Вести

ВУЧИЋ: КИНА ДРЖИ ДО СРБИЈЕ И УВЕК МОЖЕ ДА РАЧУНА НА СРБИЈУ

Србија је поуздан партнер и на њу ће Кина увек моћи да рачуна, изјавио је данас премијер Александар Вучић поводом отварања радова на Коридору 11 од Сурчина до Обреновца.

Он је рекао да мост преко Саве и Колубаре, дужине око 1, 7 километара, кошта 103 милиона евра, а да укупна изградња деонице кошта 208 милиона евра.

"Верујем да ће бити завршено у року. Да ћемо 2019. године имати спојен коридор 10 са коридором 11. Ове године да завршимо источни и јужни коридор 10", рекао је Вучић.

Захвалан је људима из Министарства грађевинарства, али и свим радницима који раде на овако ниским температурама.

Премијер је уверен да ће уз овакве радове и већа инвестициона улагања, раст српске привреде у годинама које долазе бити више од четири одсто, што Србију приближава европским стандардима.

"Уколико сте ви екселенцијо (Ли Манчанг) изразили жељу да градите према Црној Гори, то је за нас скупо и тешко... То јесте од виталног интереса за грађане Србије, али мораћете више да нам помогнете, да имамо лакше преговоре убудуће", нагласио је премијер.

Како каже, најскупљи је део преко Пештера, око стотинак километара, чија је вредност 1,6 милијарди евра.

"Ми смо поуздан партнер и на нас увек Кина може да рачуна. Тако поузданих пријатеља немате пуно у свету", рекао је Вучић.

Он је рекао да није дошао да обећава, већ да грађани могу да виде да је завршен пут Уб -Лајковац, ускоро ће бити Лајковац - Љиг.

"Доводимо нове фабрике, смањили смо незапосленост са 25,9 одсто на 13 одсто. Ствари решавамо једну по једну. Србија је земља победника и људи који раде, који доносе резултате, а не кибицера и циника и оних који добацују", поручио је премијер.

Како је рекао, очекује од кинеског председника Си Ђинпинга да добијемо слот за Пекинг и онда ће "само небо бити граница" за сарадњу са Кином.

Он је додао да ће то значити хиљаде бизнисмена из Кине и десетине хиљада гостију и посетилаца из те земље.

У том смислу Вучић је навео да су у Београду, а биће и у другим градовима Србије, постављени и знакови и путокази на кинеском, руском, енглеском и на још неким другим језицима.

"Желимо да Србија буде дестинација примамљива и пријемчива за наше кинеске пријатеље и то ћемо да урадимо", рекао је Вучић.

Радови на изградњи аутопута на Коридору 11 од Сурчина до Обреновца, заједно са новим мостом преко Саве, почели су данас у Баричу.

Деоница Сурчин - Обреновац је укупно дуга 17,6 километара, а нови мост на Сави биће дужине 1. 766 метара.

Главни извођач радова је кинеска компанија Ц Ц Ц Ц, а домаће фирме ће учествовати најмање 49 одсто у вредности пројекта.

 

Ни динар од тајкуна ми не треба

Премијер Александар Вучић негирао је данас да је бугарски бизнисмен Васил Цветанов финансирао његову кампању на претходним парламентарним изборима, наводећи да његова странка не узима ни динар од тајкуна.

"Не знам ни ко је Васил Цветанов", рекао је Вучић новинарима упитан да коментарише наводе председника Нове странке да Цветанов финансира СНС.

Вучић је рекао да кампање СНС не финансира ниједан тајкун, те да његова странка не узима новац од тајкуна, за разлику од опозиције, већ да добијају новац у складу са бројем посланика.

"Ми још немамо ни предизборне скупове, све док се избори не распишу. Ми имамо новац, не трошимо, штедимо", рекао је Вучић.

Вучић је, коментаришући ово питање новинара, уз образложење да то тврди опозиција, приметио да ће се тек у кампањи наслушати измишљотина и неистина, јер ће то некима бити последња прилика да дођу на власт.

 

Гојковић сутра саопштава датум избора

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да ће председница Скупштине Србије сутра саопштити датум одржавања председничких избора.

Вучић је, у изјави новинарима, указао да ће избори бити одржани у складу са законом, те одбацио критике ''оних којима је рок за кампању кратак".

''Они већ шест месеци држе скупове...", приметио је Вучић и додао да ће СНС кампању почети кад избори буду формално расписани.

Додао је да су предизборни скупови опозиционих кандидата иначе противзаконити, те да их противзаконито плаћају.

Рекао је да су шансе "ДОС-овских кандидата" и њега на председничким изборима једнаке, 50-50 одсто, и да ће се резултат знати на дан избора.

''На изборима ћемо имати двојицу ДОС-овских кандидата и једног радикалског на једној страни и мене на другој, као кандидата који подржава рад владе. Какав ће резултат бити видећемо на дан избора, а када ће они бити, објавиће сутра председница Скупштине'', рекао је Вучић.

 

Шредеров долазак није коштао ни динара

Лидер СНС и премијер Александар Вучић негирао је данас наводе опозиције да је недавни долазак бившег немачког канцелара Герхарда Шредера у Београд коштао 150.000 евра, наводећи да су такве оцене срамотне.

Вучић је новинарима у Београду рекао да је Шредер велики пријатељ Србије и да је част што је био у Србији.

"Ни динара није тражио. Реч је о озбиљном, светски познатом лидеру. Наравно да није коштао ни динара. Ако ми покажете било који доказ да је коштало, ја више нисам председник владе", рекао је Вучић.

Премијер је рекао и да је актуелна канцеларка Немачке похвалила Шредера као веома доброг лидера, иако су, приметио је, њих двоје, "љути" противници попут Звезде и Партизана.

 

Могли су да буду мало гласнији око БиХ

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је захвалан на реаговању свих земаља које би требало да заштите спровођење Дејтонског споразума, али би, истакао је, волео да су били гласнији.

Вучић је, на питања новинара да ли смо добили заштиту неке од светских сила у дешавањима око БиХ, поновио да би волео да су ти гласови били снажнији, онако како то "јесу када треба рећи нешто против Србије".

Имамо много савезника и пријатеља, имамо своје интересе и када су у питању Косово и Метохија, као и Босна и Херцеговина, и на нама је да се боримо да заштитимо наше државне интересе, рекао је председник владе.

 

извор: Танјуг