Вести

ВУЧИЋ: НАШ ЗАДАТАК ЈЕ ПОБЕДА

Лидер Српске напредне странке Александар Вучић истакао је да ће странка пред грађане изаћи са великим плановима, амбициозним, али реалним, и да је задатак на изборима - победа, која ће се, истиче, тешко остварити.

"Избори ће бити тешки. Најлакши су за оне који неће да учествују у њима или који су навикли да губе. Неки су научили да стално губе. Опсују две или три речи, уђу у парламент, направе неки фашистички иступ... Могу тако још 30 година. Никакву муку, никакву одговорност немају", објаснио је Вучић.

Вучић је констатовао да критикују програм "Србија 2025", и говоре да сада није пристојна Србија, додајући да је ваљда у њихово време, када је просечна плата била далеко нижа, била пристојна Србија.

Пренео је да је Миленко Јованов на седници Главног одбора имао добру констатацију, када је рекао да северна магистрала кошта мање него што је узео Ђилас.

"Већ осам година слушам како сам велики издајник, како ме је запад довео на власт да нешто издам. Црна Гора је прогласила независност 2006... Ја тада нисам био на власти већ Ђилас, Јеремић, Тадић и остали. Такође 2008. године нисам био на власти, већ опет исти, а тада је Косово прогласило независност коју је 90 земаља признало. У моје време, време великог издајника, 17 држава је повукло признање, и нико нови на нашој територији није признао или прогласио независност", рекао је Вучић оцењујући да лицемерју и замени теза нема краја.

Подвукао је да ће избори бити тешки за СНС, јер ће све листе које буду учествовале бити против напредњачке.

"Да се догоди и један секунд да имају већину, направили би техничку, прелазну владу, на 6 месеци само да је против нас, не би ли покушали да сломе СНС, за коју мислим да је синоним, развоја, напретка, просперитета Србије", закључио је Вучић.

Скупштина странке на Видовдан, од јуна потпуно ново руководство

Српска напредна странка идућег јуна добија потпуно ново руководство, од председника до чланова Главног одбора, најавио је Вучић.

Неће се, рекао је, поново кандидовати, а сигуран је да ће његов наследник умети и моћи да води странку како треба.

Вучић је, након двочасовног заседања Главног одбора, саопштио да ће странка одржати Скупштину на Видовдан.

Најавио је да ће тада бити изабрани чланови свих тела странке.

"Када се заврше избори, потребно је 45 дана за спровођење процедуре именовања делегата за Скупштину. Тако да ће СНС потпуно ново руководство имати од јуна", подвукао је Вучић.

Вучић је истакао да је одлука странке таква, јер су желели да у изборе уђу без жестине коју носе унутарстраначки другачији ставови, а онда ће, како је рекао, после избора бити прилика да у доброј конкуренцији најбољи побеђује.

"Предложићу ново руководство и верујем да ћу добити подршку већине делегата СНС", рекао је Вучић.

Вучић је изразио уверење да ће ново руководство СНС бити у стању да се бори са надолазећим изазовима, тешким стварима које ће бити пред Србијом у том периоду, а посебно зато што Србија данас има другачије стандарде и да мора много брже напред.

"Реформе су спроведене, али је потребно додатно убрзање, труд и рад и верујем да нови људи могу ту енергију да донесу и да је покажу", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је веома важно за странку заказивање Скупштине за Видовдан, јер то показује да постоји потреба да се да простор надолазећим људима који имају енергију, ентузијазам, који су неукаљани.

"Они, просто, желе да победе оне који су се мало уморили, који желе да праве своје кланове, да буду велики шефови, а има их таквих на локалу и на другим нивоима. Уверен сам да ћу имати времена да све сагледам и предложим најбоље људе од председника странке до чланова Главног одбора", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је на седници исказано пуно јединство са српским народом на КиМ, те поновио да је неопходно очување мира и стабилности, јер је то важно и за спровођење плана "Србија 2025".

Брнабић члан Председништва СНС

Вучић је рекао да је Ана Брнабић на седници Главног одбора СНС изабрана за члана Председништва странке.

Вучић је истакао да је она изабрана акламацијом свих чланова Главног Одбора.

Најмање 20 младих биће на посланичкој листи СНС

Главни одбор СНС донео је одлуку да најмање 20 младих људи, који су обучавани на страначкој академији, буду на посланичкој листи СНС на предстојећим изборима, пренео је новинарима председник Србије.

"Ови људи иза мене су са наше академије које смо обучавали и припремали, то су образовни и вредни, способни и амбициозни млади људи, који ће добити шансу", поручио је Вучић, представљајући нова лица СНС.

Како је рекао, млади ће бити на свим листама СНС, локалним, покрајинским и републичким.

"Бар 20 њих ће бити на посланичкој листи СНС", рекао је Вучић.

Додаје да ће велики број њих бити посланици, одборници, председници општина, као и да је жеља СНС да подмлади странку и да се појави нова енергија.

Вучић је нагласио да СНС никада неће дозволити да СНС буде као што су биле странке ДОС-а, Тадића, Ђиласа и Јеремића...

"Никада СНС неће бити тајкунска или бизнис странка већ странка поштеног народа и младих који желе будућност у својој земљи и да помогну свим другим својим вршњацима, као и да остану у Србији и да желе своју бољу будућност овде", нагласио је Вучић.

Подршка Србима и Српској православној цркви у Црној Гори

Вучић је рекао да је Главни одбор СНС пружио подршку српском народу и Српској православној цркви у Црној Гори.

"Не желећи да се мешамо у унутрашње ствари и не желећи да кваримо односе са Црном Гором, желимо да будемо одговорни, али смо уз српски народ", поручио је Вучић.

Вучић је истакао да нема нове информације о дешавањима у Црној Гори, те поручио да жели мир Црној Гори, као и мир и опстанак српском народу у Црној Гори, као и свим грађанима у тој земљи.

"Шта год више да бих рекао или бих погазио добре обичаје међународне праксе, или бих се понашао неодговорно или недовољно заштитнички према нашем народу", поручио је Вучић.

"Надам се да ће бити сачуван мир, као и светиње српске цркве", подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да је на седници разговарано и о актуелној политичкој ситуација у региону и земљи.

Надам се да на КиМ неће следити пример Црне Горе

Надам се да Приштина неће следити пример Подгорице, поручио је Вучић, упитан да ли се на Косову и Метохији може очекивати исти сценарио као у Црној Гори, а поводом усвајања Закона о слободи вероисповести.

"Слушао сам такве идеје и, као и ви, пратим то и по службеној дужности. Видим да су већ почели да говоре о Гашијима, о некима који су везани за Дечане, и другима који су везани за друге наше цркве...", приметио је Вучић и истакао:

"Не могу да знам, не желим да будем птица злослутница и надам се да неће следити овај пример и да неће покушати да нас убеде да Дечани, Грачаница, Богородица Љевишка, Зочиште или било која наша светиња припада албанском културном наслеђу".

Вучић је навео да ће они покушати да кажу да то припада косовском културном наслеђу, за шта су, подсећа, својевремено и добили подршку дела међународне заједнице.

Што би значило да косовско културно наслеђе није српска културна баштина, додао је Вучић.

"Али, све те трикове... Верујем да ћемо имати снаге да се на рационалан, паметан начин и мирним средствима, дипломатским путем боримо да сачувамо наше светиње", поручио је Вучић.

СНС никада неће бити "странка новчаника"

Вучић је поручио да та странка никада неће бити странка тајкуна, личних новчаника и рачуна и да ће бити великих промена.

Вучић је рекао да остаје при одлуци да се не кандидује поново за председника странке, мада је вршен притисак на њега да се предомисли.

"Уверен сам да ћу добити већину за свој предлог. То радим да се СНС не би претворила у "досовске странке" и у којој су само тајкуни без идеологије. Нећу да дозволим да буде иста као ДС, "досовске" и друге странке личних новчаника и рачуна", истакао је Вучић.

Упитан да ли је на седници било речи о кадровским променама, као и о Небојши Стефановићу поводом Крушика, Вучић је рекао да се пре свега разговарало о његовој позицији.

"Биће великих кадровских промена, говорио сам о себи и својим кадровским грешкама. Рачунам да сам и даље председник странке, до 28. јуна, и ја сам одговоран за све, о другима особама није било речи", навео је Вучић.

Вучић је најавио да ће значајне промене обухватити око 60 одсто оних на локалу који су водили листе, биће промењени, а и све остале листе имаће драстичне промене.

"Видећете то за месец, два", рекао је Вучић, додајући да има и оваквих и онаквих, и да на седници није било баш слатких тонова.

Вучић је рекао да је највећи аплауз добио Милош Вучевић, када је тражио за сутра конгрес и да се поизбацују сви који наносе штету странци.

"Нисам то хтео. Желео сам да имамо времена и да изаберемо ново руководство у које народ може да има поверење", навео је Вучић и додао да неће више да толерише оне који су заборавили зашто су изабрани, а сада грађани не могу ни да дођу до њих.

"Циљ је да нам се не понове грешке других и да странка буде народна, јер је убедљиво најбоља у односу на све друге", истакао је Вучић наводећи да се то види кроз бројеве - километре путева, плате...

Указао је и да плате никада нису биле веће, што је, како је рекао, потврдио завод за статистику, а чак и Н1 признао, али да му се Чулибрк још није извинио за оно што је тврдио да плате неће бити веће од 500 евра.

Медицинским сестрама и догодине повећање плата

Вучић је најавио да ће медицинске сестре следеће године добити кумулативно повећање плата од 53 до 54 одсто.

Вучић је рекао да одлазак медицинских сестара из земље представља већи проблем од одласка лекара.

Подсећа и да су им у односу на 2012. и 2013. годину плате повећане за 40 одсто и замолио да верују у своју земљу и у њој остану да раде.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк