Вести

ВУЧИЋ: И ВОЈСКА И ВЕЖБА ЗА МИР И ОЧУВАЊЕ СЛОБОДЕ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, по завршетку Здружене војне вежбе "Век победника", да Војска Србије ни изблиза није она војска од пре пет година, али да је то засигурно војска за очување мира и слободе Србије.

"Ово радимо да би могли да сачувамо слободу и мир земље", рекао је Вучић на Пештеру, честитајући свим припадницима Војске Србије који су данас извели вежбу на 10 локација у земљи.Како каже, вежба је била веома тешка и захтевна.

"Нисмо имали никаквих несрећа, момци су обавили посао на изванредан начин. Хвала свима", рекао је Вучић.

Председник је поручио да ће наставити улагања у Војску Србије и да ће се до краја 2019. године видети огроман напредак.Подвукао је и да ће Србија до марта наредне године имати укупно 14 Мигова 29.

"Пресрећан сам због онога што смо данас видели. Нигде као у војсци није потребно време да се види уложен, труд, напор и финансијска средства. Када упоредимо оно што смо имали 2013. године и данас, то просто нису исте војске", поручио је Вучић.

Како је рекао, крајем 2019. видеће се огроман напредак у војсци, јер највише средстава од оржуја и оруђа стиже почетком и половином следеће године.

"Тиме Србија показује да чува себе и да може да унапреди своју војску", поручио је Вучић.

Како је рекао, данас је виђено осам Мигова 29, од 10 колико их имамо, а до краја марта Србија ће их имати укупно 14.

"А, никада пет нисмо могли да дигнемо у ваздух", приметио је Вучић.Поручио је да све то радимо да бисмо могли да сачувамо слободу, независност и мир.

"Није оружје ту да бисмо га употребили. Војници морају да буду спремни да га, не дај боже, употребе, али имамо га и унапређујемо армију, пре свега, због чињенице да армија врши превентивни утицај и да свако размишља какав би одговор Србије био у случају евентуалног напада", поручио је председник Србије.

Напоменуо је и да ће држава наставити да ради све да војска живи боље, да повећава плате, гради станове, али и да помаже онима који су већ узели стамбене кредите.

"И пензионери данас и сутра добијају највише пензије, а то смо успели захваљујући тешким реформама. У свим областима види се напредак и бољитак", рекао је Вучић.

 

Војска ће бити све снажнија и опремљенија

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, након присуства војној вежби са бојевим гађањем "Век победника 1918-2018" на Пештеру, да наш народ може бити поносан на снази и опремљености Војске Србије, која ће у будућности бити још већа.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, коме је у интересу била слаба Војска Србије, казао да је у интересу Србије да има снажну војску.Указао је да неким земљама, са којима су имали сукобе у прошлости није било у интересу да имамо снажну војску и због тога су пронашли неке у нама са којима су слабили нашу армију.

''Прошли смо кроз танталове муке да оснажимо нашу војску и сада су у њој сви у униформама срећни. Они ово нису видели деценијама, и сада не можете да им скинете осмех с лица. Видели су своје авионе МИГ-29 који обезбеђују пролаз Орловима бомбардерима'', објаснио је он.

Вучић је констатовао да су хеликоптери одлично погађали и да постигнути резултат четири у четири до сада није виђен, подсећајући да се радило о гађању са удаљености од два километара.Рекао је да су и тенкови били изванредни и да су грађани имали прилику на Пасуљарским ливадама да виде и нове Лазаре 3.

''Много тога сте могли сада да видите, а много тога ћете моћи тек да видите у будућности. Стиже девет нових хеликоптера Х149, четири МИ35, и три МИ17. МИ 35 неки називају ђавоље кочије, али када оне обезбеђују, оне ће за наш народ бити један од најбољих хеликоптера'', казао је он.Вучић је истакао да ће бити још нових тенкова и оклопних возила, четири авиона.

''Нама су Стреле уништавали и плаћали 245 долара за једну уништену. Сада имамо довољно Стрела, Оса и других у свом ресурсу. Разговараћу са француским председником Емануелом Макроном да узмемо нешто и од Мистрала у будућности'', најавио је он.

 

Електромрежа Србије остаје на Косову, одбијен захтев Приштине

Електромрежа Србије остаје на Косову и Метохији, саопштио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је пренео новинарима да је Европска мрежа оператора преносног система за електричну енергију (ЕНТСО) већином гласова одбила захтев Приштине да преузме електромрежу Србије на северу Косова и Метохије, рекао је председник Србије.

„Успели смо да издејствујемо једну малу победу, која нама много вреди. Победили смо у ЕНТОС, иако смо мислили да шансе нема", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Мађарска, иако је признала независност Косова, гласала за Србију, а против предлога Косова.

Такође, како је додао, и Румунија, Грчка и БиХ су гласале против предлога Приштине.

Вучић је казао да су по први пут Македонија и Црна Гора биле уздржане, за шта им се посебно захваљује.

„И овог пута нису успели да ураде оно што су планирали у овој енергетској агенцији. ЕНТСО је мање звучно од Интерпола, али за нас и наше грађане на северу је значајније од Интерпола", казао је Вучић додајући да је посебно срећан због тога.

Захвалио се Иштвану Пастору који се борио са владом Србије, и посебно владама Мађарске, Бугарске, Румуније и Грчке, јер су гласале за нас и најснажније подржавају Србију.

Вучић је претходних дана износио забринутост да би ЕНТСО могао донети одлуку у корист Приштине, због подршке коју је имала од многих европских земаља и најавио је борбу преко свих расположивих институција.

ЕНТСО чини 43 оператора преносног система електричне енергије из 36 земаља Европе.

Приштина је тражила да преузме дистрибуцију струје на северу КиМ са образложењем да Електромрежа Србије лоше руководи тим послом, а истовремено је, у најмању руку толерисала праксу да Албанци "краду" струју у делу мреже на северу КиМ.

Вучић је у четвртак указао да Европљани покушавају противправно да избаце Србију из енергетске мреже за север Косова.

"У нацрту енергетског споразума било је јасно да мора да се формира Заједница српских општина (ЗСО), која би основала две мешовите компаније на северу. Оне би биле преносник до албанског оператера из Приштине. Пошто није формирана ЗСО, кривицом Приштине, они нама хоће то да отму, да нам отму право да трансферујемо струју, да изгубимо један далековод према Македонији, два далековода према Албанији, три према Црној Гори", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Србија неће спроводити незаконите одлуке у вези са енергетском мрежом.

 

Танјуг ради добро, својим средствима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће се Влада Србије и надлежни бавити питањем новинске агенције Танјуг, подвукао да Танјуг ради својим средствима и да сматра да агенција добро ради.

На констатацију новинара да је Танјуг обележио 75 година рада и питање "како ће се решити то питање, биће приватизован или...?", Вучић је рекао да њега нападају без обзира шта да се деси, па и у овом случају.

"Прво су ме нападали када су објављивали смртовницу Танјуга на насловној страни Политике, па кажу 'угасио си Танјуг'. Па онда Танјуг није угашен и сада воде хајку против свих нас зато што Танјуг ради - иако Танјуг ради својим средствима", рекао је Вучић.

"Не знам шта више ни да вам одговорим, нека ради Влада, надлежне службе, шта хоће и како хоће", рекао је председник Србије.

"Ја мислим да је Танјуг добро радио, никада нисам видео проблеме у томе, али ако људи воле да их гасе или не знам шта, влада ће наћи одговор у складу са законом на то", рекао је Вучић. Како је додао, не би више ништа о томе да каже.

"И онима који ме сваки дан нападају, сваки дан измишљају, цртају ме као Хитлера или његово одојче, свима кажем, само ви наставите, сви који обмањују јавност, сви који не говоре истину, само ви свој посао наставите, немојте да глумите хероје, наставите ви свој посао слободно, потпуно слободно", рекао је Вучић.

Колико ћу да се борим за истину и колико пута ћу да кажем да не говорите истину народу, да говорим људима шта јесте тачно и шта није, и имам право на то, толико ћу се борити за ваше право, за вашу слободу да објављујете неистине и лажи, поручио је Вучић.

 

Приштина има већину за Интерпол,али борићемо се, видећемо...

Да је гласање за чланство Косова у Интерполу тајно, наше наде би биле веће, оценио је данас председник Србије Александар Вучић, те приметио да није спорно да ће Немачка подржати чланство Косова у тој организацији, као ни да Приштина има двотрећинску подршку. Вучић је додао да су шансе да се то чланство и деси огромне, али да ће Србија наставити да се бори и да покушава да то спречи.

Коментаришући писмо које је Рамуш Харадинај објавио, а у којем наводи да ће Немачка подржати улазак Косова у Интерпол, Вучић је рекао да немачка подршка није спорна и да Косово има двотрећинску већину, а однос је отприлике 98 према 43 у њихову корист.

"Али, ми се боримо, покушавамо. Пре два дана бих рекао да немамо никаву шансу за ЕНТСО. Њихове шансе су огромне, сви раде за њих, Американци, Немци, Французи, Енглези... Ми смо мали, имамо неколико пријатеља и молимо друге да нам помогну. А, можда буде неко изненађење, видећемо", рекао је Вучић.

Како је рекао, гласа се тајно, али не сасвим, јер се гласови могу проверити на основу тога ко је притиснуо које дугме.

"Да је гласање сасвим тајно, рекао бих да су нам наде веће. Овако, гласање није баш савим тајно. Свеједно, борићемо се до последњег тренутка", подвукао је председник.

"А, што се тиче Харадинаја, волео бих да су мало одговорнији. Али, овако шта да радите", закључио је Вучић.

 

За Министарство одбране 650 милиона евра

Буџет Министарства одбране за следећу годину износиће око 650 милиона евра, а реално око милијарду до милијарду и 50 милиона евра, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је то рекао одговарајући на питања новинара након завршетка дела војне вежбе "Век победника" која се одржала на Пештеру.

"То је најтеже питање које сте могли да поставите зато што се страшно секирамо када видимо колико пара оде на одбрану и много новца трошимо, али како да вам кажем, видећете много више осмеха догодине на овом или неком другом месту" рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС