Вести

ВУЧИЋ: ИМАМО НАЈВЕЋУ И НАЈЗНАЧАЈНИЈУ ПОДРШКУ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

Председник Србије Александар Вучић и руски председник Владимир Путин разговарали су данас телефоном, а шеф руске државе је, у дугом и садржајном разговору, истакао да је Србија најважнија земља на Балкану и у Европи за Руску Федерацију. То је рекао председник Вучић и пренео да је шеф руске државе рекао да ће Русија предузети одређене акције у Уједињеним нацијама, ОЕБС-у и у другим међународним институцијама поводом недопустивих догађаја у Косовској Митровици.Председник Вучић је рекао да је Путин показао "до сада највиши степен подршке".

Путин је осудио напад на Марка Ђурића, напад "албанских силника" на север Косова и брутално пребијање људи, пренео је Вучић.

Из разговора с Владимиром Путином закључио је да можемо да рачунамо на највећу и најзначанију помоћ од Руске федерације. Затражио је од Путина савет, а он је узвратио да је најважније да се ствари решавају мирним путем, у чему су се у потпуности сложили.

То, међутим, приметио је Вучић, овог пута у терору који су Албанци предузели на северу Косова свакако није био случај, јер то чак није била нормална реакција полиције, пошто полиција не иде с 200 дугих цеви и с транспортерима. Закључио је да од Русије можемо да рачунамо на сваку врсту подршке.

"Договорили смо се да будемо у сталном контакту", рекао је српски председник.Навео је да су у разговору поменули и пораст трговинске размене од 23 одсто, и да је Путину изјавио саучешће због несреће у тржном центру у Кемерону.

"Бићемо у сталном контакту и несумњиво ћемо имати до сада најзначајнију и највећу подршку од Руске федерације", закључио је.

Упитан како је задовољан реакцијом Запада, Вучић је одговорио:

"Наравно да нисам задовољан, али немам више шта да кријем. Сувише имам политичког стажа, политички сам ветеран и могу отворено да говорим. Јесам ли срећан због њихове реакције? Нисам, али добро је да нисмо морали да се извињавамо због пребијања Ђурића, јер за воз смо се извињавали пола године".

Захвалио је шефици европске дипломатије Федерики Могерини што је у уторак дошла у Београд и то схвата као коректност којом је хтела да нама учини част.

"Њој хвала на коректности, хтела је да учини нама част. Она не може да каже ко је крив, али је посетом Београду довољно рекла и хвала јој", рекао је Вучић.

Упитан хоћемо ли и даље остати у дијалогу, Вучић је запитао како сад да разговарамо, о чему, с људима који су у стању да туку преговарача и још да приреде ту врсту понижења.На питање значи ли то онда да је Бриселски споразум мртво слово на папиру, Вучић је поновио да смо га ми испунили, али да је он за другу страну очигледно мртво слово на папиру. И не само за њих, рекао је, приметивши да и њихови протежери нису били заинтересовани за његово провођење, јер да јесу поставили би као услов за визну либерализацију формирање ЗСО, а не демаркацију са Црном Гором.

"Јер, баш их је брига за Србе и ЗСО. Да су на Западу хтели да се направи, то би дали као услов. Онда би и Тачи морао заједно са Србима да се договори како ће она да профункционише", рекао је Вучић.

На питање који је онда наш стратешки циљ - Косово или ЕУ, Вучић је поручио:

"Да сачувамо народ, да им обезбедимо сигурност, да их нико не истерује, али наш је стратешки циљ и ЕУ, да сачувамо све, да изгубимо најмање што морамо, а да добијемо највише што можемо".

Нешто смо, додао је, успели да "вратимо у игру" након што смо много изгубили 2008, али и 2004, када су "нам лупали цркве и спалили 39 цркава на КиМ, а шта је држава Србија тада урадила? Па, ништа, ни 2008. кад су прогласили независност, опет ништа.

"Знам ја зашто сметам, јер говорим истину, никога се не плашим, нећу да полажем рачуне странцима, само праву, правди и Србији. А, то да ли ћете да лажете по новинама, ми сад имамо више страних агенција, него иједна земља на свету, више страних медија него српских", приметио је Вучић.

Поручио је, међутим, да народ не треба да брине, "има ко брине", те да неће бити ни новог Бљеска ни Олује, ни нових независности, ни било каквих сличних чуда.

"Борићемо се демократски, политиком, увек смо за компромис, али за понижење никад", закључио је председник Србије.

 

Изабрао сам мир, уместо војске

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да је разматрао и опцију употребе војске и полиције због дешавања на Косову и Метохији, али да је изабрао трпељивост, стрпљење и очување мира.

На питање да ли је тачно да је био спреман као председник Србије да пошаље војску и полицију на административну линију, Вучић је рекао да је његова уставна обавеза да штити интегритет Србије и да мора да разматра и такву опцију.

"Зато су ме грађани бирали. Не видим шта је ту спорно да разматрам, а да ли сам донео одлуку? Нисам донео одлуку. Да јесам, били бисте упознати. То не може да се крије, такве одлуке није било. Али, да ли сам разматрао? Јесам", рекао је Вучић.Како каже, његова је обавеза сваки пут када постоји кризна ситуација и када је народ угрожен да размотри све опције.

"Изабрао сам трпељивост, стрпљење и очување мира. Увек ћу такву опцију да изаберем, уколико не дођемо до последње ситуације из које не можете да се извучете, већ морате да тражите употебу војске", навео је Вучић.

 

Вучић Чолакуу: Ово ти је последњи пут...

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Беким Чолаку, који је на састанку у Бриселу 23. марта био са Хашимом Тачијем, претио директору Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу.

Одбацујући "разне приче" о тајним вечерама у Паризу и Њујорку са Тачијем, Вучић је рекао да су састанак имали у петак у Бриселу и да су разговарали о стратешким стварима.На састанку су, каже, били он и Ђурић, Тачи са Чолакуом, као и шефица еворпске дипломатије Федерика Могерини и Ангелина Ајнхорст.

У једном тренутку, испричао је, Чолаку је почео да прети Марку Ђурићу, јер је Ђурић направио коментар, и то без речи, већ само изразом лица.

"Ја сам преко пола стола рекао: 'Ово ти је последњи пут да си физички претио некоме. Немојте то да радите, озбиљни људи не разговарају на такав начин. А, будеш ли наставио, кажем ти, то више нећеш моћи да радиш'", изнео је Вучић.

Како каже, схватио је да постоји нетрпељивост не само према свима њима, већ посебно према Марку Ђурићу, јер је вредан, упоран и стално иде на КиМ.

"Нисам могао да помислим да је неко толико ван памети да може да доноси одлуке да некога пребија, изубија, скоро доведе до правог крвопролића, сукоба већих размера. То је апсолутно ирационална, неодговорна и неозбиљна одлука", рекао је Вучић.

 

Хоће север, да нам избију последњу карту за компромис о КиМ

Председник Србије Александар Вучић нагласио је да је политички циљ Албанаца на КиМ да заузму север покрајине, како би Србима избили "последњу карту из руку" за било какав компромис о КиМ. Вучић је рекао да је то позадина и онога што су урадили пре два дана:

"Они журе, пошто им ствари у свету не иду на руку и не иду у прилог и хоће по сваку цену да заузму север КиМ, како би Срби након тога могли да буду срећни да добију 'екстериторијалност' за цркве и манастире, што би прихватили Јанковић, Јеремић и остали, а можда и ЗСО као невладину организацију", рекаоје председник.

"Њихов полтички циљ је север", истакао је.

Намера Албанаца на КиМ је, објашњава, да провере све могућности како да заузму север, да имају такозвану "осмокраку шему", опкољавање севера. Чак су, каже, и две јединице убачене у централни део северног Косова, код Бањске, у чему су им помагале и међународне снаге, како би могли да виде покрете и контролишу Србе који би им се у томе супротставили.

На опаску да су из Приштине најавили хапшење Срба ако формирају ЗСО, Вучић је рекао да су формирање ЗСО најавили и Тачи и Харадинај и да не види шта је сада проблем што се иде у њено формирање.

"Па, хајде да је формирамо. Јесу ли рекли? Јесу", констатовао је председник и навео да су Срби спремни да разговарају са њима.

"Ако су опет лагали, по ко зна који пут, и опет неће да формирају ЗСО, значи да су лагали пре три дана лажном причом о ЗСО. Знам да лажу шта год говорили, никада је неће формирати", рекао је Вучић.

Он је упозорио да ће или Албанци кренути у формирање ЗСО или "ће цео свет да констатује да се ради о ортодоксним лажовима", којима није било довољно пет година да договорено спроведу у дело. И поред тога се ипак нада да ће приштинске власти да направе неки састанак са Србима и да се крене у формирање ЗСО.

На питање у вези примедби из Приштине да лого ЗСО личи на српске симболе, Вучић је узвратио:

"Не, него ће да личи на албанске".

Вучић је рекао да је ситуација на југу КиМ једнако лоша као што је била и раније, али да Албанци барем нису убијали, што је добар резултат дијалога који је вођен.

 

Шта је била садржина "једног позива" у Приштину?

Рекао сам им пре два дана да имају рок до пола осам да се "повуку", и "повукли" су се, у 19.20 су вратили Марка Ђурића, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић и на тај начин обелоданио шта је била садржина "једног позива" у Приштину, за који је Марко Ђурић рекао да је зауставио даљи терор.

"Морали су да се повуку после извесног тренутка", рекао је Вучић и додао да су Албанци морали да се повуку и када их је прошли пут исто то упозорио. Нада се, каже, да им то више неће падати на памет. Он је све то рекао одговарајући на питање ко је нама гаранција да РОСУ неће више да упадну на север, али је и закључио:

"Немамо ми више никакве гаранције, сем себе" рекао је Вучић.

 

Коментари опозиције гори од Тачијевих и Пацолијевих

Коментари дела српске опозиције у вези са хапшењем директора Канцеларије за Косово и Метохију гори су од коментара Хашима Тачија и Беџета Пацолија, и показују да је народ у Србији знао да изабере одговорно руководство, а не оне који пилићарски раде само за себе, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је рекао да народ није изабрао оне који ће да се додворавају амбасадорима и да са разних пријема поручују: "Американци и остали су уз нас".

"А, знају да на њих нико не рачуна, осим да дођу на по неки пријем, поједу који хамбургер. Ништа више", рекао је председник Србије.

Коментари опозиције, каже Вучић, показали су колико се наш народ разликује од Албанаца, јер, како је додао, они и када почине најгори криминални акт држе се заједно и чувају свој, албански национални интерес.

"О Јанковићу не могу ни да говорим. Он каже 'неко је то режирао'. Па, такво нешто не може ни да се измисли. А, што се Тадића тиче - његова изјава је тужна и показује само колико су Срби имали среће што су за време његовог мандата изгубили само Црну Гору и КиМ ", рекао је Вучић.

Вучић је додао и да би исти ти, да Марко Ђурић није отишао на КиМ, рекли "ви не бринете о нашем народу".

"Ваљда сам ја ишао у Сребреницу да некога бијем, ваљда смо ми претукли Тачија и Арифија, а не они нас. Као да је страшна грешка што је Марко Ђурић отишао на КиМ", казао је председник Вучић и поновио да је, управо из тог разлога, народ знао да изабере државно руководство.

 

извор: Танјуг