Вести

ВУЧИЋ: ДРЖАВА ЈЕ ОДЛУЧНА ДА СПРОВЕДЕ СВОЈУ ОДЛУКУ

У пратњи министра унутрашњих послова Братислава Гашића и припадника МУП Србије, председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је у Дуваништу, недалеко од Смедерева, приказу нерегистрованог оружја, муниције и минско-експлозивних средстава, које су од 8. маја грађани предали полицијским станицама.

Председник Вучић потврдио је да је држава одлучна да спроведе своју одлуку и да ће грађанима до 8. јуна бити омогућено да без последица предају сво непријављено оружје, муницију и експлозивне направе, али после тог рока, према речима председника, биће примењене репресивне мере за држање непријављеног оружја и муниције.

 

До јутрос прикупљено око 13.500 различитог наоружања

Председник Вучић изјавио је да је до јутрос прикупљено око 13.500 различитог наоружања и минско-експлозивних средстава и додао да је поносан на акцију прикупљања оружја, јер је то важно због безбедности грађана.

Председник Вучић навео је да је прикупљено око 13.500 различитог наоружања и минско-експлозивних средстава око 2.000, од чега око 1.750 ручних граната, бомби, зоља.

"Поносан сам на ову акцију и резултате и то је нешто што смо обећали грађанима Србије, то је потребно, важно због веће сигурности грађана Србије", истакао је председник Вучић.

Навео је да је прикупљен велики број аутоматских пушака, углавном са преклопним кундаком, као и снајперске пушке и митраљези и друго оружје, додајући да је важно да такве ствари заврше у рукама државе, а не да зависи од тога хоће ли неки појединац да их злоупотреби.

"Некада то морамо да урадимо све и мерама дејствујемо снажно после трагедија које су нас погодиле, да бисмо обезбедили сигурност и безбедност за наше људе. Желео бих да похвалим рад управа у Сремској Митровици, Шапцу и Новом Саду, Београд је такође прикупио велики број цеви, али и ове три управе су прикупиле велики број оружја", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић позвао је све грађане да до 8. јуна предају и нелегално и легално оружје и рекао да до тог периода могу без санкција да предају нелегално оружје, а да ће после тог датума држава да реагује репресивно и да ће казне бити огромне.

"Никоме се не исплати да код себе држи нелегално оружје. Ви то чак не бацате, ми то дајемо у Заставу Крагујевац да бисмо добили неке нове пушке, они користе делове, разне ствари од тога да би направили ново оружје и тиме се наоружава наша полиција, наша војска, тако да знате да нисте уништили нешто што је потребно за одбрану земље, напротив допринели сте одбрани земље, али сте смањили ризик за безбедност и сигурност наше деце", рекао је председник Вучић.

 

Као председник имам обавезу да поштујем сваки политички скуп

Председник Вучић поручио је да он као председник има обавезу да поштује сваки политички скуп и да обрати пажњу на опозиционе захтеве, али да није сигуран који су то политички захтеви.

"Ја сам се надао да ћемо данас говорити о данашњој теми о којој говори цео свет. Сви светски медији говоре о акцији коју је Србија предузела", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара о "опозиционом фотошопирању слике" са последње протестне шетње, испред Дома Народне скупштине.

Председник Вучић објаснио је да, што се џаве тиче и њега као председника, има обавезу да поштује сваки скуп, са било којим бројем људи, "било их пет, стотину или више хиљада људи, као што је било у два наврата пре неколико дана.

"Потпуно је свеједно када се окупи више хиљада људи, да ли су их организовали опозиционе партије", рекао је председник Вучић.

Моје је да обратим пажњу на њихове захтеве и на то што можемо да учинимо, објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да држава предузима мере које су озбиљне, и темељне.

Председник Вучић објаснио је да је држава, после две трагедије које су задесиле Србију, одговорила на вапај мајки и друштва за већом сигурношћу и безбедношћу.

"Ми сада имамо по десет дана да немамо ни једно кривично дело на територији Београда од 18 часова до 9 сати. Када саслушате захтеве, и када су захтеви повећање броја полицајаца, ми идемо на хитан пријем 1.200 полицајаца. Када су захтеви уведите више психолога и педагога, да се увећају болнице, ми то одмах радимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да што се тиче политичких захтева, није сигуран да ли ико зна који су захтеви.

"Не мислим да је могуће разговарати на улици, и да са улицом разговарате, али и то поштујем, увек смо спремни да разговарамо о свему. Ако се укине ријалити, онда ће бити укинути свуда. Неко мора да разговара о томе", поручио је председник Вучић.

 

Институт за ментално здравље и друштва психолога раде важне ствари

Председник Вучић изјавио је, говорећи о састанку Радне групе за ментално здравље и сигурност младих, на којој стручна лица дискутују о трагедији која се догодила у школи "Владислав Рибникар", да Институт за ментално здравље ради важне ствари, да сва друштва психолога раде огромне ствари и да ће бити настављена улагања.

Председник Вучић рекао је да премијерка Ана Брнабић данас или сутра има наставак разговора са родитељима.

"Нису сви захтеви лаки, али то мора да се испуни, морамо да видимо и са школом како и шта, да је обновимо што је могуће пре. Ту ће бити деце свакако са посттрауматским синдромом, ту мора струка да помогне, људи који знају како и на који начин, то је за нас веома важно", навео је председник Вучић.

 

Политички фалсификат какав се није догодио у Србији последњих 30 година

Председник Вучић изјавио је, коментаришући фотошопирану слику са увећаним бројем присутних на протесту, што је објављено на друштвеним мрежама, да се такав политички фалсификат није догодио у Србији за последњих 25 или 30 година, а да је одговор премијерке Ане Брнабић на ту фотошопирану слику било исто карикирање, са намером да покаже да тиме нико не сме да се бави.

"Ана је урадила исто што и они, карикирала је, са правом да покаже да тиме нико не сме да се бави, да не сме да се вара, лаже и краде, као што су то учинили", рекао је председник Вучић у одговору на питање новинара у вези са фотошопираном сликом са протеста у петак у Београду.

"Ми имамо прецизне софтвере колико је прошло Газелом или поред Владе, нема ту тајни више никаквих. Ми смо установили да је реч о крађи, јер фалсификат је то. Он се у Србији није десио 25, 30 година, да неко брутално краде и представља да има више људи него што јесте. Људи су мирно шетали, осим пар магараца који су ударали у аутомобиле, али мирни су били", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, на основу слике коју сам видео "рекао сам да је немогуће да сам ја добио овакве полицијске извештаје, да је толико и толико било људи, пошто имамо врло прецизне софтвере колико је тачно људи било испред Владе, колико је прошло мостом Газела".

Председник Вучић објаснио је да ту нема процене, нити тајни, те да се зна тачан број људи у "један".

"Ми смо установили да је реч о крађи, пошто је фалсификат најгора врста крађе", рекао је председник Вучић.

"Такав политички фалсификат се није догодио у Србији 25, или 30 година, да неко тако брутално краде. Чему, то ја не знам. Свакако је био довољан број људи који су прошетали. Све је прошло мирно. Намера са увећавањем је била да се обмане јавност да је ту било много више људи него што је било", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да "од Милошевићевих митинга и контрамитинга се то није десило у Србији".

"Брнабић је ставила слику са три Вучића, три Синише и три Ане", објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић упитао је, зашто је након тога уследила највећа хајка на Брнабић.

"Кога је она увредила, чиме, истином? Рекла је цару да је го", рекао је председник Вучић.

Такође, председник Вучић поручио је да се не обраћа онима који су доживели трагедију већ лоповима који су фалсификовали.

 

Нећемо сменити Гашића, посао министра да делује репресивно

Председник Вучић изјавио је, коментаришући захтев са протеста у Београду за смену министра полиције Братислава Гашића, да се то неће догодити.

Председник Вучић подсетио је да када се догодила највећа трагедија у Европи у Норвешкој, када је убијено 77 људи, поднео оставку само директор полиције због проблема служби безбедности, те да нико није био смењен, и да нису биле демонстрације.

Како је објаснио, норвешко друштво се ухватило у коштац са проблемом и почело да га решава.

"На памет нам не пада да га сменимо. Можемо да сменимо целу Владу, да идемо одмах на изборе, али ћете морати да сачекате 26. мај", рекао је председник Вучић.

"Нико никоме не чува фотеље. Можемо да разговарамо о чему год хоћете, али ви не тражите да разговарамо, мислите да када скупите до 6.000 људи, због тога неко треба да прихвата захтеве за смену Гашића", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је Гашићев посао да делује репресивно, а не превентивно.

"Ухватио је све убице, нема нерешен случај од када је министар. Никоме ништа лоше није урадио. Па када немате већину, одлучујете се за силу", рекао је председник Вучић.

 

Број предатог нелегалног и легалног наоружања приближно исти

Председник Вучић изјавио је да је међу наоружањем које је до јутрос враћено око пола легалног, а пола нелегалног.

Председник Вучић рекао је да је то много нелегалног оружја.

Изразио је захвалност људима који су били одговорни и предали нелегално оружје, истичући да ће после 8. јуна држава бити веома веома жестока, веома одговорна и сурова по питању нелегалног наоружања.

Поново је замолио људе да предају нелегално оружје и то разумеју као насушну потребу нашег друштва.

Председник Вучић рекао је да ће држава враћено оружје дати Застави или Техничко-ремонтном заводу за делове.

Указао је да грађани тиме доприносе својој држави и снажењу наших војних и полицијских капацитета, укупних безбедносних капацитета, али и доприносе безбедности грађана.

"Ми ћемо ову борбу да наставимо и ту неће бити пардона и то људи морају да знају, зато их молим за одговорност, молим све полицијске управе да раде у складу са законом овај посао", рекао је председник Вучић.

Поново је позвао људе да врате нелегално оружје и истакао да они који га врате неће сносити никакву одговорност.

"Поносан сам на Србију која је у стању да се после тешких трагедија и тешке и велике несреће подигне као феникс из пепела и да поново размишљамо о томе, упркос језивој трагедији, како да наша земља буде најбрже растућа економија у региону и како можемо да обезбедимо што је могуће бољи живот нашим грађанима", истакао је председник Вучић.

 

Избори најкасније у септембру

Председник Вучић поручио је онима који траже његову оставку да је спреман да им изађе у сусрет и да ће 26. маја на скупу обавестити народ о изласку на изборе, а "то значи избори најкасније у септембру".

"За изборе сте? 26. обавештавам народ, идемо на изборе. То значи избори најкасније у септембру", рекао је председник Вучић одговарајући на питања новинара о опозиционим захтевима.

Председник Вучић рекао је да нико неће моћи да бира који ће се избори одржавати, пошто, како каже, ово "није фонтана жеља, нити игра".

"А за све остало, ако хоћете да разговарате, спремни смо да разговарамо", изјавио је председник Вучић.

 

Никада нисам назвао пијаном руљом грађане који су били на протестима

Председник Вучић изјавио је да грађане који су били на протестима које је организовао део опозиције никада није назвао пијаном руљом.

"Никога нисам назвао пијаном руљом. Слагали сте. Грађани који су били на скуповима нису руља нити било шта. Лешинари и хијене су политичари који су их током дана жалости позвали на политички протест уместо да ћуте као заливени и тугују, да седе и размишљају о мерама које треба да се донесу, они ништа од тога нису урадили, него су размишљали - ајде да искористимо као најгори лешинари најстрашнију трагедију да нешто за себе сачинимо и направимо. Опозиционе лидере називам лешинарима и хијенама јер то јесу. Мислим да су урадили нешто што је најсрамније, а онда су морали да објаве да их је више било него што јесте", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара Н1.

Додао је да политика мора да има морала, принципе.

"Причате о поделама. Реч нисам рекао. Бруталне и бесмислене лажи сте изнели о Дану жалости. Чему та болест и мржња. Неће бити Мајдана у Београду", рекао је председник Вучић и истакао да ће увек да се труди да уједињује људе.

"Позивам све да дођу 26. јер се ја обраћам свима. Бавимо се конкретним радом за све људе. Наш је посао и мој позив је свима, још 12 дана је остало до тог великог скупа. Показаћу како мислим да Србија треба да изгледа у наредних пет, 10 година", додао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да је на протесту у петак мост Газела прешло 11.576 грађана и додао да је "тамо било 8.000 који не слушају опозиционе лидере уопште".

 

Отићи ћу у ОШ Владислав Рибникар да видим шта треба да се уради у њој

Председник Вучић поновио је да се није уписао у Књигу жалости у Основној школи "Владислав Рибникар", јер је отишао у цркву да запали свеће и додао да ће отићи у ту школу како би видео шта још треба да се уради у њој.

На новинарско питање зашто се није уписао у Књигу жалости поводом трагедије у ОШ Владислав Рибникар, председник Вучић одговорио је да је ишао у цркву да упали свеће и да ће отићи у ту школу да види шта треба да се уради у њој.

"Зато што сам упалио свеће у цркви и зато што сам још три пута, а нисам могао да идем само на једно место, јер нисам могао да стигнем истог дана и до Младеновца, само је то разлог, ништа више. Није проблем, уписаћу се (у Књигу жалости) ако је то питање", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић даље је рекао да ће отићи у школу да види шта је то што треба да урадимо.

"Никако не разумем шта је смисао тога што хоћете да ми кажете. Као што сте измишљали причу око утакмице и ово има неки смисао који не разумем", рекао је председник Вучић.

На питање новинара Н1 да ли је Влада одобрила да се одржи утакмица четврт финала Евролиге одиграна дан пре првог дана жалости, председник Вучић одговорио је да о томе не може Влада да одлучује, јер ту утакмицу заказују неки организатори.

"Влада да одобри утакмицу, какве везе са Владом има та утакмица, о чему ви причате, ту утакмицу заказује неки Европски куп, или не знам ко већ. О чему причате, шта има Влада са тим, она обезбеђује безбедност на тој утакмици", рекао је председник Вучић.

 

Америчке власти истражују умешаност Јеремића у аферу у САД

Председник Вучић изјавио је, поводом тврдњи о умешаности лидера Народне странке Вука Јеремића у аферу у САД, да америчке власти треба да се баве тиме и да мисли да су оне за сада догурале далеко у истрази.

"Ви тим људима не можете да похватате где све паре имају. Они вам покажу да је овај примио три милиона евра од овог, на другом месту три милиона евра. Сада сам видео извештај, има (Јеремић) неку фирму у Делаверу. Ви да питате овај народ овде, људи немају појма где је Делавер", изјавио је председник Вучић одговарајући на питање новинара о извештају америчког Комитета за надзор америчког Конгреса, у вези са тврдњама о афери у САД-у у којима је наводно умешан Јеремић.

Председник Вучић такође је рекао да се власт не заузима путем упадања у институције.

"Мисле да се на власт долази тако што ће неко да заузме. Ајде да упаднемо у те просторије, и упаднеш у те просторије и онда, и онда шта, осим што ће полиција да те избаци одатле и да те ухапси. Урадио си тиме шта?", упитао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да без избора нико не може узети власт и подсетио да је Пети октобар у Србији био заснован на изборним резултатима.

"Пошто гледам те бесмислене снове и бесмислене приче о Мајдану, Петом октобру. Пети октобар је заснован на неким изборним резултатима, свакако би Коштуница победио на тим изборима, несумњиво и вероватно много убедљивије у другом кругу и да је дошло до тога", закључио је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да неће бити новог Мајдана у Београду.

"Нити ће да се деси, нити је могуће, све док народ не каже, а када народ каже онда није потребан Мајдан, тако демократија функционише", рекао је председник Вучић.

Према речима председника Вучића, он је спреман све да уради да би показао да фотеља није све на свету, него легитимитет и воља народа.

"И опет немам проблем, сви оно што ви никада нисте урадили, све оно што никада нећете урадити и што никада није на памет пало да урадите, ја сам спреман да урадим, да бих вам показао да фотеља није све на свету, него легитимитет и воља народа", закључио је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк