Вести

Вучић: ЕУ је и даље најбоље место за живот

„Србија ће настојати да постане део ЕУ. То није увек лако, али ми желимо да припадамо таквом типу друштва. Ако знате за боље место, реците нам... Ми не знамо“, каже за ДW премијер Србије Александар Вучић.

ДW: Да ли је Европска унија за Србију и даље привлачна?

- Ја сам само мали човек из једне мале земље на Балкану, али ми сматрамо да је Европска унија најбоље место, суочени смо са „брегзитом“ и одређеним турбуленцијама у Европској унији, али она је још увек најбоље место на свету за живот. Србија ће настојати да постане део Европске уније. То није увек лако. Но, ми делимо заједничке вредности и желимо да припадамо таквом типу друштва. Ако знате за боље место, реците нам… Ми не знамо. Надам се да ће државе ЕУ да уоче наш напоран рад и да ће одлучити да прими Србију у пуноправно чланство 2020, 2022. или 2025. – зависи од њих – не од нас.

Једна од тема о којој се стално говори и дискутује су и избеглице. Србија има много избеглица и проблема и многе чланице ЕУ је критикују. Шта очекујете…

- Србију критикују многе чланице? За тако нешто нисам чуо, а да јесам, на то бих одмах реаговао, јер, Србија има више миграната – наравно, она је транзитна земља – али чак и данас, ми имамо више миграната него више од 60 одсто земаља Европске уније. Данас је у нашој земљи 10.000 људи. Ми се бринемо о њима. Али, не можете се бринути о некоме ко само хоће да нађе кријумчара да би ушао у Европску унију. Такви људи избегавају наше избегличке центре. И то је једини проблем. И с њим се боримо. Све друге проблеме решавамо на дневној бази и мислим да треба да покажемо људско лице и солидарност са тим људима. Ми смо као једина земља ван ЕУ прихватили систем квота који је предложила Ангела Меркел, док многе чланице ЕУ нису хтеле да у томе учествују. И да Вам кажем истину, ми имамо 10.000 људи у Србији. Колико их је у Словенији? Колико их је у Хрватској? Колико их је у некој другој земљи ЕУ? – Нема их. Што значи да ми бар нешто чинимо, нешто боље него неке земље Европске уније.

Очекујете ли мало већу подршку за Србију када говорите да је то земља која је у центру избегличке кризе?

Не кукамо за тим. Има земаља Европске уније које стално кукају да хоће више новца. Ми смо добили нешто од ЕУ, и увек су нас питали, посебно Немачка, треба ли да нам помогну и како; ово је нешто са чиме можемо да се изборимо а видећемо шта доноси будућност. Ако буде требало, тражићемо већу помоћ и подршку.

Шта је са протекционизмом, темом које се многи прибојавају, мислите ли да је Европа у добром стању, да може да се заштити?

Ја нисам неко ко ће држати лекције било коме у Европи. Европа данас изгледа много слабија него што је била, али је још увек најбоље место на свету. Мислим да ће све њене чланице то схватити, и да ће, ако тако буде, свеобухватним заједничким приступом, бити у стању да реши све проблеме. То неће бити лако, али она може да реши све проблеме и да има светлију будућност.

Куда се креће Европска унија у години 2017? И у наредном периоду?

Европа би требало да буде више уједињена, ако њене чланице желе да преживе. У супротном не бих баш био оптимистичан.

 

 

 

извор: Дојче Веле