Вести

ВУЧИЋ: ХВАЛА КИПРУ НА ИСКРЕНОЈ ПОДРШЦИ СРБИЈИ

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас у Никозији да је кипарски председник Никос Анастасијадис прихватио његову молбу да се ангажује на међународном плану, те да ће упутити писмо свим европским лидерима у којем ће их упозорити на могуће катастрофалне последице свих потеза Приштине.

"Рекао ми је да ће упутити писмо свим лидерима. Захвалан сам, јер знам како се чује његов глас глас у свим европским метрополама", рекао је Вучић.

Председник Вучић је замолио председника Кипра да европским колегама посебно укаже на катастрофалне последице најављеног формирања војске Косова.

Вучић је рекао да је имао прилику више пута да много тога научи од председника Кипра и да је и данас затражио савете због тешке ситуације у којој се Србија налази, у коју је дошла не својом кривицом, већ нама потпуно нејасном одлуком приштинских власти да уведе тарифе од 100 на робу која долази на КиМ.

„Цела Европа је то осудила и председник Кипра такође, али по том питању нема никаквих промена у понашању Приштине", указао је Вучић.

"Они сада желе нове провокације, најављују формирање војске Косова, супротно свим постигнутим и потписаним споразумима. Замолио сам председника Кипра да све наше европске партнере упозна са катастрофалним последицама таквих одлука. Рекао је да ће упутити писмо свим европским лидерима, а добро знам како се добро чује глас председника Кипра у свим европским метрополама. И лично сам се у то уверио у Хелсинкију, на самиту ЕПП“, објаснио је Вучић.

Рекао је да као председник Србије жели посебно и нарочито захвалност да изрази председнику Кипра на озбиљном и одговорном приступу решавању свих проблема који у Европи данас постоје, да захвали на искреној подршци коју пружа Србији на њеном европском путу, тако и очувању територијалног интегритета и суверенитета.

„Захвалио бих се и грађанима Кипра који преко свог председника и владе подржавају српски народ и грађане Србије, јер су грађани Србије увек и на сваком месту били увек уз кипарски народ, руководство Кипра. Увек ћете моћи да рачунате на нашу подршку у свим организацијама широм света“, казао је Вучић.

Вучић је истакао да је Србија посебно захвална и министру иностраних послова, председнику Кипра на подршци коју је та земља дала Србији у Интерполу.

„Кипар није само гласао за Србију, већ су се борили као што се борила наша делегација против захтева Приштине. Никада нећемо то заборавити. Умемо да памтимо“, поручио је Вучић.

Такође Србија, према његовим речима, је захвална Кипру не само на пријатељским односима, већ и што жели даље да унапређује са нашом земљом.

„Идуће године имаћемо трећи сусрет са Кипром у Србији, али бићемо и домаћини трилатераног сусрета Грчке, Кипра и Србије“, пренео је Вучић.

Вучић је казао да је са кипарским колегом разматрао све видове сарадње у различитим областима, од размене знања и сазнања у области просвете, културе, до коришћења или да видимо како да користимо бар део гаса који би могао да дође до Србије из Бугарске, иако смо ми највећим делом ослоњени на руски гас.

Поновио је да ће Србија пружати подршку у свим телима и међународним организацијама. На крају је казао да је са Кипром по први пут установљена сарадња по питану организовања дијаспоре.

„Кипар има бројну дијаспору, али Србија има бројнију. Кипарска дијаспора је одлично организована и хвала кипарским колегама што су део својих сазнања пренели шефу српске дипломатије Ивици Дачићу. Покушаћемо у будућности да прикажемо више пажње људима који живе у дијаспори. Наша кривица, а не њихова што нисмо успели на добар начин да то урадимо до сада“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је много тема покренуто, и да много можемо да урадимо и на развоју економских односа две земље.

„Задовољни смо оваквим састанцима. У свету сарадња независних, суверених земаља које држе до себе добија све више на значају. Поносан сам што је наша земља таква, а знам колико је поносан и овај народ. Увек ћете имати подршку српског народа, као и захвалност на подршци нашој земљи“, рекао је Вучић.

 

Са Кипром и Грчком о гасу преко Бугарске

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће следеће године на трилатералном сусрету Србија-Кипар-Грчка у Београду разговарати о томе на који начин би део гаса преко Бугарске могао да долази у Србију са трасе гасовода "Ист мед".

"Имаћемо трећи сусрет између Србије и Кипра у Србији, али ћемо бити и домаћини трилатералног сусрета Србије, Кипра и Грчке, и са великим задовољством ћемо са нашим пријатељима разматрати све видове сарадње у друштвеним областима, од размене знања и сазнања у области просвете и културе...или да видимо како и на који начин да користимо бар део гаса који би могао да дође до Србије преко Бугарске из Ист меда, иако смо ми највећим делом ослоњени на руски гас", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг