Вести

Вучић: Дуално образовање за суштинску и дубинску промену Србије

Дуално образовање значи суштинску дубинску и стратешку промену Србије, нашег начина размишљања и наше будућности, рекао је премијер Александар Вучић у Привредној комори Србије.

На скупу о дуалном образовању Вучић је оценио да се код нас изгубила филозофија рада, а појавила филозофија дипломе, због чега свако ко је стекне сматра да неко треба да му обезбеди посао.

Како је рекао, наше опредељење јесте да будемо у ЕУ али и одлучимо којем делу желимо и хоћемо да припадамо.

Да ли желимо да идемо тамо да молимо за новац за фондове или бисмо да припадамо оном делу који ће увек да проналази излаз из сваке кризе у променама у себи у великом раду, иновацијама и научно технолошком развоју, упитао је премијер и поручио да ћемо управо зобг тога да издвајамо све више и више новца у иновативне технологије, у науку у дигиталну Србију.

Са Швајцарцима водимо тај пројекат, навео је премијер и додао да је та земља дала милион франака за технолошки парк у Београду, а да је Србија издвојила и 20 пута више да инвестира у тај сектор.

Изнео је податак да Швајцарска сваке године улаже 20 милијарди евра у иностранству само у истраживање и још 14 милијарди што је на нивоу укупног БДП Србије.

Премијер је, поручивши да ће Србија у наредне три године имати раст од 3,5 до 4 одсто, оценио да то неће бити одрживо уколико не реформишемо образовање.

 

Код нас је филозофија дипломе заменила филозофију рада

За нас не постоји ништа значајније од образовања, поручио је данас премијер Александар Вучић на скупу у Привредној комори посвећеном дуалном образовању.

"Код нас се појавила филозофија дипломе, а изгубила филозофија рада", приметио је премијер и као три проблема у смислу увођења дуалног образовања које ће омогућити запослење, поменуо недостајући правни оквир, незаинтересованост домаћих привредних субјеката и неприлагођеност људи али и тржишта.

Код нас је ствари немогуће померити, приметио је, оцениваши да су у овом тренутку кључни носиоци развоја новог начина мишљења стране компаније.

 

 

 

извор: Танјуг