Вести

ВУЧИЋ: КОМПАНИЈА ГРУНЕР ВАЖНА ЗА ЦЕЛУ СРБИЈУ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, у Власотинцу, током обиласка новог погона немачке компаније Грунер, где раде и ђаци у оквиру дуалног образовања, да је важно да научимо децу да једнако раде колико и уче, јер ће онда Србија имати будућност.

У новом погону производиће се релеји за реномиране аутомобилске брендове, а председник Вучић је обилазећи фабрику констатовао да има пуно радница и истакао да су жене у тој области познате по прецизном раду.

Председник Вучић разговарао је и са ђацима за смер индустријски механичар, који ту раде три дана недељно.

 

"Мени је Шимон Перез рекао - тек када вам деца са 14 година науче да једнако раде колико и да уче и када ми старији који смо завршили факултете будемо једнако учили колико и радили, моћи ћемо да рачунамо да имамо будућност. Ово је једини начин да успемо нешто", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да Техничка школа у Власотинцу представља предност у том месту у односу на све друге.

"Зато они (ђаци) могу да рачунају на посао чим заврше школу", истакао је председник Вучић и додао да је Грунер примио на посао 45 свршених ђака школе.

 

Председник Вучић разговарао је са седамнаестогодишњим близанцима Николином и Николом који су недељу дана након завршетка школе добили посао и посебно похвалио девојчицу која је била ђак генерације на смеру "индустријски механичар".

Председник Вучић изразио је велико задовољство што их је упознао, а они су му пренели да су родитељи поносни на њих, да су сада у кућу стигле две нове плате и да се то већ одразило на кућни буџет.

Председник Вучић је њима и ђацима на пракси пожелео срећан рад и пожелео успех у будућности.

 

 

Још 200 радних места, даћемо веће субвенције за нове фабрике

Председник Вучић изјавио је да ће бити отворено 200 нових радних места и најавио да ће држава Грунеру обезбедити простор и дати још веће субвенције ако отворе још неку фабрику у Србији.

Председник Вучић рекао је да је трећи пут у компанији Грунер и да сваки пут има добре вести за грађане.

"Нова фабрика ће бити важна не само за Власотинце већ и Јабланички округ, југ земље и целу Србију", истакао је председник Вучић.

Истакао је да му је драго што чује да су дуално образовање и ђаци који се школују важни за производњу Грунера у Србији и додао да ће Техничка школа у Власотинцу постати један од четири велика тренинг центра за целу Србију.

 

"Одатле ћемо имати људе не само за Грунер већ и многе друге фабрике на југу Србије. То су ствари које доносе велике промене и нешто лакши живот овде", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће ове године трговинска размена Србије и Немачке прећи 7,2 милијарде евра и додао да је само у првих осам месеци остварена размена вредна 5,4 милијарди евра.

Председник је рекао да ће ово бити апсолутно рекордна година када је реч о размени са Немачком, пошто је досадашња највећа размена била 6,4 милијарде евра.

Председник је навео да је сада у Србији однос увоза и извоза са Немачком 82 одсто на страни Немачке.

"Имамо велику размену захваљујући Грунеру у бројним другим немачким компанијама. То је за нас велика и важна ствар, ово чини напредак Србије, тек када људи имају посао могу да остану у Власотинцу", истакао је председник Вучић.

 

Председник Вучић рекао је да грађевински радници и мајстори са југа Србије раде у целој земљи, али и иностранству и да једино када имају посао у Власотинцу ту могу да остану и планирају своју будућност у Власотинцу.

"Видео сам много вредних жена и мушкараца, и из Лесковца и Гаџиног Хана, који у овој фабрици представљају Србију. Дали смо субвенције Грунеру нешто мање, али када буду отварали опет неки нови погон, даћемо и више", рекао је председник Вучић.

Захвалио је представницима компаније што нису тражили веће субвенције.

Још толико да сте тражили добили бисте, поручио је председник Вучић и замолио компанију да мало повећа плате радницима, уз обећање да ће им држава наредног пута дати веће субвенције.

 

Председник Вучић напоменуо је да Грунер има већу фабрику у Србији него у другим земљама, као што су Тунис и Индија и другим.

Председник је захвалио радницима Грунера што су се добро показали, због чега је и немачка Бизерба направила фабрику у Ваљеву.

Председник Вучић рекао је да Немци кажу једни другима каква искуства имају и онда праве нове фабрике у нашој земљи.

"Мало повећајте радницима плате", поручио је председник Вучић руководству Грунера и добио велики аплауз од радника.

 

"То је моја молба, а ви од нас следећи пут узмите мало веће субвенције, ако можемо такав договор да направимо, додао је председник Вучић и пожелео Грунеру да дуго остану у Србији.

Додао је да је држава дала за нови погон 773.000 евра субвенција.

Председник Вучић рекао је новинарима да су у Власотинцу плате биле 238 евра, а дошле на 437 евра у просеку, што је мало, али доста више него пре 10 година.

"Зато сам рекао да нам је потребна једна велика инвестиција, РНД центар у Лесковцу, који би подигао плате", навео је председник Вучић.

 

 

Држава ће бити уз Србе на Косову и Метохији, предстоје им тешка времена

Председник Вучић поручио је да ће држава бити уз Србе на Косову и Метохији, који су показали да не желе да слушају ни Аљбина Куртија, ни друге, већ себе и своју савест и желе да се поштују њихова права.

Председник Вучић рекао је, на питање да ли ће после 31. октобра кренути одузимање возила Србима који их нису пререгистровали, да се на то не може очекивати реакција међународне заједнице, јер ће сви у Квинти рећи да су против тога и да су тражили од Приштине одлагање, али да је Курти био против.

 

"Тешко време предстоји за наш народ, и било би сумануто да сада предвиђам било шта. Бићемо уз Србе на Косову и Метохији, који су показали да не желе да слушају ни Куртија, ни друге, већ себе и своју савест, желе да се поштују њихова права", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић указао је да су на северу Косова само два лица пререгистровала своја возила, а Приштина је очекивала 7.000.

 

Надам се договору око Украјине, а не видим га, плашим се да ће бити само горе

Председник Вучић изјавио је да се он нада неком договору када је реч о рату у Украјини, али га не види, тако да се плаши да може да буде само горе.

"Плашим се да ће бити само горе. Проблем је што нико не жели компромис, већ само пораз друге стране. Док ствари не постану јасније, а неће скоро постати јасније, плашим се да ћемо да имамо тежак сукоб и све тежу ситуацију", рекао је председник Вучић одговарајући на питање да ли верујете да ће бити договора, неког примирја у Украјини.

 

Констатовао је да је остало још пет месеци и шест дана до краја зиме, а да је важан сваки дан који прође.

Навео је и да за неколико дана почиње грејна сезона, додајући да чека да се и данас, на 25 степени, појави неко да протестује што нема грејања, у мајицама кратких рукава.

 

Ер Србија од децембра лети директно до Пекинга

Председник Вучић најавио је да ће Ер Србија од децембра директно летети за Пекинг, то јест Тјенђина који се налази на готово пола сата од Пекинга.

"Имам једну одличну вест за вас, јавио ми је Синиша Мали док сам био овде, од децембра Ер Србија директно лети за Кину - Тјенђин који је на 35-40 минута од Пекинга, источно или југоисточно од Пекинга, тако да сте брзим возом за око пола сата у Пекингу. То је велика вест", истакао је председник Вучић.

 

Најавио да ће Ер Србија од априла успоставити и директне летове до Чикага, а после и до Торонта.

Председник Вучић нагласио је да ће један Београд и мала Србија имати директне летове за Њујорк, Пекинг - Тјенђин, Чикаго и Торонто.

Мало ли је за једну малу европску земљу која није чланица ЕУ, додао је председник Вучић.

 

Српска напредна странка не сме да постане Г17 и ДС

У нашој странци свако говори како и шта жели и никога нисмо због тога избацили, нити ћемо, истакао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је, одговарајући на питање да ли је Зорана Михајловић избачена из Владе зато што је рекла да је у Сребреници био геноцид, како се у странци не обрачунавају на начин на који то неко мисли.

"Да смо избацивали људе за изјаве избацили би је раније. Не обрачунавамо се на начин који неко мисли. Ако је после 10 година било потребно неколико сати да све најгоре кажете о колегама, а пре тога сте молили Бога да будете изабрани у влади", рекао је председник Вучић.

 

Констатацију Михајловић колико је шума и стабала исечено да би у медијима писали негативно о њој, председник Вучић прокоментарисао је речима да је он у медијима крив за све и свашта.

"У нашој странци свако говори како и шта жели и никога нисмо због тога избацили нити ћемо. Постоје резултати. Такође смо рекли да желимо подмлађење. Када дођу неки нови људи онда кажу "само немој да будем ја смењен". Шта хоћете да сви буду венчани за фотеље по 25 година, да нико никада не буде смењен, да не треба да буде промењен. Али свако покаже своје лице", објаснио је председник Вучић.

На изјаву Михајловићеве да је болела глава од гледања богаћења и бахаћења у странци, председник Вучић подсетио је да је он о томе јавно говорио и да не зна да ли је Михајловић гледала у себе или у кога већ.

"Таквих има и на локалу, и у централи, на много места. Било би интересантно ако је неко знао да је неко чинио криминал што то није пријавио полицији. Зато одређене министре и директоре предузећа мењамо. Управо је то што сам рекао да наша странка не сме да буде Г17 и ДС. Зато вршимо промене. Зато видите људе који се суоче с тим да не добију фотељу и да им не треба ни три минута да покажу шта су", рекао је председник Вучић.

 

Председник Вучић уверен је да се тако нешто неће десити са Недимовићем, Стефановићем, Лончарем.

Истовремено је поручио да ће сви да одговарају који су нешто незаконито урадили.

"То је најважније за Српску напредну странку и покрет за Србију који ћемо тек да правимо - да не буде оних који су се богатили, њихови супружници, или пријатељи", закључио је председник Вучић.

 

У току велика војна вежба "Маневри 2022"

Председник Вучић рекао је да је у Србији у току једна од највећих војних вежби са много хиљада војника и зове се "Маневри 2022".

Председник Вучић рекао је, на питање новинара зашто јавност не зна ништа о вежби, да о томе нису желели да причају, али да је то нешто уобичајено и да је он о свему упознат.

"Сваке године имамо вежбе, али сада смо укључили више људи да видимо све наше капацитете, шта имамо, као и све наше слабости", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је и да су у вежбу укључени сви родови војске од речне морнарице, ратног ваздухопловства и ПВО до копнене војске.

 

Како је рекао, вежба се одржава од Сомбора до Пештера, Пасуљанских ливада до Лесковца.

Пренео је и да је јутрос разговарао са досадашњим министром одбране Небојшом Стефановићем, као и будућим Милошем Вучевићем и најавио нова улагања у војну индустрију.

Рекао је да то неће бити "бацање у бунар", већ да су у питању озбиљне технолошке иновације које предстоје као и озбиљна куповина пре свега дронова, дронова камиказа и беспилотних летелица.

Председник Вучић додао је да се ради и на трансферу технологија како би Србија сама могла да производи, јер је, како је напоменуо, војска један од четири стубова на којима почива држава.

 

Богатији имају мање деце, џаба све ако немамо више деце

Председник Вучић упозорио је да је највећи проблем, када је реч о политици подстицања наталитета у Србији, то што они који имају највише новца имају мање деце и поручио да нам је џаба све ако не будемо имали више деце.

На питање новинара да ли се наставља са политиком подстицаја и да ли се планира да мајке које буду имале троје, четворо можда и више деце буду мало боље сагледане када је реч о политици пензионисања, председник Вучић рекао је да ниједна држава у региону не издваја толико новца за подстицање рађања као Србија.

"Покажите ми земљу у региону која даје толико новца за рађање деце, видећете да је нема, само то имајте у виду", рекао је председник Вучић.

Додао је да је министар Дмитровић имао добре идеје и добро радио, али да је друга ствар проблем.

 

"Шта год да урадимо, да подстакнемо новцем или неком врстом привилегија, то може да има ефекта овде у Власотинцу, али највећи проблем је нама што они који имају највише новца, а то није увек случај, али јесте оно што показује просек, што више новца имате - то мање деце имате. Дакле, сада се поставља питање шта онда да радите. Невероватно је да је ниво наталитета обрнуто пропорционално економској снази", приметио је председник Вучић.

То је, како је рекао, једначина са више непознатих у целом свету и земље се на различите начине боре са тим проблемом.

Додао је да је слушао мађарску председницу Каталин Новак, која је експерт у тој области пошто је Мађарска успела да поправи нешто наталитет.

Председник Вучић истакао је да смо и ми мали ове године боље резултате, али да то није довољно.

 

"Имамо у првих осам месеци 6.000 мање преминулих, и због короне и васкуларних болести које су пре биле као последица короне. Суштина је у томе да морамо националну свест да подигнемо и разумемо да нам нема будућности без деце. И да морамо тај себични однос у којем смо само себи важни да променимо и да размишљамо о будућности земље, а не само о нама", рекао је председник Вучић.

Џаба нам све те паре ако не будемо имали више деце, поручио је председник Вучић, и рекао је да је спреман да саслуша све предлоге како подићи наталитет.

"Свака идеја је добродошла, да знамо шта доноси добар резултат одмах бисмо применили, али нико у свету то не зна, Немци би то одмах применили а не би ''увозили'' Србе, Хрвате, Бошњаке и све остале", додао је председник Вучић.

 

Сумњам у верзију Приштине о убиству Ивановића

Председник Вучић рекао је да не зна ништа о хапшењу Србина поводом наводне умешаности у убиство Оливера Ивановића, као и да сумња у верзију догађаја Приштине.

Председник Вучић то је рекао одговарајући на питање новинара да ли има информације о томе ко је Србин који је ухапшен, а који се доводи у везу са убиством и да ли је тачно да је сарадник Звонка Веселиновића.

 

Председник Вучић истакао је да не зна о томе ништа, али и да се до сада показало да су током процеса све осумњичене пустили и одустали од оптужница, као и да је нема ни за Милана Радојичића.

"Они нама ништа нису послали. Сумњам у њихову верзију догађаја с правом на основу онога што су наше службе радиле", рекао је председник Вучић додајући да о овом случају ни од њих није добио никакве податке ни папире.

 

Разматрамо проширење капацитета фабрике у Куршумлији

Председник Вучић рекао је да фабрика одбрамбене индустрије у Куршумлији добро ради и да је данас разматрано како да се подигну њени капацитети за производњу борбеног возила "Мали Милош", што би додатно подигло Топлицу.

 

"Данас смо разговарали и за Топлицу, пошто нам фабрика у Куршумлији изванредно ради када је реч о ''Малом Милошу'', да подигнемо капацитете и можда још нешто направимо, и за ''Милоша'' и ''Лазара'', да све то пребацимо у Топлицу, а да направимо да само у фабрици у Великој Плани буде за производњу ''Норе'' и хаубица - да проширимо све капацитете, али о том потом", рекао је председник Вучић.

 

Шта год урадили, нападаће владу

Шта год да урадимо, ја или влада, опозиција ће увек да напада, рекао је председник Вучић, додајући да га напади не занимају, већ је најважније да влада буде добра и да ради за добробит државе.

На питање новинара, колико је важно да влада у оваквој ситуацији не буде нападана, председник Вучић одговорио је:

"Немојте ни да сањате, они ће да нападају и овако и онако, то је уобичајено. Шта год и како год да урадите, увек ће да буде исто".

Како је приметио, нико не пита какав је резултат, да ли је неко нешто урадио, него како може нешто да се каже против.

 

"Суштина је, ако има неко ко ће против мене било шта да каже. Није више ни важно ко. Ако је Брнабић, биће одједном најбоља на свету. Жељко Митровић, Вулин, Тома Николић, ко год. Није важно, то је постало опсесивно, ноћна мора, да ураде нешто против мене", констатовао је председник Вучић.

То је, како је рекао, доказ апсолутне немоћи, када не можете да "опепелите" нечије резултате, и када не можете да га победите.

"И када кажем да ми је последњи мандат, да не могу да ме победе, они разумеју да је то нешто што нису успели, а не схватају како је могуће да толико енергије, резултата и пара, да нису успели", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да га то не занима, већ је важно да влада буде добра, компактна, да буде добар тим, који се бори за земљу, да уради што више.

 

Важно спајање Топличког и Јабланичког округа

Председник Вучић изјавио је, да су му увек говорили да је од огромног значаја спајање Топличког и Јабланичког округа, што нико раније није предузео, али да је он поносан што се у последњих неколико година ради на томе.

"Поносан сам што то радимо. Хоћу да уложимо још више, да повежемо све. Морамо више људи да привучемо да виде Царичин град, Ђавољу варош, да повежемо Луковску, Пролом, Куршумлијску бању", рекао је председник Вучић на питање хоће ли ускоро обићи пут који се ради, а спаја Пролом и Сијаринску бању, те шта ће то значити за тај део Србије.

Председник Вучић навео је и да није случајно рекао да се нада да ће следећа инвестиција војне индустрије "доћи" у Топлицу, јер су, како је рекао, ту радници највреднији.

 

"Верујем да ћемо ту ширити капацитете, у Куршумлији, или Блацу, да видимо хоћемо ли имати нешто за Прокупље, и онда остаје још Житорађа, да покушамо да подигнемо тај део. Пут у сваком смислу, доноси огромне предности, па и нове инвеститоре", рекао је председник Вучић.

На констатацију да су неискоришћени капацитети Радан планине и Кукавице изнад Лесковца, председник Вучић се сагласио да нису искоришћене Кукавица, Бесна кобила, Радан планина.

"Али, људи препознају у ком смеру иде држава. Колико плацеви коштају сада, а колико су коштали раније? Знају људи да када дођу путеви, фабрике онда знају да ћемо да улажемо додатно. Верујем да ћемо успети у свему, само не можемо одједном", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк