Вести

ВУЧИЋ: КРАГУЈЕВАЦ ПРАВИ ГРАД ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ,НАДАМО СЕ НОВИМ УЛАГАЊИМА

Председник Републике Србије Александар Вучић, који је присуствовао свечаном обележавању почетка градње погона немачке компаније "Wacker Neuson", поручио је да је Крагујевац прави град за инвестиције, јер је увек био град индустрије, и позвао и друге компаније да улажу у највећи град Шумадије.

"Немачка мудрост каже да је лако започети, али да у истрајности лежи уметност, односно успех. Наш прелепи Крагујевац, срце Шумадије, одувек је био град индустрије, неретко генератор развоја Србије и нема бољег места за домаћина вашој компанији од Крагујевца", поручио је Вучић.

Подсетивши да је немачка компанија "Wacker Neuson",  прешла дуг пут од оснивања до данас, када се њеним акцијама тргује на Франкфурсткој берзи, Вучић је рекао да живи за дан када ће Србија имати много породичних компанија, које ће бити лидери у различитим индустријама.

"Надам се да ће и други инвеститори додатно да се заинтересују за улагање у Крагујевцу", рекао је Вучић додајући да фирме препознају радну етику нашег народа и да се наша земља тиме налази у друштву оних за које смо мислили да су много испред нас.

Вучић је додао да компанија планира да настави пројекат дуалног образовања са крагујевачким школама, уз подсећање да готово нико није веровао у тај пројкеат, када је полако увођен у Србији.

Вучић је указао да немачке компаније у Србију увек доносе вишевековно искуство, огромно знање и велики капитал.

"Број запослених данас овде је већи од 600, а очекујем и надам се да ће да их буде преко 1.000, па и више када буду донели одлуку о новом производном погону", рекао је Вучић и додао да је држава дала субвенције од 1,6 милиона евра за овај нови погон, чиме помаже запошљавање 200 Шумадинаца, Крагујевчана, што даље води већим приходима града, индустрији, извозу.

Вучић је истакао и да је Немачка убедљиво први партнер Србије, са 6,5 милијарди евра трговинске размене прошле године.

"За нас је важно да имамо више оваквих, немачких компанија, јер су велики извозници", навео је Вучић.

Вучић је додао да је за сам Крагујевац важно да се шири научна база, да имамо све више развојно истраживачких центара у том граду.

Вучић је поручио Крагујевчанима да пепео одлази у историју и да држава улаже 18 милиона евра у замену котлова на угаљ, котловима на гас, као и уклањање пепелишта, што за њих значи чистији ваздух, бољи животни стандард.

Вучић је додао да крећу радови на северној магистрали обилазнице око Крагујевца, али да постоји проблем око цене, јер цене грађевинског материјала, сировина, расту због кризе.

"И зато је важно да позовемо немачке инвеститоре да улажу у Србију, јер то не само што доприноси убрзаном расту наше земље, већ и ми додатно учимо и добијамо знање на највишем нивоу. Хвала вам што улажете у Србију, а ми чекамо одлуку о градњи додатног погона на 30.000 квадрата", рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг