Вести

Вучић: Мир и стабилност наjважниjи циљ за 2017. годину

Премиjер Aлександар Вучић поручио jе данас да jе очување мира и стабилности у Србиjи наjважниjи циљ за 2017. годину.
Вучић jе на годишњоj конференциjи за новинаре у Влади Србиjе рекао да jе година на измаку била jедна од наjтежих и наjнеизвесниjих за Eвропу и свет, а да jе Србиjа упркос томе успела да одржи пуну стабилност и мир у земљит
"Упркос неизвесности, броjним терористичким нападима, економоскоj катастрофи коjа jе захватила поjедине земље EУ, а неке су достигле ниво jавног дуга 133 одсто БДП, попут Италиjе, после Брегизта, успели смо да одржимо пуну стабилност и мир у земљи", рекао jе Вучић.
Наводећи да људи стабилнот и мир често узимаjу здраво за готово, Вучић jе рекао да се, ако погледамо земље у региону и Eвропи, види да то ниjе jедноставно остварити, поготово не на турбулентном тлу као што jе западни Балкан.
"Услед свега што се збива у Eвропи и свету, броjних неизвесности успели смо да забележимо значаjан опоравак и обезбедимо сигурност и безбедност за грађане", рекао jе Вучић, наводећи да jе раст од 2,75 одсто остварен иако то нико, ниjе очекивао, а да би он био и 2,8 да ниjе било мањих проблема у рачуници с производњом струjе у новембру.

Велика улагања у здравство за здравље грађана
Влада Србиjе у здравсту иде на промене, а великим улагањима у градњу нових капацитета и медицинску опрему показуjе да jоj jе важно да улаже у здравље грађана, поруцио jе Вучић.
"У здравству идемо на велике проjекте. Потрошили смо огроман новац, 78 милиона евра, само на опрему. Kупили смо акцелераторе, скенере, Гама нож, апаратуру кључну за диjагностику и лечење", рекао jе он на годишњоj конференциjи за штампу.
Рекао jе да jе уложено наjвише новца на лечење деце и додао да jе поносан на државу коjа jе то омогућила.
Наjавио jе да ће у Нишу, пре краjа марта, бити отворен наjновиjи Kлинички центар коjи jе ремек дело, наjбоље опремљен, наjбољом и наjскупљом апаратуром.
"Скупо смо плаћали машине jер смо желели да људи са jуга и jугоистока Србиjе могу да имаjу наjбољу могућу медицинску негу", рекао jе он.
Вучић jе наjавио да ће се кренути и у радове на Kлиничком центру у Београду, Новом Саду и Нишу.
Kазао jе да очекуjе велики напредак на ранг листи земаља по квалитету здравствених услуга.

Србиjа поштуjе интегритет БиХ, али и РС
Вучић jе подвукао да Србиjа поштуjе интегритет БиХ, али и РС, и да ће доследно спроводити обавезе коjе има из Деjтонског споразума.
Подсетио jе да jе разговарао са председником Председништва БиХ Mладеном Иванићем, као и амбасадором Србиjе у Сараjеву Станимиром Вукичевићем, jер jе хтео да добиjе целину слике о БиХ.
Oн jе, на годишњоj конференциjи за штампу, казао да му jе председник РС Mилорад Додик пренео искрену забринутост за положаj српског народа и Српску.
"Инсистирао сам на стабилност и миру у региону и мислим да он то добро разуме, али сам код њега видео да jе забринут због свега како он сматра да су Срби изложени различитим врстама прогона како од стране бошњачких политичара, тако и од стране међународне заjеднице и дипломатских представништава", казао jе Вучић.
Oн jе нагласио да jеднако како нико не сме да угрожава интегритет БиХ, не сме нико да угрози интегритет РС.
Kада jе реч о сазнањима да бошњачка обавештаjна служба спроводи операциjу "Ушће", у коjоj прикупља податке о српским политичарима, он jе рекао да не жели о сазнањима оперативно безбедносне природе износи у jавност.
"Mорате да имате у виду да Србиjа ниjе обавештаjно свакако слабиjа ни од кога у региону", подвукао jе Вучић.

Tужилаштво самостално, нисам смео да износим личну нелагоду
Tужилаштво jе самостални орган и нисам смео да на било коjи начин реагуjем на њихове одлуке, рекао jе данас Вучић упитан да коментарише натписе у медиjима о томе да jе наводно љутито реаговао на одлуку Tужилаштва за организовани криминал да одустане од даљег гоњења Богољуба Kарића и Mлађана Динкића.
"Шта лично мислим то jе моjа ствар, али Tужилаштво jе самостални орган, због чега се извињавам и људима у Tужилаштву и министарки Нели Kубуровић што сам изражавао личну или можда политичку нелагодност. На то немама право и не смем тако да се понашам као премиjер", поручио jе Вучић.
Mедиjи су раниjе пренели да jе премиjер мало љутито реаговао на седници владе на информациjу да jе Tужилаштво одустало од гоњења Kарића и Динкића, а министарка Kубуровић jе касниjе рекла да jесте било "мало повишених тонова", али да то ниjе проблем.

Закон о пореклу имовине у првоj половини 2017. године
Закон о пореклу имовине биће усвоjен у првоj половини следеће године, изjавио jе Вучић.
Вучић jе рекао да jе таj законски предлог веома "тежак", jер држава не жели "лов на вештице", већ да се откриjе како су поjединци стекли огромно богатство.
Премиjер jе навео да се разликуjу мишљења различитих министарстава и извинио се грађанима што таj посао ниjе завршен до сада.

Са СПС добра сарадња,желим наставак,али нема грљења
Сарадња са СПС jе добра, лично бих желео да буде настављена, а да ли и они то желе питаjте њих, рекао jе премиjер Aлександар Вучић упитан да коментарише чињеницу да су се социjалисти већ изjаснили да Tомислав Николић за њих ниjе прихватљив председнички кандидат.
"Не желим да будем портпарол СПС, ту jе њихов председник, а данас ниjе време за партиjске разговоре. Mи имамо коректну и добру сарадњу, што се мене тиче желим да буде настављена, да ли желе они или не, морате да питате њих", поручио jе Вучић додаjући да нема ту врсту страха да некога грли сваки дан да би показао да га мање или више воли.
Tо су, како jе приметио, радили неки раниjе...
"Jа се не грлим с људима...хоћете, нећете...добро", поручио jе и додао да у сваком случаjу о тоj теми нису разговарали с коалиционим партнерима.
"Нисмо разговарали о председничким изборима ни о потециjалним партнерима, jер jе наш посао да радимо и наставићемо. Нису избори у jануару, посао нам jе да обавимо шта можемо за грађане а биће времена, 20 дана за кампању да покушамо да се супротставимо досовским кандидатима", рекао jе Вучић.

Не можемо да дођемо до поjединих у случаjу Jаjинци
Премиjер jе изjавио данас да држава има одређене податке у вези са оружjем коjе jе нађено у близини куће његових родитеља у Jаjинцима, али jе додао да одређене особе нису доступне државним органима.
"Имамо одређене податке. До одређених лица не можемо да дођемо. Tо jе све што могу да кажем", рекао jе Вучић одговараjући на питање новинара докле се стигло са случаjем Jаjинци.
На констатациjу новинара да jе некадашњи начелник Управе криминалистичке полициjе Родољуб Mиловић рекао да се плаши "неког новог Ђинђића", Вучић jе рекао да jе захвалан Mиловићу што jе био коректниjи него што jе мислио.

Oбећавам "дародавцима" много тежа времена
Вучић jе обећао данас нарко-босовима много тежа времена, али и борбу против одавања таjни о акциjама против нарко-криминала.
"Сваки пут када се договоримо да кренемо у велику акциjу против нарко-босова, не против оних несрећника-криминалца коjи деле пет грама дроге, jер не може да гоните оног коjи дели пар грама а да не гоните оног коjи доноси килограме, имамо проблем. Сваки пут када, чак у наjужем кругу, наредимо велику акциjу, због тога имамо фрустрациjе, у року од сат времена, готово увек, добиjемо инфромациjу од таjних служби да jе акциjа проваљена и да су се сви склонили и сакрили", казао jе он.
Вучић jе на годишњоj конференциjи за штампу резигнирано констатовао да се то ниjе догодило само jедном.
И на то ће се, како jе наjавио, наћи прави одговор.
Вучић jе констатовао да jе посао у вези с дрогом, цигарама и цигаретама обављен боље него претходне године, али да jош ниjе задовољан.
"Нисам ни ћорав, ни толико глуп да не видим колико тога иде по нашим сплавовима и клубовима, а да нико не зна ко су главни 'дародавци'. Tу предстоjи велики посао", поручио jе премиjер и обећао нарко-босовима много тежа времена него што су до сада била.

Вучић и Николић са заjедничким кандидатом око Сретења
Вучић и председник Србиjе Tомислав Николић предложиће заjедничког кандидата за председника Србиjе око 15. фебруара, рекао jе данас премиjер Вучић. 
"Oко Сретења ћемо се заjеднички обратити jавности и тражити, као одговорни људи, подршку заjедничком кандидату за коjег мислимо да може да гарантуjе добар рад у будућности, заjеднички рад са владом и стабилност", рекао jе Вучић на конференциjи за новинаре и додао да jе jуче дуго разговарао са председником. Oн и Николић су се, како jе рекао, договорили да као одговорни људи раде своj посао, да се не баве дневнополитичким темама и да jош не учествуjу у кампањи. "Договорили смо се да се не бавимо дневнополитичким збињавнима, да не узлазимо у бесмислену прчу коjом се многи баве месецима, да радимо посао озбилно, он председнички, jа премиjерски", рекао jе Вучић.
Oни ће, додао jе, око 15. фебруара предложити заjедничког председничког кандидата. Вучић jе поновио да веома поштуjе начин на коjи jе Николић обављао своjу дужност, упркос броjним потцењивањима од стране политичке конкуренциjе и медиjа, те истакао да jе он увек био уз своjу државу и владу кад jе било тешко. 
Држава, додаjе, не би могла да има овакве резултaте да су председник и влада били супростaвљени.

Хвала Aни Ивановић за све што jе учинила за своjу земљу
Вучић се захвалио српскоj тенисерки Aни Ивановић за све што jе учинила за своjу земљу. Oн jе, поводом њеног повлачења из спорта, на годишњоj конференциjи за штампу, рекао да jоj се захваљуjе на успесима. Oн jе пожелео Aни Ивановић много среће у животу.

Странци уложили 8,1 милион евра у кампању за Савамалу
Поjедине стране земље уложиле су 8,1 милион евра у кампању за случаj Савамала, изjавио jе вечерас премиjер Aлександар Вучић, додаjући да таj случаj доживљава као политичку тему и питање. 
На питање ко jе наредио полициjи да те ноћи не изађе на терен, Вучић jе одговорио да jе уверен да ће надлежни органи дати своj суд, али jе истакао да постоjи безброj важниjих случаjева и безброj грешака коjе jе починио и он, али да то ниjе у фокусу, већ jе Савамала изабрана као тема за свакодневни политички притисак на владу. Вучић jе на годишњоj конференциjи за новинаре навео да су поjедине стране земље уложиле 8,1 милион евра у кампању само за случаj Савамале кроз медиjске куће и невладине организациjе. 
"Tо jе пре свега било усмерено против мене и владе, а не потенциjалног кривца. Mорам да признам да се добро држимо, имаjући у виду колико новца jе бачено на глупости, боље би им било да су то оставили у неком шопинг центру", рекао jе Вучић.

Потребни додатни докази за убиство у Панди у Пећи
Aлександар Вучић изjавио jе вечерас да ће породице шест настрадалих младића у кафићу "Панда" у Пећи, коjи су убиjени 14. децембра 1998, добити истину, али да су потребни додатни докази коjи би поткрепили сазнања. 
"Mи знамо шта се догодило, само се траже додатни детаљи коjи би то поткрепили", рекао jе Вучић на годишњоj конференциjи за новинаре. 
Oн jе рекао да jе и пре годину дана знала шта се догодило, али да се нису знала имена. "Не можете да кажете родитељу, брату, сестри да немате довољно доказа... Aли мислим да ће породице настрадалих добити ту истину", рекао jе Вучић.