Вести

ВУЧИЋ: ИСТОРИЈСКА И КЉУЧНА ПОСЕТА ЗА ДАЉИ РАЗВОЈ ОДНОСА

Председник Србије Александар Вучић је рекао да му је велика част и задовољство да поздрави председника владе Јапана, као првог јапанског званичника, тако високог ранга који је посетио Србију после 31 године.

"Управо због тога ову посету сматрам историјском и прекретницом и од кључног значаја за даљи развој и унапређење билатералних односа између Србије и Јапана", рекао је Вучић. Додао је да су разговори били отворени, конструктивни, пријатељски.

"Разговарали смо о свим кључним политичким питањима, на глобалној политичкој сцени, али највећу пажњу посветили смо нашим билатералним односима, пре свега унапређењу наших економских односа", рекао је Вучић.

"Поновио сам ставове Републике Србије изнете у Генералној скупштини УН око потребе неугрожавања безбедности Јапана било каквим нуклеарним оружјем и изразио уверење у име Републике Србије да ће сви неспоразуми бити решавани мирним путем и уз поштовање принципа међународног јавног права", рекао је Вучић.

Такође, додао је, упознали смо Абеа са нашим односом према Приштини, са наставком дијалога, разговарали смо о нашим односима унутар различитих органа, организација, институција широм света и договорили наставак и унапређење наше билатералне сарадње.

"Господину Абеу смо и Влади Јапана захвални на подршци приликом било којих елементарних непогода, посебно за несебичну помоћ и подршку у 2014. години коју су пружили Србији", рекао је Вучић.

Захвалио је, како каже, и нада се још снажнијој подршци Јапана наставку европског пута Србије.

"Наша трговинска размена је мала и како је то рекао Абе отвара велике могућности и велики простор у будућности", рекао је Вучић.

Председник Србије је поновио да је данас разговарао са представницима 16 јапанских компанија којима је упућен позив да инвестирају у Србији.

"Рекао сам и желим да поновим, да сматрам да је Србија најбоље место за инвестирање у овом делу Европе, да у Србији могу да направе највећи профит, то може да буде њихов мотив, а наш мотив је да смањујемо незапосленост, да се учимо пословној етици од Јапана, да повећавамо раст БДП-а", истакао је председник.

Вучић је рекао да је са премијером Јапана разговарао и о ситуацији у региону, напомињући да је од Абеа добио подршку за очување стабилности и мира у региону као суштинског предуслова за напредак земаља на Западном Балкану.

"Рекао сам Абеу да је Србија у 20. веку претрпела огромне жртве, да смо много ратова имали, али сам рекао и да се надам да у 21. веку нећемо имати ниједан и да нећемо успети да стигнемо Јапанце по развоју, али да ћемо се трудити да ту разлику у економском развоју смањимо", нагласио је Вучић.

Вучић је изјавио да посета премијера Јапана има велики значај за унапређење односа две земље с обзиром на то да је реч о првој посети јапанског премијера после 31 године. Александар Вучић је на састанку делегација Србије и Јапана рекао и да никад није видео толику гужву када долази неки страначки званичник као што је то данас случај.

 

Вучић привредницима Јапана: Тешко ћете наћи услове као овде

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас јапанским привредницима да нигде неће наћи тако добре услове за инвестирање као у Србији, као и да држава може да помогне разним субвенцијама.

Вучић је, на састанку делегација Србије и Јапана са привредницима две земље, навео и да јапанске фирме које буду пословале у Србији тиме могу да да обезбеде "најшире домете" у спољној трговини, уз подсећање да Србија има споразуме о слободној трговини са комплетним регионом, ЕУ, Турском, Русијом, Белорусијом, Казахстаном, али и другим земљама Евроазијске уније.

"Можда ће вам се, поштовани пријатељи из Јапана, учинити непристојним оно што ћу рећи, али ја заиста мислим да јапанске компаније не могу да пронађу боље место за остварење својих профита и пословних интереса и за остварење добрих резултата у економији, од Србије", рекао је Вучић.

Председник Вучић је изразио уверење да Србија и Јапан могу у кратком року вишеструко да увећају трговинску размену. Он је, такође, рекао да су само у претходних неколико месеци постигнути договори са јапанским компанијама, као што је Мицубиши, који је победио на тендеру за један пројекат у ТЕНТ-у у Обреновцу, поменуо је и јапанско-француски конзорцијум Итоћу који је победио на конкурсу за депонију у Винчи, те подсетио да је недавно отворена фабрика Јазаки у Шапцу.

Председник Србије је нагласио да ће јапански партнери тешко моћи да нађу боље место од Србије у Европи и када је реч о радној снази, која је код нас веома квалитетна, вредна и образована.

"Као држава имамо значајне могућности да разноврсним субвенцијама помогнемо ваша улагања и зато вам кажем да направите ту рачуницу и молим вас да се одлучите за улагања и ваше веће присуство у Србији", подвукао је Вучић.

Он је још једном захвалио јапанском премијеру Шинзо Абеу што је дошао у посету Србији и додао да жели да охрабри привреднике на већу сарадњу са Јапаном.

"Ми желимо и уверен сам да је то визија премијера Абеа да ми, у Србији, будемо део 'Абеномикса' како се то популарно широм света каже. У Србији ћете имати лојалног, коректног и искреног партнера", поручио је Вучић.

 

извор: Танјуг/РТС