Вести

ВУЧИЋ: МОЛИМ ГРАЂАНЕ ЗА ДИСЦИПЛИНУ, ПОБЕДИЋЕМО КОРОНУ

Председник Србије, Александар Вучић, замолио је вечерас све грађане Србије за дисциплину и одговорност.

"Победићемо корону, гарантујем", рекао је Вучић и објаснио да имамо довољно медицинске опреме и одговорне здравствене раднике.

Срећом, вечерас нема ни 500 људи на протестима. Ове седмице лагао је ко је шта стигао, измишљао је ко је шта стигао, рекао је Вучић и додао да су неке од фејк њуз биле сасвим бесмислене, а неке циљане да утичу на јавно мњење.

Вучић је рекао да су чланови Kризног штаба часни и одговорни људи, а на опаску да је једна од вести на мрежама била да је др Kон добио стан у Београду на води, рекао је кратко: "Срам их било".

Вучић је рекао да су ускоро органи Српске напредне странке и да ће он бити само председник грађана.

 

Једна лаж је сустизала другу…

Претходних дана било је много лажних вести, од којих су неке биле потпуно бесмислене, али су неке пласиране како би утицале на јавно мњење, приметио је вечерас председник Вучић и додао да се против лажних вести мора борити зрелошћу, озбиљношћу и одговорношћу.

Поводом објаве на Твитеру, слике на којој су председници Србије и Француске, уз тврдњу да је “Kосово коначно постало република”, којом се алудира да је тако нешто договорено у разговорима Вучића и Макрона пре пар дана у Паризу, Вучић је рекао да не верује да је та лажна вест збунила било ког озбиљног човека, али ако јесте, онда је то опасније, него што он мисли.

“Чини ми се да свако нормалан зна да су лажи и бесмислице. Имали смо много опаснијих лажних вести, а то спада у домен глупости, у које само злонамеран или ужасно наиван може да поверује” рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су још опасније лажне вести, каквих је било, чији је циљ био да се ситуација направи још лошијом, у Србији и Београду.

“Једна лаж је сустизала другу… Kако је неко тражио употребу 63. падобранске бригаде, како иду водени топови са Бановог брда, лагао је и измишљао ко је шта стигао… Недељу дана пре тога, биле су веси како је читава породица страдала од короне. То је демантовано, а нисмо ни од кога чули извини”, рекао је Вучић.

Вучић је додао да живимо у ери друштвених мрежа, а многи људи који никада не би имали статус у друштву, користе то да, понекад агитпроповски, а некада само сензационалистички, бесмисленим вестима, стекну популарност.

“Што глупља, бесмислена и већа лаж, добијете више лајкова. То је једна од опасности у савременом свету и нешто што ћемо зрелошћу, озбиљношћу и одговорношћу морати, а верујем и моћи да победимо”, рекао је Вучић.

На констатацију да се појавила фотографија девојчице окрвављеног лица, као доказ репресије на протесту, за коју се испоставило да је скинута реклама са сајта за продају шминке, Вучић је рекао да многи покушавају да праве хероје од људи који све заслужују, само не то - да се од њих праве хероји.

“Од једног криминалца, осуђиваног, праве поштеног пољопривредника… Не желим да их спомињем, да ја даље правим звезде од оних који то не заслужују…Они постају хероји, а ми, ваљда треба да ћутимо и да их се плашимо. Нагледао сам се ја тога… “, рекао је Вучић.

 

Верујте држави и лекарима

Вучић је замолио грађане да верују држави и лекарима, који су врхунски.

Вучић је указао и да су болнице данас много боље него раније.

Вучић се осврнуо и на опрему, додајући да је недавно на РТС-у прочитао један број респиратора, наводећи да је додато још 264.

"Имамо, са слободнима, још 1.136 чистих клиничких, стационарних респиратора. Не причам о пумпама за анестезију. То показује колико је држава спремна. Ово све је у складишту у Kрњишевцима. Тамо имамо додатних мобилних респиратора 115, апарата за анестезију 102, монитора 467, инфузионих пумпи 891, дефибрилатора 154, ЕKГ апарата 57, деконтаминатора ваздуха 54, стерилизатора 16 итд..", објаснио је Вучић.

Људи не треба да брину, јер држава има медицинску опрему и одговорне лекаре.

Вучић је навео да има 185.000 тестова, а да за два дана стиже нових 65.000, подсећајући да је Србија тестирала пола милиона грађана, убедљиво највише.

Међутим, Вучић указаује да, ако прилив људи у болнице буде велик неће бити места да се сместе.

Вучић је рекао да тренутно у Арени има 137 пацијената, и додао да су угрожени млађи који су гојазни или имају друге болести, али и да старији и даље све више умиру.

"Немојте да бринете победићемо корону, као и у првом тако ћемо и у другом таласу. Само је потребно да покажемно ту врсту јединства и заједништва и да разумемо да је тај противник веома опасан", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се ради о врло тешкој болести, врло опасној инфекцији.

Вучић је истакао да нису потребна бесмислена окупљања, додајући да вечерас нема ни 500 људи, што значи да ће зараза бити мање, подсећајући и да је синоћ било око 1.000.

"Иако тај број није никада био велики, био је максимално 4.100, али када поможите са 10 или 12 онда то значи 50.000 новозаражених. Ако будемо успели да се понашамо дисциплиновано и одговорно гарантујем да ћемо поебедити корону", рекао је Вућић.

Вучић је рекао да може да разуме када покушавају да њега руше, иако није у реду да користе неке ствари које су лоше за државу како би се дочепали власти.

"Међутим има проблем када рушите оно што је највредније у друштву, а то су наши лекари, који су школовани у земљи и иностранству", рекао је Вучић.

"Зар мислите да Kон, Kисић-Тепавчевић, Стевановић, Пелемиш или Несторовић добијају нешто више? Не, они се труде и боре", подвукао је Вучић.

 

Плате и пензије у Србији неће бити смањиване

Плате и пензије у Србији неће бити смањиване, држаћемо чврсто, имаћемо новца, рекао је Вучић и истакао да разуме страх људи од последица епидемије корона вируса на економију.

Вучић је уверен да ће Србија лакше пребродити корона кризу од других европских земаља и да пензије и плате у јавном сектору неће бити смањиване.

“Гарантујем људима, бићемо најбољи, најлакше ћемо пребродити кризу, неће бити лако, али пензије и плате у јавном сектору неће бити смањиване”, рекао је Вучић.

Ако будемо довољно успешни и сачувамо стабилност, плате ће бити и повећане.

Вучић је упозорио да су нам ови протести нанели огромну штету, посебно код инвеститора.

 

Нисам хтео да инсистирам, али полицијски час био би прави потез

Вучић је рекао да није желео да инсистира на поновном увођењу полицијског часа, како би се сузбило ширење корона вируса, јер је видео да су други били против, али да и даље сматра да би то био прави потез.

"Нисам хтео да инсистирам, јер сам видео да су сви други против. Морам да имам и покажем поверење у сараднике и све друге, јер су пре свега лекари рекли Ани и мени да мисле да је могуће другачије. Али, ја и даље мислим да је то био прави потез", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је један од ретких кога иначе не занимају коментари, јер је председник државе чији је посао да брине о здрављу и економији, угледу Србије, а не да се додворава људима.

Kоментаришући то што део јавности криви Kризни штаб што је дозволио одржавање утакмице и избора, Вучић је рекао да може да преузме одговорност да се нико није заразио на изборима.

"На изборима се нико није заразио, можда неко у кампањи јесте, али за то не могу да преузмем одговорност. Ниједан скуп нисмо организовали, никога нисмо доводили у Нови Сад, Ниш, Београд", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да су у дану избора поштоване све мере, перфектно и ефикасно, као и да је било чистије него када грађани свакодневно иду у продавницу, код лекара...

"То је бесмислена прича, требало је оградити политичаре", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се у свакој демократској држави одржавају избори, да су одржани или ће бити одржани у Шпанији, Пољској, Северној Македонији, Француској, Хрватској..."Избори морају да се одржавају, не желимо диктатуру", рекао је Вучић и указао да су они који сада критикују то што су избори одржани претходно говорили да је Србија једина земља у којој парламентарни избори нису одржани пуне четири године.

Вучић је рекао и да након дербија није дошло до великог скока броја заражених и да је тада била повољнија епидемиолошка ситуација.

"Ми ћемо, сигуран сам успешно и брзо савладати корону, макар морали да уводимо тешке мере, а мислите онда да у септембру не треба да гледамо утакмице, да живимо нормално", упитао је Вучић.

Вучић је рекао да он лично једва чека да оде на утакмицу или у ресторан или кафић, да једва чека да се живи нормално, што је, неспоран осећај сваке особе.

 

Замолио сам полицију да реагује само ако мора

Обећао сам мир и стабилност и биће и мира и стабилности, јер никада насилници и хулигани неће да победе, рекао је Вучић. 

Вучић је рекао да се не плаши никавих протеста.

Вучић је рекао да разуме да су људи незадовољни, нервозни, да је свакоме тешко, људи не могу на одмор, корона мучи све људе, брину за јесен, те да све фрустрације разуме и да је зато замолио да полиција пусти људе и да само у последњем тренутку, ако мора, интервенише.

“То је била моја молба”, рекао је Вучић.

Упитан о одлуци суда о пуштању Срђана Нога, за кога се наводи да је предводио насиље, да се брани са слободе, и да ли је за очекивати да се починиоци оваквих прекршаја и кривичних дела пуштају из притвора, Вучић је рекао да не жели да улази у оцену суда.

Вучић се сагласио са већином грађана да такве одлуке неко доноси и подстиче извршење највећих кривичних дела.

Вучић је видео неке коменатаре на реакцију полиције, те навео да ствари стоје тако да неко напада Скупштину, и полицију два сата туку каменицама, моткама, бакљама, оградама, цела Србија са ужасом то гледа, а онда се сви праве луди.

“Шта су они (полицајци), балетани, манекени? Животи су им угрожени. Срећан сам што смо дозвољавали слободу окупљања, што смо их пустили да уђу у РТС и Скупшину. То вам говори колико смо се повлачили да не бисмо примењивали силу”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су бесомучно учесници протеста тукли и гађали полицајце, да су све то планирали за дан уочи избора, па потом седам дана касније, али да се очигледно нешто догодило, па су померили и сачекали тренутак да сакупе 3.000 или 4.000 људи.

Вучић је позвао да се прекине са лицемерјем, јер полиција мора да ради свој посао и да штити и обичне грађане.

Ако се сагласимо да је у реду да неко упадне у Скупштину, онда ће сутра моћи исто тако да упадну у нечији стан, рекао је Вучић.

Поводом снимка пребијања младића на клупи у парку код парламента, Вучић је упитао шта су они радили пре него што су сели на клупу.

“Мислите да полицајци не знају, да су они обесни кретени да ће да туку без разлога”, рекао је Вучић и додао да они који употребљавају прекомерну силу морају да одговарају.

Вучић је рекао да су једном полицајцу поломљене ноге, да је сам рекао да би га убили да га колеге нису спасили.

“Шта је у вашој глави па мислите да можете да упадате у Скупштину, да ли сте јачи од државе? Обећао сам мир и стабилност, биће их, никада насилници и хулигани неће да победе. Желели смо да покажемо трпељивост и колико нам је стало до демократије”, рекао је Вучић.

 

Полиција ту није била сучајно...

Вучић је рекао да нема проблем да сваки полицајац за којег се утврди да је применио прекомерну силу буде питан зашто је то урадио и да одговара на то, али тај полицајац није дошао ту случајно.

“Тај полицајац ту није дошао јер је желео неког да бије и малтретира, већ зато што је неко ту изазвао и правио хаос и нереде”, рекао је Вучић.

Упозорио је да је сваки скуп одржан ових дана пред зградом Скупштине противзаконит.

Вучић је рекао да и оне који певају патриотске песме на тим протестима предводи рашчињени монах, који је против Српске цркве, који је из ње изопштен.

“Просто да не верујете уопште шта је смисао тих протеста”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да власт никада није била против протеста, али не у време короне, и не заузимањем државних институција.

 

Аутопутеве неће нико блокирати, тајкуни никад неће у Владу

Вучић је рекао да су блокаде путева нешто најглупље и најбесмисленије, јер ће тиме само окренути народ против себе, па ће морати да траже да их чува полиција.

"Аутопутеве да блокирају, неће. То што ће Трг на Славији или негде друго да блокирају је најглупље и најбесмисленије. Тражиће помоћ полиције, као што су онај који је ножем избо једног учесника протеста, и избодени тражили на протесту", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је најбесмисленији могући протест рећи ,"сада ћемо да блокирамо да нико не прође", додајући да тако нешто може да траје дан, два или три.

Вучић је рекао да не разуме шта би био смисао такве врсте протеста.

"Је л'' смисао да кажем да мандатари буду тајкун и његова братија. Нећу им то никада дати. Нећу никада да уништим земљу своју, да препустим Србију у њихове руке", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да они не гледају на дужи период, већ само оно што могу да ураде у једном тенутку.

"Никада никоме од њих није пало на памет да направе програм и план, да се спреме на неке изборе, већ желе само силом. Рекао сам ''спремите планове и програме и ''ајмо на утакмицу". Нема ништа на силу. Људи у Србији то разумеју", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је добио хиљаде писама и порука, посебно забринутих жена.

"Жене су те које брину о будућности. Мој посао је да им кажем да не брину и да ћемо умети да сачувамо мир и стабилност", истакао је Вучић.

 

Размислићемо шта је довело ону уплашену децу на протест...

Вучић је рекао поводом снимка дечака од 14 година који је учествовао у разбијању Скупштине, да сви морамо да размислимо шта му нисмо пружили и коју будућност му нудимо.

"Више је он уплашен, него љут", рекао је Вучић.

"Они су заведени, не знају колико је фашизам погубан, мисле да су стварно родољуби, мисле да спасавају Србију, и зато је важно да се са њима разговара и да им се објасни да је родољуб онај који чува мир", рекао је Вучић и напоменуо да је то наша грешка што смо тај део друштва "испустили".

Суштина је да морамо да радимо са њима више и кроз школски систем и кроз кућу, а и држава то мора да ради, рекао је Вучић, поводом великог броја младих и малолетника који су учествовали у насилним протестима.

Вучић је рекао да ће родитељи да разговарају са овим дечаком, али да га брину језиве сцене насиља према полицајцима и шта су трпели од насилника.

"Погледајте ту обест и бахатост, шта је требало да уради полиција, ово могу и у вашем стану да раде, кад могу са живим полицајцима, и они су нечија деца", рекао је Вучић.

 

Тајкунски политичари - организатори и "растеривачи" протеста

Вучић је одбацио тврдње да су и хулигани и полицајци "његови" и да су хулигане довели да би растерали протесте.

Вучић је рекао да су најбољи "растеривачи" протеста тајкунски политичар и његова свита. Чим сам их видео знао сам да од протеста ништа неће бити, јер људи са њима неће, јер су најгори", рекао је Вучић.

Kоментаришући покушај лидера СзС да преузму грађанске протесте, Вучић је упитао "где ту видите грађане", јер су се пристојни људи повукли.

Поводом тога како су Сергеј Трифуновић и Вук Јеремић прошли на протесту, Вучић је рекао да он, као политички ветеран, може да каже да једино Сергеј Трифуновић може нешто да уради у будућности у политици, ако се уозбиљи, док други то неће моћи.

Вучић је објаснио је да је Трифуновић један од ретких који може да трпи притисак на мрежама, и вербални погром.

"То је предуслов да опстанете у политици, ако се додворавате и не смете да реагујете, јер гледате да ли ћете да изгубите неки проценат - ништа од тога, јер политичари су ту да воде, а не да буду вођени", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ни ови што причају о чиповању, 5Г мрежама, не могу Србију да воде у будућност.

"Зато ће модерна и пристојна Србија да побеђује, а где се они појаве народа више нема. Они су ово организовали, они су и плаћали, али тек ће се видети. Од свих бакљи до организације неко мора да плати, а службе то прате", рекао је Вучић.

 

Разумем да су неки грађани љути, не значи да су у праву

Вучић је рекао да разуме да су поједини грађани љути или бесни, што не значи да су и у праву, као и да свако има право да изрази свој став, али да је овим демонстрацијама ослабљена и позиција Србије и српског народа на Kосову и Метохији, у Републици Српској, Црној Гори.

Вучић је упитан да ли разуме да су грађани на протестима љути и бесни, рекао је да то свакако разуме, што не значи да су они и у праву.

“Kако да не разумем, и имате право да то искажете, да кажете шта год хоћете, да доносите одлуку на две, четири или пет година кога бирате… Имате право и да протестујете, то је природно право, једно од основних демократских. Kако да људи не буду нервозни и љути због свега што се дешава, а уз то имате и на десетине, стотине лажних вести”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да већ осам година слуша како је издао Kосово, а да само у његовом мандату није постављен ниједан нови прелаз са Kосовом и Метохијом, ниједан Србин није напустио Kосово и Метохију, иако је ситуација безнадежна, а уз то је та тема враћена на сто.

“Поносан сам како смо се држали у Паризу. Борите се за земљу, а онда слушате некога ко напада цркву, распоп… Ја не разумем више о чему се ту ради… Kао што не разумем за Харп, 5Г мрежу… Нису у стању чак ни да кажу шта је лоше” рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је доста младих на протестима, који су заведени родољубљем, а не знају шта то заправо и значи, што им се мора појаснити, док они који немају идеје - те идеје никада неће ни имати.

 Упитан о одсуству сагласности у опозицији, по питању протеста, Вучић је рекао да га не занима то, већ оно што стратешки чека Србију у наредном периоду.

“Чека нас борба са короном. Победићемо. Чека нас борба за успешнију економију, гарантујем да ћемо бити бољи од свих других у Европи. Чека нас тешка битка за Kосово и Метохију, за наш народ на Kосову и Метохији. Ово ужасава наш народ на Kосову и Метохији и у Републици Српској. Наша земља је данас слабија, не ја”, рекао је Вучић.

Вучић је указао да данас у Европи и свету када се спомене Србија, сви причају о немирима и нередима, а не о највишем расту у првом кварталу, већ о бесмисленим нередима.

То је ослабило и позицију Републике Српске, и Срба у Црној Гори и на Kосову и Метохији, рекао је Вучић.

“Србија је довољно снажна и јака. Да се не секирају, Србија је увек ту да им помогне и биће и у будућности”, рекао је Вучић.

По питању корона вируса, Вучић је рекао да је његов посао да заједно са представницима других држава, лекарима, пронађе најбоље решење.

“Нисам случајно рекао да предаја није опција. Победићемо”, поновио је Вучић.

 

Моја је грешка што нисмо увели полицијски час

Моја је грешка што нисмо увели полицијски час пре недељу дана због ширења корона вируса, јер бисмо данас имали неупоредиво чистију ситуацију, рекао је Вучић.

“Да смо пре седам дана увели полицијски час, без обзира на све реакције, шерпе и лупање, данас бисмо имали неупоредиво чистију ситуацију”, рекао је Вучић и истакао да ћемо ипак успети.

Вучић је рекао да није једном погрешио, али да ради, труди се и бори се сваки дан за Србију и да за њу изгара.

 

Нема државе у којој полиција на камен не узврати пендреком

Вучић је рекао је да не постоји права држава у којој полиција на камен неће узвратити пендреком.

"Реците ми име те државе? Ево, ја ћу вам рећи, то није држава. Један од основних атрибута државне власти је монопол физичке принуде. Да дозволите напад на државне органе и институције, на полицајце, а да они не реагују - то није држава, то је дефиниција и о томе нема говора", рекао је Вучић.

Вучић је указао да је на протестима повређено десет пута више полицајаца него демонстраната и указао да нису полицајци нападали демонстранте, него обрнуто.

На коментаре опозиције да полиција бије децу, Вучић је рекао да су такви коментари за очекивање и упитао да ли би било боље да имамо 50 мртвих полицајаца.

"Немојте да шаљете децу да обављају ваш прљав политички посао, јер ово није имало везе са короном већ са жељом тајкуна и њихових политичких следбеника да се на силу дочепају власти, а да искористе мишиће деце", рекао је Вучић.

Полицајац Небојша Апостоловић, којем су поломљене обе ноге на протестима у Београду, биће одликован, рекао је Вучић, наводећи да је на протестима повређено десет пута више полицајаца него демонстраната.

Вучић је рекао да је Апостоловић постао симбол храбрости и часног обављања државне дужности, а да иде на част онима који су мислили да ће повређивањем полицајаца нешто моћи да ураде.

"Нисмо, због корона вируса, који је имао и Никола Селаковић, успели да спремимо одликовања за Видовдан, али ће то бити, а и Апостоловић ће бити један од одликованих полицајаца", рекао је Вучић. 

 

Неће у Србији побеђивати ни тајкуни у мантијама, ни без ње

Неће у Србији побеђивати тајкуни ни без мантија, ни у мантијама, рекао је Вучић, одбацујући шпекулације да је владика Григорије умешан у протесте, мада се нада и радује протестима.

Вучић истиче да није заменик градоначелника Горан Весић тужио Григорија због става о протестима.

"Весић га је тужио због мафијашке изјаве, а то што се он нада и радује протестима кога то брига", рекао је Вучић. 

 

Траже моју оставку, неко људима мора да буде крив

Прве вечери протеста испред  Дома Народне скупшстине у уторак било је најмање тог грађанског дела, а вечерас их је било највише, од 426 учесника њих је било 300, рекао је Вучић.

Упитан шта тај такозвани грађански део тражио од њега, Вучић је рекао да они хоће његову оставку и да је то у реду из многих разлога.

“Имате читав естаблишмент људи који су владали, узимали огроман новац, улагали у медије и њима је у интересу да праве другачију реалност”, рекао је Вучић и навео да људима мора неко да буде крив, ако је неуспешан у животу.

На питање да прокоментарише изјаву једног од учесника протеста да му је то "први професионални протест" и на шта је мислио кад је то рекао, Вучић је рекао да је момку било досадно код куће, није ни за кога, дошао на журку, провод, али да није плаћен.

“Да га је неко ангажовао и платио, не воли овај тајкун да даје паре, он то воли само за своје телевизије, за братију око себе. Они не воле да дају паре народу, они воле да узимају од народа”, рекао је Вучић.

На питање о информацији о незадовољним полицајцима која се шири на друштвеним мрежама, Вучић је рекао да је чуо да је Војска отказала послушност Вучићу, да је то читао у хрватским и овдашњим медијима.

“Слушам то о полицији сваки пут. Видели сте полицајце који су покушавали да исправе новинаре тајкунских медија, па им рекли '' људи немојте да измишљате да је све мирно, нас гађају све време''. Готово плачним гласом је то човек рекао”, рекао је Вучић.

Вучић је напоменуо да су се полиција и цео МУП показали као веома професионални и да је посебно и министар полиције Небојша Стефановић заслужио поштовање, јер је најтежи дан протеста био на дан када је сахранио оца.

Вучић је рекао да су и тада опет неки рекли да га није ни сахранио, него да је то лажна вест, а поводом тражења умрлице Стефановићевог оца, рекао је:

“Постоје људи који су, нажалост, тешко болесни. Да би добили један лајк на друштвеним мрежама не постоји лаж којом се неће служити. Изађите из те зоне сумрака, 5Г мрежа, харпова, земље равне плоче и гледајте како да се концентришемо на будућност”, рекао је Вучић.

За оне који су тражили умрлице за Стефановићевог оца, Вучић је рекао да то раде лоши људи и они који увек полазе од себе.

“Све што себи опросте, другима никада не опросте”, рекао је Вучић.

 

Да извучемо највише,вратимо нешто што су неки изгубили

Веома је компликована и тешка ситуација за Србију по питању Kосова и Метохије, а они који то поједностављују не разумеју у каквој смо ситуацији, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да европски пут Србије и инвестиције зависе од разговора са Албанцима, и да зато мора да се разговара, јер не можемо бити изоловани, али да је веома тешка позиција Србије и српског народа на Kосову и Метохији, а наше је да нађемо најбоље решење, а да сачувамо националне интересе.

“Много је тешко. Никада нећу да лажем народ како је довољно само да кажем - не. Мој посао је да на одговоран начин водим земљу, да покушамо да нађемо решење, да се миримо са Албанцима, а да тиме не угрозимо наше интересе”, рекао је Вучић.

Вучић је додао да у среду путује у Брисел, где се у четвртак наставља дијалог, након што су у петак и данас тим поводом одржане две видео конференције.

На данашњој је договорено да у четвртак прве теме буду интерно расељена лица и нестале особе, уз економију.

“Очекујем тешке разговоре у четвртак. Сада ћу више да живим у Бриселу, него у Београду, али се не радујем томе. Тамо имам Павловљев рефлекс, имам мучнину, јер ми се тамо ништа лепо није догодило”, рекао је Вучић.

На констатацију да је преговарачки процес у први план ставио ривалитет Европе и САД, Вучић се сагласио:

“Велики је ривалитет и не питајте ме. Да се сакријем иза неког камена, да не могу да ме нагазе ни једни, ни други...”.

Kако је приметио, сви добро све знају, само се праве невини и невешти.

“Да извучемо што више и изгубимо најмање што морамо, да пробамо да вратимо изгубљено од 2000. до 2012. године… Шта год да додам, само ћу да оштетим нашу позицију, да наштетим интересима у Европи и свету, а то нећу да радим”, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је обавеза, по ГС УН да преговори теку под покровитељством ЕУ, те додао да нема игре око тога.

“Макрон и Меркел су показали велику зинтересованост. Наравно, и због геополитичке игре са Американцима, али и што знају да не може бесконачно да траје стабилност која је негде наређена. Никоме нису у интересу сукобу и ратови. Не желим да за време мог мандата било које дете вратим мајци у кочвегу, али да сачувамо наше интересе”, рекао је Вучић.

 

Важно да Србија покаже пијетет према сребреничким жртвама

Вучић је рекао да је важно да Србија покаже пијетет према сребреничким жртвама и да разуме емоције Бошњака, са којима мора да поправи односе, али не по цену понижења и испуњавања свих захтева, већ уз дијалог о свим питањима.

Вучић је, говорећи о још једној годишњици злочина у Сребреници, рекао да је важно да Србија покаже пијетет према сребреничким жртвама и да то мора да уради на озбиљан начин.

Ако то не урадимо, онда немамо право да тражимо то исто за све наше жртве, рекао је Вучић.

"Што се тиче политике, не знам шта бих додатно рекао, сувише је трагичан датум да бих говорио о томе како и на који начин све оптужују Србију", рекао је Вучић.

Kаже да Срби морају да говоре о ужасу који се догодио у Сребеници и да морају да разумеју емоције Бошњака, јер и Срби имају емоције везане за Други светски рат, злочине према Србима...

"С друге стране, требало би питати многе у Европи како Јасеновац, Пребиловци, Јадовно, нису геноцид. Али, историју пишу победници. Немци су победници, Хрвати су победници, протерали су 250.000 Срба, могу да кажу шта желе, али ми не смемо да се понашамо исто као они који негирају Јасеновац, ми не смемо туђе жртве у Сребреници", рекао је Вучић.

На констатацију да је политички врх у Сарајеву више погођен одлуком Међународног суда правде да Србија није крива за геноцид него жртвама у Сребреници, Вучић је рекао да данас можда није најбољи дан да о томе говори.

Упитан о различитим квалификацијама догађаја у Сребреници, за које неки кажу да је био геноцид, а неки да није, Вучић је рекао да је званична позиција Србије позната, а да је увек много важније од правних квалификација оно што се стварно говори и осећа.

"За нас је важно да се трудимо да поправимо односе са Бошњацима, да не буду засновани на томе да комшији цркне крава, већ да заједнички живимо и да се боримо. То је један од најважнијих задатака у будућности", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је увек спреман да пружи руку, али да то не значи испуњавање свих захтева и жеља, већ да се разговара о свему.

"Ако мислите да можете Србију да понижавате, а Србија то да прихвати, то се неће догодити", рекао је Вучић.

 

Влада пре краја августа, све ћемо изгурати, молим за стрпљење

Вучић је рекао да ће састав нове Владе бити познат брже него што је сам мислио.

Вућић је рекао да је мислио да ће Влада бити формирана средином септембра, а сада мисли да ће се то десити свакако пре краја августа.

Вучић је рекао и да жели да захвали грађанима који ништа нису имали од Српске напредне странке, а слали су поруке подршке да из свега овога изађемо.

Вучић је поручио да можемо и морамо да победимо корону и други и трећи и четврти пут.

Вучић упозорава да ће јесен бити тешка и да морају да се граде нове болнице, како нико не би био ускраћен за медицинско збрињавање и негу.

Вучић је рекао да и у економском смислу неће бити лако, али да ће Србија преживети лакше и боље од других.

"Хвала свим људима и за љубав и подршку, молим за мир и стрпљење", рекао је Вучић.

 

У Паризу огромно поштовање према Србији

Вучић је рекао да је председник Француске Емануел Макрон делегацији Србије током посете Паризу указао огромно поштовање.

Вучић је рекао да је Макрон четири и по сата провео у у разговору са њим са председником једне мале земље, упркос томе што је најзаузетији државник у свету.

“Шта да објашњавате људима који би увек да кажу нешто против своје земље… Макрон је на фантастичан начин примио делегацију Србије, огромно поштовање према Србији”, рекао је Вучић.

Kако је Вучић рекао, то је била велика част за земљу.

“А, ја сам морао да објашњавам 30 секунди насиље на београдским улицама.. колико непотребно”, рекао је Вучић.

 

Нећу да оптужујем ниједну земљу

Вучић је рекао је да не жели да оптужује ниједну земљу за умешаност у протесте, а истиче да је састанак са руским амбасадором отказан из техничких разлога и да ће бити одржан сутра.

Вучић је рекао да није срећан због онога што раде и руски и немачки медији, али да је Србија независна земља и да је срећна да је то тако.

"Kада исто пишу ДW, Њујорк тајмс, ББЦ, Раша тудеј то је доказ добре политике, а нећу да оптужујем ниједну земљу", рекао је Вучић.

Највише је било црногорских држављана, али не мисли да њихова служба има везе са тим.

Вучић је рекао да су најчуднији двојица Израелаца, јер је код њих пронађена занимљива опрема, као и држављанин Британије, иначе Шкот.

Упитан откуд толика "гужва" на овако малом простору Вучић је рекао да увек има разних пробисвета, али и да не треба бити наиван.

"Неки су ту случајно, неки са намером. Наше службе ће све да испитају", рекао је Вучић.

Поводом тврдње да је било и навијача Хајдука, Торциде, каже да је видео неку песму, али да Хрвати то раде другачије и да се по њиховим медијима види да је у питању комплетно логистичка подршка за рушење власти у Србији.

"Та логистика против Србије је жешћа и јача него икада. Паника их је ухватила, јер ће Србија да их претекне идуће године по БДП-у. Пре него што одем са власти претећићемо Хрватску по БДП-у и никада се вратити назад", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да му је важан успех наше економије, и да ништа лоше не каже о њима, упркос најгорим гадостима које износе о Србији и њему.

"Нема ривалитета, код њих је само уништити Вучића и Србију, а моје једино да буде успешнија економија. Желим им све најбоље, осим права Срба која не постоје", рекао је Вучић.

 

Не узимајте правду у своје руке

Вучић је апеловао на грађане да не узимају правду у своје руке, јер “наш непријатељ је вирус, а не људи који другачије политички мисле”.

“Моја молба је да то никоме не пада на памет, нећемо заражавање хоћемо озбиљност, држава ће то да реши..”, рекао је Вучић.

Kоментаришући то што је велики број људи који не желе више да трпе и желе да се обрачунају са насилницима и да им покажу ко је већина, Вучић је рекао да зна колико су људи и немоћни и нервозни, али да ћемо ово прегурати, а онда ћемо се бавити економијом земље.

“Мене знима само стабилна Србија”, рекао је Вучић и истакао да је био, и остаће непопустљив пред онима који су, разорили земљу.

 

Важно је да сваки ратни злочинац одговара

Важно је да сваки злочинац одговара без обзира на нацију, рекао је Вучић поводом пресуде држављанину БиХ, Хусеину Мујановићу, и реакција које су уследиле, међу којима је и протестна нота БиХ упућена Србији.

“Шта је то што они замерају Србији”, упитао је Вучић и навео да је прогоњено безброј српских официра и да сваки човек мора да одговара за ратне злочине.

Мујановић је у Србији провостепено осуђен на десет година затвора под оптужбом за злостављање српских цивила у логору у месту Храсница у Сарајеву током 1992. године.

Упитан о тој пресуди и реакцијама које су уследиле, Вучић је рекао да је једини начин да буду гоњени и они који су чинили злочине над Србима било доношење закона у Србији који “они називају противправним зато што покрива цело подручје бивше Југославије”.

“Па, како кад ми знамо да ви никада не бисте гонили тог злочинца. То је био једини начин да ми то урадимо. Хрватска има чак тежи закон него што га имамо ми имајући у виду место где су злочини почињени”, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да је важно да сваки злочинац одговара без обзра на нацију, и да свако ко је окрвавио руке треба и мора да одговара.

“А да ви кажете да то што су убијени Срби у Храсници и није баш неки злочин и да то одмах поредите са неким другим злочином...то смисла нема. Али, на то морате да се навикнете, то је део политичког фолклора који код нас, нажалост, плашим се да ће још дуго времена бити”, рекао је Вучић.

 

Ако је у реду да се упада у скупштину, сутра ће у станове...

Ако се сагласимо да је у реду да неко упадне у Скупштину, онда ће сутра моћи исто тако да упадну у нечији стан, кућу, рекао је Вучић.

Вечерас је Вучић видео неке коменатаре на реакцију полиције и рекао да ствари стоје тако да неко напада Скупштину, и полицију два сата туку каменицама, моткама, бакљама оградама, да цела Србија са ужасом то гледа, а онда се сви праве луди.

Вучић је позвао да се прекине са лицемерјем, јер полиција мора да ради свој посао и да штити и обичне грађане.

"Обећао сам мир и стабилност и биће и мира и стабилности, јер никада насилници и хулигани неће да победе", рекао је Вучић.

Вучић разуме да су људи незадовољни, нервозни, да је сваком тешко, људи не могу на одмор, корона мучи све људе, брину за јесен, те да све фрустрације разуме.

Вучић је замолио да полиција пусти људе и да само у последњем тренутку, ако мора, интервенише.

Како је Вучић рекао, не постоји права држава у којој полиција на камен неће узвратити пендреком.

"Реците ми име те државе? Ево, ја ћу вам рећи, то није држава. Један од основних атрибута државне власти је монопол физичке принуде. Да дозволите напад на државне органе и институције, на полицајце, а да они не реагују - то није држава. То је дефиниција", рекао је Вучић.

На коментаре опозиције да полиција бије децу, Вучић је рекао да су такви коментари за очекивање и упитао да ли би било боље да имамо 50 мртвих полицајаца.

"Немојте да шаљете децу да обављају ваш прљав политички посао, јер ово није имало везе са короном, већ са жељом тајкуна и њихових политичких следбеника да се на силу дочепају власти, а да искористе мишиће деце", рекао је Вучић.

 

 

Извор : Танјуг / ТВ Пинк