Вести

ВУЧИЋ: ИАКО МАЛА ЗЕМЉА УВЕК СМО У ЦЕНТРУ ГЛОБАЛНИХ ПРОБЛЕМА

ВАШИНГТОН - Не плашимо се тешких економских мера које морамо да спроведемо у будућности, поручио је премијер Србије Александар Вучић на предавању о будућности наше земље које је одржао на на вашингтонском Брукингс институту.

"Са тим можемо да изађемо на крај и да те мере храбро спроведемо", истакао је премијер Вучић.

Он је на предавању које је синоћ одржао уи вашингтонском институту рекао да тек треба да завршимо процес приватизације, да променимо радне навике и да пуно радимо на изградњи предузетничког духа у нашој земљи.

Нагласивши да је најважнији стратешки циљ Србије да постане чланица Европске уније, приметио је да то значи да морамо да спроведемо веома тешке политичке и економске реформе.

Подсетио је да је српска влада отпочела економске реформе после катастрофалних поплава прошле године, уз подршку ММФ-а, Светске банке, ЕБРД-а и других, те додао да је ревизија аранжмана са ММФ-ом прошла са најбољим оценама.

Такође је поменуо мере Владе Србије за фискалну консолидацију којима је смањен фискални дефицит на ниво испод Мастрихта што је, сматра, изузетан резултат, а успели смо у међувремену да остваримо и привредни раст.

"Ми се не понашамо и не претварамо се као да смо нека велика и важна земља, ми се бавимо собом и нашим локалним проблемима, али смо, на жалост, увек у средишту глобалних проблема", рекао је он, подсетивши на низ ратова које смо водили.

Зато је, сматра, данас време да променимо став и да поново позиционирамо Србију на другачији начин.

"Желимо да у будућности избегавамо проблеме, да будемо мирољубива и демократска држава", закључио је премијер Вучић.

 

Улажемо много у добре односе са суседима

Србија улаже много у изградњу добрих односа са свим суседима и пружа руке свима, без обзира на политичке провокације са разних страна, рекао је Вучић.

"Ни данас нећу рећи ниједну ружну реч о нашим суседима и колегама са разних страна Западног Балкана, напротив, све их високо ценим и сматрам да морамо да остваримо још боље односе у будућности", истакао је он на синоћ одржаном предавању.

Подсетивши да је Београд наставио дијалог са Приштином и да су усаглашена четири тешка споразума, Вучић је указао да две стране треба да наставе да постижу напредак и консензусе.

"Не видим велике проблеме између нас, као ни са другима у региону. Даћемо све од себе да учврстимо стабилност у региону, нарочито у Босни и Херцеговини", рекао је он и у том контексту истакао важност регионалних инфраструктурних пројеката, који, сматра, нису само економски, већ и политички значајни.

Према његовим речима, Србија је фактор стабилности у региону, мада је ситуација још крхка, али је добро то што смо, како је навео, свесни страшних последица ако поступимо неодговорно.

Он је указао да је наша земља данас веома поуздана јер "ако нешто обећамо, држимо реч, иако можда нешто одложимо, али на крају урадимо све - што чини разлику између Србије данас и Србије у прошлости".

Вучић се током предавања осврнуо и на избегличку кризу, истакавши да Србија поступа на најбољи могући начин, "европскије од неких држава чланица ЕУ", показујући толеранцију и солидарност према избеглицама које беже од рата у Сирији.

"Рећи ћу вам оно што сам рекао и немачкој канцеларки Ангели Меркел и свима другима  - да смо спремни да прихватимо нашу одговорност и да терет поделимо са земљама ЕУ", истакао је Вучић, додавши да Европа од почетка није била спремна за све потешкоће и нагласивши да је потребно свеобухватно европско решење за избеглице.

Кад је реч о јучерашњим инцидентима на граници Мађарске и Србије, Вучић је рекао да не жели никога да оптужује јер српске власти желе да очувају најбоље могуће односе са мађарским колегама.

"Надам се да ћемо моћи да поступамо смирено и одговорно и превазиђемо ову ситуацију", рекао је он.

Вучић је током предавања на вашингтонском институту поновио да је најважнији стратешки циљ Србије чланство у ЕУ, али и да Србија жели да одржи добре и нормалне односе са Русијом.

Он је навео да је о стратешким циљевима отворено разговарао и са руским председником Владимиром Путином, за разлику од других европских лидера.

"Поносан сам и што овде у Вашингтону могу рећи да имамо добре односе са Русијом и, као што видите, ништа не кријем. И мислим да је то добра позиција за Србију, никога не угрожавамо, нећемо то радити ни у будућности, и надам се да ћемо у томе имати разумевање у САД и ЕУ", закључио је Вучић.

 

САД показале поштовање и охрабрење за даље реформе

Премијер Србије Александар Вучић рекао је данас да је задовољан разговорима које је водио у Вашингтону, јер су САД показале поштовање према одговорној политици Србије у протеклом периоду и дале охрабрење да се настави са реформама.

"То поштовање које су показале Сједињене Државе на најбољи начин одсликава већи углед, другачију позицију Србије у свету. Та позиција биће све боља у годинама које долазе. Једна мала земља као што је наша да има овакво поштовање, третман и респект у САД - то је велики успех за наше грађане и ја им честитам на томе", рекао је Вучић новинарима на крају посете САД.

Он је додао да ће то имати важне и политичке и економске последице за наш народ у будућности.

"Добра, мирољубива политика, озбиљна и одговорна политика доноси резултат, што у нашем региону некада не разумеју", рекао је Вучић.

Упитан да ли су сада решена нека отворена питања и несугласице, Вучић је рекао:

"Ми смо знали које су наше билатералне несугласице и постоје ствари којем ми желимо, хоћемо и које ћемо да испунимо. Сједињене Државе су желеле да покажу своје поштовање према одговорном и озбиљном односу Србије у претходном периоду и то се показало. Тако то раде велике силе. Тако то раде најмоћнији на свету."

Како је додао, САД су нам дале сигнал и охрабрење да наставимо са реформама, са озбиљним и одговорним понашањем.

Ми знамо шта су нам задаци, не летимо са ловорикама назад, већ са папирима пуним белешки, знамо шта нам је чинити за нашу земљу, рекао је премијер, изразивши очекивање да ће у САД и у наредном периоду умети да покажу колико су ценили наш рад после ове посете.

"Нема ту ништа слатко, нема ту много тога лепог, има много одговорности, посвећености, рада и ја сам задовољан што ћемо моћи да пружимо резултате по свим тим питањима", истакао је он.

Према његовим речима, нико из Србије није имао оволико важних и добрих састанака, са добрим порукама и другачијим односом према Србији.

"Поносан сам због грађана Србије јер су они то заслужили. Заслужили су јер су веровали у другачију политику, политику одговорности, тешких реформи, а не у политику ситних политичких лажи, превара какву смо некада водили", нагласио је Вучић.

 

Не разумем затварање границе

Прекид саобраћаја на граничном прелазу Хоргош-Реске нанеће штету економијама Србије и Мађарске, али и осталих европских земаља, упозорио је данас премијер Александар Вучић.

Он је, након предавања које је одржао на вашингтонском Институту Брукингс у разговору с присутнима, рекао да ће Србија без обзира на таклве потезе мађарских власти учинити све да сачува добре односе с том земљом, њеном владом и њеним народом.

Додао је да не разуме најаву мађарских власти да ће на 30 дана затворити гранични прелаз, јер сматра да се тиме поред утицаја на економије, онемогућава и слобода кретања.

"То ће се исто десити и између Румуније и Мађарске, између Хрватске и Мађарске ускоро, као и других земаља са Мађарском. Неко у ЕУ треба да се позабави и суочи са тим проблемом", поручио је Вучић и додао да је он лично уложио велике напоре да се уклоне баријере у региону, пре свега између Београда и Приштине, због чега је и уверен да затварање граница има супротне ефекте.

Србија је, како је рекао, једина земља која се суочила са зидом и која не користи ружне речи, а то показује да се бринемо о будућности односа са Марђарском.

"Шта је наша полиција требало да ради на Хоргошу, да удара те људе? То никада не бих дозволио, они су деловали на добар начин", навео је Вучић, додајући да мисли да Србија ради најбоље што може, будући да је хиљаде људи већ прошло кроз нашу територију.

Вучић је казао да је српски министар унутрашњих послова Небојша Стефановић већ два, три пута разговарао министром полиције Мађарске Шандором Пинтером.

"Ја сам то наредио мом министру да смири ситуацију и да реше све проблеме. То ће чинити и у будућности, али не можете више од тога тражити од нас и то сам рекао Орбану - не можемо бити задовољни подизањем ограде и бодљикавом жицом", казао је Вучић.

Говорећи о мигрантској кризи, Вучић је рекао да Србија за мигранте није атрактивна, због чега је само транзитна земља на њиховом путу ка чланицама ЕУ, али је навео да су им у Србији обезбеђени смештај, храна, медицинске услуге, те да им се ту, први пут, узимају отисци прстију.

На граници са Мађарском, међутим, мигранти су, подсетио је, наишли на бодљикаву жицу, а то је кулминирало јучерашњим сукобима с полицијом, у којима је претучена и новинарска екипа државне телевизије, те бачен сузавац на мигранте на нашој територији.

На вест да је Мађарска међу групом приведених миграната индентификовала и једног терористу, Вучић је поручио да се у Србији мигрантима узима отисак пристију и да су домаће службе спремне да деле те податке са колегама других земаља, како би заједничком сарадњом били пронађени "неки лоши момци ако их има".

Рекао је и да је поносан што је премијер Србије, земље која је добар домаћин мигрантима и према њима се односи на хуман и људски начин.

Србија ће, према његовим речима, то и даље чинити, а у плану је, поред осталог, изградња додатног прихватног центра у Прешеву и у Београду, као и да ће се, ако буде потребно, градити и други.

Указао је на другачији однос неких држава према тим људима и подсетио на недавне ружне слике са мађарско-српске границе, када је мађарска сниматељска саплела човека са дететом у наручју.

"Нисам емотиван тип, али сам скоро почео да плачем", рекао је Вучић, наводећи да га је то подсетило на лица избеглица који су 1995. године избегли из Хрватске и других земаља у Србију.

Премијер је поручио да Србија жели да остане на путу европских интеграција, будући да је ЕУ, поред САД, најбоље место на свету за живот.

"Шта год да се деси не можете да заобиђете идеју ЕУ и вредности ЕУ и то ће бити наше становиште и убудуће иако нисмо добили много од фондова ЕУ као неке друге земље које су напустиле европске вредности одмах када су се суочиле са потешкоћама", навео је Вучић.

 

Србија спремна да сарађује по питању избеглица

Вучић је изјавио данас да Србија, по питању избегличке кризе, сарађује са свима, спремна је да тако и настави и додао да не разуме зашто је Хравтској проблем да обезбеди неопходну помоћ и подршку избеглицама.

"Ми сарађуемо са свима, али знате у нашој земљи ти људи прођу око 600 километара и остају много дуже него што су остали у Хрватској која има тај проблем два дана, а ми имамо четири месеца", рекао је Вучић у Вашингтону где данас завршава тродневну посету.

Он је поновио да је Србија спремна да настави да сарађује и навео да је наша земља била спремна за долазак избеглица.

"Ми смо били спремни, имамо прихватне центре, знамо како да поступамо са тим људима. То за нас није превелики проблем...Све те избеглице прошле су кроз нашу земљу. И ми смо их на леп начин примили и наставићемо то да радимо", рекао је Вучић.

Он је додао да не разуме шта је проблем "свима другима око тога".

"Посебно онима који имају руту од 35 километара, па затварају путеве према Србији. Никако не разумем о чему се све ради. Можда ми не умемо да кукамо, плачемо, да тражимо паре, можда би неко други требало то боље од мене да ради...Не знам о чему је реч?", рекао је премијер.

"Наш посао је  да избеглице прегледамо, да помогнемо шта можемо, нахранимо, понудимо преноћиште. Шта је ту тако страшно?", рекао је Вучић, додавши да ће се сутра, по повратку у Београд, бавити тиме.