Вести

Вучић: Интересује ме будућност, а не прошлост

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да су се три-четири фирме пријавиле да управљају смедеревском Железаром. Вучић је новинарима рекао да постоји и неколико фирми које су заинересоване и за приватизацију Железаре, а која би могла да уследи у неком каснијем периоду. Влада Србије одлучила је 17. фебруара да не закључи уговор са америчком компанијом Есмарк о преузимању Железаре, а том приликом је најављено расписивање јавног позива за менаџерски тим који ће управљати смедеревском фабриком.

Говорећи о недавној посети британског премијера Тонија Блера Србији, Вучић је рекао да се са њим до сада сретао пет-шест пута, те да његов недавни долазак у Београд, Србију није коштао ни динар.

На питање зашто би то неко радио бесплатно, премијер је одговорио да то треба питати Блера. "То морате да питате њега, што се нас тиче то је џабе, ја тај новац немам, а Влада Србије није дала ни динар", рекао је Вучић.

Вучић је, на новинарско питање да ли је "ћаскао и пио кафу" са Блером, рекао да никада не "ћаска" када су такве стваре у питању већ да су то били озбиљни разговори, а да са друге стране чак и не пије кафу. Увек је, каже, спреман да нешто научи, па тако и од Блера, као што је много тога научио од његовог пријатеља Герхарда Шредера.

Одбацујући критике опозиције због сусрета са Блером чија је земља учествовала у НАТО бомбардовању истакавши да су и државе које су водили Жак Ширак и Герхард Шредер у томе учестовале, а да су их 2001. исти ти који сада упућују критике оберучке дочекали и хвалили се тиме.

"Мој однос према бомбардовању није се променио", рекао је Вучић и додао да не клечи ни пред ким нити неког за нешто мољака и да увек све ради како би очувао достојанство и понос грађана Србије. Србија ће бити свет - отворена за све", поручио је премијер.

Додао је да Блер није био овде да саветује већ да обучава. Показујући као пример како су се некада трошили државни новци, за разлику од обуке коју Србију ништа не кошта, Вучић је новинарима показао уговор са америчком компанијом "Адванцед працтицал солутионс ЛЛЦ" из Илиноиса.

"Да ли је неко чуо за ' Advanced Practical Solutions LLC из Илиниоса' у САД, коју смо ми као држава платили 2009, 2010. или 2011. милион долара? Шта смо ми то платили милион долара, не знам ни сам, ни до дана данашњег, а то никада никога у јавности није интересовало. А овде нисмо платили ништа, а имаћемо добар резултат и на ту чињеницу сам веома поносан", рекао је Вучић.