Вести

ВУЧИЋ: НАША ЈЕ ОБАВЕЗА И ДУЖНОСТ ДА ТРАГАМО ЗА РЕШЕЊЕМ ЗА КИМ

Потребни су нам храброст, одважност и одлучност, али је и наша обавеза и дужност да трагамо за решењем косовског проблема, а не да ствари стављамо под тепих и остављамо будућим генерацијама за решавање, рекао је данас председник Александар Вучић на седници Конвента о ЕУ.

"Налазимо се у веома сложеној и комплексној економско-политичко-безбедносној ситуацији. Конфликт који се држи тобож замрзнутим, у једном тренутку постаће одмрзнут и створиће још више проблема. Зато сам и тада и данас, као председник Србије и СНС, био против нечега што није решење", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је дијалог запао у кризу и застој и навео да је јутрос, током састанка са представницима америчке администрације, имао донекле различите ставове. Како је навео, пет и по година Приштина није спровела ниједну од шест тачака Бриселског споразума које се тичу формирања ЗСО, при чему се Приштина правда да нису добили наш предлог.

"А добили су наш предлог, али су желели да буде усаглашен са косовским уставом, што нас није занимало, и да ЗСО сведу на невладину организацију. Ако би требало да буде у складу са њиховим уставом, зашто би се преговарало, нису потребни никакви додатни споразуми, подразумевајуће је да на нешто имају право ако је нешто поменуто у уставу. Говорим то гледано из њиховог угла", рекао је Вучић.

''И пошто то нигде није писало, није постојала та врста ограничења, онда су покушали у почетку да ЗСО сведу на НВО и ништа више, а онда су схватили да то никада не треба да дају, јер су те општине велике и показале би се на мапи, а то би било штетно за њих.

"После 4 месеца смо знали да неће ићи на извршење обавеза. Шест од петнаест тачака споразума се односи на ЗСО и то је најважнији његов део, срж", нагласио је Вучић.

У међувремну, било је више инцидената, навео је Вучић, напомињући да је напада на појединце или групе српског живља било знатно мање него до 2012. године, чак осам и по пута мање, али и даље их је било доста. Сви остали инциденти везани су за њихове покушаје да докажу да имају суверенитет на северу, каже Вучић и наводи инцидент - од хапшења Марка Ђурића и покушај да се понизи, не само он, већ и цела Србија, више пута измишљени разлози за упад на север, а да при том немају ниједан оптужни акт против Срба због тобожњег криминала.

"И сад не знају ни шта ће са собом ни пред међународном заједницом пред којом су тврдили да имају чврсте коруптивне случајеве", истакао је он. Подсетио је и на "Тачијеву шетњу" по језеру Газиводе, упад 17 оклопних возила...

"У том моменту долази њихова одлука, а после одбијања Интерпола да их прими у чланство, о увођењу такси што правдају агресивним српским понашањем, а агресивно српско понашање је то што смо у складу са нашим правним прописима и дужностима спречавали њихово чланство у организацијама, где право на чланство имају само суверене земље", каже он. При томе, додао је, Београд је више пута молио у оквиру дијалога, он лично 12 пута, да не иду на те покушаје, да то буде део заједничког пакета.

"Они то нису желели, јер су имали различита убеђивања из одређених западних земаља да ће им 'завршити' чланство. Ми смо се озбиљно ангажовали, озбиљније него икада и то је био њихов највећи пораз, и то је проузроковало нервозу и жељу за успехом код неких политичара као што је Харадинај да ојача своју позицију. И то му је успело. Позицију Приштине није ојачао, али своју јесте", рекао је он.

Подсетио је да су 13 година после постизања Цефта споразума они погазили, али и европске вредности и савременог света о слободном протоку роба и услуга.

"После тога смо имали безброј разговора у којима је део међународне заједнице додатно ојачао позиције Харадинаја јер су желели да, склањајући Федерике Могерини са мном и Тачијем, да уведу нове играче да би се причало о независности Косова на целини територије", рекао је Вучић. Како је приметио поједине западне земље додатно су оснажиле, пре намерно него случајно, позицију Рамуша Харадинаја, па се данас налазимо у ћорсокаку, јер он не жели да укине таксе пре избора на КиМ, јер жели да наплати своју "тврду позицију", док би у супротном доживео изборни дебакл. Зато сумња у скоро укидање такси и на томе базира став да састанка у Паризу и не буде.

"То је моје мишљење. Ми ћемо свакако ићи, ако будемо позвани. Плашим се да је ова моја процена исправна, а надам се да грешим", рекао је Вучић. Како је рекао, и данас је у разговору са америчким званичником, као и пре неколико дана у Братислави, апеловао да утичу на Приштину, да се сачува стабилност на КиМ и да то што нема решења у овом тренутку не сме да буде иницијална каписла за било какав сукоб на тој територији.

"А, претпостављам да ће с почетка септембра бити нових иницијатива", подвукао је Вучић. Он је напоменуо да је пред Србијом тежак посао по питању КиМ.

"Биће веома тешко. Песимиста сам по природи, али не бих апсолутно искљчио могућност напретка на јесен. Једино се надам да до тада неће доћи ни до каквих нереда, немира и сукоба на КиМ", рекао је председник Србије.

Он је поручио да се Београд борио и трудио да суштински покуша да пронађе компромис и, том смислу, захвалио свима који су, каже, били коректни и који, иако не увек сагласни са њим, нису пристајали на то да Србија нема баш ништа, а посебно онима који нису говорили да Србија има и контролише све, јер то, подвлачи, није истина.

"Срећан сам што сам имао смелости да то кажем пред посланицима и јавности, без обзира што сам знао да неће наићи на симпатије грађана", рекао је председник Србије.

Он је поновио да је Београд спреман за компромис и да компромисно решење није "закуцао", већ да је спреман на разговор о различитим моделима решавања проблема, али свакако посвећен интересима Србије, која не може да допусти да буде понижена и да нема и не добије ништа. Како је истакао, да нам неко гарантује поштовање људских права, која су универзална категорија, гарантована свим документима - то нису ствари за преговоре. Навео је и да позиција Београда неће бити ни мало лака, јер је територија Западног Балкана, а посебно питање Београда и Приштине, предмет геополитичких трвења великих сила, од којих једни имају разлог да проблем буде пролонгиран или да остане замрзнут конфликт, док би други да га реше апсолутно неповољно по Србију, а трећи не могу да добију подршку од партнера на западу.

 

Извештај ЕК генерално позитиван

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је извештај Европске комисије о напретку наше земље генерално гледано позитиван, а да је од посебног значаја позитивна оцена напретка у области добросуседских односа.

Вучић је, на пленарној седници Националног конвента о ЕУ, истакао је да извештај није неважан, али да не сматра и да је свака реч "библијска". Указао је на замерке у вези јавних набавки, додајући да је написано да нема напретка, а реч је о провођењу међудржавних споразума, односно то што идемо на скраћење поступака.

''Ако има неко у ЕУ да нас научи да убрзамо, да јавне набавке буду транспаретне, а да постоје гаранције да неће бити корупције, нека нам то покажу. Не можемо да чекамо пар месеци на два дела која су потребна ЕПС-у, а да немамо пад производње струје. Потребан нам је флексибилан систем јавних набавки, који ће да гарантује транспарентност и спречи корупцију'', објаснио је Вучић. Поновио је да је важно да смо добили позитивну оцену добросуседских односа.

''Мислим да је битно да те односе унапређујемо. Са Хрватском нећу то да ограничавам на пола године или две. Сигуран сам да ће у будућности односи бити бољи. То неће бити лако због резултата избора за Европски парламент, где су две највеће странке освојиле заједно само 40 одсто гласова, а остатак антисистемске и екстремно националистичке партије. Гласови ХДЗ-а отишли су екстремним националистичким странкама'', објаснио је он.

Вучић је рекао да верује у боље односе са Хрватском, те да са БиХ можемо и морамо да градимо добре односе. Са Албанијом, како је казао, постоје пристојни односи, али Србија не може да учествује у дневној терминологији тзв. Велике Албаније. Односи са Северном Македонијом су, истиче, све бољи и поред различитих гафова из прошлости.

''Очекујемо да ћемо до септембра имати 'оне стоп шоп' на граници, што ће упола да смањи задржавање робног промета и камиона на прелазима'', рекао је он. За нас је, како је подвукао, од огромног значаја што је ЕУ констатовала огроман напредак, а то су учиниле и САД, у испуњавању услова за скидање са сиве листе ФАТФ-а.

Србија је, како је пренео, прошле године имала 3,5 милијарди евра страних директних инвестиција, више него цео Западни Балкан и Хрватска заједно, а двоструко више него Бугарска, која је успешна земља у ЕУ. Указао је да у области економије нема никаквих проблема, а то, како је навео, није само констатација само ЕУ, већ свих међународних финансијских институција.

 

Спремно 5 поглавља, отварање је политичка воља ЕУ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија има пет поглавља спремних за отварање у преговорима са ЕУ, можда и седам, а да ли ће она бити отворена, то, истакао је, зависи од политичке воље ЕУ.

"Што се тиче поглавља, никада их за то нисам молио, никад нећу ни молити, ако хоће нека отворе. Имамо пет спремних поглавља, можда и седам, али то је њихова политичка воља и ништа друго. То је питање њиховог политичког односа према Србији и другим земљама Западног Балкана", рекао је Вучић на седници Конвента о ЕУ. Додао је да разуме политичке интересе унутар ЕУ.

"Један од председника једне земље ЕУ рекао ми је: 'Ја сада имам изборе, морам да победим, ако вам кажем да ћете ишта да добијете, онда нећу победити'. Рекао сам: 'Шапо!' Човек је био искрен", рекао је Вучић. Он је додао да су разговори са ЕУ сада искренији него што су били, као и са Американцима.

"Све је кристално јасно. Они кажу све што мисле, ми кажемо шта мислимо", закључио је Вучић.

 

Оцене о слободи изражавања су политичке

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је извештај ЕУ о напретку Србије констатовао важне позитивне ствари по питању слободе изражавања, али да су опет навели да нема напретка, што, истиче, указује да је то политичка оцена.

Вучић је на Седмој пленарној седници Националног конвента о ЕУ у скупштини рекао да никако да чује некога у Србији ко ће да каже да нема слободу изражавања, већ да то стално чује од оних који имају највећу слободу изражавања.

"Никако да то чујемо од оних који немају слободу изражавања. Па бих волео само да нам ЕУ то поткрепи следећи пут неким примером. Сваки дан слушам те придике од оних који се на најслободнији начин изражавају и воде 24/7 кампању против свих који им се не свиђају. Али, они то не тврде за себе, већ за неког другог да нема слободу изражавања".

Вучић каже да је донета важна пресуда, коју неки називају и историјском, за случај Ћурувија и констатовао да они који за то нису били критиковани од ЕУ, а водили су кампање тим поводом, нису успели да донесу пресуду за 12 година своје власти.

"Сваки пут када су права новинара била угрожена на друштвенм мрежама увредама или претњама, као и када је реч о физичком нападу, као у случају председника општине Гроцке, не само да смо обавили свој посао, већ смо и на најбржи и најтранспарентнији начин урадили. Све је то констатовано у извештају, а оцена је ипак да нема напретка", навео је Вучић. Истакао је да му зато то више личи на политичку оцену.

Председник је додао да и поред тога није разочаран нити љут, као и да ћемо то прихватити и радити на томе да ствари мењамо и покушамо да унапредимо амбијент како би се сви осећали слободно и могли да раде на професионалан и одговоран начин.

 

Србија ради на решењу питања КиМ због себе, а не ЕУ

Србија ради на решавању питања КиМ и односа Срба и Албанаца због себе и своје будућности, а не због ЕУ, поручио је данас председник Србије Александар Вучић на Седмој пленарној седници Националног конвента о ЕУ.

"Ако хоће (ЕУ) нешто да ураде са нама, у реду, а ако неће - неће. Ми ћемо због себе да радимо на КиМ због односа између Срба и Албанаца, јер је то важно због нас за будућност наше деце, ако то Европа препозна хвала им, ако не - ником ништа", рекао је Вучић.

Он је казао да данас више није таква ситуација да од нас све зависи, као што је било пре две, три или четири године, када је била нешто повољнија клима за проширење ЕУ. Додаје да је најповољнија клима за проширење била пре 10 и 15 година, док је данас много тежа ситуација.

"Лично сам присуствовао бројним састанцима кад су лидери најмоћнијих земаља ЕУ недвосмислено говорили људима са Западног Балкана да се не надају и да не очекују да ће да добију било визну либерализацију, као што је тражила Пришитна или отварање преговора, као што је тражила Албанија. Ми нисмо ништа ни тражили, рекао је Вучић.

 

Приштина није спремна да суштински разговара о енергетици

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да приштинске власти нису спремне да суштински разговарају о енергетици, пре свега о Газиводама и Валачу, већ су желели уз немачку подршку да завладају Валачом, што нисмо спремни да дамо.

Вучић је, на пленаралној седници Националног конвента о ЕУ, на питање и констатацију да је енергетика област која би могла да допринесе дијалогу, универзално средство за превазилажење баријера, рекао да се у тачки 13 Бриселског споразума помиње да питање телекомуникација и енергетике треба у најкраћем року да буду расправљана, али без директне обавезе.

''Тачно је да смо направили акционе планове и имплементацију Бриселског споразума кроз чије оквире постоји више мањих договора из области енергетике. Безброј пута само тражили формирање две српске компаније'', навео је он.

Вучић је рекао да Србија на северу Косова губи између 120 и 150 милиона евра, а Немци, због актуелног стања, губе око 40 милиона евра годишње.

''Када су наше паре у питању то није важно, али када се ради о њиховим парама то питање постаје битно'', констатовао је он. Суштина сукоба у енергетици, како је објаснио, јесте да су одједном у Приштини рекло да могу предузећа бити ретроактивно формирана, у намери да се нађе нешто што Срби наводно нису испунили.

''Међутим суштина је у томе ко ће да управља Газиводама и Валачом. Није само питање цене, већ се ради о статусном питању'', рекао је он. Према његовим речима комплетан енергетски аранжман је један од најкомпликованијих, један од лошије преговараних.

 

Платформа пре било каквог решења нема смисла

Било какву платформу о КиМ можемо да имамо тек када будемо близу некаквог решења, јер би обрнуто значило откривање позиције Београда и заправо би нашу позицију у разговорима уништило и само бисмо себи наштетили, изјавио је председник Александар Вучић.

Председника, који учествује на седници Националног конвента о ЕУ, модератор је упитао када ће бити платформе о решењу косовоског питања и да ли је разграничење једина и званична платформа за решење или се разматрају и друге могуће опције?

''Коју год платформу да направите, као што је приштинска страна правила платформу и као што смо имали предлоге за прављење платформе овде, није проблем, али онда знате да никада никакав договор нећете постићи. Само то кажите свима, ако хоћете да правите платформу, да прође у Скупштини, кажите народу да не желите договор'', рекао је Вучић. Како је навео, била би обмана ако неко каже да ће да направи платформу, коју ће после тога да "добије" у разговору са Албанцима и међународном заједницом.

''Неће нико, јер не постоји то решење'', приметио је Вучић.

''Покажите ми шта је то што треба да изгласамо у парламенту, да посланици хоће за то да гласају, а да ми после то можемо да добијемо и да нам Албанци одмах после тога не траже двоструко више. То је немогуће, а тиме бисмо уништили позицију у потенцијалним разговорима и тиме бисмо само себи штетили'', истакао је председник Вучић.

Председник је указао да свакако не може да се дође до решења без одобрења парламента и да би, уколико би долазило до озбиљних промена државно-правног система морало да се иде на референдум, како би се добила подршка већине грађана.

''Зато и не разумем, а увек сам слушао од оних који су били склони томе да критикују, реците шта је то што бисте радили, а да је то реално да се договори са Албанцима? Шта је то, а да није - 'признај независно Косово' или, друго - 'немој никад да признаш ништа'. Јер, неће бити ни једно, ни друго и таквог договора неће бити'', подвукао је председник Србије. Све остало ће, истиче, морати да прође надлежне органе и институције и на крају ће грађани одлучити.

''А, код нас ће резултати референдума, када и ако га буде, да важе, за разлику од других земаља, где резултати референдума не значе ништа'', поручио је Вучић. Он је истакао да ће грађани да кажу желе ли компромис или не, ако до тога икада дође, те додао да у овом тренутку то не изгледа реално.

''Али, верујем да одговорни политичари, који нису само на власти, желе да се то решење пронађе. А, наравно да би већина желела да било какво решење пронађе Вучић и да онда то искористе као мотку у главу и реше своје политичке проблеме. Са тим немам проблем, него се плашим да су опет погрешно израчунали, као и сваки пут до сад'', рекао је Вучић.

''Тако да платформе можете да видите када будемо близу нечега, било чега, а пре тога да своју позицију откривамо и да добијамо мање него што бисмо могли да добијемо - то нема смисла”, подвукао је председник Србије.

На питање када ће бити доступан јавности аналитички извештај проистекао из дискусија у оквиру унутрашњег дијалога, Вучић је рекао да су на сајту владе и Канцеларије за КиМ све дискусије, свих који су учествовали у дијалогу о КиМ, без цензуре. Што се тиче аналитичког извештаја, председник је приметио да би у случају да је такав извештај направљен, неко могао да изнесе замерку да су појединци или групе ускраћени за суштину или зашто је неко преводио садржај њихових речи.…

 

Проблем што албанска страна не признаје Приштински универзитет

Председник Србије Александар Вучић каже да је највећи проблем, што се тиче узајамног признавања диплома Београда и Приштине, то што албанска страна не признаје Приштински универзитет са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Вучић је, на пленаралној седници Националног конвента о ЕУ, на примедбу да се договор о међусобном признању диплома не спроводи, да је процес компликован, нетранспарентан и неделотворан, рекао да је то вероватно најлошије преговаран споразум из 2011. године.

"Они не прихватају Универзитет у Приштини са седиштем у Косовској Митровици. Шта да урадимо? Да кажемо да не постоји једини универзитет који имамо на КиМ, који држава Србија плаћа?", рекао је председник. Он је додао да, што се образовања тиче, Београд хоће да финансира и да спроводи надзорну улогу над процесом образовања на КиМ.

"Спремни смо колико год је потребно да платимо и да платимо много више. Спремни смо многим другима, чак и Албанцима, да помогнемо да и они уколико хоће да плате нешто на територији централне Србије, ураде то како хоће и колико хоће", рекао је Вучић. Појаснио је да на територији Косова постији 98 универзитета и додао да је јасно свима каквог су они квалитета.

"Није проблем, прихватићемо да су свих 98 универзитета Сорбона и Кембриџ, али имамо други, озбиљнији проблем то је тај да они не признају Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, једини српски универзитет", појаснио је Вучић. Приштина жели да каже, истакао је Вучић, да једина српска универзитетска установа не може и нема право да постоји на КиМ и да она није обухваћена споразумом.

"То је суштински проблем, а не што се нама хоће или неће да одређене споразуме примењујемо", закључио је он.

 

Разграничење ће једног дана морати да буде на столу

Онај ко се суочава са тим шта се стварно дешава на Косову и Метохији мора да буде реалан ако жели да буде озбиљан и одговоран, рекао је данас председник Србије Александар Вучић, истакавши да за његову идеју разграничења није било подршке ни у земљи ни на Западу.

"Ако мислите да се праве неки дугорочни договори, свакако ће једног дана то морати да буде на столу. И неки паметни људи ће то морати да реше. Жао ми је што у томе нисам могао да учествујем, био бих радостан да за добар део јавности будем кривац, јер знам да бих тиме обезбедио слободу, сигурност и безбедност за највећи део Србије, чак и за наше грађане на КиМ", рекао је Вучић на седници Конвента о ЕУ. Нико, готово нико, то није желео да подржи, рекао је Вучић и додао да је то добро разумео.

"Људи хоће у 90 одсто случајева оно што им је срцу мило, у 10 одсто случајева оно што Запад тражи, а оних који би желели нешто што је стварни компромис нема уопште. И кад сам ја почео о томе јавно да причам појавило се нешто таквих, али у толико малом проценту да је било илизурно покушавати да то спроведете у дело", истакао је Вучић. С друге стране, додао је, био је тако жесток отпор западних сила које, како каже, сваки дан пита шта је њихово решење.

"И још га нисам добио и дуго га нећу добити. Појма немају шта ће са Косовом, ни са Косовом, ни са било чим другим што се тиче Западног Балкана. Нешто би да предлажу, али не знају шта ће. То говорим пред њима, не могу међу собом да се договоре", каже Вучић.

Једно говоре Немци и Американци, друго Американци и Французи.

"Мени је ближе ово што говoре Американци и Французи. Сами не могу да се договоре ни око чега. Салвини (Италија) има своје решење, а Руси опет своје, а то је замрзнути конфликт", навео је он.

Вучић је рекао да се залагао за разграничење и имао довољно смелости да јавно говори о томе, прихватајући, како каже, гнев јавности, посебно "нежних српских ушују" која не воле да чују оно што је реалност и другог дела јавности који увек жели да буде у сагласју са оним што Запад тражи и хоће.

"Нисам се никоме додворавао, ни српском националном кору ни опредељујућем западном ставу - већ ономе што сам сматрао реалним, озбиљним, одговорним и најбољим за грађане Србије. О томе сам говорио више пута, иако ми то није био основни наратив", казао је он.

Основни наратив, рекао је он, био је да уредимо да између нас суштински не постоје границе, да имамо слободан проток роба, услуга, капитала, људи, да људи буду безбедни, да ми имамо не само надзор, већ и управљање и финансирање и образовање и здравственог система.

"То је увек била суштина, али она ником није била интересантна зато што су многи осетили као прилику за политичку победу, односно за мој политички пораз. Онда сам ја то прихватио желећи да покажем колико је све то лицемерно", каже Вучић.

Ово што сам рекао је једино реално и једино могуће, истакао је он и подсетио на ситуацију када се са убијеним премијером Зораном Ђинђићем свађао због слања Шешеља у Хаг када су се дотакли и Косова.

"Он је имао врло рационалан став и добро је разумео шта нам се дешава. Данас многи не разумеју да смо сада у много тежој позицији него тада, а покушавамао да извучемо исто што и он тада", истакао је Вучић.

Говорећи о ЗСО, и регионалној полицији за север он каже:

"То смо мукотрпно преговарали јер су они желели да им буде седам општина на северу као регион, као у Брозово доба. То су четири општине насељене претежно Србима и три албанске са већим бројем људи. У тим односима 66 и по одсто су Албанци а 32 и по одсто су Срби и једна и по одсто су Бошњаци и остали. То би значило да бисмо на север Косова имали 32 одсто српске полиције, а ми их данас имамо 98 одсто", рекао је Вучић. Додао је да мисли да је Београд о томе добро преговарао.

Што се тиче ЗСО, она јесте била суштина, јер Срби, чак и да им дате мања овлашћења, то би нашли као једну "своју капу под небеским сводом да се покрију и осећају безбедније".

"У то немам никаве сумње, али то неки други нису желели. Сваку пут смо у Бриселу о томе говорили, покретали тему, никада нису хтели даље о томе да разговарају, чак је и Тачи пре неколико дана рекао да не жели да учествује у спровођењу оног што је сам потписао, јер му се то што је сам потписао не свиђа", каже Вучић. Он истиче да Приштина неће ићи у спровођење ЗСО, јер ће увек да се бране тиме што сматрају да Америкаци и остали са Запада могу лако да прогутају, а то је прича о новој Републици Српској.

"То је као црвену мараму да ставите многима на Западу и то је нешто чега се држе као пијан плота и стално то понављају - нема нове РС - и то је то", закључио је Вучић.

 

Србима на КиМ није свеједно у којој држави живе

Председник Александар Вучић поручио је данас да ће дати све од себе да се постигне компромис у дијалогу Београда и Приштине и да ће јавности саопштити то решење, чим и сам буде сазнао његов садржај. Вучић је тако одговорио на питање да ли је одустао од поделе Косова или је та могућност још увек на столу.

"Даћу све од себе експлицитно да постигнемо компромис. Не знам какав ће компромис да буде, чим будем сазнао какав може да буде, изаћи ћу пред вас да вам саопштим његов садржај", рекао је Вучић.

"Само бих да се изборим за више од онога што бисте ви узели", рекао је Вучић. Он је додао и да му је драго што је Кисићева рекла да је за независно Косово јер, како је додао, само тако може фер да се разговара.

"Да људи знају да, кад сте против поделе, да сте за независно Косово. Ако имате, нађите неког другог ко ће да објасни да је боље цело независно Косово", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да Србима није свеједно у којој држави живе и да ће велика већина Срба рећи да живе у Србији. Он је навео да Српска листа по косовским законима осваја више од 90 одсто гласова и да је на овогодишњим изборима добила више него прошле године. Он је истакао да, кад је реч о добрим комшијским односима, Београд радио на томе да се смањи број злочина и инцидената и да се и зато и ишло у Брисел на дијалог.

"Није сада већи број инцидената него пре десет година, а желео бих да буде и мање", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да, по званичној статистици косовске полиције, најмање криминала има на северу Косова.

"Не говорим да је тамо стање дивно, али није ни дивљи запад као што многи хоће да представе и као што већина чезне да представи Приштину као анђела који воде рачуна о поштовању људских права, а север као легло криминалаца који раде шта хоће уз подршку државе Србије, то је тотална неистина", рекао је Вучић. Он је навео да потреба да се север КиМ криминализује произилази из потребе да се сачува независно Косово у границама које признаје већина западних земаља.

 

Вучић најавио помоћ очувању винчанске културе

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас спремност да лично помогне очувању винчанске културе и археолошком налазишту Винча. Вучић је то рекао у одговору на питање једног од учесника Седме пленарне седнице Националног конвента о ЕУ у скупштини који није био на списку за постављање питања, али се "изборио" за то гласно се обративши Вучићу, а председник је, након објашњења организатора, исказао спремност да одговори на сва питања, па и његово.

Његово питање било је заправо замерка председнику што прошле године није присуствовао обележавању 110 година од почетка истраживања Винче и истакао да је Винча највредније културно налазиште у Европи и једно од најважнијих у свету, пошто је центар европске цивилизације. Вучић је на то одговорио:

"Ако на било који начин могу да допринесем унапређењу знања, а чак и лично морам да научим много више о Винчи и винчанској култури, спреман сам ако мислите да на било који начин могу да помогнем и доћи ћу када ме будете звали".

 

Вучић понудио салу Председништва за панеле

Председник Александар Вучић понудио је салу Председништва Србије за одржавање свих панела и догађаја које други домаћини или локалне самоуправе отказују. Одговарајући на констатацију да јавни простор у власништву локалних самоуправа често бива затворен за политичке дискусије, Вучић је рекао да може да им понуди централну салу у Председништву.

"Нисам власник хотела или менаџер, па да вам заказујем или отказујем било шта, али сваки пут кад хоћете у Београду да одржите догађај, а неко вам откаже, дођите у зграду Председништва и одржите га. Немојте да зовете само оне који су на Интерполовој потерници, а остале можете. И причајте у централној сали Председништва шта хоћете и колико хоћете. Мислим да је то фер и поштено", рекао је Вучић.

Представник Института за европске послове рекао је да у Србији нема много прилика за отворени дијалог, те да је јавни простор у власништву локалних самоуправа често бива затворен за политичке дискусије, које укључују и тему Косова. Он је навео да се институту више пута догодило да морају да откажу дискусије о разним темама, јер се деси да им позориште или хотел откажу гостопримство због, како је навео, теме или саговорника.        

Вучић је оценио да то нема везе са слободом изражавања, јер је дискусија могла да се одржи на неком другом месту, али да је "срамота за нас".

 

Запад има три становишта о КиМ, не могу да се договоре

Западне силе не могу да се договоре око Косова и Метохије, јер имају три становишта, изјавио је председник Србије Александар Вучић и поручио да ће дати све од себе да се постигне компромис између Београда и Приштине.

"Право да вам кажем ни западне силе не могу да се договоре шта ће са Косовом. Не знају ни они сами шта хоће. Кад их питам шта хоће, они не знају. Постоје три становишта о том питању, а сви имају различита, а Руси чак четврто", рекао је Вучић.

Како је рекао, западне силе појма немају шта ће са питањем КиМ.

"Не знам шта ће то бити, али чим будем знао изаћи ћу да вам саопштим. Компромис је, пре свега, развој економије, добро здравство и одлично школство", поручио је Вучић.

Вучић верује да одговорни политичари желе да се решење питања КиМ пронађе.

"А већина би желела да то решење пронађе Вучић и да због тога добије мотку у главу, како би они решили своје политичке проблеме. Дакле, платформу решења ће сви добити када будемо близу њене финализације", навео је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг