Вести

ВУЧИЋ: ИНДИЈА ЈЕ ИСКРЕНИ ПРИЈАТЕЉ, МИ ПРИЈАТЕЉЕ ПОШТУЈЕМО И ЦЕНИМО

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас, у разговору са потпредседником Индије Венкајом Наидуом очекивање да ће две земље унапредити политичке и економске односе.

Вучић је захвалио попредседнику Индије што је посетио нашу земљу и подсетио да је то прва посета једног високог званичника Индије још од краја осамдесетих година прошлог века.

"Веома сам почаствован и осећам се привилеговано што могу да разговaрам са вама. Надам се да ћемо успети да унапредимо већ добре политичке и економске односе. Сматрам да је размена мишљeња веома битна за наше две земље", рекао је председник Србије.

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да ће, не само прошлост, већ и будућност, да краси односе Србије и Индије, земље која је Београд увек подржавала у очувању свог територијалног интегритета и националних интереса.

Вучић је, након састанка са потпредседником Индије Ванкајом Наидуом, нагласио да је Индија истински и искрен пријатељ, за којег је уверен да ће у будућности моћи да се оствари још боља сарадња у интересу обеју земаља и народа.

„Србија данас жели да честита Индији, председнику, премијеру, на изванредним економским резултатима који су импресивни. Земљи која је увек међу прве три по стопи раста, која се драматично мења на боље. Која је успела да мења поглед Азије и целог света ка себи“, казао је Вучић.

Вучић се захвалио Индији на јасној одлуци те земље да подржи територијални интегритет Србије.

„Ми пријатеље поштујемо и ценимо. Никоме се не додворавамо. Водимо своју независну политику чувања суверенитета, српске отаџбине. Индија може да рачуна, с тим у вези, на подршку Србије у бројним међународним институцијама, као што су УН, на нашу подршку и глас, као што смо ми могли увек да рачунамо на подршку Индије по питању виталних интереса Србије“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је имао веома важне разговоре са потпредседником Индије, које ће наставити на Пословном форуму, у циљу развоја наших економских односа.

„Успели смо ове године да увећамо нашу трговинску размену, која је дошла на ниво од 200 милиона долара. Она мора бити већа. Разговараћемо о сарадњи у више области. Укинули смо визе за грађане Индије, и надамо се успостављању ваздушног саобраћаја“, рекао је Вучић.

Оценио је да постоје широке области сарадње, посебно у пољопривреди и фармацији.

„Много тога очекујемо од индијских инвеститора у области дигитализације, софтвера, додатној индустријализацији Србије, као што сам сигуран да ће наши инвеститори бити све заинтересованији за улагање у Индију“, рекао је Вучић.

Вучић је казао да ћемо из године у годину видети помаке у сарадњи.

Вучић је рекао да је доста научио од госта из Индије, а посебно како да нашу малу земљу још стабилније поставимо у целом свету.

„Хвала што сте Србију приметили на мапи света и водите рачуна о њој, а ми ћемо се постарати да Индијци што више заволе Србију“, поручио је председник Вучић.

Казао је да је почаствован због ове посете, и подсетио да је ово једна од најважнијих посета у билатералним односима, јер је претходна билатерална посета једне индијске делегације била 1989, када је у Београд дошао Раџиф Ганди.

Такође је указао да је последњи пут један потпредседник Индије посетио Србију 50-тих година, и да су две земље имале успешну сарадњу у оквиру Покрета несврстаних.

 

Високи циљеви у војно-техничкој сарадњи

Вучић је рекао данас да је са потпредседником Индије Ванкајом Наидуом разговарао и о сарадњи у области одбране, што је оценио веома важним.

Вучић је навео да наше јавно предузеће Југоимпорт СДПР већ три године заредом води разговоре у Индији, да су потписани одређени предуговори, и да ће се наставити са сарадњом.

"Верујем да ћемо постићи високе циљеве поводом војно-техничке сарадње. Постоји много простора у тој области за сарадњу, где можемо да постигнемо напредак, у војно образовном и војно здравственом делу", напоменуо је Вучић.

Вучић је истакао да би унапређење сарадње у области одбране утицало и на повећање трговинске и технолошке размене две земље.

 

Кад се председник извини јавности због грешке...

Вучић се извинио данас јавности због грешке коју је направио у петак увече, говорећи на прес конференцији о несрећи која се догодила на градилишту Београда на води и статистици која се тиче тих несрећа у Америци.

Вучић се извинио што је том приликом изнео податак да у САД на сваких 10 секунди гину перачи прозора, што је, како је данас објаснио, добио као информацију, а заправо је реч о садржају са једног шаљивог сајта.

"Био сам уморан, нормално је да грешите. То што је то била глупост и што сам испао глуп било је без лоше и без зле намере", рекао је Вучић.

Истакао је да за грешку нису криви његови саветници, него он, да му је због тога непријатно, али да је сматрао да мора да се извини јавности због тога.

Свој тим саветника је похвалио:

"Они добро раде, увек су побеђивали и увек ће побеђивати.

 

Држава ће помоћи у лечењу четворогодишњег Душана

Вучић је најавио данас да ће држава помоћи оболелом четворогодишњаку Душану Тодоровићу из Свилајнца, којем је неопходна значајна финансијска помоћ да би преживео након што му се вратио карцином - необласма.

Вучић је пренео да је замолио министра здравља Златибора Лончара и премијерку Ану Брнабић да обезбеде да држава помогне малом Душану.

 

Надам се добрим вестима из Кине

Вучић је изјавио да са великом жељом и очекивањима вечерас путује у Кину, као и да су најмоћније компаније из те земље најавиле да са нама хоће да разговарају.

"Надам се и очекујем да ћемо донети добре и важне вести за наше грађане и додатно убрзати раст наше економије", рекао је Вучић после учешћа на српско индијском привредном форуму, а уочи посете Кини, почетком наредне седмице.

Указујући на значај те посете, указао је да ће се по пети пут срести са кинеским председником Си Ђипингом и да је то огромна част за нашу малу земљу, као и да ће се разговарати о свим облицима сарадње.

Истакао је да се очекује много споразума, а као најважнији навео је споразум са "Зиђином" за РТБ Бор.

Вучић је подсетио да је у четири наврата покушано да се пронађе партнер за Бор, али да нико није хтео да учествује и да су у отвореној тендерској процедури стигле две понуде Русије и Кине.

"Спасли смо Бор", рекао је Вучић, и истакао да тај уговор значи и спас за источну Србију, не само Бор и Мајданпек, већ и Неготин, Зајечар, Књажевац...

Вучић је истакао да ће значај споразума са "Зиђином" да се осети 2020. године и да ће се то одразити на додатних 1,5 одсто привредног раста годишње.

Објаснио је да ми то сами не бисмо могли и да су доспеле обавезе РТБ биле 1,2 милијарди евра.

Рекао је и да ће бити потписан уговор "Линглонгом" од готову милијарду долара што ће променити готово све у Зрењанину, али и средњем и јужном Банату и целој Србији бити од значаја.

Најавио је и друге споразуме везане за инвестиције у Зрењанину, као и за индустријску зону и друге важне инвестиције и значајне пројекте за напредак Србије.

Вучић је рекао и да може да се похвали тиме да ћемо први пут купити и наоружане беспилотне летилице за нашу војску.

Казао је и да је Икарбус још једна уништена фабрика за време претходне власти са око 1.300 људи и да се за њу налази стратешки партнер.

Најавио је сарадњу са Кином и кинеском банком када су у питању обилазница око Београда, Коридор 10 и други инфраструктурни пројекти.

Каже и да сваки пут поново кинеске пријатеље моли за нешто ново, али да када се све заврши то значи да смо решили велике бриге и да ће новац моћи да се врати повериоцима.

Истакао је да ће Србија за три године имати најбржи раст у Европи, не рачунајући Ирску.

"Сада смо други, Ирску не можемо да стигнемо, све друге можемо да стигнемо и побеђујемо", рекао је председник.

Говорећи о продаји ПКБ-а рекао је да је то предузеће било 90 милиона евра у минусу, и да је претходна власт задужила ту компанију.

"Ми хоћемо здрав економски модел, капиталистички модел производње као у свету", истакао је Вучић наводећи да то значи да радници имају посао, а да држави иде порез.

Вучић је рекао и да је веома задовољан данашњом посетом потпредседника Индије Србији и да ће то значити нове послове са том земљом.

Вучић је истакао да отвореност Србије према земљама Азије и Африке доноси нови квалитет у инвестирању и позицији Србије и навео да су Србију у протеклом периоду посетили највиши званичници Јапана, Кине, Индије, Уједињених Арапских Емирата, Казахстана... и да се од сарадње са тим земљама много очекује у будућности.

 

Ниска цена за ПКБ? Па што нисте ви купили?

Вучић је узвратио данас критичарима, који кажу да је ПКБ приватизован за мале паре, питањем зашто га онда нису они купили.

„Што се буните? Кажете - ниска је цена. Што нисте купили ви, пошто сте успешни бизнисмени. Продавали сте маглу да сте продавали жваке, а онда смо видели да сте се обогатили за време власти. Што нисте купили ПКБ, била је отворена тендерска процедура“, упитао је Вучић критичаре.

Рекао је да на та питања нема одговора, јер они лажу:

„Мислите да не би купили ови наши, Мишко, Коле, Карић... Сви би, али морају да се дају паре, а не као раније - да дају милион или два председнику општине или неком другом да би платили 50 уместо 200 милиона“, истакао је Вучић.

Вучић је рекао да у случају ПКБ нови власник мора додатно да плати милионе за краве, па на то има обавезу инвестиције од 30 милиона, уз раскидну клаузулу.

„Ту нема игре, држава данас тражи стварне паре за свој народ, а не да министри трпају себи у џепове, као што су радили са Агробанком, Привредном банком и свим осталима“, објаснио је Вучић.

Привредни систем Србије 90-тих је урушаван, али је, истиче, 2000-тих уништен, јер није било као сада да држава тражи „праве паре" за грађане.

„Не постоји ниједно место у Србији где раније власти нису уништиле привреду и фабрике. У Нишу, уз отпуштање људи, ниједна дуванска индустрија није остала“, указао је и додао да су његови политички претходници уништавали предузећа и привреду како би они били повлашћени.

Најавио је да ће у Нишу боравити 28. и 29. септембра, где ће отворити две фабрике Цумтобел и Ими, а уверен је да ће неки медији писати само о томе како због њега осветљавају и чисте град.

„Цумтобел је ''мерцедес'' у индустрији светла“, подсетио је.

Указао је да је за шест или седам фабрика само у Нишу поставио камен темељац или отворио фабрике.

„Можете да ме мрзите, али то је оно што пише на семафору“, подвукао је Вучић, запитавши да ли је можда неко други, или он, довео Џонсон електрик или Леони.

„Биће још много инвеститора, зато је важно да чувамо мир и стабилност“, нагласио је Вучић.

 

Кад препоштени судија постане препоштени политичар...

Вучић је рекао данас да је адвокат Народне странке Вука Јеремића у праву када каже да њега, Вучића, могу само силом да склоне са власти.

"Па, у праву је", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара о тој изјави, и додао: "Па ко ће за њих да гласа? Како да ме другачије сруше?".

Морали би да знају, додао је, тај адвокат и бивши судија Вучинић, који је од наводно препоштеног судије постао препоштени адвокат, да људи у Србији нису фасцинирани силом, њиховим лоповлуком и снагом.

"Наше је да штитимо поредак, а на изборима се доносе одлуке о власти", рекао је Вучић.

Народ, уверен је, за такве, као што је судија који је био на Мишковићевом платном списку, сигурно неће да гласа.

"Ми нећемо власт на силу, већ на изборима. Неће ићи како су они замислили, мада не искључујем ту могућност", закључио је Вучић.

 

Неки би да газе Устав Србије, Санџак и РС нису исто

Вучић је изјавио данас да би неки у БиХ радо и лако газили Устав Србије и подвукао да Република Српска и Санџак никако нису исто, ни по чему, а посебно не по Уставу.

Вучић је рекао да су - на његове речи да волимо РС и поштујемо њен интегритет у оквиру интегритета БиХ - обојица кандидата, који ће добити бошњачку већину, а један вероватно бити и изабран за члана Председништва из редова Хрвата, говорили о Санџаку и о томе како воле Санџак.

Таква поређења не стоје и нису безазлена, сматра председник.

Вучић је подсетио да је Србија финансирала изградњу школе, вртића у БиХ, у РС и дали им име Србија, а да је тамошњим политичарима рекао да би и они могли да изграде школе и вртиће у Новом Пазару, колико хоће, и да их назову како хоће, БиХ или Босна, али да ниједне од тих грађевина нема, већ их је изградила Србија или њени пријатељи из УАЕ или других земаља.

"Санџак - ово није отоманска империја, не постоји као такав", навео је и додао да неки не поштују ни сопствени Устав, а лако би газили Устав Србије, док су, истовремено, страшно осетљиви на саму помисао, што наравно он никада није радио, да се погази Устав БиХ или Дејтонски споразум.

РС и Санџак, истакао је, немају ни по чему сличан, а камоли исти статус, говорећи у уставноправним категоријама, да се и не говори о величини или неким другим стварима.

Што се тиче односа са руководством Црне Горе, он није увек једноставан, имамо, каже, много разлика, али морамо да градимо боље односе у будућности.

"Упутићу позив председнику Црне Горе да у наредном периоду посети Србију", рекао је и додао да не жели да улази у критике наводне медијске кампање из Србије против Црне Горе, али и да му је јасно колико у Црној Гори има негативне медијске кампање против Србије.

 

Да уништимо Телеком, да би они били срећни?

Вучић је изјавио данас да није до краја упознат са детаљима полемике која се води између телевизије Н1 и Телекома, али се пита шта је заправо циљ:

''Ваљда треба да уништимо Телеком, да бисмо се њима додворили и да би они били срећни. Нисам до краја у теми, морам да признам, али кад год видим да су Ђилас и Шолак нервозни, знам да је нешто добро за Србију'', рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Телеком акционарско друштво које послује на тржишту и које мора да се "бори и са Американцима и многим другима да би опстало".

'Ђиласова телевизија постаје све више лична, ваљда им је мало то да имају апсолутни монопол у свему, па треба ограничити сваког ко би им правио конкуренцију'', казао је Вучић.

 

Држава помаже и ради, хвала донаторима

Вучић је изјавио да је Министарство здравља у контакту са породицом малог Душана, којем је потребно лечење у иностранству, и захвалио на подршци и помоћи анонимном донатору, који је данас уплатио 70.000 евра за лечење оболелог малишана.

Вучић је раније данас најавио да ће држава помоћи оболелом четворогодишњаку Душану Тодоровићу из Свилајнца, којем је неопходна значајна финансијска помоћ да би преживео након што му се вратио карцином - необласма, а на питање новинара да ли зна и за ту донацију рекао да је то показатељ да у Србији има дивних људи.

У 2017. години држава је дала шест пута више новца за лечење тешко оболеле деце, него 2011. године, рекао је Вучић, и најавио да ће се то и даље повећавати како нам се и финансијска ситуација буде побољшавала.

Додао је и да је примао људе и да су разговарали са онима којима је за лечење потребно 150.000 евра годишње, и да се и за то нашло решење, да се обнављају клинички центри, улаже у здравствене установе, опрему...

Рекао је и да се ствари у здравству драматично поправљају, али и подсетио да се кроз буџет за здравство и кроз РФЗО обезбеђује 2 милијарде евра, а прецизирао је то, каже, зато што посланици из појединих опозиционих странака не умеју да прочитају, па кажу да је реч о 400 милиона евра.

А реч је, истиче, о скоро па петини укупног буџета Србије и највећим делом иде на опрему, уређаје, лекове, а најмање на плате.

Додао је и да ствари иду набоље, људи увек очекују више, али се, каже, не могу одједном покрпити све рупе, направљене у претходном периоду.

 

Без свеобухватног пакета - нема споразума

Вучић је нагласио данас да није могуће да Србија прихвати споразум о Косову и Метохији без свеобухватног пакета за Србију.

Вучић је подсетио да је то и раније, 100 пута, говорио међународној заједници.

„Међутим, ми немамо ни споразум, ни нацрт, нити предлог“, подвукао је Вучић додајући да треба пустити да се воде разговори.

Указао је да није оптимиста по питању споразума, али да ће дати све од себе да се направи договор.

„Али, ако неко мисли да је могућ споразум без свеобухватног пакета, који би се тицао будућности Србије, без додатне економске помоћи, драматично бржег раста, не пада ми напамет“, јасно је поручио Вучић.

Вучић је оценио да је Србија добро поставила своју платформу.

„Ако неко каже да се ради само о новцу, наравно да је новац важан, али пре свега се ради о интересима нашег народа на КиМ, а потом све друго што можемо да обезбедимо. Да ли је то реално? Није, али је немогуће да прихватимо споразум без свеобухватног пакета“, закључио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк