Вести

ВУЧИЋ: ИЗАБРАН САМ ДА ШТИТИМ ИНТЕРЕСЕ СРБИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, да је на самиту Европске политичке заједнице имао много важних и добрих састанака и рекао да је са председником Француске Емануелом Макроном разговарао о његовој посети Србији која ће се највероватније догодити крајем августа и почетком септембра.

Председник Вучић је новинарима рекао да је са Макроном имао најдужи састанак и то о свим питањима и будућности Србије, али и да су разговарали о економској, војно-техничкој сарадњи.

"Разговарао сам и са новоизабраним холандским премијером који ме је научио да му се презиме изговара Шоф, али смо разговарали и о плану раста и реформској агенди. Разговарао сам и са (грчким премијером) Киријакосом Мицотакисом, (украјинским председником Володимиром) Зеленским и другим лидерима из региона и Европе, председницом Швајцарске и верујем да смо обавили добар разговор", рекао је председник Вучић.

Како је појаснио са Зеленским је имао разговор о свим билатералним питањима.

Председник Вучић је додао и да је разговарао са литванским премијером, пољским Доналдом Туском, са мађарским премијером Виктором Орбаном, као и са председником Румуније Руменом Радевим, премијером Малте Робертом Абелом.

"То су били добри и садржајни састанци. Разговарао сам и са шпанским премијером Педром Санчезом, са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом. Са свима смо имали разговоре и били су добри, важни", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је било занимљиво на панелу на коме је говорио и на коме је имао прилику да каже шта мислимо.

"Изгледало је као плус састанак на коме се говорило да Украјина мора да победи. Говорио је (британски премијер Кир) Стармер, данска премијерка, швајцарска председница, Зеленски", рекао је председник Вучић.

 

О изјави Јовановића: Фин господин, немам шта да кажем, нагледао сам се јунака

Председник Вучић рекао је поводом изјаве председника Еколошког устанка Александра Јовановића Ћуте да се нагледао јунака који ће нешто да руше.

На питање новинара да прокоментарише Јовановићеву изјаву који је рекао "да папиром који сутра потпише са Олафом Шолцом може да обрише задњицу", председник Вучић је одговорио:

"Фин господин, немам шта да кажем, изгледа да је на време јутрос био у Саванови (ресторан у Београду на води). Доле бар има квалитетан вињак, све је то у реду, ништа посебно. Иначе тих јунака који ће да руше нешто или не знам шта да раде нагледао сам се у ових 12 година. Сваке године говоре или ће следећи Васкрс да ме сруше или следећи Божић, или следећу годину, или следеће изборе. Кажу ево пада архитектура, власт, ево пада ово, ево пада оно, то је све у реду, али то може и на изборима", рекао је председник Вучић.

Како је закључио, "није то ствар некултуре, него је врућина, па је (Јовановић) мало раније морао да оде до Саванове и ништа више од тога".

"То није велики проблем, не, не мисли он ништа лоше", рекао је председник Вучић.

 

Оштар говор Зеленског против Орбана, потребан уравнотеженији став по питању Украјне

Председник Вучић изјавио је да је на отварању Европске политичке заједнице у Лондону председник Украјине Володимир Зеленски имао веома оштар говор против мађарског премијера Виктора Орбана који није имао прилику у том тренутку да говори, као и да је он, као председник Србије на панелу током самита поручио да би требало да постоји мало уравнотеженији став по питању Украјине и Русије.

На питање да ли је тачно да је било запаљивих говора и да ли је неко поменуо успостављање мира на отварању самита или је то и даље заборављена реч, председник Вучић је рекао:

"Није фер да ја говорим о свему, али да, био је (Зеленски) врло оштар говор против Виктора Орбана, који није имао прилику у том тренутку да говори. И оно што смо могли да чујемо од госпође (данска премијерка Мете) Фредериксен и од британског премијера било је - Украјина мора да победи, Украјина мора да победи, Украјина мора да победи. Бар у том првом делу није могло да се чује неко мишљење како и на који начин да се дође до дијалога и решења проблема", рекао је председник Вучић.

Како је навео председник Вучић, све је било - Украјина мора да победи, Русија мора да буде поражена и то је то.

"Онда сам ја на овом панелу рекао да бих волео да постоји мало уравнотеженији став, не по питању навијачких страсти, јер не мислим да је у питању фудбалска утакмица, па и да постоји другачији приступ решавању проблема и да би то било добро да се чује, да је то смисао демократије, а не да сви дувамо у исту тикву. Али добро, они то тумаче као јединство и уједињеност. Сви људи, пошто сам разговарао са бар 50 одсто европских лидера данас, сви знају шта се тачно збива. Сви они имају своје тајне службе које их добро, подробно и прецизно извештавају о томе шта се догађа на ратишту", рекао је председник Вучић.

Рекао је да је, како би се рекло, воз кренуо и сви се склоне док не прође.

Додао је да никад није било тако на самиту Европске политичке заједнице.

На питање новинара да ли ће, као што је најавио, учесницима самита  послати поруку да је приоритет очување мира и јачање економије, председник Вучић је рекао да је то данас била његова порука.

Председник Вучић је додао и да је изабран да би штитио интересе свог народа и своје земље, а не интересе неких других.

"Две и по године слушам како ћемо да покренемо ратове, две и по године слушам како сам руски агент. Таман колико нисам њихов агент, нисам ни руски агент и поносим се позицијом Србије која је независна земља", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је Србија послала велику помоћ Украјини у виду 5.000 лаптопова, а да је раније послала велику финансијску подршку.

"И пружили смо помоћ много већу него што су пружили они који нам држе придике и предавање", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да Србија не жели да извози тенкове нигде у свету, јер како је истакао, мора да подиже и јача капацитете своје војске.

"Ја сам изабран да би штитио интересе свог народа и своје земље, а не било кога другог", поручио је Вучић.

 

За три дана мајке и деца у Народном фронту добиће клима уређаје

Председник Вучић рекао је да је важно да мајке и деца добију климе у року од три дана у Гинеколошко акушерској клиници Народни фронт и да у суботу могу сви да провере да ли су климе постављене.

Говорећи о томе да га критикују како је преузео закон у своје руке по питању доношења одлуке да се климе поставе, председник Вучић је новинарима у Лондону рекао да је за њега важно да мајке и деца имају климу, јер да се, како је напоменуо, ишло по свим процедурама чекали би да добију климу још четири месеца. 

"И немојте да вас лажу кад кажу да бисмо могли. Не бисмо могли да добијемо пре, зато што би се један понуђач противио, тражио би поништење, онда би други рекао да је било противзаконито, па трећи, питање је да ли бисмо и за четири месеца све завршили. Овако, у суботу увече идите да видите да ли је све у реду или није, а ја немам проблем са тим да им још једном будем крив", рекао је председник Вучић.

 

Албанац убио Крсмановића у терористичком акту, помоћи ћемо породици

Председник Вучић рекао је да је Албанац у терористичком акту убио полицајца Николу Крсмановића у Лозници и да ће се учинити све да се помогне породици, али да тај млади живот не може да се врати.

"Још једанпут бих да изразим саучешће породице Николе Крсмановић, нашег полицајца којег је овај Албанац у терористичком акту убио. Оно што можемо да урадимо то је да помогнемо породици, да изразимо саучешће. Нажалост, тај млади живот више не можемо да вратимо", рекао је председник Вучић.

На питање да ли има нове информације о случају и да су непосредно пре његовог укључења ухапшена два лица, рекао је да је хапшење обављено и да информације добија од МУП-а о случају.

 

Добро је што је Фон дер Лајен изабрана, са њом могу да се решавају проблеми

Председник Вучић изјавио је да је добро што је Урсула фон дер Лајен изабрана поново на функцију председнице Европске комисије истичући да са њом могу да се решавају проблеми.

"Добро је да је Фон дер Лајен изабрана поново, то није увек једноставно за Србију, али она је рационална жена и са њом и те како може да се разговара и да се заједнички решавају проблеми", рекао је pредседник Вучић.

На питање да ли је данас било покушаја да се изврши притисак на Србију да уведе санкције Русији, председник Вучић је рекао да је током говора на панелу видео "шта нам се спрема" и да то тек очекује.

"Неће нам бити нимало лако, напротив", оценио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је са француским председником Емануелом Макроном разговарао о ситуацији на Косову и Метохији, али и са кандидаткињом за високог представника Европске уније за спољну политику и безбедност Кајом Калас.

Оценио је да је интересантно што су на данашњем централном скупу говорили најутицајнији лидери, а да су остали разговарали на панелима, наводећи да се никад до сада тако нешто није догодило.

"Могао је да говори само онај ко је велики јастреб, ко може најизраженије да говори, да да тон целом скупу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да је било корисно и да је искористио прилику да се сусретне са "свима".

Говорећи о сутрашњој посети немачког канцелара Олафа Шолца, председник Вучић је рекао да нема никакве тајне по питању те посете већ да посета није најављена док у среду ујутру није званично договорена.

Рекао је да ће том посетом пробати да направи највише за нашу земљу и да заштити људе.

"Лично ћу да се старам и бринем, не кажем да је све у животу идеално, није никада и није никада лако и никада није једноставно, али оно што је за мене важно то је да ми постигнемо најбољи могућ интерес за наше грађане", навео је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк