састанак европских лидера у Кишињеву важан не само због ситуације на северу Косова и Метохије, већ и многих других разлога, попут привлачења страних инвестиција.

"Важно је и због напретка Србије на путу ка Европској унији и макар покушају да се реше отворени изазови са Приштином. Састанци са европским лидерима ће нам у томе помоћи", рекао је председник Вучић.

Додао је да је потребно смирити ситуацију, разговарати и избегавати провокације у будућности, када је реч о ситуацији на северу Косова и Метохије.

Потребна нам је отворена дискусија, треба нам "bona fide" приступ. Верујем да можемо задржати мир у региону, не само зато што је то важно за нас, већ и за друге", рекао је председник Вучић.

 

Желео сам да разговарам са представницима Приштине, Османи није желела

Председник Вучић рекао је да је желео да током Самита Европске политичке заједнице разговара са представницима Приштине, али да председница привремених приштинских институција Вљоса Османи то није желела.

"Ви сте највероватније чули да је премијер Луксембурга Гзавије Бетел желео да оствари контакт и повеже нас и овде са Приштином. Али Вљоса Османи није желела да се састане са нама и да разговара. Рекла је - организујте састанак на високом нивоу у Бриселу и Курти ће доћи и састаће се са Вучићем. И то је било то", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара.

Нагласио је да је желео да разговара са њом и да Београд увек тежи дијалогу.

"Ми увек желимо да разговарамо са свима. Морате водити дијалог. Шта је лоше у дијалогу. Али они нису желели да разговарају са нама", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић упитао је да ли је ико у светској историји тврдио да су избори, на којима је укупно изашло три одсто бирача, легитимни и легални и демократски.

"И онда изазовете све ове инциденте, све ове тензије и инсистирате да имплементирате у реалност резултате тих срамотних избора. Никада се није догодило", рекао је председник Вучић.

 

Ако овако остане, неће бити потребно наредно поскупљење струје договорено са ММФ

Председник Вучић изјавио је да, ако остану овакви услови, неће бити потребно наредно поскупљење струје, које је договорено са Међународним монетарним фондом.

"То вам сад кажем, пошто ми да будемо будале нећемо", рекао је председник Вучић одговарајући на питања новинара и истакао да не жели да другима стварамо прилику да привлаче више инвеститора.

Председник Вучић је нагласио да ће Србија повести рачуна да грађани буду задовољнији, као и инвеститори, и да је циљ да и даље имамо више од 60 одсто привучених страних директних инвестиција у региону, јер то ствара предност у односу на све друге на Балкану.

На питање новинара о чему су разговарали европски лидери на округлом столу посвећеном енергетици, да ли се Европа већ припрема за наредну зиму, да ли је било речи о заједничким набавкама енергената по нижим ценама и да ли ће земље Западног Балкана моћи да рачунају на помоћ, председник Вучић је рекао да се причало о томе.

"Причало се о томе, али нисам сигуран да ће до тога доћи, тражили смо већу помоћ и подршку, а хоће ли је бити, верујем да хоће, Урсула (фон дер Лајен) је била отворена по том питању", навео је председник Вучић.

Рекао је да има проблема у европском буџету, као и да Србија довољно пара и резерви, тако да грађани не морају да брину.

 

О састанку са Зеленским: Подржали смо територијални интегритет Србије и Украјине

Председник Вучић изјавио је да се на Самиту Европске политичке заједнице први пут сусрео са Зеленским и да су разговарали о територијалном интегритету Украјине и Србије.

"То је био веома кратак састанак. Рекли смо један другом да подржавамо територијални поредак наших земаља и не бих могао да кажем ништа више од тога", рекао је председник Вучић.

На питање да ли очекује веће притиске поводом Косова и Метохије на Србију, председник Вучић је одговорио да то није питање притисака већ решења.

"У нашој земљи су неки већ скочили због тог сусрета. Срео сам се са човеком који не признаје независност Косова и Метохије. Шта хоћете од мене сви у Србији, а шта хоће сви други? Не можете да водите своју самосталну политику зато што сви имају идеје како би Србија требало да се понаша и сви би да се понаша екстремистички, а не у складу са својим интересима", рекао је председник Вучић.

Додао је да ће, ако треба, остати једини који ће да брани интересе Србије пред странцима и рећи им шта нећемо урадити, а у земљи шта је нормално да урадимо.

"Да ми кажете да не смем да пружим руку човеку који не признаје независност Косова и Метохије, зато што вам се више свиђа нека друга земља, у томе да учествујем нећу", поручио је председник Вучић.

Одговорио је да не зна када ће се срести са Аљбином Куртијем, али да очекује да види пољског председника Моравјецког у Београду.

"Очекујем Рутеа, Бетела и Де Кроа у Београду, комплетну тројку Бенелукса у року од месец дана у Београду. Очекујем много гостију од индијског председника, словеначке председнице. Сваки дан у наредних месец дана имаћемо много посета Београду. Поново треба да разговарам са шпанским премијером, црногорским председником, очекујем нови састанак Отвореног Балкана", рекао је председник Вучић.

 

Са Шолцом и Макроном о деескалацији на Косову и Метохији

Председник Вучић изјавио је да ће током сусрета са канцеларом Савезне Републике Немачке Олафом Шолцом и председником Француске Републике Емануелом Макроном разговарати о смиривању ситуације на северу Косова и Метохији.

"То је неизбежно прва тема. Затим ћемо разговарати о томе како избећи даље провокације и једностране потезе и шта ће бити гаранције за то. Трећа тема је да се фокусирамо на формирање Заједнице српских општина што је потписано пре 10 и по година, и још увек није имплементирано", рекао је председник Вучић.

Додао је да има и ствари које српска страна мора да испуни.

"Нисам оптимистичан по природи, али верујем да више људи сада има праву слику о томе шта се дешава на Балкану, без обзира да ли нека земља признаје Косово и Метохију или не. Верујем да сада Србија није унапред означена као кривац и да људи схватају да је ситуација много компликованија од тога", рекао је председник Вучић.

Додао је да верује да има више разумевања за узроке проблема и оно што се догађа на северу Косова и Метохије.

На питање када очекује да ће бити постигнут договор Београда и Приштине, председник Вучић је одговорио да је битан садржај.

"Није битно да ли ће то бити за шест месеци или две године, ако постигнемо компромисно решење, јер то траје 150 година. Треба нам одрживо решење. Не требају нам лепе жеље. Треба да убедимо све људе на Балкану да компромис није лоша реч. Није лако, сви су радикализовани, чак и у вашим земљама", рекао је председник Вучић.

Додао је да нико не жели да слуша нормалне идеје, да сви желе да испуне своје екстремне жеље, а да Београд и Приштина треба да се одмакну од тога и да пронађу компромисно решење.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк