Вести

ВУЧИЋ: "KОРОНА ВИРУС ДИПЛОМАТИЈА" НЕЋЕ ПРОМЕНИТИ ПУТ СРБИЈЕ

Иако је Београд тражио и добио помоћ од Кине да би заштитио своје грађане од епидемије КОВИД-19, тзв. "корона вирус дипломатија" неће утицати на опредељење Србије да се прикључи ЕУ, рекао је председник Србије Александар Вучић у ауторском тексту за амерички портал "U.S. News & World Report".

Према писању Вучића, Србија је без основа критикована зато што је, као и све друге земље, тражила помоћ тамо где је најбрже може добити, а добила је најпре од Кине, а потом и од Русије, да би тек након тога стигла подршка и из ЕУ.

У тексту се подсећа да је средином марта ЕУ изненада увела ограничења на извоз виталне медицинске опреме у земље које нису чланице, што је Србију, која је одавно кандидат за пуноправно чланство у ЕУ, довело у ситуацију да хитно потражи помоћ на другој страни.

Истовремено, Кина која је полако излазила из епидемије, имала је вишкове медицинске опреме и није ускратила помоћ и стручну подршку ни Србији, али ни другим земљама на тлу Европе, што је логично с обзиром да се вирус муњевито и драматично ширио по свету, додаје председник Србије.

Србија је са захвалношћу дочекала кинеску помоћ и стручњаке који су, наоружани искуством из вишемесечне борбе са вирусом у Вухану, најбоље могли да помогну да се заустави ширење смртоносне заразе, наводи се у тексту и додаје да Србија неће одступити од својих стратешких приоритета, политике европских интеграција са циљем да постане пуноправна чланица ЕУ.

 

 

 

Извор: Танјуг