Вести

ВУЧИЋ: КОСОВСКО ПИТАЊЕ

Србија и Балкан реаговали су, на посету Косову, на исти начин. Онај који је Константиновић, у „Филозофијипаланке“, на коју се сви позивају, али, изгледа да је ретко ко и стварно прочитао, назива „гледањемпреко плота“, које је, увек, израз страха да се неко суочи са самим собом.

Зато су и коментари ништа више него “памфлетизам”, чија је основна одлика, опет поКонстантиновићу, да се обрачунава у име неке већ дате, непромењиве и вечне “истине”.

За део Србије и за регион, те “истине” су одавно постављене, и не дозвољава се никакво њиховоревидирање, било каква промена, скретање са унапред утврђеног правца.Србија је, за регион, увек “крива”, увек “жели да ратује”, увек да се шири на рачун других, или, како јеобјављено у једним регионалним новинама, да “освоји Балкан”.

То што сам јасно рекао да желим да “освајамо” лаптоповима, знањем, књигом, оловком, и то неБалкан, већ будућност, мирно је занемарено.Баш као што је, у Србији, део јавности прешао преко чињенице да је, током посете Косову, јаснонаправљен дисконтинуитет са Милошевићевом политиком, и да је речено да нећу битке, оружје, уз јаснупоруку “не тражите то од мене, не тражите то ни од себе, искључите то као опцију, као решење, излаз”.

Не уклапа се то, у унапред постављену истину, једног дела Србије, по којој сам ја априори лош, априориза рат, априори део “Милошевићеве великосрпске хегемонистичке политике”.Зато “коментатори”, пишући своје памфлете, тако јасно прескачу све делове који им не одговарају,који нарушавају њихову “истину”, и који се не уклапају у “мит” о “злом Вучићу”.

И ту је негде основни проблем. Моја политика је политика против митова и вечних истина, а са другестране су они, и слева и здесна, и квазинационалисти и квазиграђанство, који живе на митовима и од њих.Матрица је иста, разрада је другачија, али је закључак опет исти.За једне сам издајник Србије, за друге - правде и демократије. И када за Србе са Косова врло јаснотражим права, а не територију, договор и компромис, а не рат, то не одговара ни једнима ни другима.

И када по хиљадити пут изговорим реч “мир”, најеже се, ти из истих шињела, и крену са памфлетима. Једнизато што би стварно волели рат, други зато што не могу да прежале што, баш ја, тај рат никако не желим.

Када томе додамо да је, за све њих, по истој паланачкој поставци, много важније да њиховпротивник не успе, него да се заиста постигне решење, негде смо заокружили реакцију те памфлеташкезаједнице.

С друге стране, иста митолошка поставка постоји и у региону. Србија је, по том миту, главни кривац и удвадесетом и двадесет првом веку, увек крвава, насилна, злочиначка.Зато би они, заиста, волели, да ја понављам, попут Милошевића, да ни оружане битке нису искључене. Иволели би да сам његова политичка реинкарнација, са истом поставком, истим циљем и истим начином дага остварим.

Зато и чују само оно што би волели да чују, а не оно што је заиста речено. Зато што им не одговараСрбија која је нормална, Србија компромиса, Србија која своје место у свету хоће да нађе радом изнањем, а не оружјем.

Зато би им чист севап био да преговори пропадну, да ми и Албанци дохватимо пушке и ножеве, даотпочнемо рат, истребимо једни друге, и докажемо мит.

На паланачком Балкану, и даље важи златно правило - да комшији цркне крава.А посебан проблем је ако он ту идеју одбије. Ако проба да нађе лек, и за себе и за друге, ако пожелипромену, ону због које ће постати бољи, успешнији, јачи.Ако понавља, “мир, мир, мир” и “договор, договор, договор”, и “компромис, компромис,компромис”. И чак ако и све ради, баш у складу са својим речима, не вреди. Утврдиће му лоше намере,причаће како лаже да би “нас све заварао”, тражиће неку “заверу”, лош заплет... Све да ни случајно неби морали да признају да им је мит погрешан.Да не би морали да се баве собом и сопственим промашајима.Да би увек имали “дежурног кривца”.И у потрази за њим, митолошкој, и они, баш као и неки у Србији, стигли су до свог “златног руна”. Доонога ко је, априори, и без обзира на намере, речи и дела, главни узрок њихове паланачке беде.

Стигли су до Србије будућности, до јаке, успешне, модерне земље која држи до своје речи, којаникоме не прети, која хоће мир, која воли и уме да ради, а не да ратује, која никога не мрзи, која желида помогне - и себи и другима, која води рачуна о својим интересима, не газећи интересе других, којажели развој, фабрике, послове, повезивање региона, и сва права, за све људе, било где на Балкану.

Стигли су до ње, зато што она руши мит, прави здраву конкуренцију, елиминише паланку и памфлет као стили уводи принцип самоодговорности, принцип бављења самим собом, тако супротан оном гледањупреко плота.

Она им је крива. Јер је превише тога, митолошки усађеног, успела да промени.А замислите размере њихове панике, када знају да су, такве промене, супротно учмалости иустајалости паланци, незаустављиве. И нема тог плота преко кога неће да пређу.То их и плаши, највише. И оне с ове, и оне с оне стране наших балканских плотова.

То што је почело. Ново време и нова ера за читав Балкан и за Србију. Време права, рада, мира идоговора. Време које укида њихове плотове. У којем свако нешто добро може да добије. Да имакорист.Управо зато, најлековитије за Србију, било би да Срби и Албанци, ма кад, постигну договор и реше својепроблеме заувек.

После извесног времена, можда и сви ови у својим паланачким поставкама схвате да су изгубилибудућност због страственог и патолошког односа према прошлости, као и мржње која им је осталаједини хранитељ.

 

 

Александар Вучић

 

 

Извор: Блиц