Вести

ВУЧИЋ: КО ГОД ДА ЈЕ УБИО ИВАНОВИЋА, НИЈЕ СРБИН, ПА МАКАР ИМАО СРПСКО ИМЕ И ПРЕЗИМЕ

За државу Србију је убиство Оливера Ивановића терористички акт и у складу са тим ћемо се односити према томе, рекао је председник Александар Вучић. Тужилаштво за организовани криминал покренуће предистражни поступак и доставити захтеве осталим надлежним органима, МУП-у, БИА и другим, рекао је председник.

Вучић је навео да је на седници Савета за националну безбедност договорено да се упути писмо органима Еулекса и Унмика са захтевом да државни органи Србије учествују у истрази. Како је рекао, уверени су да би учешће органа Србије значило откривање истине о убиству Ивановића. Истакао је да Београд нема највеће могуће поверење у приштинске органе.

"Ако нису у стању, молимо их да позову наше органе и прихвате нашу помоћ. Јер, ми кажемо, ми ћемо да откријемо (убице)", каже Вучић.

Додаје да не зна зашто то не би прихватили и подсетио да Београд има протоколе за сарадњу се Еулексом и Унмиком.

"И мислим да то може нормално да функционише. Готово сам сигуран да је ово толико крупно, да може да прође неистражено и без проналажења јасног кривца", порчује Вучић.

Не постоји савршен злочин, а ово је далеко од савешеног злочина, додао је председник. Истакао је да не жели да говори о томе коме би могло да одговара убиство Оливера Ивановића.

"Не желим још о томе да говорим. Почетних индиција имамо, али нећу о томе говорити док надлежни органи не буду говорили", рекао је председник Србије новинарима.

"А, коме би одговарало? Мислим да је свакоме све јасно, и коме би на Косову одговарало, коме у међународној заједници, коме на Косову не би, а коме би одговарало или не би у Београду", рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара да ли убиство има међунационални карактер или га је починио неко са српским именом. Додао је да ништа више неће о томе рећи, али да је "свакоме ко је завшио први разред основне школе све јасно и сви су све разумели".

"Само да сачекамо и видимо. Али ко год је починио убиство биће пронађен", поручио је Вучић.

Председник Србије је навео и да постоје идеје једне земље унутар КФОР-а да прекине контролу административне линије. Изразио је наду да убиство Ивановића неће бити злоупотребљено за покушаје да остваре неке своје идеје.

"Моје упозорење данас је и да неки не покушају да то користе за увођење косовских безбедносних снага, ни на север, нити на Косово уопште", навео је Вучић.

Приметио је да је "посао" Албанаца да оптужују Србију за све и то већ раде много времена.

"Али, не разумем оне одавде који мисле да је то прилика, пошто их нико неће ни за шта, сви знају какви су лопови, да се оклизну они би рекли Вучић је крив", рекао је председник.

"Сваки дан говоре да сам ја издајник – је л' то није мета на челу или петоструки аршини. Убиство ће бити истражено и убице откивене", закључио је Вучић.

 

Напад на српски народ на КиМ

Александар Вучић је, како је рекао, без обзира на политичке разлике, упутио саучешће породици Ивановић и Србима на КиМ. Навео је да, ко год да је убио Ивановића, Србин, Албанац или странац, да је то напад пре свега на породицу Ивановић, али и на српски народ на КиМ, на север Косова и на Србију у целини. 

Додао је да су злочинци оставили трагове, и да је то разлог што Србија тражи активно учешће и проналажење починилаца.  Указао је да је делегација Србије у Бриселу напустила дијалог јер је веома тешко да се разговара. Председник је истакао да је у другом делу седнице Савета за националну безбедност било речи о свакодневним претњама ратом и ратним сукобима на КиМ.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да нема овлашћења да говори о сазнањима, којима располажу службе у вези убиства Оливера Ивановића, али, како је рекао, да "има много интересантних детаља, који указују на могуће починиоце". Додаје да ће Србија предузети све мере које су неопходне да се пронађе убица или убице, и да је то јутрос обећао и супрузи Оливера Ивановића.

Злочин се, како је рекао, није догодио на територији коју ефективно контролише држава Србија, те се мора чекати реакција других органа, "али очекујемо да они то ураде професионално" и то је тражио и од Федерике Могерини и представника Међународне заједнице да брзо реагују.

"Убијен је човек који је родитељ, супруг и који никада није позивао на сукоб Срба и Албанаца", нагласио је Вучић.

Председник Србије је поручио да ће ускоро ићи на КиМ како би разговарао са српским народом.

"Ускоро ћу на Косово. Желим да разговарам са народом, шта можемо да учинимо, иако немамо ефективну власт", рекао је Вучић.

 

О претњама Весељија

Вучић је рекао да је "прави господар Косова", а то није ни Тачи ни Харадинај, већ Кадри Весељи, говорио "да се Албанци неће зауставити до Ниша".

"Ми смо разумели те претње, добро смо их схватили, добро смо схватили ћутање оних који су више пута требали да реагују", рекао је Вучић уз одговор Весељију да неће стићи до Ниша и да ће Ниш остати најлепши град који ће моћи да посете као туристи и добри грађани који желе да виде нешто лепо.

 

Албанци у Ниш могу само на кафу, другачије - никад

На претње појединаца да ће Албанци доћи до Ниша председник Србије Александар Вучић је рекао да "могу доћи на кафу, да виде леп град у коме је отворено много фабрика, али, другачије неће моћи".

Упитан да прокоментарише ћутњу ЕУ на претње да ће Албанци доћи до Ниша, он је рекао да приштински политичари могу да говоре шта хоће.

"Све Албанце позивам да дођу на кафу у Ниш, да се лепо проведу, да виде како изгледа један лепо уређен европски град имате све више фабрика", рекао је Вучић новинарима након седнице Савета за националну безбедност. Он је додао да то што може да се види у Нишу не могу да виде на КиМ, толико новоотворених фабрика у једном граду.

"А на други начин да дођу у Ниш - неће моћи. Били са овима или са онима, другачије Ниш да виде неће моћи", закључио је он.

 

Вучић Србима на КиМ: Сачувајте мир и сталоженост

Председник Србије Александар Вучић је позвао данас српски народ на КиМ да се сачува мир и сталоженост и поручио да ће убица бити пронађен и кажњен.

"Разговарао сам са председником Српске листе Гораном Ракићем и атмосфера је врло тешка и лоша и моја порука је да се сачува мир и сталоженост, а убице ћемо наћи, ако то не ураде они који треба то да ураде, ми ћемо то урадити", рекао је Вучић на конференцији за новинаре после седнице Савета за националну безбедност.

"Будите сигурни да ћемо ми то да урадимо", поручио је Вучић.

На питање да ли су службе безбедности имале информације да је живот Ивановића био угрожен на КиМ,с обзиром да Ивановић није ћутао, Вучић је упитао шта значи то да није ћутао и додао да се наше службе не баве телевизијским програмима, као и да су на седници Савета доставиле информацију да никаквих директних претњи Ивановићу није било, осим два позива из другог дела Косова. Вучић је рекао да је очигледно да неко жели да инсинуира да је заштићен неко ко је починио нешто и запитао да му кажу ко шта има, ако знају ко је то урадио. Потврдио је да се чуо са Ракићем два пута.

Вучић је рекао да ко год је убио Ивановића није Србин, па макар имао српско име и презиме, јер тај који је то урадио - урадио је све против Срба на сверу КиМ и против Србије и Београда и српског рода.

"Уколико није, онда ће вам тек све бити јасно. Али, открићемо то", рекао је Вучић.

Многи покушавају да ово убиство искористе. Намерно је, додаје, аутомобил остављен у Брђанима како би могло да се каже да је отишао убица према јужној Митровици и Сувом Долу, али да истовремено може да оде и на другу страну.

Вучић истиче да је неко то дуго осмишљавао и да су интересантна поклапања датума, али и многе друге ствари. Каже и да је српска страна за разговор увек спремна, али да неки други нису хтели да разговарају нити да спроведу одлуку, на пример, о формирању Заједнице српских општина.

"Али, ја немам намеру да њих оптужујем за убиство нити било кога другог, јер за разлику од њих и политичких пилићара у Србији, ја сам довољно озбиљан и одговоран човек за разлику од њихових медијских сатрапа".

Вучић каже да морају да се пронађу докази и нагласио да се са друге стране нагледао потурених и перфидних трикова. Поручио је да је њихов проблем то што неће да ћути и што му је савест чиста за разлику од њих.

"За разлику од њих сам уверен да ће се убица пронаћи. Можда нешто и дознајем, уверен сам да ће се пронаћи и онда ћу питати ко је водио кампању против мене".

 

извор: Танјуг/РТС