Вести

ВУЧИЋ: ЕУ ПОДРЖАВА НАПРЕДАК СРБИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да је отварање кластера 4 значајан сигнал да ЕУ подржава даљи напредак Србије на њеном европском путу, али и да се у Србији вредно и добро ради.

"Ми смо једина земља са Западног Балкана којој је било шта отворено на међувладиној конференцији у Бриселу. Чему се не радујемо, јер би волели да су и други, посебно наши пријатељи из Северне Македоније, али то, додаје, из билатералних разлога нису", рекао је Вучић.

Вучић се захвалио председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен, шефу Делегације ЕУ у Србији Емануелу Жиофреу, који је много труда уложио и показао много поштовања.

Истакао је да је ово добар сигнал за нашу земљу да се рад исплати.

Нагласио је да су посебно важне отворене области као што су животна средина, енергетика и транспортна повезаност.

"Желим влади да добро ради и да можемо ускоро да причамо и о затварању поглавља", додао је Вучић.

 

У енергетском сектору био је прави колапс

Вучић је изјавио на седници Владе да је, према последњим информацијама, без струје још свега 0,38 одсто домаћинстава.

Вучић је додао да осталих око 99,62 одсто домаћинстава има електрични енергију.

"Неко би рекао да је тај проценат веома добар имајући у виду временске услове", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ЕМС претходних дана функционисао перфектно, без икаквих проблема и честитао директорки тог предузећа на томе.

"Наравно да нико није био изненађен када падне снег и комуналне службе су највећим делом веома добро обавиле посао. Али, оно што нам се догодило у енегетском сектору, благо је рећи, био је потпуни колапс", навео је Вучић.

Вучић је додао да је ЕМС уложио стотине милиона евра у поправљање далеководне мреже високонапосне снаге.

Вучић је рекао да је остало још да се уради Војводина, Бор и делови Београда и да је за то потребно до краја 2028. године још 700 милиона евра, како би у потпуности имали обновљену мрежу ЕМС трансмисионог система, и да то треба да уђе у програм развоја Србија 2025 и у даље планове.

Честитам ЕМС-у на изванредно обављеном послу, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да хоће да грађани Србије треба да знају са којима се држава суочава, пошто је пред нама тешка и дуга зима.

Вучић је рекао да је разговарао са министром финансија Синишом Мали и гувернерком Јогрованком Табаковић о томе како да земља поднесе тај, како је рекао, ужасно тежак терет.

Вучић је напоменуо да су у енергетском систему ЕПС, ЕМС и ОДС (Оператер дистрибутивног система).

Вучић каже да је ЕМС у последњих неколико година за 50 одсто подигли капацитете свог система.

Вучић је рекао да је ОДС тај који треба да одрзава мрежу и наплаћује струју и да је ту било више проблема него што се очекивало због тежине снега пошто је био веома мокар, као и због ветра који је ледио проводнике.

"Само у Београду су 472 стабала склоњена од стране Зеленила, а више хиљада је срушено, док је на територији Србије пало више десетина хиљада стабала срушено од тежине снега", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је најтеже било на подручју моравичком округа у Ивањици, Лучанима и Чачку, затим у колубарком округу у Ваљеву и као и на делу златиборском округу.

Вучић је додао да је најтеже било у Ивањици где је без струје било 6.000 домаћинстава и да и даље струју нема њих око 1.800 у пођавроским селима, као и у околини Ваљева и Чачка.

Имамо пријаве и у Рушњу и неким местима, додао је Вучић.

Вучић је нагласио да је намера државе да купи све што може да се купи од енергетских капацитета било да је реч о термо, хидро и било којим другим у непосредном окружењу како би могла да гарантује безбедно снабдевање.

Вучић је рекао да као председник владе исто направио грешку слушајући да нам нису потребни термо капацитети, па се касно ушло у изградну новог блока у Костолцу од 350 мегавата, који ће тек бити готов крајем 2023. године.

"На крају ми у потпуности зависимо од термо капацитета. Да слушамо све ове који нам соле памет, могли бисмо да искључимо струју свима и да имамо тзв. блекаут и да нема струје у Србији. То је кривица још владе коју сам ја водио пошто смо касно потписали споразума са Кинезима за Костолац", нагласио је Вучић.

 

Очекујемо стабилизацију система у понедељак

Вучић је изјавио да се у понедељак очекује стабилизација електро система и да имамо довољјно струје за сопствене потребе уз минималан минус када буду најхладнији дани.

Вучић је на седници Владе Србије, која је отворена за јавност, рекао да је проблем у томе што је ЕПС направио додатну грешку јер није довољно угља обезбедио на депонијама и за снабдевање самог ТЕНТ-а и додао да је то питање за унутрашње расправе.

"Све остало је било објективни фактор", рекао је Вучић и додао да је комплетан систем испао зато што у ЕПС-у нису водили рачуна о томе колико угаљ може да буде мокар и колико блато може да оштети свих шест блокова у ТЕНТ-у.

"Зато Обреновац једно време није имао струју јер је прикључен директно на ТЕНТ и зато смо ми увозили енормне количине електричне енергије и срећом па смо се снашли и срецом је наш трансмисиони систем издржао да спушта напон до пет одсто да би 90 одсто Србије имало струју", рекао је Вучић.

Вучић додаје да се брзо реаговало и финансијски, али да је финансијска штета огромна.

Вучић је рекао, да ће се огромна финансијска средства плаћати до недеље, понедељка.

"Очекујемо у понедељак стабилизацију система, да ли ћемо у томе успети видећемо. Ноћас би на мрежу требало да буде укљуцен Б1, ујутру А3 тако бисмо имали укључене А1, А2, А3 и Б1 у ТЕНТ-у", рекао је Вучић.

Вучић наводи да је данас у Костолцу без икаквог разлога у систему цевних котлова дошло до поремећаја па је морао да се искључи цео блок од 350 мегавајта.

"За то не постоји разлог и то ће бити на мрежи сутра до 10.00 ујутру. Лакше ћемо да дишемо од сутра што се безбедности и сигурности снабдеваја тиче", додао је Вучић.

 

Приштина неће дозволити одржавање референдума

Вучић је пренео, на седници Владе, да Приштина неће дозволити одржавање референдума 16. јануара, додајући и да наставка дијалога са Приштином нема "ни на видику".

"Имамо све више проблема на Косову и Метохији. Приштина је донела одлуку и обавестила нас неформално да нам неће дозволити одржавање референдума 16.јануара. Покушаћемо да разговарамо са Бриселом да их убеде да се омогући грађанима српске националности да гласају", рекао је Вучић.

Вучић је указао да Приштина одбија сваку врсту дијалога, разговор и чак и готови споразум о несталим особама, као и сваку помисао да примене Бриселски споразум, посебно када је реч о Заједници српских општина.

"Немамо ни на видику наставак дијалога са Приштином у Бриселу. Ни најављено", истакао је Вучић.

"Иако наше власти пуштају њихове званичнике, формалне, неформалне да улазе на територију централне Србије, понашамо се", каже Вучић, "одговорно и озбиљно, а они не пуштају ни Петра Петковића, ни друге да уђу на Косово и Метохију."

То, констатовао је Вучић, наилази на све већу осуду међународне заједнице, али не довољно.

"Забринут сам шта могу да буду будући потези Приштине", рекао је Вучић.

Када је реч о ситуацији у региону, Вучић је указао да је приметно да се са посебном пажњом прати напредак Србије.

Вучић је рекао да је приметно да су Загреб и Приштина на најистакнутији начин, али и делови политичког Сарајева исказују незадовољство и прате брзину напретка Србије, јачање њене финансијске снаге, али и снажење војске, са жељом да то не иде том брзином.

"За нас је важно да се држимо наше политике поштовања Дејтонског споразума, интегритета Босне и Херцеговине, али и Републике Српске", рекао је Вучић.

Вучић је указао да је Србија помогла четири најсиромашније српски насељене општине, три у Републици Српској, и једна у Фередацији - Костајница, Дубица, Невесиње и Дрвар - шест милиона евра, и да ће сада бити упућено додатних шест милиона евра.

"То је огроман новац за те четири по броју становника мале општине. Србија ради и гради од школа до домова здравља у свакој општини на територији Републике Српске, то је наша помоћ. Србија жели мир, стабилност, поштује међународно право. То што тражимо од других важи и за нас", истакао је Вучић.

Вучић је указао да и у Србији мора да гради још боље односе са бошњачким комшијама.

"Што се тиче онога што стиже из Загреба и са неких других адреса, наше је да пружамо руку, да се боримо да решавамо проблем несталих лица. Нешто је више несталих Срба, него Хрвата, али потпуно је свеједно, наше је да томе приступамо савесно, одговорно, озбиљно и да те проблеме на сваки начин решавамо", рекао је Вучић.

 

Противим се санкцијама, неће бити блокада на Дрини

Вучић је изјавио да се противи било каквим санкцијама против било кога у Републици Српској, те да ће предложити влади да изађе са таквим ставом, поручујући да више никада неће бити блокада на Дрини.

"Што се тиче санкција појединима у Републици Српској… Мој предлог влади да изађе са тим, и као председник ћу изаћи да тим ставом - да се апсолутно противим свакој врсти санкција, јер оне никада нису било шта било коме донеле", рекао је Вучић на седници владе.

Вучић је додао, Србија, уколико је влада са тим сагласна, неће доносити одлуку о увођењу било каквих санкција било коме из Републике Српске.

"Једном сам рекао да никада више неће бити блокада на Дрини, као што их је било, и нећемо према руководству Републике Српске да се односимо као пре 20 и више година. То је мој предлог за вас, ту одлуку доноси влада. Као председника, за мене такве санкције, ако се догоде, неће постојати", рекао је Вучић.

 

Скупштина Лознице сутра или прекосутра укида просторни план

Вучић је најавио да ће, у складу са оним што је рекао у Горњим Недељицама, где је разговарао са грађанима о пројекту Јадар, сутра или прекосутра Скупштина Лознице донети одлуку о укидану просторног плана који био донет.

"Желим да обавестим о томе грађане, а не политичаре", рекао је Вучић и поручио:"Тако да ћемо другачије да разворамо и са Рио Тинтом и са свима другима у будућности. Тако да ће сви људи у Србији коначно разумети да смо слушали њих, а посебно данас када ти протести готово да не постоје. Да смо слушали људе, а не политичаре".

"Наше је да слушамо људе и да их чујемо и да колико год је могуће поштујемо њихову вољу, а када нису у праву да са њима разговарамо и покушамо да објаснимо шта је то што стварно можемо и морамо да урадимо", закључио је Вучић.

 

Плате у војсци повећане 70 одсто

Вучић је одбацио примедбе да је његова изјава , да су плате у војсци порасле за 70 одсто, неистинита, износећи податке о повећању плата подофицира и војника у последњих девет година.

"Мени су се смејали, данас су ме и демантовали, рекли да не говорим истину када сам рекао да су плате у војсци повехане за 70 одсто, посебно за подофицире, разводнике, десетаре млађе воднике…", рекао је Вучић на седници владе.

Вучић је затим навео да је плата војника разводника у децембру 2012.године била 287 евра, а данас износи 481 евро, што је скок од од 67,3 одсто.

Плата млађег водника "скочила" је са 313 на 546 евра, што је, каже, скок од 74,2 одсто, док је плата старијег водника порасла за 74,7 процената, а плата старијег водника прве класе 69,2 одсто, рекао је Вучић.

Заставник данас прима плату већу за 73,9 одсто, а заставник прве класе за 80,4 одсто, рекао је Вучић.

"Све је то у еврима. Више од 70 одсто је раст плата наших војника, официра и подофицира. Ја сам направио само једну грешку, рачунао сам плату са доприносима. Просечно примање војника је 88.000 динара, а ја сам рачунао са доприносима, тачно 70 одсто увећана примања војника у односу на пре девет година", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да су у суботу и недељу важни договори постигнути на нивоу војно-политичког врха, те да је донета одлука о додатном повећању на расходној страни у наредним годинама, за наоружање и опремање војске.

"У наредних пет година издвојићемо 1,25 милијарди евра за војску, само из домаћих фабрика наменске индустрије. Када имате у виду да само ове и следеће године иде око 1,35 милијарди само за куповину из две земље, онда је јасно о коликом новцу причамо… А, биће тога још", рекао је Вучић.

Вучић је указао да је проблем попуна војних јединица, али да постоји више идеја по том питању, те да ће бити мање проблема са попуном, ако се настави са повећањем плата и животног стандарда у војсци.

Вучић је додао и да Војску Србије "држи" пет округа, односно да је највише припадника из округа из јужне Србије, Јабланичког, Нишавског, Пчињског, Топличког и Пиротског.

 

Степен одговорности мора да буде виши

Вучић је упозорио на седници Владе Србије, отвореној за јавност, да се наша земља ових дана суочавала са великим проблемима у снабдевању енергентима, посебно електричном енергијом, што због објективних, што због субјективних разлога и околности и да ће одговорни морати да сносе последице.

Анализирајући стање са снабдевањем Србије електричном енергијом и гасом, Вучић је рекао да сви који обављамо јавни посао можемо да грешимо, али да степен одговорности мора да буде много виши.

Као објективни разлог који је изазвао проблем у снабдевању електричне енергије, Вучић је навео да је у електранама, на пример, коришћен мокар угаљ.

Вучић је констатовао да Србија има и велике проблеме са гасом, да се шест кубних метара гаса додатно купује на берзи по тржишним ценама, што су, приметио је, веома велики трошкови.

"Верујем да ћемо зиму проћи боље од других у региону, али за нас је то веома тешко. Десетине милиона евра трошићемо на недељном нивоу, а зима није ни почела", истакао је Вучић.

Вучић је поздравио и захвалио радницима који су покушавали да извуку блато из котлова и истакао да се 300 људи орило да би Србија имала струју.

Вучић је констатовао и да угља на депонијама има за још око двадесетак дана.

Вучић је поручио да се, када је о снабдевању енергентима, посебно електричном енергијом, мора водити рачуна и о најмањим селима.

"Остало је још 13.000 људи без напајања" рекао је Вучић и затражио да се у забачене крајеве пошаље и војска, као и механизација Путева Србије, како би већ сутра што више њих добило електричну енергију.

Вучић је позвао министра финасија Синмишу Малог и гувернерку Јоргованку Табаковић да воде рачуна и да реагују, јер, како је упозорио, Србија ниједног секунда не сме остати без гаса.

Вучић је указао притом да 50 одсто гаса у Србији троши индустрија и да би недостатак макар једног кубног метра утицао на раст привреде, плате и пензије.

Потребе Србије за струјом, гасом и нафтом расту, рекао је Вучић и додао да је зато потребно куповати енергенте по тржишним ценама, где год се за то укаже прилика, посебно у региону.

Вучић је рекао да је за те намене обезбеђено 250 милиона евра, да до краја године треба да се усвоји план како би проблем био решен у наредне три године.

 

 

 

Извор: Танјуг