Вести

ВУЧИЋ: ФРАНЦУСКА СЕ ВРАЋА У СРБИЈУ НА ВЕЛИКА ВРАТА

На највишем нивоу

Председник Србије Александар Вучић је у ексклузивном разговору за Курир испричао како је изгледао сусрет у четири ока с председником Француске Емануелом Макроном, али и његовом супругом Брижит.

Истиче колико посета Макрона, коју је потврдио за следећу годину, може да помогне Србији и на европском путу, али и наводи с којим је још државницима имао прилике да разговара и колико су контакти на највишем нивоу важни за нашу земљу. Вучић је описао и како је изгледао разговор са Србином из Француске који је зауставио саобраћај кад га је видео.

* Учествовали сте на самиту светских лидера о климатским променама. Били сте једини шеф државе са западног Балкана. Какви су ваши утисци после разговора с председником Француске Емануелом Макроном?

- Веома је важно учествовати на оваквом самиту, не само због поплава и суша с којима се суочавамо, а које недовољно разумемо и мало се бавимо овом веома важном темом. Имао сам прилике да с председником Француске разговарам у четири ока. Можете да мислите у каквој је гужви он био, али сам успео да добијем неколико минута с њим насамо. Није било више времена јер је још троје или четворо лидера такође чекало на пријем.

* О чему сте разговарали?

- О нашим билатералним односима. Француска је уз Немачку водећа снага Европске уније. Наравно, било је речи о нашем европском путу, нашим економским билатералним односима. Наша трговинска размена се увећава из године у годину. Прошле године износила је 900 милиона евра, ове године ићи ће до милијарду. Али ми тиме нисмо задовољни, желимо да она буде још већа, а посебно наш извоз у Француску, који је ове године порастао за 17,8 одсто. Такође, хоћу да кажем да смо разговарали о новим инвестицијама Француске, причали смо о интересовању француских компанија за Аеродром 1 Београд, „Ла Фарж“ и „Меридијану“, и оном што је већ урађено у вези с прерадом отпада у Винчи. То ће бити највећа инвестиција у приватно-јавном партнерству у целом региону тог типа – око 300 милиона евра је вредност инвестиције. Дакле, Француска се полако, али сигурно враћа, не само на западни Балкан, већ и у нашу Србију, што ме посебно радује. Разговарали смо и о другим стварима.

* Којим конкретно?

- Председник Макрон ми је потврдио да ће пре лета доћи у Србију.

* Колико је то важна посета, с обзиром на то да ће се догодити на том нивоу први пут после 18 година? Да ли Француска може да буде наш јак савезник на путу ка ЕУ? Каква су ваша очекивања?

- Наша очекивања су велика. Као што видите, економска сарадња расте и напредује. Француска има све већи интерес у Србији, и то не само економски већ и политички. Важно је да се вежемо за Француску као што је то случај с Немачком, онда нећемо имати никакве бојазни у будућности. На озбиљан начин желим да кажем нешто што је изванредно за Србију. Ако 2018. посети Србију, а данас ми је то лично потврдио председник Макрон, и то не у куртоазном разговору, већ смо на озбиљан начин говорили о датумима, кад се та посета реализује, мислим да ћемо имати још много тога што ће нас везивати. Свака нова инвестиција у нашу земљу и долазак сваке нове успешне компаније у нашу земљу је успех, значи већи интерес Француске за напредак Србије. Па неће она да сече гране на којима седи. Ако све то ојачамо значајним политичким везама, то значи да ћемо успети да обезбедимо и те како битну и важну француску подршку.

* Да ли таква врста контакта на највишем нивоу може убрзати наш европски пут?

-Да, то је кључна ствар за наш европски пут, али и за наш економски опоравак.

* Да ли сте имали прилику да разговарате с Макроновом супругом Брижит?

- Да.

* О чему сте разговарали?

- Добро, био је то куртоазан разговор. Видео сам да је реч о веома озбиљној, врло интелигентној и образованој жени и надам се да ћемо имати прилике да у будућности још више и још чешће разговарамо. Чини ми се да би требало да укључимо и њу и сваког другог ко би Србији могао да помогне на различите начине.

* На који начин би она могла да помогне Србији?

- Видео сам да је велики број лидера користио прилику да се приближи супрузи господина Макрона. Ја нисам имао толико прилике да разговарам, али оно кратко време које смо причали успео сам да кажем неколико лепих речи о нашој Србији.

* Шта је Макронова супруга на то одговорила? Да ли је имала прилике да нешто чује о Србији?

- Она је добро знала и с ким разговара, а посебно је знала из које земље долазим. Србија није непозната за њу.

* С ким сте још имали прилике да разговарате? Имали сте и неформални део, сликали сте селфије с државницима осталих земаља, што је постао тренд међу политичарима.

- Не бих ја правио селфије никада, него није било никога ко би сликао било шта јер је било дозвољено само председницима, премијерима и шефовима великих међународних организација да дођу у Јелисејску палату. И онда смо се ми шалили и заједно правили селфије Кристијан и ја, после тога и на броду с премијером Луксембурга. То је силом прилика настало и не могу много да се хвалим. Види се да не умем да сликам, нисам баш нарочито вичан ни да подигнем руку, него сликам из жабље перспективе. То само говори да нисам много ни модеран, него сам старомодан.

* Добро, али сте отворени за нове трендове.

- Човек се мења и добро је да се мења. Мислим да је важно да човек учи док је жив и ваља нешто и да научи. Увек је то добро и човек мора да напредује. Али разговарао сам с много важних људи, с много премијера, председника, рецимо, из Африке, Азије, Аустралије и Океаније... С многима сам разговарао о Косову и Метохији, с многима о економској сарадњи. Припремамо већ за следећу годину једну велику афричку туру, за коју мислимо да је од изузетног значаја за нашу земљу.

* У политичком смислу? Рекли сте да сте разговарали о Косову и Метохији, а те афричке земље су можда и кључне у непризнавању. Имали смо и два опозива признања...

- Мислим да ћемо у будућности имати још повлачења признања. Али је важно пре свега да чврсто држимо наше савезнике, људе који су досад били на нашој страни. Верујем да ћемо у томе успети.

 

Србин зауставио саобраћај у Паризу

 

ДРАГО МИ ЈЕ ДА САМ ВИДЕО ЗЕМЉАКА

 

* Имали сте занимљив сусрет с нашим човеком који живи у Француској и који је зауставио саобраћај да би се с вама поздравио. О чему сте разговарали?

- Кратко смо разговарали, а јесам се изненадио. Он човек не хаје, безбедњаци нису могли да верују у најбржој траци зауставио је аутомобил и изашао напоље да ме поздрави. И онда безбедњаци нису могли да верују, пошто су сви почели да трубе, али њега није било нарочито брига. Каже: „Е, ја сам из Бора и много ми је драго. Нека сам тебе видео, настави да радиш." Ја му захваљујем и не верујем шта се дешава, све у нади да ће човек да крене, али је он толико био упоран. На крају су безбедњаци почели мене да моле: „Ајде, ајде, завршите то", само да би човек кренуо. Али било ми је драго да видим Србина у Паризу који зна за своје корене, који дуго ту живи и који жели све најбоље својој Србији.

извор: Курир