Вести

ВУЧИЋ: НАЈБИТНИЈЕ ЈЕ САЧУВАТИ НАШ НАРОД НА СВОЈИМ ОГЊИШТИМА

Председник Србије Александар Вучић обећао је у Требињу даљу помоћ и подршку Србије за развој тог краја како би наш народ опстао и просперирао на просторима на којима вековима живи. Вучић је обишао радове на изградњи вртића "Србија", а поносним и срећним су га учинила деца која су га дочекала повицима "Србија, Србија". Не може, рекао је, да се осећа поносније као председник државе него у таквим тренуцима и на једном оваквом месту.

Пресрећан је и што је урађено нешто добро и што се помогло грађанима Републике Српске, "као што су они помагали Србију када год је било потребно и када је било могуће".

Председник Србије је навео да ће вртић "Србија" за нешто више од месец дана бити спреман за технички пријем, да ће у њему бити 80 малишана и 20 у јаслицама и да се радује што ће то место добити једно модерно здање. Најавио је да ће Србија помоћи финансијски и Мркоњић град, као и обнову старог града Требиње. Како је рекао, и Србија и РС помоћи ће и место Бајци, чији мештани су, каже, били у свим војскама, а направили заједнички споменик.

Према његовим речима, најбитније је сачувати наш народ на његовим огњиштима, обезбедити им останак и опстанак и бољу будућност.

Вртић "Србија" гради се средствима Владе Србије, која је до сада уложила 500. 000 евра, док је град Требиње издвојио 106. 000 конвертибилних марака.

Председник је из Требиња рекао да је поносан јер деца узвикују име наше земље и лепо је отворити Конзулат којем се народ радује.

- Сви се радују јаслицама и када се на тај начин троши новац, јесмо срећни, а имамо и суфицит у буџету. Јединство нашег народа је тренутно најважније. Наша порука је да треба да се зближавамо, да користимо Закон о специјалним и паралелним везама, Дејтонски мировни споразум, поштујући интегритет БиХ, али наравно не кријући никада колико волимо РС - каже Вучић.

Говорећи о српској труби на Сајму у Мостару, председник каже да су њеним звуцима присуствовали лидери региона и да су за вечерас најављене уметничке вечери.

- Веома сам срећан јер уметницима спајамо и привреде, говоримо о бољитку и будућности - каже Вучић, додајући да не жели да улази у односе између Хрвата и Бошњака, а да он лично даје све од себе да са свима има добре односе.

- Јављам се свима, свакоме "добар дан", са свима "улепо", а све друго није до нас - истакао је председник. Он истиче да мир и стабилност нису дати заувек, али да нема ничега када њих нема. То, како каже, морају сви да знају. За мир и стабилност се морамо борити сваког дана, пре свега ако се узме у обзир хаотична ситуација у свету.

- Свет је у политичкој кризи и ми морамо наш брод да водимо добрим водама, да га усидримо на добро место и прођемо све олује на најбољи начин. Видећемо да ли ћемо успети, али дајемо све од себе - каже Вучић.

Говорећи о претњама Хашима Тачија, председник каже да би нас сукоби вратили уназад.

- Моја реакција била је једина могућа. Не дао нам Бог да уђемо у сукобе. Морамо да имамо јаку војску како бисмо одвратили свакога од потенцијалне агресије на Србију. Модернизујемо војску и повећавамо плате војницима и полицајцима, желимо да их мотивишемо и да они знају шта им је посао. Желимо да све то избегнемо и не дао Бог било коме да се то деси. Хаотична је ситуација у свету и нама је боље да се склонимо, да наш мали брод укотвимо у мирну луку и да сачекамо за себе боља времена да са својим бродом испловимо - каже Вучић.

На састанку са Ангелом Меркел, како каже, даће све од себе.

- Имаћу трему, борићу се за Србију. Неће ми бити лако, али ћу дати све од себе да за наш народ добијемо највише што можемо. Неће бити дивних вести, јер они другачије гледају на Косово у односу на нас - каже председник.

Каже да не зна коју поруку очекује и да је очигледно да је потребан дужи разговор, чим га зове у посету. У супротном, могли су се чути и телефоном.

- Имаћемо радни састанак, изјаве, све што смо имали и прошли пут. Она увек жели да саслуша свог саговорника. Борићу се за Србију свим срцем, енергијом, снагом, припремам се сваке ноћи и само ми је тај састанак на памети - рекао је Вучић, подсећајући на најављене састанке до краја априла.

 

извор: Пинк