Вести

ВУЧИЋ: НАША ПОЛИТИКА ЈЕ ОДГОВОРНА И У ИНТЕРЕСУ ГРАЂАНА

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је после разговора са кнезом Албертом II од Монака да ће ускоро бити отворена авио-линија Београд-Ница, као и да је договорено јачање сарадње у међународним организацијама.

Вучић је рекао да је Велики крст реда Светог Шарла, који му је уручио кнез Алберт II само још један доказ поштовања према нашој Србији.

"Ускоро ћемо отворити авио-линију Београд-Ница, и то ће бити прилика за долазак већег броја туриста у Монако, али и на читаву Азурну обалу. Такође и да угостимо више туриста у Београду и у наше зимске ризорте", рекао је Вучић.

Вучић је пренео да је кнез Алберт изразио жељу да поново посети Србију, и рекао да верује да ће то бити до краја ове године.

Вучић је пренео да су разговарали о сарадњи у бројним међународним организацијама и подсетио да је кнез оснивач алијансе за мултилатерализам.

"Увек је важно имати таквог пријатеља", истакао је Вучић.

Вучић је констатовао и да је трговинска размена мала, али увећана, да извозимо намештај и пољопривредне производе.

Вучић је навео и да су разговарали о актуелној кризи.

 

Надам се повољнијим ценама руског гаса за Србију

Вучић je изјавио да ће и Србија бити у проблему ако руски гас у Европи буде 2.000 долара за 1.000 метара кубних, али да ће свакако наша земља боље проћи од других и да се нада повољнијим ценама у договору са Русијом.

Вучић је тако одговорио на питање како коментарише то што је Дмитриј Медведев данас поручио Европској унији да ће плаћати гас 2.000 долара.

"Не могу да кажем да је то добро за нас", рекао је Вучић и додао да ће свакако гледати да се умање наши проблеми у светској кризи.

"Знате када предстоје неке изборне кампање и годину дана до избора, онда поједини испуњавају захтеве свима и додворавају се свакоме и на свачији безобразлук одговарају позитивно. Мене то не занима, не могу да кажем да је то фантастична вест и да ћемо ми да доживимо бољитак због тако велике кризе..", рекао је Вучић.

Вучић је поручио да грађани Србије не треба да брину.

"Учинићемо да буде мања криза него у другим земљама. Ипак, 2.000 долара за гас би за нас било неиздрживо. Надам се да ћемо постићи повољнији договор", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да не зна ко би у Европи могао да плати тако високу цену гаса, као и да је гас из других извора само празна прича, пошто тако може да се надомести само део потребних количина гаса.

"Одмах да вам кажем, за нас би то било апсолутно неиздрживо. Тако да се надам да ћемо постићи неки повољнији договор. Не знам ко то у Европи може да плати. Али, без руског гаса они не могу. То што ће танкерима да довозе ЛНГ - течни природни гас, то је празна прича, пошто може да се надомести тек део потреба. То могу да причају неком неискусном ко је тек пола године на власти или слуша те бајке. Знам добро колико има и ког гаса и одакле, и шта има у Александрополису и шта има у гасоводу ТАП и ТАНАП...", напоменуо је Вучић.

Вучић је додао да Србија сада има и најјефтинију струју у Европи.

Вучић је рекао да ће и вечерас када заврши обавезе у Монаку, пре одласка у Шпанију, поново да се бави тиме шта још може да се уради како би се наша земља додатно осигурала у кризи.

"Има безброј проблема, али радимо напорно и спремамо се за све", поручио је Вучић.

 

Постоје алтернативе, али немамо море и луке

Вучић је поводом актуелне ситуације око Украјине и могуће енергетске кризе рекао да постоје алтернативе за увоз енергената, али је велики хендикеп што Србија нема море.

Вучић је указао да морамо да користимо луке у суседству, али да неке земље не могу да дођу до луке "Констанце" због разних мултилатералних односа.

Вучић је пренео да је разговарао са председником Ирана који има много тога што нам је потребно од нафте, гаса, ђубрива...

"Али организујте то. Није лако, али верујем да ћемо с њима моћи у будућности", објаснио је Вучић.

 

Војна неутралност је наше трајно опредељење

"Без обзира на притиске који тренутно долазе да се Србија определи између Запада или Русије, војна неутралност је наше трајно опредељење", истакао је Вучић.

Одговарајући на питање о томе колико ће Србији у овој тренутној ситуацији у свету која се дешава око Украјине на релацији Запад-Русија, бити тешко да задржи војну неутралност, Вучић је изричито рекао да је војна неутралност трајно опредељење Србије.

"Наша војна политика је да смо војно неутрални, а наша политика је да смо на европском путу, настављамо сарадњу са Русијом и Кином, нећемо да одустанемо од наших традиционалних пријатеља, то је трајна политике Србије и она мора да остане таква", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће се Србија држати те политике и да не жели да буде "потрчко" било коме од страна.

"Водимо политику која је озбиљна и одговорна и која се води у интересу Србије и њених грађана", рекао је Вучић и додао да је наша политика направљена за тешка, а не за лака времена.

Вучић је поручио и да цела ситуација око Украјине показује колико је важно бити војно неутралан и подсетио да званичници Украјине изјављују да је та земља на путу уласка у НАТО.

"Зато је важно да будете довољно снажни и јаки и да не зависите ни од кога", рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће сутра у Шпанији присуствовати потписивању уговора којим Србија купује два транспортна шпанска авиона.

"То је значајно јер ћемо имати све више аеродрома, моћи ћемо да повезујемо Краљево и Ниш, и Београд, и Бачку и Банат, и Пчињски округ, а то је веома важно и у савременим маневрима и у тренуцима када вам је потребно померање ваших снага и померање ваших јединица", рекао је Вучић.

 

Завладало је право јачег, наше је да се прикријемо

Вучић је оценио да је дошло до потпуног разарања међународног прва и нагласио да је Србија једна од ретких земаља која се држи међународног права.

"Завладала је политика права јачег", нагласио је Вучић уз поруку да треба да сачувамо своју земљу од било каквог страдања и да нашем народу обезбедимо пристојан живот.

Вучић је, на питање колико је важна посета Монаку, имајући у виду политички утицај кнеза Алберта II рекао да човек увек мора имати ширу слику.

"Да ли ћемо добити један авион или кромпир више овом посетом, нећемо, али Србија ће бити боље прихваћена и схваћена у свету. Када виде да имамо добре односе са таквим личностима онда други боље приступају према нашој земљи. Веома је важно да људи разумеју ставове Србије, која се стриктно држи јавно правних норми", рекао је Вучић.

Вучић је констатовао да је Србија једна од ретких која се држи међународног права.

"Сада су западу пуна уста поштовања међународног права, а када их питате за Косово, они кажу као спречавали су геноцид, а када питате који геноцид, кажу спречавали су хуманитарну катастрофу јер су људи бежали са Косова. Каква хуманитарна катастрофа, када је Косово месец дана после Кумановског споразума имало више становника него пре?", запитао је Вучић.

Вучић је рекао да нема одговора ни на једно ово питање. Пренео је да му је председник Републике Француске Емануел Макрон рекао раније да је готово све у праву, али да је политичка реалност другачија.

"То да ми смо мали а неки други велики могу да прихватим као аргумент, али да прихватам да сте у праву у то ме не можете убедити", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је завладала политика права јачег.

"Ми као мали треба да се прикријемо испод камена, да сви знају да су наши принципи стварни, а не по потреби, и да сачувамо своју земљу од било каквог страдања, а нашем народу обезбедимо пристојан живот", закључио је Вучић.

 

Свака земља мисли да има право да тражи нешто од нас

Вучић  је коментаришући изјаву одлазећег украјинског амбасадора у Србији у којој тражи јаснији став наше земље по питању последњих дешавања у Украјини, да ће прихватити његове молбе, након што он позове свог председника Володимира Зеленског да осуди агресију над Србијом, коју су спровели САД, Велика Британија, Немачка и друге западне земље.

Вучић је рекао да Украјина подржава интегритет Србије, као што то чини и Русија, те да Србија подржава интегритет Украјине, у чему није било промена.

"Међутим, он је од нас тражио да јасно осудимо руску агресију и тако даље. . На то имам прост одговор. Ми смо мала земља и не желимо да себи укидамо могућност да настављамо пријатељство са некима. Не одлучујемо ми о судбини Украјине. Али, ако је тако, позивам га да позове свог председника Зеленског и замоли га да осуди стравичну и трагичну агресију коју су над Србијом спровеле САД, Велика Британија и друге земље”, рекао је Вучић.

Како је додао, сигуран је да ће Зеленски то да уради.

"А, чим он то уради, прихватићу са радошћу позив Александровича и одговорити на његове молбе”.

Вучић је поручио да такве изјаве говоре да свака земља мисли да има право да тражи од некога нешто, не остављајући га на миру.

"Није проблем да ја будем на удару свих могућих, али ћу сачувати Србију", рекао је Вучић.

На питање колико се сада мере речи малих земаља, Вучић је одговорио "да је мислио да је сада време да нам лупају шамаре и ударају у главу сваки дан”… што каже није први пут.

Поручио је да су ставови Србије јасни.

"Надамо се миру, добрим односима са свима. Сувише смо мали да бисмо било коме претили. А, једини се веома принципијелно држимо међународног јавног права и свима је то јасно. Зато и толики страх око Косова и Метохије и свега другог", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да ћемо и ми реаговати, чим Украјина буде осудила агресију у којој су страдале хиљаде људи, много наше земље, коју су спровеле те земље које данас помажу Украјини.

"Од такве реакције нема ништа, зато што су њихови интереси на Западу и потпуно другачији од наших. Наша политика је ка Европској Унији, али без кварења односа са Русијом и Кином. И та политика је издржала тешка искушења, и уверен сам издржаће и она која су тек пред нама", рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк